Yeterlilik Kodu

TR0030044557

Yeterlilik Adı
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Lisans Diploması
Sorumlu KurumGümüşhane Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gumushane.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Pazarlama ve reklamcılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Halkla ilişkiler disiplininin gerektirdiği teorik bilgiyle donanmış, meslek etik ilkelerine uygun hareket eden, kişisel ve kişilerarası iletişimde etkin, çalışma hayatının gerektirdiği bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve uygulayan yenilikçi,  yaratıcı ve fark yaratan özelliklere sahip iletişim uzmanları yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları

Eğitim-öğretim 4 farklı ortamda gerçekleşmektedir. Bunlar:

Sınıf ortamında, alanla ilgili derslerde teorik bilgiler verilmektedir.
Laboratuvar ortamında bilgisayar uygulamaları dersler (Web Yayıncılığı, Grafik Tasarım, İletişim Birimlerinde Uygulamalı İstatistik Teknikleri vb.) verilmektedir.
Medya merkezinde yer alan halkla ilişkiler birimleri ( Ajans, İletişim ve Organizasyon, Sosyal Sorumluluk ve Proje Yönetimi) sayesinde uygulama ortamında teorik alınan dersler gerçekleştirilmektedir.
Teorik ve uygulamalı dersler staj aracılığıyla sektör hayatında deneyimlenmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Halkla İlişkiler Ve Tanıtım Konusunda Genel Teorik Bilgiye Sahip Olur.
  • İletişim Donanımı Elde Eder.
  • Hedef Kitle Psikolojisini Analiz Edebilme Yetkinliğine Sahip Olur.
  • İçerisinde Yaşadığı Toplumu Tanır.
  • Bilgi İletişim Teknolojilerini Etkin Kullanır.
  • İkna Edici İletişim Becerilerine Sahip Olur.
  • Halkla İlişkiler Uygulamalarını Bilir.
  • Halkla İlişkiler Sektörünün İşleyişi Hakkında Bilgi Sahibi Olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mezuniyet sınavı, mazeret sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınav notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınavın harf notuna katkısı
  • % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde, ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.
  • Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder. Bir dersten DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler, o yarıyılda DC harf notu aldıkları derslerden başarısız sayılır ve bu dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder. Mezuniyet sınavında derslerden DC harf notu alan öğrenciler, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan bu derslerden başarısız sayılır ve bu dersi verildikleri ilk yarıyılda tekrar ederler. G harf notu, kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz. K harf notu, kredisiz derslerden başarısız öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz. S harf notu, bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir. M notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.
  • Eğitim-öğretim programının özelliklerine göre öğrencilerin edindiği bilgileri uygulama alanına aktarmasını sağlamak için ilgili yönetim kurulunun uygunluğunu kabul ettiği resmi veya özel sektör kuruluşlarında staj yapması zorunludur.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Başlangıç: 04.04.2024 / Bitiş: 04.04.2026

Giriş Şartı
  • Programa öğrenci kabulü için, Merkezi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nı kazanmış olmak gerekir. İki aşamalı olarak uygulanan sınavlarda istenilen puanı almak gerekir. Öğrencilerin, AYT sınavından SÖZEL puan türünde aldıkları puanlar ÖSYM tarafından hesaplanmakta ve belirlenen kontenjan dâhilinde aldıkları puan ve başarı sıralamasına göre giriş hakkı kazanmaktadırlar. Ayrıca uygun bölümlerden dikey geçiş ve yatay geçiş yoluyla da öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.
Başarma Şartları Programın normal süresi 4 yıldır. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS’lik dersi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir. Öğrenciler eğitim süresince;  uygulamalara katılmak, mezuniyet projesi hazırlamak ve staj yapmak zorundadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mezunlar hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030044557


Yeterlilik Adı
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gümüşhane Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Halkla ilişkiler disiplininin gerektirdiği teorik bilgiyle donanmış, meslek etik ilkelerine uygun hareket eden, kişisel ve kişilerarası iletişimde etkin, çalışma hayatının gerektirdiği bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve uygulayan yenilikçi,  yaratıcı ve fark yaratan özelliklere sahip iletişim uzmanları yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim-öğretim 4 farklı ortamda gerçekleşmektedir. Bunlar:

