Yeterlilik Kodu

TR0030219295

Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Önlisans Diploması
Sorumlu KurumKarabük Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKarabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karabuk.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda ürünleri ile ilgili konularda temel bilgilere sahip olma.
  • Gıda ürünlerinde üretim ve hijyen, muhafaza, mikrobiyoloji, kalite kontrolü ve analizi konularına hakim olma.
  • Laboratuarda çalışma ve laboratuar malzemelerini kullanabilme bilgisi, becerisi ve disiplinine sahip olma.
  • Bilimsel düşünceyi geliştirme.
  • Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olma.
  • Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmalarla bağımsız olarak yürütebilme.
  • Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
  • Temel matematik ve fen bilimleri konularında asgari teknik alt yapıya sahip olma
  • Gıda bileşenlerinin karakteristikleri, gıda işleme, üretim ve muhafaza yöntemleri ile ilgili konularda yeterli düzeyde bilgi sahibi olma Kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizleri yapabilme
  • Ulusal ve uluslararası değerlere saygılı, bireysel sosyal sorumluluk sahibi olarak bakış açısı ve ufku geniş, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, bilişim teknolojilerini kullanabilen, teknolojik yenilikleri takip edebilen ve organizasyon yeteneklerine sahip olabilme
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınav ve Final sınavına girer.
  • Ara sınav ve final sınavlarının başarı notuna katkı oranı sırası ile %40 ve %60 olarak belirlenmiştir.
  • Programda en az C harf notu ile tüm dersleri tamamlaması.
  • 100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına (GNO) sahip olması.
  • 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu program için öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır.
  • Öğrenciler program tercihlerini ÖSYMye sunmasından sonra, üniversite giriş sınavında elde ettikleri puanlara göre ilgili programa öğrenciler yerleştirilir.
  • Merkezi sınavla her yıl 30 Türk öğrenci ve 15 yabancı öğrenci kabul edilmektedir
Başarma ŞartlarıProgramda en az C harf notu ile tüm dersleri tamamlaması. 100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına (GNO) sahip olması. 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması. Bu programda eğitim öğretim gören öğrencilerin mezun olabilmek için en az 2.00 - 4.00 arası bir Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması, tüm dersleri en az CC harf notu ile geçmesi ve 30 iş günü yaz stajını tamamlamış olması gerekir
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Programdan mezun olanlara “Gıda Kalite Kontrol ve Analiz Teknikeri” unvanı verilir.
  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön lisans Programını başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlar, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel (gıda fabrikaları, yemekhaneler, otel, lokanta vb.) kurum ve kuruluşlarında her türlü gıda ve gıda ile temasta bulunan maddelerin güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda zincirinin tüm aşamalarında yer alarak gıda denetim ve kalite kontrol hizmetlerini yürütebilirler.
  • Ayrıca kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizi ile ilgili laboratuvarlarda çalışma olanağına sahip olabilirler
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219295


Yeterlilik Adı
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Önlisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karabük Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gıda ürünleri ile ilgili konularda temel bilgilere sahip olma.
  • Gıda ürünlerinde üretim ve hijyen, muhafaza, mikrobiyoloji, kalite kontrolü ve analizi konularına hakim olma.
  • Laboratuarda çalışma ve laboratuar malzemelerini kullanabilme bilgisi, becerisi ve disiplinine sahip olma.
  • Bilimsel düşünceyi geliştirme.
  • Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olma.
  • Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmalarla bağımsız olarak yürütebilme.
  • Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
  • Temel matematik ve fen bilimleri konularında asgari teknik alt yapıya sahip olma
  • Gıda bileşenlerinin karakteristikleri, gıda işleme, üretim ve muhafaza yöntemleri ile ilgili konularda yeterli düzeyde bilgi sahibi olma Kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizleri yapabilme
  • Ulusal ve uluslararası değerlere saygılı, bireysel sosyal sorumluluk sahibi olarak bakış açısı ve ufku geniş, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken, araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, bilişim teknolojilerini kullanabilen, teknolojik yenilikleri takip edebilen ve organizasyon yeteneklerine sahip olabilme

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrenciler kayıt yaptırdıkları kredili derslerden her yarıyıl içinde en az bir defa ara sınav ve Final sınavına girer.
  • Ara sınav ve final sınavlarının başarı notuna katkı oranı sırası ile %40 ve %60 olarak belirlenmiştir.
  • Programda en az C harf notu ile tüm dersleri tamamlaması.
  • 100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına (GNO) sahip olması.
  • 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu program için öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır.
  • Öğrenciler program tercihlerini ÖSYMye sunmasından sonra, üniversite giriş sınavında elde ettikleri puanlara göre ilgili programa öğrenciler yerleştirilir.
  • Merkezi sınavla her yıl 30 Türk öğrenci ve 15 yabancı öğrenci kabul edilmektedir

