Yeterlilik Kodu | TR0030011311 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Balıkesir Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.balikesir.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Bölümde eğitim öğretim süresi 4 yıldır ve bölümde hazırlık sınıfı okutulmamaktadır. Bölümde eğitim dili Türkçe olmakla birlikte eğitim süreleri boyunca İngilizce yabancı dil eğitimi zorunlu ders olarak verilmektedir. Dört yıllık lisans programı süresince adaylara temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek-içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmesi planlanmaktadır. Lisans programı süresince öğrencilere restoran, yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve uluslar arası mutfaklar hakkında eğitim verilmektedir. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Çalışmasını 8. Yarıyılın sonunda, danışman öğretim üyesi dışında en az bir öğretim üyesinin onayı ile tamamlamaları istenmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Endüstrileşen turizm sektöründe gerek son yıllarda sayısını artıran endüstriyel yiyecek-içecek işletmelerinde, gerekse geleneksel ve tamamlayıcı konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında şef ya da üst düzey yönetici konumunda istihdam edilecek eğitimli ve kalifiye elemana olan talep hızla artmaktadır. Bu programdan mezun olacak öğrenciler bu talep doğrultusunda bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde, endüstriyel mutfaklarda, konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilecektir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030011311
Bölümde eğitim öğretim süresi 4 yıldır ve bölümde hazırlık sınıfı okutulmamaktadır. Bölümde eğitim dili Türkçe olmakla birlikte eğitim süreleri boyunca İngilizce yabancı dil eğitimi zorunlu ders olarak verilmektedir. Dört yıllık lisans programı süresince adaylara temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek-içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmesi planlanmaktadır. Lisans programı süresince öğrencilere restoran, yiyecek-içecek yönetimi, yemek pişirme teknikleri ve uluslar arası mutfaklar hakkında eğitim verilmektedir.
- Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yönetim, pazarlama, işletme ve iktisat konuları ile tarih, coğrafya, kültür konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibidir.
- Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular.
- Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
- Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretir.
- Gastronomi ve mutfak sanatları alanına giren yiyecek yönetimi, menü planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
- Gastronomide meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlar.
- Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili edindiği bilgileri ilgili ya da ilgisiz taraflara sözlü ya da yazılı aktarır.
- Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk alır ve verimli bir şekilde çalışır.
- Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. Bu bağlamda yiyecek ve içecek ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir.
- Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur.
- Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili iş etiğine sahip olur, işini mesleğinin gerektirdiği yasalar çerçevesinde yerine getirir.
- Sosyal, doğal ve kültürel çevrenin korunması, sosyal haklar, iş sağlığı ve güvenliği konularında sahip olduğu bilinç ile hareket eder.
- İnsan sağlığı ve hijyeni, dış görünüş konularına dikkat eder.
Endüstrileşen turizm sektöründe gerek son yıllarda sayısını artıran endüstriyel yiyecek-içecek işletmelerinde, gerekse geleneksel ve tamamlayıcı konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında şef ya da üst düzey yönetici konumunda istihdam edilecek eğitimli ve kalifiye elemana olan talep hızla artmaktadır. Bu programdan mezun olacak öğrenciler bu talep doğrultusunda bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde, endüstriyel mutfaklarda, konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilecektir.
