Yeterlilik Kodu | TR0030035451 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 54050 Serdivan/SAKARYA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.subu.edu.tr/tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. | |
Başarma Şartları | Ders planında ilan edilen zorunlu ve seçimlik derslerden 240 AKTS kredi koşulunu tamamlayan, zorunlu stajlarını ve bitirme ödevini yapan öğrenci mezun olur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezun olan öğrenciler; kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinde orta ve üst düzey yönetici olarak istihdam edilebilirler veya kendi yiyecek-içecek işletmelerini kurabilirler. Başarılı ve istekli öğrenciler gastronomi ve mutfak sanatları alanında akademik kariyer yapmaya yönelebilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030035451
ISCO 08
ISCO 08
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları ve temel ilkeleri kavrar.
- Gastronomi alanındaki teknikleri ve güncel gelişmeleri öğrenir.
- Bu konuda araştırma yapma becerisi kazanır.
- Gıda bilimi ve beslenme ilkelerini öğrenir ve alanında uygular.
- İşletme, pazarlama ve iktisat alanlarındaki temel kavramları öğrenir.
- Bu kavramları alanında kullanma becerisi geliştirir.
- Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları öğrenir, girişimcilik becerileri kazanır.
- Yiyecek içecek işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları alanına katkı sağlayacak proje geliştirmeyi öğrenir.
- Gıda-insan ve gıda-toplum ilişkilerini öğrenir, gıdanın toplumsal düzen üzerindeki etkisini anlar.
- Konaklama ve ağırlama endüstrileri alanındaki kavramlar ve kurallar hakkında bilgi sahibi olur.
- Gastronomi alanının konaklama ve ağırlama endüstrisindeki yerini öğrenir.
- Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
- Yiyecek-içecekleri tedarik etme, depolama, hazırlama, pişirme ve sunma yöntemlerini teorik ve uygulamalı olarak öğrenir.
- Grupla beraber çalışmayı öğrenir, yazılı ve sözlü olarak etkileşim kurma ve sunum becerilerini geliştirir.
- Alanı ile ilgili hukuki düzenlemeler, iş güvenliği ve çalışan sağlığı ilkelerini öğrenir ve uygular.
- Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular.
- Alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden kazanım sağlar.
- Teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri alanında uygular.
- Gastronomi ve mutfak sanatları alanında ikinci bir dilde Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde okuma-yazma, anlama ve konuşma becerileri kazanır.
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
Mezun olan öğrenciler; kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinde orta ve üst düzey yönetici olarak istihdam edilebilirler veya kendi yiyecek-içecek işletmelerini kurabilirler. Başarılı ve istekli öğrenciler gastronomi ve mutfak sanatları alanında akademik kariyer yapmaya yönelebilirler.
Qualification Code | TR0030035451 | |
Qualification Title | GASTRONOMY AND CULINARY ARTS Bachelor's Degree | |
Awarding Body | Sakarya University of Applied Sciences | |
Awarding Body Contact | Sakarya University of Applied Sciences, 54050 Serdivan /Sakarya | |
Awarding Body Url | https://www.subu.edu.tr/en | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Understands the basic principles and concepts in the field of gastronomy and culinary arts. Learns the techniques and current developments in the field of gastronomy. Gains the ability to do research on this subject. Learns the principles of food science and nutrition and applies it in the field. Learns the basic concepts in business, marketing and economics. Develops the ability to use these concepts in the field. Learns the theories and applications related to food and beverage management and gains entrepreneurship skills. Learns to develop projects that will contribute to the field of food and beverage management, gastronomy and culinary arts. Learns the relationship between food and human and food and society, understands the effect of food on social order. Gains knowledge of concepts and rules in the hospitality and hospitality industries. Learns the place of gastronomy in hospitality and hospitality industry. Have information about menu management, menu planning, food and beverage cost, pricing and apply in the field. Food and beverage procurement, storage, preparation, cooking and presentation methods to learn theoretically and practically. Learns to work with the group, develops oral and written interaction and presentation skills. Learns and applies the legal regulations, occupational safety and employee health principles. It provides gains from technological developments in its field. Apply technology and technological developments in the field. Gains the skills of reading, writing, understanding and speaking at a B1 level of the European Language Portfolio in a second language in the field of gastronomy and culinary arts. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Measurement and evaluation differ according to the characteristics of each course. Please check the information in the course catalog. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The student who wants to enroll in the department must have completed the processes / passed the exams determined by the ÖSYM within the framework of the academic and legal legislation of the university. | |
Conditions for Success | Students who complete the 240 ECTS credit requirement and do their compulsory internship and graduation homework graduate from compulsory and elective courses announced in the course plan. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduated students; they can be employed as middle and senior managers in food and beverage businesses operating in the public and private sectors, or they can establish their own food and beverage enterprises. Successful and enthusiastic students can pursue an academic career in gastronomy and culinary arts. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
TR0030035451
ISCO 08
ISCO 08
Understands the basic principles and concepts in the field of gastronomy and culinary arts. Learns the techniques and current developments in the field of gastronomy. Gains the ability to do research on this subject. Learns the principles of food science and nutrition and applies it in the field. Learns the basic concepts in business, marketing and economics. Develops the ability to use these concepts in the field. Learns the theories and applications related to food and beverage management and gains entrepreneurship skills. Learns to develop projects that will contribute to the field of food and beverage management, gastronomy and culinary arts. Learns the relationship between food and human and food and society, understands the effect of food on social order. Gains knowledge of concepts and rules in the hospitality and hospitality industries. Learns the place of gastronomy in hospitality and hospitality industry. Have information about menu management, menu planning, food and beverage cost, pricing and apply in the field. Food and beverage procurement, storage, preparation, cooking and presentation methods to learn theoretically and practically. Learns to work with the group, develops oral and written interaction and presentation skills. Learns and applies the legal regulations, occupational safety and employee health principles. It provides gains from technological developments in its field. Apply technology and technological developments in the field. Gains the skills of reading, writing, understanding and speaking at a B1 level of the European Language Portfolio in a second language in the field of gastronomy and culinary arts.
Measurement and evaluation differ according to the characteristics of each course. Please check the information in the course catalog.
The student who wants to enroll in the department must have completed the processes / passed the exams determined by the ÖSYM within the framework of the academic and legal legislation of the university.
Graduated students; they can be employed as middle and senior managers in food and beverage businesses operating in the public and private sectors, or they can establish their own food and beverage enterprises. Successful and enthusiastic students can pursue an academic career in gastronomy and culinary arts.