Yeterlilik Kodu

TR0030220487

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumSinop Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKorucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP
Sorumlu Kurum URLhttp://www.sinop.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bölümün amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, Türk mutfağı, uluslararası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular
  • Buna bağlı olarak beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular
  • Gıda ve yemekleri, tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir
  • Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular, girişimcilik becerileri kazanır
  • Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir
  • Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular
  • Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar
  • Edindiği bilgiler ile birlikte ağırlama endüstrisi organizasyonlarını planlar ve uygular
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatını bilir ve uygular
  • İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgileri ile yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini uygular
  • Öğrendiği teknikleri sanatsal konulara ilişkin bireysel yetenekleri ile birlikte geliştirir, görsel sunum teknikleriyle alanda uygular
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer
  • Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular
  • Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir
  • Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları, iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerini bilir ve uygular
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Vize sınavı %40; final sınavı %60 oranında etkiye sahiptir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Merkezi Yerleştirme ile öğrenci almaktadır.

Başarma ŞartlarıSinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü dört yıl sekiz yarıyıldan oluşan bir programdır. Bu bölüm öğrencisinin mezun olabilmesi için eğitim müfredatında yer alan 240 AKTS kredilik dersi başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı.

2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı.

3. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.

4. Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı.

5. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.

6. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220487


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sinop Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Korucuk Mah. Trafo Sok. 15 Temmuz Yerleşkesi No:36 Rektörlük Binası 57000 – SİNOP

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bölümün amacı Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, Türk mutfağı, uluslararası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular
  • Buna bağlı olarak beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygular
  • Gıda ve yemekleri, tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir
  • Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular, girişimcilik becerileri kazanır
  • Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir
  • Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular
  • Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur; gastronomi ve mutfak sanatları alanının ağırlama ve turizm endüstrisindeki yerini kavrar
  • Edindiği bilgiler ile birlikte ağırlama endüstrisi organizasyonlarını planlar ve uygular
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatını bilir ve uygular
  • İşletme ve iktisat alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgileri ile yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini uygular
  • Öğrendiği teknikleri sanatsal konulara ilişkin bireysel yetenekleri ile birlikte geliştirir, görsel sunum teknikleriyle alanda uygular
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer
  • Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular
  • Bilimsel çerçevede yeni gıda ürünü geliştirebilir, standartlaştırabilir ve tescil sürecini yürütebilir
  • Çalışma alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları, iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerini bilir ve uygular

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Vize sınavı %40; final sınavı %60 oranında etkiye sahiptir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Merkezi Yerleştirme ile öğrenci almaktadır.


Başarma Şartları
Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü dört yıl sekiz yarıyıldan oluşan bir programdır. Bu bölüm öğrencisinin mezun olabilmesi için eğitim müfredatında yer alan 240 AKTS kredilik dersi başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İyi eğitim almış ve deneyimli mezunlar öncelikle aşağıdakiler olmak üzere geniş iş olanaklarına sahiptirler. Mezunların Çalışma Alanları

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, restoran, bar, vb. bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe mutfak yöneticisi adayı.

2. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Liseleri ve ilgili diğer meslek liseleri ile Turizm Eğitim Merkezlerinde, Mutfak, Servis ve Bar, Yemek Pişirme, Yiyecek İçecek Hizmetleri gibi, alanları ile ilgili uygulamalı derslerde usta öğretici/eğitmen olarak çalışabilme imkânı.

3. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.

4. Restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işlerini kurabilme imkânı.

5. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı.

6. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220487

Qualification Title
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI Bachelor´s
Awarding BodySinop University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlwww.sinop.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. Accordingly, they have knowledge about the principles of nutrition and food science and apply them in the field. Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. Knows social and professional ethical values, evaluates them critically and develops appropriate behaviors. Knows and applies the techniques of cover design, preparation, presentation and service of food and beverages. Gain comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and phenomena in the hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. Plans and implements hospitality industry organizations with the knowledge gained. Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. Gains knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. Gains knowledge of national and international cuisines and applies this knowledge to classical and modern production techniques in the field of food and beverage. He develops the techniques he has learned together with his individual abilities on artistic subjects, and applies them in the field with visual presentation techniques. From the purchasing stage to the presentation stage, all processes related to food and beverage production are known and the problems that may arise in these processes are resolved. Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work.

Key Competencies-
Further Info

Midterm exam 40%; The final exam has an impact of 60%. INFORMATION Theoretical, Factual - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. SKILLS Cognitive, Applied - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. COMPETENCIES Ability to Work Independently and Take Responsibility - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Communicates effectively in written, verbal and nonverbal and demonstrates presentation skills. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Plans and implements hospitality industry organizations.

Quality Assurance-
Access Requirements

Gastronomy and Culinary Arts Department admits students with Central Placement.

