Yeterlilik Kodu | TR0030016158 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Başkent Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.baskent.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
- | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Bölümün amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, Türk mutfağı, uluslararası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Programda yer alan ve sorumlu oldukları tüm dersleri başarmış olan,en az 240 AKTS kredisini tamamlamış olan, genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan, zorunlu stajlarını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler mezuniyet koşullarını yerine getirmiş ve mezuniyet için hak kazanmışlardır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunların Çalışma Alanları arasında Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanları, restoran, bar gibi bağımsız yiyecek içecek işletmeleri orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanlar ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkanı, Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030016158
-
-
Bölümün amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, Türk mutfağı, uluslararası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.
- Alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında bilgi sahibidir.
- Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, etik değerler, İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları vb hakkında bilgi sahibidir
- İşletme yönetimi ve organizasyonlar konusunda temel bilgilere sahip olur.
- Gastronominin kültür ve sanat ile etkileşimlerini tanır.
- Ham, yardımcı ve mamül gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini bilir.
- Yiyecek ve içeceklerin hazırlanması sırasındaki süreçlere hakimdir.
- Ülke ve dünyanın belli mutfaklarının temel prensiplerini bilir.
- Alanı ile ilgili hizmet süreçlerini, müşteri ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve müşteriyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir.
- Alanındaki konularda stratejik yaklaşım gösterebilir, hizmet sürecini etkileyecek sorunlara analitik yaklaşır ve çözüm üretebilir.
- Alanı ile ilgili fiziksel ortamı planlayabilir, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
- Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir.
- Çalıştığı ve sorumluluğu altındaki alanlarda gıda ve iş güvenliği açısından gerekli önlemleri alır ve kontrol edebilir; kalite kontrolünü yapabilir.
- Edinmiş olduğu kültür ve güzel sanatlar konularında bilgilerini mesleğini icra ederken değerlendirebilir.
- Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir.
- Ekip üyesi olarak çalışır ve ekibine önderlik edebilir.
- Alanı ile ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir.
- Bilgi ve becerilerinin katma değeri yüksek düşünceye/yaklaşıma/teknolojiye/ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır.
- Alanı ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder; en uygun üretim/hizmet yöntemlerini araştırır ve uygular.
- Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
- Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilir; ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir.
- İçinde bulunduğu ortamlarda diğer bireylerle ve meslekdaşları ile iyi iletişim kurar; kendi alanındaki etik ve toplumsal değerlere uygun davranır.
- Alanı ile ilgili konularda proje hazırlayabilir; tartışmalara katılabilir, rapor hazırlayabilir; alanı ile ulusal ve uluslararası etkinliklere katılabilir.
- Kişisel gelişimine katkı sağlayacak ve bulunduğu ortamlarda kendini ifade edebilecek seviyede sosyoloji, tarih, genel kültür ve sanat bilgisine sahip olur.
- Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütür.
Mezunların Çalışma Alanları arasında Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanları, restoran, bar gibi bağımsız yiyecek içecek işletmeleri orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanlar ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkanı, Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030016158 | |
Qualification Title | PROGRAM OF GASTRONOMY AND CULINARY ARTS Bachelor's Degree (First Cycle)
Bachelor's Degree (First Cycle)
Bachelor's Degree (First Cycle)
| |
Awarding Body | Başkent University | |
Awarding Body Contact | Bağlıca Kampüsü Fatih Sultan Mahallesi Eskişehir Yolu 18.km TR 06790 Etimesgut Ankara | |
Awarding Body Url | https://www.baskent.edu.tr/en/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
- | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | For every course, in a semester there is minimum 1 midterm exam and a final exam. According to the framework of the course, there can be additional educational activities like quiz, homework, project, field work etc. Instructors are free on evaluating the success through midterm exam, final exam, quiz, homework, project, field work. At the beginning of the semester, every instructor announces their criteria of evaluating success. Every course has a credit/ hour value. This value is calculated through adding theoretical hours of the course in 1 week to the half of the practical hours. Remainders are not calculated for the process. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Students who have adequate TS 2 rank from the university exam (YGS) which is organized by OSYM (Student Selection and Placement Center), can apply for the The Department of Gastronomy and Culinary Arts. To enrol the program, general rules for admissions is valid both for the citizens of Turkish Republic and other countries. | |
Conditions for Success | Students who pass all the required courses successfully, achieved minimum 240 ECTS credits and minimum GPA of 2.00/ 4.00, and also complete their compulsory summer practices are considered as graduates. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Highly educated and experienced alumni have a wide range of job opportunities including the following ones. Middle and upper level kitchen manager at F&B department of the Accommodation-enterprises, restaurants, bars, independent food and beverage enterprises Have opportunity to work as a master trainer / instructor for the practical lessons related to Culinary, Service, Bar, Cooking at Anatolian Hotel and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Girls Vocational High Schools, other vocational high schools and Tourism Training Centers Academic career opportunity for successful and inclined students. There is an opportunity of becoming a teacher of vocational courses in secondary schools for the graduates of Masters in Education Studies. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030016158
-
-
For every course, in a semester there is minimum 1 midterm exam and a final exam. According to the framework of the course, there can be additional educational activities like quiz, homework, project, field work etc. Instructors are free on evaluating the success through midterm exam, final exam, quiz, homework, project, field work. At the beginning of the semester, every instructor announces their criteria of evaluating success. Every course has a credit/ hour value. This value is calculated through adding theoretical hours of the course in 1 week to the half of the practical hours. Remainders are not calculated for the process.
Students who have adequate TS 2 rank from the university exam (YGS) which is organized by OSYM (Student Selection and Placement Center), can apply for the The Department of Gastronomy and Culinary Arts. To enrol the program, general rules for admissions is valid both for the citizens of Turkish Republic and other countries.
Highly educated and experienced alumni have a wide range of job opportunities including the following ones. Middle and upper level kitchen manager at F&B department of the Accommodation-enterprises, restaurants, bars, independent food and beverage enterprises Have opportunity to work as a master trainer / instructor for the practical lessons related to Culinary, Service, Bar, Cooking at Anatolian Hotel and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Girls Vocational High Schools, other vocational high schools and Tourism Training Centers Academic career opportunity for successful and inclined students. There is an opportunity of becoming a teacher of vocational courses in secondary schools for the graduates of Masters in Education Studies.
Qualification is continuous