Yeterlilik Kodu | TR0030019823 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Yücetepe Mahallesi 85.Cadde No:8 06570 Çankaya/ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hacibayram.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir: Notlar Katsayılar AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FD 0.50 FF 0.00 B: Kredisiz dersler için başarılı, K: Kredisiz dersler için kalır, D: Devamsız, G: Girmedi, M: Muaf , S: Süren çalışma, E: Eksik (takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) notu (FF)’ye dönüştürülür). Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. | |
Başarma Şartları | Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü dört yıl sekiz yarıyıldan oluşan bir programdır. Bu bölüm öğrencisinin mezun olabilmesi için eğitim müfredatında yer alan 240 AKTS kredilik dersi başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları;
| |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030019823
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
- Buna bağlı olarak beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
- Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.
- İkinci bir yabancı dilde en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
- Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerisi gösterir.
- Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
- Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
- Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular, girişimcilik becerileri kazanır.
- Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
- İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
- Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar.
- Edindiği bilgiler ile birlikte ağırlama endüstrisi organizasyonlarını planlar ve uygular.
- Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatını bilir ve uygular.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgileri ile yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini uygular.
- Öğrendiği teknikleri sanatsal konulara ilişkin bireysel yetenekleri ile birlikte geliştirir, görsel sunum teknikleriyle alanda uygular.
- Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular.
- Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
- Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları, iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerini bilir ve uygular.
Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir: Notlar Katsayılar AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FD 0.50 FF 0.00 B: Kredisiz dersler için başarılı, K: Kredisiz dersler için kalır, D: Devamsız, G: Girmedi, M: Muaf , S: Süren çalışma, E: Eksik (takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) notu (FF)’ye dönüştürülür). Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları;
- Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı.
- Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı.
- Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.
- Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı.
- Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.
- Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030019823 | |
Qualification Title | Gastronomy and Culinary Arts Undergraduate Degree Diploma | |
Awarding Body | Ankara Haci Bayram Veli University | |
Awarding Body Contact | Yücetepe Neighborhood 85th Street No:8 06570 Çankaya/ANKARA | |
Awarding Body Url | https://hacibayram.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | (1) Exams are evaluated over 100 full points. The weight of midterm and final exam grades to be used in the calculation of the success grade is recommended to the Rectorate by the related boards considering the characteristics of the courses. In addition, the instructor of the course, at the beginning of the semester, the content of the course, any issues that will be the basis of the calculation of the success grade, the relevant resources and the students will make an announcement covering the time outside the course hours. (2) For students who meet the requirements of Article 21 and take the final exam, the score calculated as above is called raw achievement score. (3) A student whose raw achievement score is below 25.00 fails the course by taking a direct (FF) grade. The achievement score of the student whose raw achievement score is 25.00 and above; The general situation of the class, arithmetic averages and statistical distribution are also taken into consideration and one of the methods prepared by the Rectorate is determined as one of the letter grades whose expansion and coefficients are given below. After this evaluation, it is possible that raw achievement scores of 25.00 and above have letter grade equivalents (FF). (4) Grades and coefficients are evaluated as follows: Notes Coefficients A 4.00 B 3.50 BB 3:00 CBI 2:50 2:00 CC DC 1:50 DD 1:00 0:50 FDA FF 0:00 B: Successful for non-credit courses, K: For non-credit courses, D: Absent, G: Not entered, M: Exempt, Q: Work in progress, E: Missing (grade (E) not converted until the registration date of the following semester is converted to FF) (5) A student who takes one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) is considered successful. In addition, students with a grade point average of at least 2.00 for a semester / year are considered successful in the courses in which they received a semester / year (DC) grade. This result is expressed as (DC +). (6) Grade (B) and (K) are not included in the average calculations. (7) Grade (M) is given to the students who have taken the transfer from outside the university or who have enrolled in the University through the ÖSYM exam, horizontal and vertical transfer, and the equivalence is given for the courses recognized by the related board upon the recommendation of the department chair. Grade (M) is not included in the average calculations. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | General admission requirements for Turkish and foreign students apply to begin the program. | |
Conditions for Success | Ankara Hacı Bayram Veli University, Faculty of Tourism, Department of Gastronomy and Culinary Arts consists of four years and eight semesters. In order to graduate, this department student must have successfully completed 240 ECTS credits in the curriculum. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Well-educated and experienced graduates have a wide range of job opportunities, primarily the following. Graduates Work Areas; 1. Accommodation businesses in food and beverage departments, restaurants, bars, etc. candidate for middle and upper level kitchen managers in independent food and beverage establishments. 2. Master Hotel / Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Girls Vocational High Schools and other related vocational high schools and Tourism Training Centers, Kitchen, Service and Bar, Cooking, Food and Beverage Services, as a master instructor / instructor opportunity to work. 3. Academic career opportunities for successful and predisposed students. 4. Restaurant, cafe, bar etc. opportunity to establish their own business as an operator. 5. Academic career opportunities for successful and predisposed students. 6. There is also the opportunity to become a vocational course teacher in secondary education institutions for graduate students in the field of Educational Sciences. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030019823
- Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts.
