Yeterlilik Kodu

TR0030036005

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kmu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda bilimi ve beslenme konularında yeterli bilgiye sahip olma ve öğrendiklerini alanına uyarlayabilme.
  • Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlama yorumlama ve değerlendirme.
  • Gastronomi ile ilgili mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.) hakkında yeterli derecede bilgi edinme.
  • İşletme ve iktisat alanındaki temel ilkeleri ve olguları kavrayabilme.
  • Toplumsal ve mesleki etik değerleri öğrenme, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirme.
  • Yeni gıda ürünü geliştirebilme standartlaştırabilme ve tescil sürecini yürütebilme.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını öğrenme.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi edinme.
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri öğrenme ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları giderme yeteneği kazanma.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanıma ve kullanma.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilme.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını öğrenme ve uygulama.
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurma ve sunum becerileri kazanma.
  • Yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini uygulayabilme.
  • Sanatsal konulara dair kişisel yeteneklerini geliştirme ve görsel sunum tekniklerini kullanabilme.
  • İlgili alanda yaşanabilecek kazalara karşı alınacak tedbirler ve yapılacak müdahaleler hakkında bilgi sahibi olurlar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü YKS’den SÖZ puanına göre öğrenci almaktadır.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan ( toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, hava yolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030036005


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda bilimi ve beslenme konularında yeterli bilgiye sahip olma ve öğrendiklerini alanına uyarlayabilme.
  • Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlama yorumlama ve değerlendirme.
  • Gastronomi ile ilgili mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.) hakkında yeterli derecede bilgi edinme.
  • İşletme ve iktisat alanındaki temel ilkeleri ve olguları kavrayabilme.
  • Toplumsal ve mesleki etik değerleri öğrenme, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirme.
  • Yeni gıda ürünü geliştirebilme standartlaştırabilme ve tescil sürecini yürütebilme.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını öğrenme.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi edinme.
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri öğrenme ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları giderme yeteneği kazanma.
  • Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanıma ve kullanma.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilme.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını öğrenme ve uygulama.
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurma ve sunum becerileri kazanma.
  • Yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini uygulayabilme.
  • Sanatsal konulara dair kişisel yeteneklerini geliştirme ve görsel sunum tekniklerini kullanabilme.
  • İlgili alanda yaşanabilecek kazalara karşı alınacak tedbirler ve yapılacak müdahaleler hakkında bilgi sahibi olurlar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü YKS’den SÖZ puanına göre öğrenci almaktadır.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan ( toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, hava yolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030036005

Qualification Title
Awarding BodyKaramanoğlu Mehmetbey University
Awarding Body ContactKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN
Awarding Body Urlhttp://www.kmu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030036005


Qualification Title

Awarding Body
Karamanoğlu Mehmetbey University

Awarding Body Contact
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address