Yeterlilik Kodu

TR0030218086

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumArtvin Çoruh Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiArtvin Çoruh Üniversitesi Rektörlük Onur, Çayağzı, 08000 Artvin Merkez/Artvin
Sorumlu Kurum URLhttps://www.artvin.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili kavram, teori, ilke ve gerçekler hakkında kapsamlı ve sistematik bilgiye sahip olabilmek.
  • Ham, yardımcı ve mamul gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini tanıyabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgileri, kuramları, modelleri genel olarak ve iş ortamında kullanan ve yorumlayabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eden; en uygun üretim/hizmet yöntemlerini araştırabilmek ve uygulayabilmek. Mutfak ile ilgili planlama, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve kontrol fonksiyonlarını yerine getirebilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve ekipmanları ile teknolojiyi tanır, bilir ve kullanır.
  • Bu çerçevede geliştirmeler yapabilmek.
  • Çalıştığı ve sorumluluğu altındaki alanlarda gıda ve iş güvenliği açısından gerekli önlemleri alır ve kontrol edebilir; kalite kontrolünü yapabilir
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyebilmek ve geliştirebilmek.
  • Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlayabilmek.
  • Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurmak ve grup çalışması yapabilmek.
  • Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilmek.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70ine, uygulamalı derslerin en az%80ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu final sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu final sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarısız olan bir öğrenciye, dersten başarılı olabilmesi için final sınavı yerine ikinci kez sınava girebilmesi bütünleme sınavına tabi tutulur. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Gastronomi alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek, Gastronomi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek, İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak, Gastronomi alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak, İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa ÖSYM tarafından öğrenci kabulü, merkezi yerleştirme sözel puan türü ile yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, AÇÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler.

Başarma ŞartlarıGastronomi alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek, Gastronomi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek, İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak, Gastronomi alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak, İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak. Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden (minimum 240 AKTS kredisinden) başarılı olmaları ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ortalamaya sahip olmaları gerekmektedir. 2. Sınıftan sonra 30 iş günü olan zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Tezi ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da istenmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden mezun olan kişiler gastronomi uzmanı, gastronom, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi gibi unvanları kullanabilirler. Restoranlar, catering firmaları, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastane, okul gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede çalışabilirler. Gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde çalışabilirler. Yemek fotoğrafçılığı, stilistliği ve yazarlığı alanlarında çalışabilir, yönetebilir ve kendi işletmelerini kurabilirler. Endüstriyel mutfaklarda çalışabilirler. Oteller ve konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilebilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030218086


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Artvin Çoruh Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlük Onur, Çayağzı, 08000 Artvin Merkez/Artvin

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili kavram, teori, ilke ve gerçekler hakkında kapsamlı ve sistematik bilgiye sahip olabilmek.
  • Ham, yardımcı ve mamul gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini tanıyabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili yasal düzenlemeler, meslek standartları ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgileri, kuramları, modelleri genel olarak ve iş ortamında kullanan ve yorumlayabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eden; en uygun üretim/hizmet yöntemlerini araştırabilmek ve uygulayabilmek. Mutfak ile ilgili planlama, örgütleme, koordinasyon, yöneltme ve kontrol fonksiyonlarını yerine getirebilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili fiziksel ortamı tasarlar, araç-gereç ve ekipmanları ile teknolojiyi tanır, bilir ve kullanır.
  • Bu çerçevede geliştirmeler yapabilmek.
  • Çalıştığı ve sorumluluğu altındaki alanlarda gıda ve iş güvenliği açısından gerekli önlemleri alır ve kontrol edebilir; kalite kontrolünü yapabilir
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyebilmek ve geliştirebilmek.
  • Gastronomi disipliniyle ilişkili uluslararası gelişmeleri takip ederek etik değerler çerçevesinde projeler hazırlayabilmek.
  • Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurmak ve grup çalışması yapabilmek.
  • Türk ve Dünya mutfağını kültürel altyapısıyla birlikte değerlendirerek sahip olduğu bilgi ve becerileri sektörde kullanabilmek.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilmek.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her öğrencinin dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70ine, uygulamalı derslerin en az%80ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu final sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu final sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten başarısız olan bir öğrenciye, dersten başarılı olabilmesi için final sınavı yerine ikinci kez sınava girebilmesi bütünleme sınavına tabi tutulur. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Gastronomi alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek, Gastronomi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek, İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak, Gastronomi alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak, İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa ÖSYM tarafından öğrenci kabulü, merkezi yerleştirme sözel puan türü ile yapılmaktadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, AÇÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler.


Başarma Şartları
Gastronomi alanında problem çözmeyi bilmek, analitik ve bütünsel bir bakış açısına sahip olmak ve stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek, Gastronomi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek, bilgilerini yenilemeye ve sürekli geliştirmeye yönlendirmek, İşletme alanında öğrendiklerini firma/kurum bünyesinde analiz etmek, yorumlamak, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarmak, Gastronomi alanında öğrendiği kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlamak, karşılaştırmalı ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak, İş hayatında kalite ve üretkenlik ilkelerini bilmek ve uygulamak. Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden (minimum 240 AKTS kredisinden) başarılı olmaları ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ortalamaya sahip olmaları gerekmektedir. 2. Sınıftan sonra 30 iş günü olan zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir. Buna ek olarak, öğrencinin bir proje çalışması sonunda hazırlayacağı Bitirme Tezi ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da istenmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden mezun olan kişiler gastronomi uzmanı, gastronom, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi gibi unvanları kullanabilirler. Restoranlar, catering firmaları, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastane, okul gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede çalışabilirler. Gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde çalışabilirler. Yemek fotoğrafçılığı, stilistliği ve yazarlığı alanlarında çalışabilir, yönetebilir ve kendi işletmelerini kurabilirler. Endüstriyel mutfaklarda çalışabilirler. Oteller ve konaklama işletmeleri bünyesinde faaliyet gösteren yiyecek içecek departmanlarında istihdam edilebilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030218086

Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları License
Awarding BodyArtvin Coruh University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://www.artvin.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

To have comprehensive and systematic knowledge about the concepts, theories, principles and facts related to gastronomy and culinary arts. To be able to recognize the physical, chemical and microbiological properties of raw, auxiliary and finished foodstuffs. To have information about legal regulations, occupational standards and practices related to gastronomy and culinary arts. To be able to use and interpret information, theories, models about gastronomy and culinary arts in general and in the business environment. Following the developments and practices related to gastronomy and culinary arts; to be able to research and apply the most appropriate production/service methods. To be able to fulfill the functions of planning, organizing, coordinating, directing and controlling the culinary. Designs the physical environment related to gastronomy and culinary arts, recognizes, knows and uses tools and equipment and technology. To be able to develop in this framework. It can take and control the necessary measures in terms of food and work safety in the areas where it works and under its responsibility; can control the quality To be able to update and develop knowledge, skills and competencies related to gastronomy and culinary arts with the awareness of lifelong learning. To be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to the gastronomy discipline. To establish effective interpersonal and intercultural communication and group work. To be able to use the knowledge and skills in the sector by evaluating Turkish and World cuisine together with its cultural background. To be able to act in accordance with social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, interpreting, applying and announcing the results related to gastronomy and culinary arts. To have sufficient awareness of the universality of social rights, social justice, quality culture and protection of cultural values, environmental protection, occupational health and safety.

Key Competencies-
Further Info

In order to take the final exam at the end of the semester, each student must have attended at least 70% of the courses and at least 80% of the practical courses. Students are subjected to at least one midterm exam and final exam for each course. The contribution of the midterm exam is 40% (scores obtained from homework, quiz, etc. measurement tools can also be evaluated) and the contribution of the final exam at the end of the semester is 60% to the success grade. All exams are evaluated over 100 points. A student who has failed a course is subjected to a completion exam so that he can take the exam a second time instead of the final exam in order to be successful in the course. Students who have received one of the letter grades; AA, BA, BB, CB and CC from a course are considered to have completed that course. DC and DD grades are conditionally successful grades. In order to succeed in a course in which a student receives a DC or DD grade, the grade point average must be at least 2.0. To know how to solve problems in the field of gastronomy, to have an analytical and holistic perspective and to make strategic thinking a principle, to evaluate the knowledge and skills gained in the field of gastronomy with a critical approach, to adopt a lifelong learning approach, to direct their knowledge to renewal and continuous improvement, to analyze and interpret what they have learned in the field of business administration within the company/institution, to convey their thoughts and suggestions for solutions to problems in written and oral form, to interpret the concepts and thoughts learned in the field of gastronomy on a national and international scale, to make and apply comparative and interdisciplinary analysis, to know and apply the principles of quality and productivity in business life.

Quality Assurance-
Access Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Council of Higher Education (YÖK), student admission to this program is carried out by OSYM with the central placement verbal score type. Foreign students are accepted to this program with exam results that have international validity such as SAT, ACT, or according to their secondary school graduation grades. The admission of exchange students is carried out within the framework of bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol) signed between AÇÜ and the partner university. Guest students can enroll in the courses offered in this program if the relevant academic unit approves them.

Conditions for SuccessTo know how to solve problems in the field of gastronomy, to have an analytical and holistic perspective and to make strategic thinking a principle, to evaluate the knowledge and skills gained in the field of gastronomy with a critical approach, to adopt a lifelong learning approach, to direct their knowledge to renewal and continuous improvement, to analyze and interpret what they have learned in the field of business administration within the company/institution, to convey their thoughts and suggestions for solutions to problems in written and oral form, to interpret the concepts and thoughts learned in the field of gastronomy on a national and international scale, to make and apply comparative and interdisciplinary analysis, to know and apply the principles of quality and productivity in business life. In order to graduate from this program; They must be successful in all the courses determined in the curriculum (minimum 240 ECTS credits) and have an average of at least 2.00 out of 4.00 of the general weighted grade point average. After the second class, they must complete their compulsory internship, which is 30 working days, within the specified time and feature. In addition, students are also asked to submit an undergraduate dissertation that they will prepare at the end of a project study and an oral dissertation presentation for this study.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Gastronomy and Culinary Arts can use such titles as gastronomy specialist, gastronomer, manager, chef, assistant chef, section chef, patisserie chef. They can work in all kinds of enterprises where food and drinks are prepared and served, such as restaurants, catering companies, airlines, travel ships, hospitals, schools. They can work in the product development departments of food enterprises. They can work in the fields of food photography, stylistics and authorship, manage and start their own business. They can work in industrial kitchens. They can be employed in the food and beverage departments operating within the hotels and accommodation enterprises.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030218086


Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları License

Awarding Body
Artvin Coruh University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

To have comprehensive and systematic knowledge about the concepts, theories, principles and facts related to gastronomy and culinary arts. To be able to recognize the physical, chemical and microbiological properties of raw, auxiliary and finished foodstuffs. To have information about legal regulations, occupational standards and practices related to gastronomy and culinary arts. To be able to use and interpret information, theories, models about gastronomy and culinary arts in general and in the business environment. Following the developments and practices related to gastronomy and culinary arts; to be able to research and apply the most appropriate production/service methods. To be able to fulfill the functions of planning, organizing, coordinating, directing and controlling the culinary. Designs the physical environment related to gastronomy and culinary arts, recognizes, knows and uses tools and equipment and technology. To be able to develop in this framework. It can take and control the necessary measures in terms of food and work safety in the areas where it works and under its responsibility; can control the quality To be able to update and develop knowledge, skills and competencies related to gastronomy and culinary arts with the awareness of lifelong learning. To be able to prepare projects within the framework of ethical values by following international developments related to the gastronomy discipline. To establish effective interpersonal and intercultural communication and group work. To be able to use the knowledge and skills in the sector by evaluating Turkish and World cuisine together with its cultural background. To be able to act in accordance with social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, interpreting, applying and announcing the results related to gastronomy and culinary arts. To have sufficient awareness of the universality of social rights, social justice, quality culture and protection of cultural values, environmental protection, occupational health and safety.


Key Competencies
-

Further Info

In order to take the final exam at the end of the semester, each student must have attended at least 70% of the courses and at least 80% of the practical courses. Students are subjected to at least one midterm exam and final exam for each course. The contribution of the midterm exam is 40% (scores obtained from homework, quiz, etc. measurement tools can also be evaluated) and the contribution of the final exam at the end of the semester is 60% to the success grade. All exams are evaluated over 100 points. A student who has failed a course is subjected to a completion exam so that he can take the exam a second time instead of the final exam in order to be successful in the course. Students who have received one of the letter grades; AA, BA, BB, CB and CC from a course are considered to have completed that course. DC and DD grades are conditionally successful grades. In order to succeed in a course in which a student receives a DC or DD grade, the grade point average must be at least 2.0. To know how to solve problems in the field of gastronomy, to have an analytical and holistic perspective and to make strategic thinking a principle, to evaluate the knowledge and skills gained in the field of gastronomy with a critical approach, to adopt a lifelong learning approach, to direct their knowledge to renewal and continuous improvement, to analyze and interpret what they have learned in the field of business administration within the company/institution, to convey their thoughts and suggestions for solutions to problems in written and oral form, to interpret the concepts and thoughts learned in the field of gastronomy on a national and international scale, to make and apply comparative and interdisciplinary analysis, to know and apply the principles of quality and productivity in business life.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Within the framework of the regulations determined by the Council of Higher Education (YÖK), student admission to this program is carried out by OSYM with the central placement verbal score type. Foreign students are accepted to this program with exam results that have international validity such as SAT, ACT, or according to their secondary school graduation grades. The admission of exchange students is carried out within the framework of bilateral agreements (Erasmus or General Academic Protocol) signed between AÇÜ and the partner university. Guest students can enroll in the courses offered in this program if the relevant academic unit approves them.


Conditions for Success
To know how to solve problems in the field of gastronomy, to have an analytical and holistic perspective and to make strategic thinking a principle, to evaluate the knowledge and skills gained in the field of gastronomy with a critical approach, to adopt a lifelong learning approach, to direct their knowledge to renewal and continuous improvement, to analyze and interpret what they have learned in the field of business administration within the company/institution, to convey their thoughts and suggestions for solutions to problems in written and oral form, to interpret the concepts and thoughts learned in the field of gastronomy on a national and international scale, to make and apply comparative and interdisciplinary analysis, to know and apply the principles of quality and productivity in business life. In order to graduate from this program; They must be successful in all the courses determined in the curriculum (minimum 240 ECTS credits) and have an average of at least 2.00 out of 4.00 of the general weighted grade point average. After the second class, they must complete their compulsory internship, which is 30 working days, within the specified time and feature. In addition, students are also asked to submit an undergraduate dissertation that they will prepare at the end of a project study and an oral dissertation presentation for this study.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Gastronomy and Culinary Arts can use such titles as gastronomy specialist, gastronomer, manager, chef, assistant chef, section chef, patisserie chef. They can work in all kinds of enterprises where food and drinks are prepared and served, such as restaurants, catering companies, airlines, travel ships, hospitals, schools. They can work in the product development departments of food enterprises. They can work in the fields of food photography, stylistics and authorship, manage and start their own business. They can work in industrial kitchens. They can be employed in the food and beverage departments operating within the hotels and accommodation enterprises.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address