Yeterlilik Kodu

TR0030036206

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumAltınbaş Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAltınbaş Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.altinbas.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Dünyayı, ülkesini, toplumunu ve kendisini yorumlar, etik problemler, sosyal haklar, değerler ve kendisine ve başkalarına yönelik sorumluluklar hakkında farkındalık gösterir.
  • Eleştirel düşünür, bilimi ve teknolojideki gelişme ve yenilikleri değerlendirir, kişisel ve kurumsal girişimcilik becerisi gösterir, hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile kendini geliştirir.
  • Sözel, yazılı, grafik ve teknolojik yollarla görüşlerini paylaşır, bakış açısını akıcı biçimde açıklar.
  • Bireysel ve takım sorumluluğu alır, bireysel olarak ve takım lideri veya üyesi olarak sorunları çözer.
  • Alanını ilişkilendiren konularda veri toplamak ve analiz etmek için gereken kaynakları seçip etkin şekilde kullanabilecek yöntem ve araçlardan faydalanır. Bilgi kaynaklarını genişletmeyi öğrenir.
  • Karmaşık ve hızla değişen küresel ortamdaki değişimlere uyum sağlar.
  • Alanının sınırlarını şekillendiren ulusal ve uluslararası faaliyetlerle ilgili ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi takip eder ve yaptığı işle ilişkilendirir.
  • Alanındaki bilimsel yöntemler ve çözümler konusunda bilgi sahibi olur. 
  • Aynı anda farklı disiplinleri göz önünde bulundurarak düşünmeyi öğrenir. Gıda bilimi, mutfak becerileri ve yönetim arasında bağlantı kurar. Düşünme ve pratiği disiplinler arası bir yaklaşımla geliştirir.
  • Temel işletme fonksiyonlarının bilgisine sahip olarak yiyecek içecek sektörüne özgü sevk ve idare becerilerine sahip olur. Kendi alanına yönelik işletme yönetimi temel bilgi, kavram ve mevcut teorileri (yönetim fonksiyonları, örgüt teorisi, strateji ve örgüt politikası, bilgi, teknoloji ve operasyon yönetimi, insan kaynakları yönetimi, muhasebe, finans, pazarlama, ekonomi vb.) öğrenir.
  • Gastronomi biliminin temel ilke ve prensiplerini ve Anadolu Mutfak gereklerini bilir ve uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir.

Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az D notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları her türlü yeme içme işletmesinde şef/aşçı olarak çalışabilir. Yeme içme işletmelerinde çeşitli yönetim kademelerinde çalışabilirler. Turizm sektöründe yeme içme bölümlerinde pazarlama, satış, satın alma, menü planlama, üretim yönetimi gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Mezunlar, gıda endüstrisinde üretim ve ürün tasarımında rol alıp danışmanlık yapabilirler. Öğrencileri geleceğin girişimcileri olarak yetiştirmek de gastronomi bölümünün amaçları arasındadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

 Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030036206


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Altınbaş Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Altınbaş Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Dünyayı, ülkesini, toplumunu ve kendisini yorumlar, etik problemler, sosyal haklar, değerler ve kendisine ve başkalarına yönelik sorumluluklar hakkında farkındalık gösterir.
  • Eleştirel düşünür, bilimi ve teknolojideki gelişme ve yenilikleri değerlendirir, kişisel ve kurumsal girişimcilik becerisi gösterir, hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile kendini geliştirir.
  • Sözel, yazılı, grafik ve teknolojik yollarla görüşlerini paylaşır, bakış açısını akıcı biçimde açıklar.
  • Bireysel ve takım sorumluluğu alır, bireysel olarak ve takım lideri veya üyesi olarak sorunları çözer.
  • Alanını ilişkilendiren konularda veri toplamak ve analiz etmek için gereken kaynakları seçip etkin şekilde kullanabilecek yöntem ve araçlardan faydalanır. Bilgi kaynaklarını genişletmeyi öğrenir.
  • Karmaşık ve hızla değişen küresel ortamdaki değişimlere uyum sağlar.
  • Alanının sınırlarını şekillendiren ulusal ve uluslararası faaliyetlerle ilgili ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi takip eder ve yaptığı işle ilişkilendirir.
  • Alanındaki bilimsel yöntemler ve çözümler konusunda bilgi sahibi olur. 
  • Aynı anda farklı disiplinleri göz önünde bulundurarak düşünmeyi öğrenir. Gıda bilimi, mutfak becerileri ve yönetim arasında bağlantı kurar. Düşünme ve pratiği disiplinler arası bir yaklaşımla geliştirir.
  • Temel işletme fonksiyonlarının bilgisine sahip olarak yiyecek içecek sektörüne özgü sevk ve idare becerilerine sahip olur. Kendi alanına yönelik işletme yönetimi temel bilgi, kavram ve mevcut teorileri (yönetim fonksiyonları, örgüt teorisi, strateji ve örgüt politikası, bilgi, teknoloji ve operasyon yönetimi, insan kaynakları yönetimi, muhasebe, finans, pazarlama, ekonomi vb.) öğrenir.
  • Gastronomi biliminin temel ilke ve prensiplerini ve Anadolu Mutfak gereklerini bilir ve uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir.


Başarma Şartları
Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az D notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları her türlü yeme içme işletmesinde şef/aşçı olarak çalışabilir. Yeme içme işletmelerinde çeşitli yönetim kademelerinde çalışabilirler. Turizm sektöründe yeme içme bölümlerinde pazarlama, satış, satın alma, menü planlama, üretim yönetimi gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Mezunlar, gıda endüstrisinde üretim ve ürün tasarımında rol alıp danışmanlık yapabilirler. Öğrencileri geleceğin girişimcileri olarak yetiştirmek de gastronomi bölümünün amaçları arasındadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

 Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030036206

Qualification Title
Awarding BodyAltinbas University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.altinbas.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030036206


Qualification Title

Awarding Body
Altinbas University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address