Conditions for SuccessINFORMATION Theoretical, Factual - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. SKILLS Cognitive, Applied - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. COMPETENCIES Ability to Work Independently and Take Responsibility - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Communicates effectively in written, verbal and nonverbal and demonstrates presentation skills. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Plans and implements hospitality industry organizations. Sinop University Gastronomy and Culinary Arts Department is a four-year and eight-semester program. In order for a student of this department to graduate, he/she must have successfully completed 240 ECTS credits in the education curriculum.
Progression Paths (Relationship Type)

Well-educated and experienced graduates have a wide range of job opportunities, primarily: Work Areas of Graduates 1. In the food and beverage departments of accommodation establishments, restaurants, bars, etc. middle and upper level kitchen manager candidate in independent food and beverage businesses. 2. As a master trainer/trainer in applied courses such as Kitchen, Service and Bar, Cooking, Food and Beverage Services in Anatolian Hotel Management and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Vocational and Girls Vocational High Schools and other related vocational high schools and Tourism Education Centers. opportunity to work. 3. Academic career opportunity for successful and prone students. 4. Restaurant, cafe, bar etc. Opportunity to start their own business as an operator. 5. Academic career opportunities for successful and prone students. 6. There is also the opportunity to become a vocational course teacher in secondary education institutions for graduate students who have a masters degree in Educational Sciences.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220487


Qualification Title
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI Bachelor´s

Awarding Body
Sinop University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. Accordingly, they have knowledge about the principles of nutrition and food science and apply them in the field. Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. Knows social and professional ethical values, evaluates them critically and develops appropriate behaviors. Knows and applies the techniques of cover design, preparation, presentation and service of food and beverages. Gain comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and phenomena in the hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. Plans and implements hospitality industry organizations with the knowledge gained. Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. Gains knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. Gains knowledge of national and international cuisines and applies this knowledge to classical and modern production techniques in the field of food and beverage. He develops the techniques he has learned together with his individual abilities on artistic subjects, and applies them in the field with visual presentation techniques. From the purchasing stage to the presentation stage, all processes related to food and beverage production are known and the problems that may arise in these processes are resolved. Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work.


Key Competencies
-

Further Info

Midterm exam 40%; The final exam has an impact of 60%. INFORMATION Theoretical, Factual - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. SKILLS Cognitive, Applied - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. COMPETENCIES Ability to Work Independently and Take Responsibility - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Communicates effectively in written, verbal and nonverbal and demonstrates presentation skills. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Plans and implements hospitality industry organizations.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Gastronomy and Culinary Arts Department admits students with Central Placement.


Conditions for Success
INFORMATION Theoretical, Factual - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. SKILLS Cognitive, Applied - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Knows social and professional ethical values, evaluates them with a critical perspective and develops appropriate behaviors. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Gain knowledge about basic concepts, theories, principles and facts in the field of business and economics. - Have comprehensive and systematic knowledge of concepts, theories, principles and facts in the field of hospitality and tourism industry; comprehend the place of gastronomy and culinary arts in the hospitality and tourism industry. - Plans and implements hospitality industry organizations. - Knows and applies national and international food safety and hygiene standards, food legislation. - Gains knowledge and practices about national and international cuisines. - Knows and applies food and beverage cost analysis, control, menu planning and pricing. - Knows all the processes related to food and beverage production from the purchasing stage to the presentation stage and solves the problems that may arise in these processes. - Knows and applies national and international legal regulations, occupational standards, occupational safety and worker health principles related to the field of work. - Knows and applies classical and modern production techniques in the field of food and beverage. - Develops individual skills on artistic subjects, applies visual presentation techniques in the field. - It can develop, standardize and carry out the registration process of new food products in a scientific framework. - Evaluates food and dishes within the framework of history, geography, culture and nutrition sciences. COMPETENCIES Ability to Work Independently and Take Responsibility - Knows and applies the concepts, principles and theories in the field of Gastronomy and Culinary Arts. - Gains knowledge about the principles of nutrition and food science and applies them in the field. - Communicates effectively in written, verbal and nonverbal and demonstrates presentation skills. - Defines, analyzes, synthesizes, interprets and evaluates information and data in the field of tourism and gastronomy in a professional sense. - Knows and applies management theories and practices that can effectively manage a food and beverage business, gains entrepreneurial skills. - Uses both basic and related information and communication technologies and software at an advanced level. - Plans and implements hospitality industry organizations. Sinop University Gastronomy and Culinary Arts Department is a four-year and eight-semester program. In order for a student of this department to graduate, he/she must have successfully completed 240 ECTS credits in the education curriculum.

Progression Paths (Relationship Type)

Well-educated and experienced graduates have a wide range of job opportunities, primarily: Work Areas of Graduates 1. In the food and beverage departments of accommodation establishments, restaurants, bars, etc. middle and upper level kitchen manager candidate in independent food and beverage businesses. 2. As a master trainer/trainer in applied courses such as Kitchen, Service and Bar, Cooking, Food and Beverage Services in Anatolian Hotel Management and Tourism Vocational High Schools, Anatolian Vocational and Girls Vocational High Schools and other related vocational high schools and Tourism Education Centers. opportunity to work. 3. Academic career opportunity for successful and prone students. 4. Restaurant, cafe, bar etc. Opportunity to start their own business as an operator. 5. Academic career opportunities for successful and prone students. 6. There is also the opportunity to become a vocational course teacher in secondary education institutions for graduate students who have a masters degree in Educational Sciences.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address