Yeterlilik Kodu

TR0030044737

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumGümüşhane Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gumushane.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yönetim, pazarlama, işletme ve iktisat konuları ile tarih, coğrafya konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir .
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanına giren yiyecek yönetimi, menü planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
  • Gastronomide meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir .
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili edindiği bilgileri ilgili ya da ilgisiz taraflara sözlü ya da yazılı aktarabilir.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk alır ve verimli bir şekilde çalışır. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Bu bağlamda yiyecek ve içecek ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir.
  • Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar.
  • Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Programdaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir.

Seçmeli dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Seçmeli dersler, bölümün öğretim planındaki tek tek veya belirlenmiş ders grupları içinden seçilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine devam etmek zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (D) devamsız harf notu verilir. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın harf notuna katkısı % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir.

Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde, ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır ve öğretim elemanı tarafından aşağıdaki not aralıklarına göre harf notu verilir:

81-100 AA 4.0 BAŞARILI

76-80 BA 3.5 BAŞARILI

70-75 BB 3.0 BAŞARILI

60-69 CB 2.5 BAŞARILI

50-59 CC 2.0 BAŞARILI

45-49 DC 1.5 Yarıyıl Not Ortalamasına ve Sınav Türüne Göre Başarılı/Başarısız

40-44 DD 1.0 BAŞARISIZ

30-39 FD 0.5 BAŞARISIZ

0-29 FF 0 BAŞARISIZ

0 D 0 DEVAMSIZ

G GEÇER

K KALIR

S SÜREN ÇALIŞMA

M MUAF

  •  Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.
  •  Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder.
  •  Bir dersten DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler, o yarıyılda DC harf notu aldıkları derslerden başarısız sayılır ve bu dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder.
  •  Mezuniyet sınavında derslerden DC harf notu alan öğrenciler, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan bu derslerden başarısız sayılır ve bu dersi verildikleri ilk yarıyılda tekrar ederler.
  •  G harf notu, kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz.
  •  K harf notu, kredisiz derslerden başarısız öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz.
  •  S harf notu, bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir.
  •  M notu, Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıProgramdaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir. Seçmeli dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Seçmeli dersler, bölümün öğretim planındaki tek tek veya belirlenmiş ders grupları içinden seçilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine devam etmek zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (D) devamsız harf notu verilir. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın harf notuna katkısı % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde, ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır ve öğretim elemanı tarafından aşağıdaki not aralıklarına göre harf notu verilir: Point Letter Grade Coefficient Success Status Grade Average 81-100 AA 4.0 BAŞARILI 76-80 BA 3.5 BAŞARILI 70-75 BB 3.0 BAŞARILI 60-69 CB 2.5 BAŞARILI 50-59 CC 2.0 BAŞARILI 45-49 DC 1.5 Yarıyıl Not Ortalamasına ve Sınav Türüne Göre Başarılı/Başarısız 40-44 DD 1.0 BAŞARISIZ 30-39 FD 0.5 BAŞARISIZ 0-29 FF 0 BAŞARISIZ 0 D 0 DEVAMSIZ G GEÇER K KALIR S SÜREN ÇALIŞMA M MUAF a) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. b) Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder. c) Bir dersten DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler, o yarıyılda DC harf notu aldıkları derslerden başarısız sayılır ve bu dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder. d) Mezuniyet sınavında derslerden DC harf notu alan öğrenciler, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan bu derslerden başarısız sayılır ve bu dersi verildikleri ilk yarıyılda tekrar ederler. e) G harf notu, kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz. f) K harf notu, kredisiz derslerden başarısız öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz. g) S harf notu, bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir. h) M notu, Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 60 iş gününden oluşan stajı tamamlamış olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Gerek son yıllarda sayısını arttıran endüstriyel yiyecek - içecek işletmelerinde, gerekse geleneksel ve tamamlayıcı konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında şef ya da üst düzey yönetici konumunda istihdam edilecek eğitimli ve kalifiye elemana olan talep hızla artmaktadır.
  • Bu programdan mezun olacak öğrenciler bu talep doğrultusunda bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde, endüstriyel mutfaklarda, konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilebilecektir.
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030044737