Başarma Şartları
Programda en az C harf notu ile tüm dersleri tamamlaması. 100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına (GNO) sahip olması. 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması. Bu programda eğitim öğretim gören öğrencilerin mezun olabilmek için en az 2.00 - 4.00 arası bir Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması, tüm dersleri en az CC harf notu ile geçmesi ve 30 iş günü yaz stajını tamamlamış olması gerekir

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Programdan mezun olanlara “Gıda Kalite Kontrol ve Analiz Teknikeri” unvanı verilir.
  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Ön lisans Programını başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı kuruluşlar, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel (gıda fabrikaları, yemekhaneler, otel, lokanta vb.) kurum ve kuruluşlarında her türlü gıda ve gıda ile temasta bulunan maddelerin güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda zincirinin tüm aşamalarında yer alarak gıda denetim ve kalite kontrol hizmetlerini yürütebilirler.
  • Ayrıca kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizi ile ilgili laboratuvarlarda çalışma olanağına sahip olabilirler

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219295

Qualification Title
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Associate
Awarding BodyKarabük University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karabuk.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Having basic knowledge about food products. Mastering the issues of production and hygiene, preservation, microbiology, quality control and analysis in food products. Having the knowledge, skills and discipline to work in the laboratory and to use laboratory materials. Improving scientific thinking. Being sensitive and protective to the environment and health. To be able to carry out learning independently with advanced skills and learning skills and critical thinking. Accessing information and using information and communication technologies such as resources and databases for this purpose. Having a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science To have sufficient knowledge about the characteristics of food components, food processing, production and preservation methods To be able to make chemical, physical and microbiological analysis Being respectful to national and international values, having an individual social responsibility, wide perspective and horizon, creativity has emerged, productive in scientific and technical fields, having research methods and techniques, using information technologies, following technological innovations and having organizational skills

Key Competencies-
Further Info

Students enter the midterm and final exams at least once every semester from the credit courses they enroll. Contribution rate of midterm and final exams to success grade is determined as 40% and 60%, respectively. Completing all courses with at least C letter grade in the program. Having at least 60 GPA out of 100. 120 ECTS credits and a total of 94 local credits.

Quality Assurance-
Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.

Conditions for SuccessCompleting all courses with at least C letter grade in the program. Having at least 60 GPA out of 100. 120 ECTS credits and a total of 94 local credits. In order to graduate in this program, students must have a GPA of at least 2.00 - 4.00, pass all courses with at least CC letter grade and have completed 30 work days summer internship.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the program are given the title of “Food Quality Control and Analysis Technician”. Graduates who have successfully completed the Food Quality Control and Analysis Associate Degree Program are responsible for all kinds of public institutions (institutions affiliated to the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Municipalities, Provincial Health Directorates etc.) and private (food factories, dining halls, hotels, restaurants etc.). they can carry out food inspection and quality control services by taking part in all stages of the food chain to ensure the safety and quality of food and food contact substances. In addition, they may have the opportunity to work in laboratories related to physical, chemical and microbiological analysis of foods in public and private institutions and organizations

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219295


Qualification Title
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Associate

Awarding Body
Karabük University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Having basic knowledge about food products. Mastering the issues of production and hygiene, preservation, microbiology, quality control and analysis in food products. Having the knowledge, skills and discipline to work in the laboratory and to use laboratory materials. Improving scientific thinking. Being sensitive and protective to the environment and health. To be able to carry out learning independently with advanced skills and learning skills and critical thinking. Accessing information and using information and communication technologies such as resources and databases for this purpose. Having a minimum technical infrastructure in basic mathematics and science To have sufficient knowledge about the characteristics of food components, food processing, production and preservation methods To be able to make chemical, physical and microbiological analysis Being respectful to national and international values, having an individual social responsibility, wide perspective and horizon, creativity has emerged, productive in scientific and technical fields, having research methods and techniques, using information technologies, following technological innovations and having organizational skills


Key Competencies
-

Further Info

Students enter the midterm and final exams at least once every semester from the credit courses they enroll. Contribution rate of midterm and final exams to success grade is determined as 40% and 60%, respectively. Completing all courses with at least C letter grade in the program. Having at least 60 GPA out of 100. 120 ECTS credits and a total of 94 local credits.


Quality Assurance
-

Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.


Conditions for Success
Completing all courses with at least C letter grade in the program. Having at least 60 GPA out of 100. 120 ECTS credits and a total of 94 local credits. In order to graduate in this program, students must have a GPA of at least 2.00 - 4.00, pass all courses with at least CC letter grade and have completed 30 work days summer internship.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the program are given the title of “Food Quality Control and Analysis Technician”. Graduates who have successfully completed the Food Quality Control and Analysis Associate Degree Program are responsible for all kinds of public institutions (institutions affiliated to the Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Municipalities, Provincial Health Directorates etc.) and private (food factories, dining halls, hotels, restaurants etc.). they can carry out food inspection and quality control services by taking part in all stages of the food chain to ensure the safety and quality of food and food contact substances. In addition, they may have the opportunity to work in laboratories related to physical, chemical and microbiological analysis of foods in public and private institutions and organizations


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address