Yeterlilik Kodu

TR0030033766

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumBalıkesir Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.balikesir.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri90
Programın Normal Süresi 1
Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lİsans programının amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerin gastronomi alanında kendilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili yüksek lisans düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
  • Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
  • Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
  • Süt ve süt ürünleri temelli gıdalara yönelik yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur. Bu ürünleri kullanarak farklı gıda reçeteleri uygular.
  • Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur.
  • Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak konularında bilgi sahibi olarak yiyecek-içeceklerde farklı yöntemler ve ürünleri bir araya getirip yeni formlar oluşturabilme deneyimi kazanır.
  • Yüksek lisans düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıBu programdan mezun olmak için öğrencilerin; 30 ulusal kredi (10 ders), dönem projesi almaları, tüm derslerden başarılı olmaları ve 90 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun öğrenciler akademisyen olarak alan ile ilgili bölümlerde çalışabilecekleri gibi sektörde de istihdam edilebileceklerdir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030033766


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Balıkesir Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
90

Programın Normal Süresi
1

Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezsiz Yüksek Lİsans programının amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerin gastronomi alanında kendilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili yüksek lisans düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
  • Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
  • Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
  • Süt ve süt ürünleri temelli gıdalara yönelik yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur. Bu ürünleri kullanarak farklı gıda reçeteleri uygular.
  • Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak yüksek lisans düzeyinde bilgi sahibi olur.
  • Moleküler gastronomi ve moleküler mutfak konularında bilgi sahibi olarak yiyecek-içeceklerde farklı yöntemler ve ürünleri bir araya getirip yeni formlar oluşturabilme deneyimi kazanır.
  • Yüksek lisans düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Bu programdan mezun olmak için öğrencilerin; 30 ulusal kredi (10 ders), dönem projesi almaları, tüm derslerden başarılı olmaları ve 90 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun öğrenciler akademisyen olarak alan ile ilgili bölümlerde çalışabilecekleri gibi sektörde de istihdam edilebileceklerdir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030033766

Qualification Title
Awarding BodyBalıkesir University
Awarding Body ContactBalıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR
Awarding Body Urlhttp://www.balikesir.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value90
Program Duration1
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030033766


Qualification Title

Awarding Body
Balıkesir University

Awarding Body Contact
Balıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
90

Program Duration
1

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address