Yeterlilik Kodu

TR0030011277

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumBalıkesir Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.balikesir.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

İlk yıl, her iki dönem için öğrenciler en az 12 kredi almalıdırlar. Uzmanlık alan dersleri toplam krediye dahil edilmez. İkinci yılda, iki (2) dönem boyunca tez çalışması yapılmaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili yüksek lisans düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
  • Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
  • Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
  • Süt ve süt ürünleri temelli gıdalara yönelik yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur. Bu ürünleri kullanarak farklı gıda reçeteleri uygular.
  • Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur.
  • Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak konularında bilgi sahibi olarak yiyecek-içeceklerde farklı yöntemler ve ürünleri bir araya getirip yeni formlar oluşturabilme deneyimi kazanır.
  • Yüksek lisans düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıDers aşamasını başarı ile tamamlayan yüksek lisans programına kayıtlı bir öğrenci, Enstitü Kurulu tarafından belirlenen tez eseri raporu yazım kurallarına uygun biçimde yazdığı ve danışmanının onayladığı tez eseri raporunu yüksek lisans tez savunma sınavı jürisi önünde sözlü olarak savunur. Sınavda başarılı olan öğrenci, Enstitü Kurulunca belirlenen tez eseri raporu yazım kurallarına göre yazılmış ve Enstitü tarafından belirlenmiş sayıda ciltlenmiş yüksek lisans tezini ve tezin Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen formata uygun iki elektronik kopyasını, sınava giriş tarihinden itibaren bir ay içinde danışmanının onayı ile Enstitüye teslim eder. Enstitü Yönetim Kurulunda mezuniyetine karar verilen öğrenciye yüksek lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun öğrenciler akademisyen olarak alan ile ilgili bölümlerde çalışabilecekleri gibi sektörde de istihdam edilebileceklerdir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011277


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Balıkesir Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

İlk yıl, her iki dönem için öğrenciler en az 12 kredi almalıdırlar. Uzmanlık alan dersleri toplam krediye dahil edilmez. İkinci yılda, iki (2) dönem boyunca tez çalışması yapılmaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili yüksek lisans düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
  • Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
  • Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
  • Süt ve süt ürünleri temelli gıdalara yönelik yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur. Bu ürünleri kullanarak farklı gıda reçeteleri uygular.
  • Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur.
  • Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak konularında bilgi sahibi olarak yiyecek-içeceklerde farklı yöntemler ve ürünleri bir araya getirip yeni formlar oluşturabilme deneyimi kazanır.
  • Yüksek lisans düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Ders aşamasını başarı ile tamamlayan yüksek lisans programına kayıtlı bir öğrenci, Enstitü Kurulu tarafından belirlenen tez eseri raporu yazım kurallarına uygun biçimde yazdığı ve danışmanının onayladığı tez eseri raporunu yüksek lisans tez savunma sınavı jürisi önünde sözlü olarak savunur. Sınavda başarılı olan öğrenci, Enstitü Kurulunca belirlenen tez eseri raporu yazım kurallarına göre yazılmış ve Enstitü tarafından belirlenmiş sayıda ciltlenmiş yüksek lisans tezini ve tezin Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen formata uygun iki elektronik kopyasını, sınava giriş tarihinden itibaren bir ay içinde danışmanının onayı ile Enstitüye teslim eder. Enstitü Yönetim Kurulunda mezuniyetine karar verilen öğrenciye yüksek lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun öğrenciler akademisyen olarak alan ile ilgili bölümlerde çalışabilecekleri gibi sektörde de istihdam edilebileceklerdir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011277

Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Masters Degree
Awarding BodyBalıkesir University
Awarding Body ContactBalıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR
Awarding Body Urlhttp://www.balikesir.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

This part was explained in the application form and course catalogue. For more information please check related course in the course plan.In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, students must successfully complete the required compulsory and elective courses (total of 120 ECTS) which the program should take, the average grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully complete the thesis.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates are taken to the interview examination. Who fails to take the exam is considered unsuccessful. Evaluation is made by the members of the jury composed of three full-time and two full-time members. In the calculation; graduation notation 25%, ALES score 50%, interviewer 25% weight. Success note should be at least 65. If the successful students are more than the quota, they are sorted according to scores. In case of equality, ALES score ranking is taken as basis. The jury will submit the ranking list to the Director of the Institute. Results are approved and announced by the Institute

Conditions for SuccessIn order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, students must successfully complete the required compulsory and elective courses (total of 120 ECTS) which the program should take, the average grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully complete the thesis.A student who is successfully enrolled in a graduate program successfully defends his or her dissertation thesis in front of the graduate thesis defense examination jury, written by the Institute Board in accordance with the writing rules of the dissertation report and approved by the advisor. The student who is successful in the examination is submitted according to the writing rules of the dissertation report determined by the institute board and submits to the Institute with the approval of the advisor within two months of the date of entrance of the examination the copy of the masters thesis and the thesis approved by the higher education institution. A student graduate diploma whose graduation is decided in the Executive Board of the Institute is granted.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be able to work in the relevant departments as academicians and work as well as in the sector.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011277


Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Masters Degree

Awarding Body
Balıkesir University

Awarding Body Contact
Balıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

This part was explained in the application form and course catalogue. For more information please check related course in the course plan.In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, students must successfully complete the required compulsory and elective courses (total of 120 ECTS) which the program should take, the average grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully complete the thesis.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates are taken to the interview examination. Who fails to take the exam is considered unsuccessful. Evaluation is made by the members of the jury composed of three full-time and two full-time members. In the calculation; graduation notation 25%, ALES score 50%, interviewer 25% weight. Success note should be at least 65. If the successful students are more than the quota, they are sorted according to scores. In case of equality, ALES score ranking is taken as basis. The jury will submit the ranking list to the Director of the Institute. Results are approved and announced by the Institute


Conditions for Success
In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, students must successfully complete the required compulsory and elective courses (total of 120 ECTS) which the program should take, the average grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully complete the thesis.A student who is successfully enrolled in a graduate program successfully defends his or her dissertation thesis in front of the graduate thesis defense examination jury, written by the Institute Board in accordance with the writing rules of the dissertation report and approved by the advisor. The student who is successful in the examination is submitted according to the writing rules of the dissertation report determined by the institute board and submits to the Institute with the approval of the advisor within two months of the date of entrance of the examination the copy of the masters thesis and the thesis approved by the higher education institution. A student graduate diploma whose graduation is decided in the Executive Board of the Institute is granted.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be able to work in the relevant departments as academicians and work as well as in the sector.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address