- Based on this, the students will have information about the principles of nutrition and food science and apply it in the field.
- Demonstrate reading, understanding, speaking and writing skills in a second foreign language at least at the general level of European Language Portfolio B2.
- Communicate effectively in written, oral and non-verbal forms and demonstrate the ability to present.
- Define, analyze, synthesize, interpret and evaluate the information and data in the field of tourism and gastronomy.
- Know and apply management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, and gain entrepreneurship skills.
- Knows social and professional ethical values, evaluates them critically and develops appropriate behaviors.
- Gains knowledge of basic concepts, theories, principles and facts in business and economics.
- Have comprehensive and systematic knowledge about concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in hospitality and tourism industry.
- Plans and implements the hospitality industry organizations with the information acquired.
- Knows and applies national and international food safety and hygiene standards and food legislation.
- Have knowledge about national and international cuisines and apply classical and modern production techniques in food and beverage field with this knowledge.
- Develops the techniques that he / she learned together with his / her individual abilities related to artistic subjects and applies them in the field with visual presentation techniques.
- Knows and applies food-beverage cost analysis, control, menu planning and pricing.
- Knows all processes related to food and beverage production from purchasing stage to presentation stage and solves problems that may arise in these processes.
- Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles.
(1) Exams are evaluated over 100 full points. The weight of midterm and final exam grades to be used in the calculation of the success grade is recommended to the Rectorate by the related boards considering the characteristics of the courses. In addition, the instructor of the course, at the beginning of the semester, the content of the course, any issues that will be the basis of the calculation of the success grade, the relevant resources and the students will make an announcement covering the time outside the course hours.
(2) For students who meet the requirements of Article 21 and take the final exam, the score calculated as above is called raw achievement score.
(3) A student whose raw achievement score is below 25.00 fails the course by taking a direct (FF) grade. The achievement score of the student whose raw achievement score is 25.00 and above; The general situation of the class, arithmetic averages and statistical distribution are also taken into consideration and one of the methods prepared by the Rectorate is determined as one of the letter grades whose expansion and coefficients are given below. After this evaluation, it is possible that raw achievement scores of 25.00 and above have letter grade equivalents (FF).
(4) Grades and coefficients are evaluated as follows: Notes Coefficients A 4.00 B 3.50 BB 3:00 CBI 2:50 2:00 CC DC 1:50 DD 1:00 0:50 FDA FF 0:00 B: Successful for non-credit courses, K: For non-credit courses, D: Absent, G: Not entered, M: Exempt, Q: Work in progress, E: Missing (grade (E) not converted until the registration date of the following semester is converted to FF)
(5) A student who takes one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) is considered successful. In addition, students with a grade point average of at least 2.00 for a semester / year are considered successful in the courses in which they received a semester / year (DC) grade. This result is expressed as (DC +).
(6) Grade (B) and (K) are not included in the average calculations.
(7) Grade (M) is given to the students who have taken the transfer from outside the university or who have enrolled in the University through the ÖSYM exam, horizontal and vertical transfer, and the equivalence is given for the courses recognized by the related board upon the recommendation of the department chair. Grade (M) is not included in the average calculations.
General admission requirements for Turkish and foreign students apply to begin the program.
Well-educated and experienced graduates have a wide range of job opportunities, primarily the following. Graduates Work Areas;
1. Accommodation businesses in food and beverage departments, restaurants, bars, etc. candidate for middle and upper level kitchen managers in independent food and beverage establishments.
2. Master Hotel / Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Girls Vocational High Schools and other related vocational high schools and Tourism Training Centers, Kitchen, Service and Bar, Cooking, Food and Beverage Services, as a master instructor / instructor opportunity to work.
3. Academic career opportunities for successful and predisposed students.
4. Restaurant, cafe, bar etc. opportunity to establish their own business as an operator.
5. Academic career opportunities for successful and predisposed students.
6. There is also the opportunity to become a vocational course teacher in secondary education institutions for graduate students in the field of Educational Sciences.
Qualification is continuous