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gümüşhane Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yönetim, pazarlama, işletme ve iktisat konuları ile tarih, coğrafya konularında kavramlar, ilkeler ve olgular hakkında ileri düzeyde bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanında araştırma yöntemlerini bilir ve uygular.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili mevcut sorunları bilir; bu sorunları irdeleyebilir; tartışmalar gerçekleştirebilir; sorunlara analizci yaklaşımla bilimsellik çerçevesinde çözümler üretebilir .
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanına giren yiyecek yönetimi, menü planlaması ve yönetilmesi konularında edindiği teorik bilgileri iş ortamında uygular.
  • Gastronomide meydana gelen değişmeleri inceleyerek yeni eğilimler, yeni yaklaşımlar, yeni pazarlama, işletme ve yönetim anlayışlarını, hizmet süreçlerini takip edebilir, yeterli düzeyde katkı sağlayabilir .
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili edindiği bilgileri ilgili ya da ilgisiz taraflara sözlü ya da yazılı aktarabilir.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili projelerde bağımsız ya da başkalarıyla birlikte sorumluluk alır ve verimli bir şekilde çalışır. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Bu bağlamda yiyecek ve içecek ile ilgili çalıştığı kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini arttırır; kendisini de kişisel ve mesleki anlamda geliştirir.
  • Bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar.
  • Ayrıca iletişimi sağlayabilecek yeterlilikte 2. yabancı dil bilgisine sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir. Programdaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir.

Seçmeli dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Seçmeli dersler, bölümün öğretim planındaki tek tek veya belirlenmiş ders grupları içinden seçilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine devam etmek zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (D) devamsız harf notu verilir. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın harf notuna katkısı % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir.

Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde, ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır ve öğretim elemanı tarafından aşağıdaki not aralıklarına göre harf notu verilir:

81-100 AA 4.0 BAŞARILI

76-80 BA 3.5 BAŞARILI

70-75 BB 3.0 BAŞARILI

60-69 CB 2.5 BAŞARILI

50-59 CC 2.0 BAŞARILI

45-49 DC 1.5 Yarıyıl Not Ortalamasına ve Sınav Türüne Göre Başarılı/Başarısız

40-44 DD 1.0 BAŞARISIZ

30-39 FD 0.5 BAŞARISIZ

0-29 FF 0 BAŞARISIZ

0 D 0 DEVAMSIZ

G GEÇER

K KALIR

S SÜREN ÇALIŞMA

M MUAF

  •  Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.
  •  Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder.
  •  Bir dersten DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler, o yarıyılda DC harf notu aldıkları derslerden başarısız sayılır ve bu dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder.
  •  Mezuniyet sınavında derslerden DC harf notu alan öğrenciler, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan bu derslerden başarısız sayılır ve bu dersi verildikleri ilk yarıyılda tekrar ederler.
  •  G harf notu, kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz.
  •  K harf notu, kredisiz derslerden başarısız öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz.
  •  S harf notu, bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir.
  •  M notu, Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Programdaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir. Seçmeli dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Seçmeli dersler, bölümün öğretim planındaki tek tek veya belirlenmiş ders grupları içinden seçilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine devam etmek zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (D) devamsız harf notu verilir. Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın harf notuna katkısı % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde, ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır ve öğretim elemanı tarafından aşağıdaki not aralıklarına göre harf notu verilir: Point Letter Grade Coefficient Success Status Grade Average 81-100 AA 4.0 BAŞARILI 76-80 BA 3.5 BAŞARILI 70-75 BB 3.0 BAŞARILI 60-69 CB 2.5 BAŞARILI 50-59 CC 2.0 BAŞARILI 45-49 DC 1.5 Yarıyıl Not Ortalamasına ve Sınav Türüne Göre Başarılı/Başarısız 40-44 DD 1.0 BAŞARISIZ 30-39 FD 0.5 BAŞARISIZ 0-29 FF 0 BAŞARISIZ 0 D 0 DEVAMSIZ G GEÇER K KALIR S SÜREN ÇALIŞMA M MUAF a) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. b) Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder. c) Bir dersten DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler, o yarıyılda DC harf notu aldıkları derslerden başarısız sayılır ve bu dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder. d) Mezuniyet sınavında derslerden DC harf notu alan öğrenciler, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan bu derslerden başarısız sayılır ve bu dersi verildikleri ilk yarıyılda tekrar ederler. e) G harf notu, kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz. f) K harf notu, kredisiz derslerden başarısız öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz. g) S harf notu, bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir. h) M notu, Üniversite dışından nakil yoluyla gelen veya ÖSYM sınavı, yatay ve dikey geçiş yolu ile Üniversiteye kaydolan öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 60 iş gününden oluşan stajı tamamlamış olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Gerek son yıllarda sayısını arttıran endüstriyel yiyecek - içecek işletmelerinde, gerekse geleneksel ve tamamlayıcı konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında şef ya da üst düzey yönetici konumunda istihdam edilecek eğitimli ve kalifiye elemana olan talep hızla artmaktadır.
  • Bu programdan mezun olacak öğrenciler bu talep doğrultusunda bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde, endüstriyel mutfaklarda, konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilebilecektir.

