Yeterlilik Kodu

TR0030045673

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi Karacaoğlan Yerleşkesi, 80000 Osmaniye
Sorumlu Kurum URLhttp://www.osmaniye.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bölüm mezunları Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri toplar, çözümler ve yorumlar.
  • Bölüm mezunları Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Bölüm mezunları işletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
  • Bölüm mezunları içecekler ve sunumu hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olur.
  • Bölüm mezunları beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
  • Bölüm mezunları alanlarındaki mesleki etik standartları bilir ve toplumsal değerlere uygun davranır.
  • Bölüm mezunları gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri (yasa, yönetmelik, genelge vb.) ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Bölüm mezunları gastronomi ile ilgili meslekler ve iş alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olur.
  • Bölüm mezunları gastronomi alanında yürütülen projelerde sorumluluk alır ve proje yürütür.
  • Bölüm mezunları yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü, menü fiyatlandırması ve menü planlaması yapar.
  • Bölüm mezunları mutfakla ilgili fiziksel ortamı planlayabilir, ekipmanları ve teknolojileri tanıyabilir, kullanabilir ve koruyabilir.
  • Bölüm mezunları çalıştıkları işletmelerde sorumluluk alır ve başkalarıyla ve/veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
  • Bölüm mezunları İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • Bölüm mezunları ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
  • Bölüm mezunları çalıştıkları işletmelerdeki insanlarla yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Bölüm mezunları alanın gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini bilir ve kullanır.
  • Bölüm mezunları gastronomi ve sanat alanlarına ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir.
  • Bölüm mezunları Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi sahibi olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser.
  • Bölüm mezunları alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
  • Bölüm mezunları toplumların lezzet anlayışı hakkında bilgi sahibi olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bu programda ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.
  • Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencini bölüm tarafından belirlenmiş stajı tamamlamış olması gerekir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans eğitimi genel kabul şartları, Türk ve yabancı öğrencilerin bu programa kabul edilmeleri için yeterlidir.

Başarma Şartları Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencini bölüm tarafından belirlenmiş stajı tamamlamış olması gerekir. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencini bölüm tarafından belirlenmiş stajı tamamlamış olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümde, bu bölüme bağlı restoran, mutfak ve barlarda ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilirler.
  • Ayrıca, bölüm mezunlarının akademik kariyer yapmaları da mümkündür.
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030045673


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Karacaoğlan Yerleşkesi, 80000 Osmaniye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bölüm mezunları Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri toplar, çözümler ve yorumlar.
  • Bölüm mezunları Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
  • Bölüm mezunları işletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
  • Bölüm mezunları içecekler ve sunumu hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olur.
  • Bölüm mezunları beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
  • Bölüm mezunları alanlarındaki mesleki etik standartları bilir ve toplumsal değerlere uygun davranır.
  • Bölüm mezunları gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri (yasa, yönetmelik, genelge vb.) ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Bölüm mezunları gastronomi ile ilgili meslekler ve iş alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olur.
  • Bölüm mezunları gastronomi alanında yürütülen projelerde sorumluluk alır ve proje yürütür.
  • Bölüm mezunları yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü, menü fiyatlandırması ve menü planlaması yapar.
  • Bölüm mezunları mutfakla ilgili fiziksel ortamı planlayabilir, ekipmanları ve teknolojileri tanıyabilir, kullanabilir ve koruyabilir.
  • Bölüm mezunları çalıştıkları işletmelerde sorumluluk alır ve başkalarıyla ve/veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
  • Bölüm mezunları İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • Bölüm mezunları ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygular.
  • Bölüm mezunları çalıştıkları işletmelerdeki insanlarla yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Bölüm mezunları alanın gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini bilir ve kullanır.
  • Bölüm mezunları gastronomi ve sanat alanlarına ilişkin bireysel yeteneklerini geliştirir.
  • Bölüm mezunları Atatürk ilkeleri ve inkılâpları konusunda bilgi sahibi olur ve Cumhuriyet’in temel değerlerini benimser.
  • Bölüm mezunları alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
  • Bölüm mezunları toplumların lezzet anlayışı hakkında bilgi sahibi olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Bu programda ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.
  • Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencini bölüm tarafından belirlenmiş stajı tamamlamış olması gerekir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans eğitimi genel kabul şartları, Türk ve yabancı öğrencilerin bu programa kabul edilmeleri için yeterlidir.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencini bölüm tarafından belirlenmiş stajı tamamlamış olması gerekir. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca öğrencini bölüm tarafından belirlenmiş stajı tamamlamış olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümde, bu bölüme bağlı restoran, mutfak ve barlarda ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilirler.
  • Ayrıca, bölüm mezunlarının akademik kariyer yapmaları da mümkündür.

