Yeterlilik Kodu | TR0030035450 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 54050 Serdivan/SAKARYA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.subu.edu.tr/tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 7 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 7 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Anabilim dalına kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenmektedir. | |
Başarma Şartları | Programı tamamlamak için ders planında ilan edilen lisansüstü derslerden toplamda 8 adet ders ile seminer dersi ve uzmanlık alan derslerinden başarılı olunması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasına müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Buna ilaveten, tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak jüri önünde başarılı bir şekilde sunması istenmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim dalından mezun olan öğrenciler doktora programına devam edebilmektedir. Programdan mezun olan öğrenciler; turizm ve gıda sektörlerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca bu anabilim dalından mezun olan öğrenciler fakülte ve meslek yüksekokullarında araştırma/öğretim görevlisi olarak görev alabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030035450
ISCO 08
ISCO 08
- Gastronomi ve mutfak sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgiyi uzmanlık düzeyinde geliştirir.
- Yiyecek içecek ve gıda sektöründeki güncel konular ve sorunlar için yaratıcı ve pratik çözüm önerileri geliştirir.
- Yiyecek içecek işletmeciliğine ilişkin teori ve uygulamaları öğrenir, girişimcilik becerileri kazanır.
- Menü yönetimi, menü planlaması, yiyecek-içecek maliyeti, fiyatlandırma gibi konularda bilgi sahibi olur ve alanında uygular.
- Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği, hijyen, sanitasyon kuralları ile bu alanlardaki mevzuat ve standartları öğrenir ve uygular.
- Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı, başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
- Genel ve alanına özgü araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibidir.
- Yazılı, sözlü ve görsel olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.
- Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
Anabilim dalına kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim dalından mezun olan öğrenciler doktora programına devam edebilmektedir. Programdan mezun olan öğrenciler; turizm ve gıda sektörlerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca bu anabilim dalından mezun olan öğrenciler fakülte ve meslek yüksekokullarında araştırma/öğretim görevlisi olarak görev alabilmektedir.
Qualification Code | TR0030035450 | |
Qualification Title | GASTRONOMY AND CULINARY ARTS DEPARTMENT Bachelor's Degree | |
Awarding Body | Sakarya University of Applied Sciences | |
Awarding Body Contact | Sakarya University of Applied Sciences, 54050 Serdivan /Sakarya | |
Awarding Body Url | https://www.subu.edu.tr/en | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 7 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 7 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Develops knowledge in the field of gastronomy and culinary arts and related disciplines at the level of expertise. Develops creative and practical solutions for current issues and problems in the food & beverage industry. Learns the theories and practices related to food and beverage management, gains entrepreneurship skills Learns the theories and practices related to food and beverage management, gains entrepreneurship skills Learn and apply national and international food safety, hygiene, sanitation rules and regulations and standards in these areas. Effectively conducts a study on subjects requiring expertise in the gastronomy and culinary arts field with others and independently. Has knowledge about general and field-specific research methods. Demonstrates written, verbal and visual effective communication and presentation skills. Plans, conducts, evaluates and reports a research related to the gastronomy and culinary arts field by using scientific research methods. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | In the department of gastronomy and culinary arts, four different activities are carried out for assessment and evaluation: exam, homework, scientific research and presentation. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Admission and registration to the department are regulated within the framework of the Higher Education Law and rules. | |
Conditions for Success | In order to complete the program, a total of 8 courses, seminar and research area M.Sc. are required from the postgraduate courses announced in the course plan. Following the completion of the course phase, the thesis must be submitted to a subject to be determined under the supervision of the instructor, by conducting a thesis study. In addition, the student whose thesis is accepted is asked to successfully present his work before the jury to be appointed orally. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students who graduate from the Department of Gastronomy and Culinary Arts can continue their PhD program. Students who graduate from the program; can be employed in the tourism and food sectors. In addition, students who graduate from this department can work as research assistant and lecturer in faculties and vocational schools. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
TR0030035450
ISCO 08
ISCO 08
Develops knowledge in the field of gastronomy and culinary arts and related disciplines at the level of expertise. Develops creative and practical solutions for current issues and problems in the food & beverage industry. Learns the theories and practices related to food and beverage management, gains entrepreneurship skills Learns the theories and practices related to food and beverage management, gains entrepreneurship skills Learn and apply national and international food safety, hygiene, sanitation rules and regulations and standards in these areas. Effectively conducts a study on subjects requiring expertise in the gastronomy and culinary arts field with others and independently. Has knowledge about general and field-specific research methods. Demonstrates written, verbal and visual effective communication and presentation skills. Plans, conducts, evaluates and reports a research related to the gastronomy and culinary arts field by using scientific research methods.
In the department of gastronomy and culinary arts, four different activities are carried out for assessment and evaluation: exam, homework, scientific research and presentation.
Admission and registration to the department are regulated within the framework of the Higher Education Law and rules.
Students who graduate from the Department of Gastronomy and Culinary Arts can continue their PhD program. Students who graduate from the program; can be employed in the tourism and food sectors. In addition, students who graduate from this department can work as research assistant and lecturer in faculties and vocational schools.