Yeterlilik Kodu | TR0030036206 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Altınbaş Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Altınbaş Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.altinbas.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir. | |
Başarma Şartları | Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve minimum 240 AKTS kredi yükünü tamamlayarak, tüm derslerden en az D notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Öğrencilerin programda tanımlanan stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları her türlü yeme içme işletmesinde şef/aşçı olarak çalışabilir. Yeme içme işletmelerinde çeşitli yönetim kademelerinde çalışabilirler. Turizm sektöründe yeme içme bölümlerinde pazarlama, satış, satın alma, menü planlama, üretim yönetimi gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Mezunlar, gıda endüstrisinde üretim ve ürün tasarımında rol alıp danışmanlık yapabilirler. Öğrencileri geleceğin girişimcileri olarak yetiştirmek de gastronomi bölümünün amaçları arasındadır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030036206
- Dünyayı, ülkesini, toplumunu ve kendisini yorumlar, etik problemler, sosyal haklar, değerler ve kendisine ve başkalarına yönelik sorumluluklar hakkında farkındalık gösterir.
- Eleştirel düşünür, bilimi ve teknolojideki gelişme ve yenilikleri değerlendirir, kişisel ve kurumsal girişimcilik becerisi gösterir, hayat boyu öğrenme yaklaşımı ile kendini geliştirir.
- Sözel, yazılı, grafik ve teknolojik yollarla görüşlerini paylaşır, bakış açısını akıcı biçimde açıklar.
- Bireysel ve takım sorumluluğu alır, bireysel olarak ve takım lideri veya üyesi olarak sorunları çözer.
- Alanını ilişkilendiren konularda veri toplamak ve analiz etmek için gereken kaynakları seçip etkin şekilde kullanabilecek yöntem ve araçlardan faydalanır. Bilgi kaynaklarını genişletmeyi öğrenir.
- Karmaşık ve hızla değişen küresel ortamdaki değişimlere uyum sağlar.
- Alanının sınırlarını şekillendiren ulusal ve uluslararası faaliyetlerle ilgili ulusal ve uluslararası hukuki çerçeveyi takip eder ve yaptığı işle ilişkilendirir.
- Alanındaki bilimsel yöntemler ve çözümler konusunda bilgi sahibi olur.
- Aynı anda farklı disiplinleri göz önünde bulundurarak düşünmeyi öğrenir. Gıda bilimi, mutfak becerileri ve yönetim arasında bağlantı kurar. Düşünme ve pratiği disiplinler arası bir yaklaşımla geliştirir.
- Temel işletme fonksiyonlarının bilgisine sahip olarak yiyecek içecek sektörüne özgü sevk ve idare becerilerine sahip olur. Kendi alanına yönelik işletme yönetimi temel bilgi, kavram ve mevcut teorileri (yönetim fonksiyonları, örgüt teorisi, strateji ve örgüt politikası, bilgi, teknoloji ve operasyon yönetimi, insan kaynakları yönetimi, muhasebe, finans, pazarlama, ekonomi vb.) öğrenir.
- Gastronomi biliminin temel ilke ve prensiplerini ve Anadolu Mutfak gereklerini bilir ve uygular.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun düzenlemeleri çerçevesinde, Türkiye’de ön lisans ve lisans programlarına öğrenci kabulü merkezi olarak yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayların seçme sınavında aldıkları puanlarına ve Lise puanlarının katkılarına göre öğrencileri seçtikleri bölümlere yerleştirir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları her türlü yeme içme işletmesinde şef/aşçı olarak çalışabilir. Yeme içme işletmelerinde çeşitli yönetim kademelerinde çalışabilirler. Turizm sektöründe yeme içme bölümlerinde pazarlama, satış, satın alma, menü planlama, üretim yönetimi gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Mezunlar, gıda endüstrisinde üretim ve ürün tasarımında rol alıp danışmanlık yapabilirler. Öğrencileri geleceğin girişimcileri olarak yetiştirmek de gastronomi bölümünün amaçları arasındadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030036206 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Altinbas University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.altinbas.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |