Yeterlilik Kodu | TR0030219149 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İskenderun Teknik Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü Merkez Kampüs, 31200, İskenderun, Hatay, Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.iste.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), tasarım(lar), portfolyo, performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır. Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir. İskenderun Teknik Üniversitesi Lisans Programlarında 100lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır. Puan Harf Notu Katsayı Açıklama 90-100 AA 4,00 Başarılı 80-89 BA 3,50 Başarılı 70-79 BB 3,00 Başarılı 65-69 CB 2,50 Başarılı 60-64 CC 2,00 Başarılı 55-59 DC 1,50 Başarısız* 50-54 DD 1,00 Başarısız* 40-49 FD 0,50 Başarısız <= 39 FF 0,00 Başarısız. Devamsız *(DC) ve altındaki notlarından birini alan öğrenciler dersi tekrar alırlar. G: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarılı, K: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarısız, M: Muaf, B: Başarılı. Öğrenciler, tüm zorunlu dersler ile ilgili seçmeli dersleri alarak toplamda 240 AKTS türünden ders kredisi ile Stajını başarıyla tamamladığında lisans derecesi almaya hak kazanırlar. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Lise diplomasına sahip adaylar, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak, yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder. | |
Başarma Şartları | Öğrenciler, tüm zorunlu dersler ile ilgili seçmeli dersleri alarak toplamda 240 AKTS türünden ders kredisi ile Stajını başarıyla tamamladığında lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Derecesini almak için bir adayın okuduğu programda yer alan 240 AKTS krediye sahip bütün seçmeli ve zorunlu dersleri alarak başarılı olması 4 üzerinden 2.00 GNO’ya sahip olmuş olması ve stajını başarıyla tamamlamış olması gereklidir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek ve İçecek faaliyetlerinin var olduğu tüm işletmelerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları istihdam edilebilmektedir. Eğitimlerini tamamlayan mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı. 2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı. 3. ulusal ve uluslararası zincir restoran işletmelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, kafe işletmelerinde, catering ve banket organizasyonlarında çalışabilme imkânı. 4. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 5. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030219149
- Alanındaki ulusal/uluslararası hukuki düzenlemeler ile mesleki standartları bilir ve uygular.
- Gastronominin tarihsel gelişimi, Türk mutfak kültürü ile gastronominin bilimsel/sanatsal altyapısı hakkında bilgi sahibidir, uygulama alanında becerilerini geliştirir.
- İngilizcede en az Avrupa Dil Portföyü B2 düzeyinde okuma, anlama, konuşma becerileri gösterir. Ulusal/Uluslararası mutfaklar hakkında bilgi ve tecrübe sahibidir.
- Mutfak kurulumunu, ekipmanlarını ve teknolojilerini bilir ve kullanır.
- Gıda kalite, kontrol sistemleri, beslenme ilkeleri, temel sağlık ve menü planlama konularını bilir ve uygular.
- Satın alma aşamasından sunuma kadar ki yiyecek içecek üretimi, maliyeti, satış/pazarlaması ile yönetim iş süreçlerini bilir.
- Sosyal hakların evrenselliği, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularını bilir ve uygulayabilir.
- İç ve dış çevreyi analiz edebilir ve yiyecek-içecek işletmelerinde strateji geliştirme ve kalite yönetimi gibi çalışmaları yapabilir.
- Bağımsız ya da bir ekibin üyesi veya yöneticisi olarak iletişim kurar, sorumluluk alır, araştırmalar yaparak, gelişme ve uygulamaları takip edebilir.
Programda ara sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), uygulama(lar) ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav(lar), doğru-yanlış test(ler), kısa cevaplı test(ler), eşleştirmeli test(ler), sözlü sınav(lar), ödev(ler), proje(ler), tasarım(lar), portfolyo, performans görevi (Uygulama / Laboratuvar / Atölye / Arazi Çalışması / Seminer / Sunum / Bitirme Çalışması / Tez) içerebilir. Bu bölüm, her bir ders için bireysel ders tanıtım sayfasında detaylı olarak açıklanmıştır. Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir. İskenderun Teknik Üniversitesi Lisans Programlarında 100lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır. Puan Harf Notu Katsayı Açıklama 90-100 AA 4,00 Başarılı 80-89 BA 3,50 Başarılı 70-79 BB 3,00 Başarılı 65-69 CB 2,50 Başarılı 60-64 CC 2,00 Başarılı 55-59 DC 1,50 Başarısız* 50-54 DD 1,00 Başarısız* 40-49 FD 0,50 Başarısız <= 39 FF 0,00 Başarısız. Devamsız *(DC) ve altındaki notlarından birini alan öğrenciler dersi tekrar alırlar. G: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarılı, K: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarısız, M: Muaf, B: Başarılı. Öğrenciler, tüm zorunlu dersler ile ilgili seçmeli dersleri alarak toplamda 240 AKTS türünden ders kredisi ile Stajını başarıyla tamamladığında lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Lise diplomasına sahip adaylar, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak, yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.
Yiyecek ve İçecek faaliyetlerinin var olduğu tüm işletmelerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları istihdam edilebilmektedir. Eğitimlerini tamamlayan mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı. 2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı. 3. ulusal ve uluslararası zincir restoran işletmelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, kafe işletmelerinde, catering ve banket organizasyonlarında çalışabilme imkânı. 4. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı. 5. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030219149 | |
Qualification Title | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bachelor of Science | |
Awarding Body | İskenderun Technical University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.iste.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Knows and applies national/international legal regulations and professional standards in the related field. Have knowledge about the historical development of gastronomy, Turkish culinary culture, and the scientific/artistic infrastructure of gastronomy, and develops skills in practice. Demonstrates reading, comprehension, and speaking skills in English, at least at the European Language Portfolio B2 level. Have knowledge and experience with national/international cuisines. Knows and uses kitchen setup, equipment, and technologies. Knows and applies food quality, control systems, nutrition principles, primary health, and menu planning. Knows the food and beverage production, cost, sales/marketing, and management business processes from the purchasing stage to the presentation. Knows and applies the universality of social rights, environmental protection, occupational health, and safety. Analyze the internal and external environment and do studies such as strategy development and quality management in food and beverage businesses. Can communicate, take responsibility, conduct research, and follow developments and practices independently or as a member or manager of a team. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | A wide variety of assessment methods are applied in the program such as midterm (s), homework (s), project (s), practice (s) and final exam. The evaluation method is written exam (s), true-false test (s), short-answer test (s), paired test (s), oral exam (s), assignment (s), project (s), design (s), The portfolio can include performance task (Application / Laboratory / Workshop / Field Work / Seminar / Presentation / Graduation Work / Thesis). This section is explained in detail on the individual course introduction page for each course. All exams and other activities are evaluated over 100 points. In calculating the success grade, 40% of the semester work and 60% of the final exam are taken. However, if the final exam grade is below 30, the success grade is given as FF. Students who get one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) from a course are considered successful. Letter grades (G), (K), (M) and (B) are not taken into account in the average calculation. In order to benefit from the exam rights of a course, students are required to fulfill the following conditions defined in the relevant article of our University Associate and Undergraduate Education and Exam Regulations; a) To be registered to that course, b) To attend 70% of the theoretical courses, c) To participate in 80% of the applications in the applied courses, d) To be successful in the applications, to complete the given projects. Other issues related to teaching and examination have been reported in İskenderun Technical University Associate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations. The conversion of grade from 100 grade system to letter grade system in İskenderun Technical University Undergraduate Programs is done based on the table below. 55-59 DC 1.50 Failed * 50-54 DD 1.00 Failed * 40-49 FD 0.50 Failed <= 39 FF 0.00 Failed. Discontinuous * (DC) or one of (DD) grades If the students who receive one of their grades in Absenteeism *(DC) and below take the course again. G: Non-credit course, internship, industry-based learning, adaptation to the profession program and successful in practice, K: Non-credit course, internship, industry-based learning, adaptation to the profession program and unsuccessful in practice, M: Exempt, B: Successful. Students are eligible to receive a bachelors degree when they successfully complete their internship with a total of 240 ECTS course credits by taking elective courses related to all compulsory courses. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Candidates with a high school diploma, T.C. Candidates who show certain success in the central exams held by the Higher Education Council, the Measurement Selection and Placement Center (ÖSYM) or the international exams accepted by the Higher Education Board, are placed in consideration of their preferences and success order. The candidate who has the right to be a student registers with the documents determined within the period announced by the university. The candidate who fails to make a final registration within the specified period, loses the right to register. | |
Conditions for Success | Students are eligible to receive a bachelors degree when they successfully complete their internship with a total of 240 ECTS course credits by taking elective courses related to all compulsory courses. In order to receive the degree, a candidate must take all the elective and compulsory courses with 240 ECTS credits in the program, be successful, have a GPA of 2.00 out of 4, and have successfully completed her internship. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Gastronomy and Culinary Arts graduates can be employed in all businesses where Food and Beverage activities are available. Graduates who have completed their education have extensive job opportunities, primarily the following. Working Areas of Graduates 1. In food and beverage departments of accommodation establishments, restaurants, bars, etc. medium and upper level kitchen manager candidate in independent food and beverage businesses. 2. As a master trainer / instructor in Anatolian Hotel and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Vocational High Schools and other related vocational high schools, and in Tourism Education Centers, in practical courses related to their fields such as Kitchen, Service and Bar, Cooking, Food and Beverage Services. opportunity to work. 3. Opportunity to work in national and international chain restaurant enterprises, public institutions and organizations, cafe enterprises, catering and banquet organizations. 4. Academic career opportunity for successful and prone students. 5. There is also the opportunity to become a vocational teacher in secondary education institutions for graduate students who have masters degree in Educational Sciences. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030219149
Knows and applies national/international legal regulations and professional standards in the related field. Have knowledge about the historical development of gastronomy, Turkish culinary culture, and the scientific/artistic infrastructure of gastronomy, and develops skills in practice. Demonstrates reading, comprehension, and speaking skills in English, at least at the European Language Portfolio B2 level. Have knowledge and experience with national/international cuisines. Knows and uses kitchen setup, equipment, and technologies. Knows and applies food quality, control systems, nutrition principles, primary health, and menu planning. Knows the food and beverage production, cost, sales/marketing, and management business processes from the purchasing stage to the presentation. Knows and applies the universality of social rights, environmental protection, occupational health, and safety. Analyze the internal and external environment and do studies such as strategy development and quality management in food and beverage businesses. Can communicate, take responsibility, conduct research, and follow developments and practices independently or as a member or manager of a team.
A wide variety of assessment methods are applied in the program such as midterm (s), homework (s), project (s), practice (s) and final exam. The evaluation method is written exam (s), true-false test (s), short-answer test (s), paired test (s), oral exam (s), assignment (s), project (s), design (s), The portfolio can include performance task (Application / Laboratory / Workshop / Field Work / Seminar / Presentation / Graduation Work / Thesis). This section is explained in detail on the individual course introduction page for each course. All exams and other activities are evaluated over 100 points. In calculating the success grade, 40% of the semester work and 60% of the final exam are taken. However, if the final exam grade is below 30, the success grade is given as FF. Students who get one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) from a course are considered successful. Letter grades (G), (K), (M) and (B) are not taken into account in the average calculation. In order to benefit from the exam rights of a course, students are required to fulfill the following conditions defined in the relevant article of our University Associate and Undergraduate Education and Exam Regulations; a) To be registered to that course, b) To attend 70% of the theoretical courses, c) To participate in 80% of the applications in the applied courses, d) To be successful in the applications, to complete the given projects. Other issues related to teaching and examination have been reported in İskenderun Technical University Associate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations. The conversion of grade from 100 grade system to letter grade system in İskenderun Technical University Undergraduate Programs is done based on the table below. 55-59 DC 1.50 Failed * 50-54 DD 1.00 Failed * 40-49 FD 0.50 Failed <= 39 FF 0.00 Failed. Discontinuous * (DC) or one of (DD) grades If the students who receive one of their grades in Absenteeism *(DC) and below take the course again. G: Non-credit course, internship, industry-based learning, adaptation to the profession program and successful in practice, K: Non-credit course, internship, industry-based learning, adaptation to the profession program and unsuccessful in practice, M: Exempt, B: Successful. Students are eligible to receive a bachelors degree when they successfully complete their internship with a total of 240 ECTS course credits by taking elective courses related to all compulsory courses.
Candidates with a high school diploma, T.C. Candidates who show certain success in the central exams held by the Higher Education Council, the Measurement Selection and Placement Center (ÖSYM) or the international exams accepted by the Higher Education Board, are placed in consideration of their preferences and success order. The candidate who has the right to be a student registers with the documents determined within the period announced by the university. The candidate who fails to make a final registration within the specified period, loses the right to register.
Gastronomy and Culinary Arts graduates can be employed in all businesses where Food and Beverage activities are available. Graduates who have completed their education have extensive job opportunities, primarily the following. Working Areas of Graduates 1. In food and beverage departments of accommodation establishments, restaurants, bars, etc. medium and upper level kitchen manager candidate in independent food and beverage businesses. 2. As a master trainer / instructor in Anatolian Hotel and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Girls Vocational and Vocational High Schools and other related vocational high schools, and in Tourism Education Centers, in practical courses related to their fields such as Kitchen, Service and Bar, Cooking, Food and Beverage Services. opportunity to work. 3. Opportunity to work in national and international chain restaurant enterprises, public institutions and organizations, cafe enterprises, catering and banquet organizations. 4. Academic career opportunity for successful and prone students. 5. There is also the opportunity to become a vocational teacher in secondary education institutions for graduate students who have masters degree in Educational Sciences.
Qualification is continuous