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030044737

Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Awarding BodyGümüşhane University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.gumushane.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Gains an advanced level of knowledge about the concepts, principles and facts in the field of gastronomy and culinary arts, management, marketing, business and economics, as well as history and geography. Knows and applies research methods in the field of gastronomy and culinary arts. Have knowledge about legal regulations, professional standards, rights and obligations related to gastronomy and culinary arts. Know current problems related to gastronomy and culinary arts; can address these problems; can have discussions; can produce scientific solutions to problems with an analytical approach Applies the theoretical knowledge gained in food management, menu planning and management in the field of gastronomy and culinary arts in the business environment. By examining the changes in gastronomy, they can follow new trends, new approaches, new marketing, business and management approaches, service processes, and provide sufficient contribution. He / she can transmit the information he / she has acquired on gastronomy and culinary arts to the relevant or unrelated parties, orally or in writing. Takes responsibility independently or with others in projects related to gastronomy and culinary arts and works efficiently. Develops a positive attitude towards lifelong learning. In this context, it increases the professional knowledge and skills of the people with whom it works with food and beverage; It also develops itself personally and professionally. Communicates verbally and in writing in a foreign language at least at the European Language Portfolio B1 General Level. In addition, he / she has the knowledge of a 2nd foreign language sufficient to enable communication.

Key Competencies-
Further Info

They are subjected to midterm and final exams for each course. The contribution of the midterm exam to the success grade is 40%, and the contribution of the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. It is necessary to get at least 45 points from the final exam. Students who get AA, BA, BB, CB and CC letter grades from a course are considered successful in that course. In addition, students who have a grade point average of at least 2.00 for a semester are considered successful from the courses they received DC letter grade. At the end of each semester, students can take a make-up exam from all the courses they failed that semester. The courses in the program consist of compulsory and elective courses. Compulsory courses are the courses that a student must take. Elective courses are courses that the student can choose from among the recommended courses. Elective courses are chosen individually or among the determined course groups in the curriculum of the department. In order to take the final exam of a course, it is compulsory to be enrolled in that course and to attend at least 70% of the courses taken for the first time. Students who fail to fulfill these conditions are not taken to the final exam. This student (D) is given a letter grade for absenteeism. At least one midterm exam is held each semester for each course. The contribution of the midterm to the letter grade is 40%. In the event of a midterm exam, 40%, in case of more than one midterm and semester studies, the contribution of the total percentage of these exams or semester studies to the letter grade is determined by the lecturer of the course, not exceeding 40%. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. There is a requirement to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 45 points from this exam are not included in the mid-term and semester studies.

Quality Assurance-
Access Requirements

General admission requirements for Turkish and foreign students apply to start the program.

Conditions for SuccessThe courses in the program consist of compulsory and elective courses. Compulsory courses are the courses that a student must take. Elective courses are courses that the student can choose from among the recommended courses. Elective courses are chosen individually or among the determined course groups in the curriculum of the department. In order to take the final exam of a course, it is compulsory to be enrolled in that course and to attend at least 70% of the courses taken for the first time. Students who fail to fulfill these conditions are not taken to the final exam. This student (D) is given a letter grade for absenteeism. At least one midterm exam is held each semester for each course. The contribution of the midterm to the letter grade is 40%. In the event of a midterm exam, 40%, in case of more than one midterm and semester studies, the contribution of the total percentage of these exams or semester studies to the letter grade is determined by the lecturer of the course, not exceeding 40%. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. There is a requirement to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 45 points from this exam are not included in the mid-term and semester studies. In order to successfully complete the program, it is necessary to pass all the courses available in the program (equivalent to 240 ECTS), to achieve a weighted grade point average of at least 2.00 out of 4.00, and to complete an internship of 60 work days.
Progression Paths (Relationship Type)