Qualification Code | TR0030011311 | |
Qualification Title | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Undergraduate | |
Awarding Body | Balıkesir University | |
Awarding Body Contact | Balıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR | |
Awarding Body Url | http://www.balikesir.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Possess advanced level knowledge about concepts, principles and facts in the field of management, marketing, business, economy, history, geography and culture related to gastronomy and culinary arts.Know and apply research methods related to gastronomy and culinary arts.Possess knowledge about legal arrangements, vocational standards, rights and obligations related to gastronomy and culinary arts.Know current problems related to gastronomy and culinary arts, examine these problems, make discussions, and develop solutions with an analyser manner within scientificity.Gastronomy and culinary arts in the field of food management, menu planning and management of the theoretical knowledge given in the business environment is applied.Examine the changes, which occur in the gastronomy field; follow new trends, new approaches, new marketing and management percept and service process; provide sufficient contribution. Transfer the knowledge about gastronomy and culinary arts they gained, into relevant or irrelevant parties written and oral.Take responsibility both as a team member and individually in in projects related to gastronomy and culinary arts and work efficiently.Develop positive attitude towards lifelong learning. In this frame, increase the knowledge related to gastronomy and culinary arts and the ability of colleagues.Communicate with peers by using a foreign language at least at a level of European Language Portfolio B1 General Level. Also, gain the second foreign language knowledge in order to be sufficient to provide communication.Gain ethics of gastronomy; work in the frame of legal regulations.Behave in a conscious manner about protection of social, natural and cultural environment, social rights, work health and work security.Consider human health and hygiene and physical appearance. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | This part was explained in the application form and course catalogue. For more information please check related course in the course plan.In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 140 workday internships (workplace training) in tourism enterprises. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The student who wants to study in the department has to complete the process and pass the entrance examination which are determined and administered by OSYM (Selection and Placement of Students in Higher Education Institutions in Turkey) in the frame of academic and legal regulations of the university. The student after started his/her education may apply and transfer to the program from an equivalent program of the universities in the country or in abroad. Student’s admission is analysed by taking into account the students’ degree before term starts. More information about acceptance requirement can be found in “Institute Catalogue”. The students coming abroad in the frame of student exchange programs which depends on an agreement signed by the university can take some courses in English. If the student has Turkish language proficiency he/she can register any of the Turkish lessons determined in the course plan. | |
Conditions for Success | In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 140 workday internships (workplace training) in tourism enterprises.For graduation and completing the program there is not any special end-term examination or final examination at the end of the academic semester or year. On the other hand there is an end-term examination which lasts for two weeks in each semester after the lessons finish. Moreover the student is required to finish the final project at the end of the 8th semester which is signed by both his/her supervisor and at least one instructor. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The demand for educated and qualified personnel to be employed in the food and beverage departments which are operating in the industrial tourism sector and the industrial food and beverage companies which have increased in number in recent years and which are operating in the traditional and complementary accommodation operations rapidly increases. Students who will graduate from this program will be employed in independent food and beverage companies, industrial kitchens, food and beverage departments operating in accommodation operations. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030011311
Possess advanced level knowledge about concepts, principles and facts in the field of management, marketing, business, economy, history, geography and culture related to gastronomy and culinary arts.Know and apply research methods related to gastronomy and culinary arts.Possess knowledge about legal arrangements, vocational standards, rights and obligations related to gastronomy and culinary arts.Know current problems related to gastronomy and culinary arts, examine these problems, make discussions, and develop solutions with an analyser manner within scientificity.Gastronomy and culinary arts in the field of food management, menu planning and management of the theoretical knowledge given in the business environment is applied.Examine the changes, which occur in the gastronomy field; follow new trends, new approaches, new marketing and management percept and service process; provide sufficient contribution. Transfer the knowledge about gastronomy and culinary arts they gained, into relevant or irrelevant parties written and oral.Take responsibility both as a team member and individually in in projects related to gastronomy and culinary arts and work efficiently.Develop positive attitude towards lifelong learning. In this frame, increase the knowledge related to gastronomy and culinary arts and the ability of colleagues.Communicate with peers by using a foreign language at least at a level of European Language Portfolio B1 General Level. Also, gain the second foreign language knowledge in order to be sufficient to provide communication.Gain ethics of gastronomy; work in the frame of legal regulations.Behave in a conscious manner about protection of social, natural and cultural environment, social rights, work health and work security.Consider human health and hygiene and physical appearance.
This part was explained in the application form and course catalogue. For more information please check related course in the course plan.In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 140 workday internships (workplace training) in tourism enterprises.
The student who wants to study in the department has to complete the process and pass the entrance examination which are determined and administered by OSYM (Selection and Placement of Students in Higher Education Institutions in Turkey) in the frame of academic and legal regulations of the university. The student after started his/her education may apply and transfer to the program from an equivalent program of the universities in the country or in abroad. Student’s admission is analysed by taking into account the students’ degree before term starts. More information about acceptance requirement can be found in “Institute Catalogue”. The students coming abroad in the frame of student exchange programs which depends on an agreement signed by the university can take some courses in English. If the student has Turkish language proficiency he/she can register any of the Turkish lessons determined in the course plan.
The demand for educated and qualified personnel to be employed in the food and beverage departments which are operating in the industrial tourism sector and the industrial food and beverage companies which have increased in number in recent years and which are operating in the traditional and complementary accommodation operations rapidly increases. Students who will graduate from this program will be employed in independent food and beverage companies, industrial kitchens, food and beverage departments operating in accommodation operations.
Qualification is continuous