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030045673

Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları License
Awarding BodyOsmaniye Korkut Ata University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.osmaniye.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

The graduates collect, analyze and interpret information about Gastronomy and Culinary Arts field. The graduates know and apply the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. The graduates have knowledge about the basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. The graduates have detailed information about drinks and their presentation. The graduates have knowledge about principles of nutrition and food science and apply them in the field. The graduates know the professional ethical standards in their field and act in accordance with social values. The graduates know and apply national and international legal regulations (laws, regulations, circulars, etc.) and professional standards related to gastronomy. The graduates have detailed information about gastronomy-related professions and business areas. The graduates take responsibility and conduct projects in the field of gastronomy. The graduates make food and beverage cost analysis, control, menu pricing and menu planning. The graduates plan the physical environment related to the kitchen, know, use and protect the equipment and technologies. The graduates take responsibility in the businesses they work for and work effectively with others and/or independently. The graduates have reading, understanding, speaking and writing skills in English language at least at the general level B1 of the European Language Portfolio. The graduates learn and apply national and international cuisines. The graduates communicate effectively with people in their businesses in written, verbal and non-verbal forms and demonstrate presentation skills. The graduates know and use information and communication technologies at the level required by the field. The graduates improve their individual skills in the fields of gastronomy and art. The graduates learn about Atatürks principles and revolutions and adopt the fundamental values of the Republic. The graduates use advanced information and communication technologies and software in their field. The graduates have information about the flavour perception of the societies.

Key Competencies-
Further Info

In this program, different assessment methods such as midterm exam, homework, practice, project, application and final exam are applied. Assessment methods may include classical exam, multiple choice exam, homework, performance assessment, and product assessment. In order to graduate from the program, the cumulative grade point average must be at least 2.00. The grade of a course is determined as a result of the evaluation of the above elements and given as a letter. The student must have passed all the courses in the program. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and the GPA must be at least 2.00 out of 4.00. In addition, student must have completed the internship determined by the department.

Quality Assurance-
Access Requirements

The general admission requirements for undergraduate education determined by OSYM are sufficient for Turkish and foreign students to be admitted to this program.

Conditions for SuccessThe student must have passed all the courses in the program. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and the GPA must be at least 2.00 out of 4.00. In addition, student must have completed the internship determined by the department. The student must have passed all the courses in the program. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and the GPA must be at least 2.00 out of 4.00. In addition, student must have completed the internship determined by the department.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Gastronomy and Culinary Arts department can be managers in the food and beverage department of hotel businesses, restaurants, kitchens and bars and independent food and beverage businesses affiliated to this department. In addition, it is possible for the graduates of the department to pursue an academic career.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030045673


Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları License

Awarding Body
Osmaniye Korkut Ata University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

The graduates collect, analyze and interpret information about Gastronomy and Culinary Arts field. The graduates know and apply the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. The graduates have knowledge about the basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. The graduates have detailed information about drinks and their presentation. The graduates have knowledge about principles of nutrition and food science and apply them in the field. The graduates know the professional ethical standards in their field and act in accordance with social values. The graduates know and apply national and international legal regulations (laws, regulations, circulars, etc.) and professional standards related to gastronomy. The graduates have detailed information about gastronomy-related professions and business areas. The graduates take responsibility and conduct projects in the field of gastronomy. The graduates make food and beverage cost analysis, control, menu pricing and menu planning. The graduates plan the physical environment related to the kitchen, know, use and protect the equipment and technologies. The graduates take responsibility in the businesses they work for and work effectively with others and/or independently. The graduates have reading, understanding, speaking and writing skills in English language at least at the general level B1 of the European Language Portfolio. The graduates learn and apply national and international cuisines. The graduates communicate effectively with people in their businesses in written, verbal and non-verbal forms and demonstrate presentation skills. The graduates know and use information and communication technologies at the level required by the field. The graduates improve their individual skills in the fields of gastronomy and art. The graduates learn about Atatürks principles and revolutions and adopt the fundamental values of the Republic. The graduates use advanced information and communication technologies and software in their field. The graduates have information about the flavour perception of the societies.


Key Competencies
-

Further Info

In this program, different assessment methods such as midterm exam, homework, practice, project, application and final exam are applied. Assessment methods may include classical exam, multiple choice exam, homework, performance assessment, and product assessment. In order to graduate from the program, the cumulative grade point average must be at least 2.00. The grade of a course is determined as a result of the evaluation of the above elements and given as a letter. The student must have passed all the courses in the program. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and the GPA must be at least 2.00 out of 4.00. In addition, student must have completed the internship determined by the department.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The general admission requirements for undergraduate education determined by OSYM are sufficient for Turkish and foreign students to be admitted to this program.


Conditions for Success
The student must have passed all the courses in the program. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and the GPA must be at least 2.00 out of 4.00. In addition, student must have completed the internship determined by the department. The student must have passed all the courses in the program. In this program, the student must provide a minimum of 240 ECTS credits and the GPA must be at least 2.00 out of 4.00. In addition, student must have completed the internship determined by the department.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Gastronomy and Culinary Arts department can be managers in the food and beverage department of hotel businesses, restaurants, kitchens and bars and independent food and beverage businesses affiliated to this department. In addition, it is possible for the graduates of the department to pursue an academic career.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address