The demand for trained and qualified personnel to be employed as chiefs or senior managers in both industrial food and beverage enterprises, which have increased in number in recent years, and in food and beverage departments operating within traditional and complementary accommodation enterprises, is rapidly increasing. Students who will graduate from this program will be able to be employed in independent food and beverage establishments, industrial kitchens, food and beverage departments operating within the accommodation businesses.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030044737


Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Awarding Body
Gümüşhane University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Gains an advanced level of knowledge about the concepts, principles and facts in the field of gastronomy and culinary arts, management, marketing, business and economics, as well as history and geography. Knows and applies research methods in the field of gastronomy and culinary arts. Have knowledge about legal regulations, professional standards, rights and obligations related to gastronomy and culinary arts. Know current problems related to gastronomy and culinary arts; can address these problems; can have discussions; can produce scientific solutions to problems with an analytical approach Applies the theoretical knowledge gained in food management, menu planning and management in the field of gastronomy and culinary arts in the business environment. By examining the changes in gastronomy, they can follow new trends, new approaches, new marketing, business and management approaches, service processes, and provide sufficient contribution. He / she can transmit the information he / she has acquired on gastronomy and culinary arts to the relevant or unrelated parties, orally or in writing. Takes responsibility independently or with others in projects related to gastronomy and culinary arts and works efficiently. Develops a positive attitude towards lifelong learning. In this context, it increases the professional knowledge and skills of the people with whom it works with food and beverage; It also develops itself personally and professionally. Communicates verbally and in writing in a foreign language at least at the European Language Portfolio B1 General Level. In addition, he / she has the knowledge of a 2nd foreign language sufficient to enable communication.


Key Competencies
-

Further Info

They are subjected to midterm and final exams for each course. The contribution of the midterm exam to the success grade is 40%, and the contribution of the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. It is necessary to get at least 45 points from the final exam. Students who get AA, BA, BB, CB and CC letter grades from a course are considered successful in that course. In addition, students who have a grade point average of at least 2.00 for a semester are considered successful from the courses they received DC letter grade. At the end of each semester, students can take a make-up exam from all the courses they failed that semester. The courses in the program consist of compulsory and elective courses. Compulsory courses are the courses that a student must take. Elective courses are courses that the student can choose from among the recommended courses. Elective courses are chosen individually or among the determined course groups in the curriculum of the department. In order to take the final exam of a course, it is compulsory to be enrolled in that course and to attend at least 70% of the courses taken for the first time. Students who fail to fulfill these conditions are not taken to the final exam. This student (D) is given a letter grade for absenteeism. At least one midterm exam is held each semester for each course. The contribution of the midterm to the letter grade is 40%. In the event of a midterm exam, 40%, in case of more than one midterm and semester studies, the contribution of the total percentage of these exams or semester studies to the letter grade is determined by the lecturer of the course, not exceeding 40%. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. There is a requirement to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 45 points from this exam are not included in the mid-term and semester studies.


Quality Assurance
-

Access Requirements

General admission requirements for Turkish and foreign students apply to start the program.


Conditions for Success
The courses in the program consist of compulsory and elective courses. Compulsory courses are the courses that a student must take. Elective courses are courses that the student can choose from among the recommended courses. Elective courses are chosen individually or among the determined course groups in the curriculum of the department. In order to take the final exam of a course, it is compulsory to be enrolled in that course and to attend at least 70% of the courses taken for the first time. Students who fail to fulfill these conditions are not taken to the final exam. This student (D) is given a letter grade for absenteeism. At least one midterm exam is held each semester for each course. The contribution of the midterm to the letter grade is 40%. In the event of a midterm exam, 40%, in case of more than one midterm and semester studies, the contribution of the total percentage of these exams or semester studies to the letter grade is determined by the lecturer of the course, not exceeding 40%. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. There is a requirement to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 45 points from this exam are not included in the mid-term and semester studies. In order to successfully complete the program, it is necessary to pass all the courses available in the program (equivalent to 240 ECTS), to achieve a weighted grade point average of at least 2.00 out of 4.00, and to complete an internship of 60 work days.

Progression Paths (Relationship Type)

The demand for trained and qualified personnel to be employed as chiefs or senior managers in both industrial food and beverage enterprises, which have increased in number in recent years, and in food and beverage departments operating within traditional and complementary accommodation enterprises, is rapidly increasing. Students who will graduate from this program will be able to be employed in independent food and beverage establishments, industrial kitchens, food and beverage departments operating within the accommodation businesses.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address