Sınıf ortamında, alanla ilgili derslerde teorik bilgiler verilmektedir.
Laboratuvar ortamında bilgisayar uygulamaları dersler (Web Yayıncılığı, Grafik Tasarım, İletişim Birimlerinde Uygulamalı İstatistik Teknikleri vb.) verilmektedir.
Medya merkezinde yer alan halkla ilişkiler birimleri ( Ajans, İletişim ve Organizasyon, Sosyal Sorumluluk ve Proje Yönetimi) sayesinde uygulama ortamında teorik alınan dersler gerçekleştirilmektedir.
Teorik ve uygulamalı dersler staj aracılığıyla sektör hayatında deneyimlenmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Halkla İlişkiler Ve Tanıtım Konusunda Genel Teorik Bilgiye Sahip Olur.
  • İletişim Donanımı Elde Eder.
  • Hedef Kitle Psikolojisini Analiz Edebilme Yetkinliğine Sahip Olur.
  • İçerisinde Yaşadığı Toplumu Tanır.
  • Bilgi İletişim Teknolojilerini Etkin Kullanır.
  • İkna Edici İletişim Becerilerine Sahip Olur.
  • Halkla İlişkiler Uygulamalarını Bilir.
  • Halkla İlişkiler Sektörünün İşleyişi Hakkında Bilgi Sahibi Olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mezuniyet sınavı, mazeret sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınav notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınavın harf notuna katkısı
  • % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harfli nota dönüştürülmesinde, ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.
  • Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda yarıyıl sonu sınavında ve bütünleme sınavında DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder. Bir dersten DD, FD ve FF harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler, o yarıyılda DC harf notu aldıkları derslerden başarısız sayılır ve bu dersleri verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder. Mezuniyet sınavında derslerden DC harf notu alan öğrenciler, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan bu derslerden başarısız sayılır ve bu dersi verildikleri ilk yarıyılda tekrar ederler. G harf notu, kredisiz derslerden başarılı öğrencilere verilir. G notu ortalama hesaplarına katılmaz. K harf notu, kredisiz derslerden başarısız öğrencilere verilir. K notu ortalama hesaplarına katılmaz. S harf notu, bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir. M notu ortalama hesaplarına dahil edilmez.
  • Eğitim-öğretim programının özelliklerine göre öğrencilerin edindiği bilgileri uygulama alanına aktarmasını sağlamak için ilgili yönetim kurulunun uygunluğunu kabul ettiği resmi veya özel sektör kuruluşlarında staj yapması zorunludur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Başlangıç: 04.04.2024 / Bitiş: 04.04.2026


Giriş Şartı
  • Programa öğrenci kabulü için, Merkezi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nı kazanmış olmak gerekir. İki aşamalı olarak uygulanan sınavlarda istenilen puanı almak gerekir. Öğrencilerin, AYT sınavından SÖZEL puan türünde aldıkları puanlar ÖSYM tarafından hesaplanmakta ve belirlenen kontenjan dâhilinde aldıkları puan ve başarı sıralamasına göre giriş hakkı kazanmaktadırlar. Ayrıca uygun bölümlerden dikey geçiş ve yatay geçiş yoluyla da öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.

Başarma Şartları
Programın normal süresi 4 yıldır. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS’lik dersi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir. Öğrenciler eğitim süresince;  uygulamalara katılmak, mezuniyet projesi hazırlamak ve staj yapmak zorundadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mezunlar hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044557

Qualification Title
Bachelor's Degree in Public Relations and Publicity
Awarding BodyGümüşhane University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.gumushane.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasMarketing and advertising
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • To train communication specialists who are equipped with the theoretical knowledge required by the discipline of public relations, who act in accordance with the principles of professional ethics, who are effective in personal and interpersonal communication, who follow and apply the scientific and technological developments required by working life, and who have innovative, creative and distinctive features.
Learning Environments
  • Education and training takes place in 4 different environments. These are In the classroom environment, theoretical information is given in courses related to the field. Computer applications courses (Web Publishing, Graphic Design, Applied Statistical Techniques in Communication Units, etc.) are given in the laboratory environment. Thanks to the public relations units (Agency, Communication and Organisation, Social Responsibility and Project Management) located in the media centre, theoretical courses are carried out in the application environment. Theoretical and practical courses are experienced in sector life through internships.
Description
  • To have general theoretical knowledge about public relations and publicity
  • Acquiring Communication Equipment
  • To have the ability to analyse the psychology of the target audience
  • Recognising the society in which he/she lives
  • To use information and communication technologies effectively.
  • Having Persuasive Communication Skills
  • To know public relations practices
  • To have knowledge about the functioning of the public relations sector
Key Competencies

Has the key competences listed below at an advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and competence of expression
Further Info

Exams; There are six types of exams: midterm, final exam, make-up exam, graduation exam, excuse exam and exemption exam. Exam grades are evaluated out of 100 points. The contribution of the midterm exam to the letter grade 40%. In case of a midterm exam, 40%, in case of more than one midterm exam and semester work, the contribution of the sum of the percentages of these exams or semester work to the letter grade is determined by the instructor of the course not to exceed 40%. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. It is obligatory to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 45 points from this exam, midterm exams and in-semester studies are not included in the evaluation and these students are evaluated with a letter grade of FF. Exams are evaluated out of 100 points. In converting the grade out of 100 points into a letter grade, the weights of the midterm exam, midterm studies and final exam are taken into account. Students who receive one of the letter grades AA, BA, BB, CB and CC from a course are considered to have succeeded in that course. In addition students with a grade point average of at least 2.00 for a semester are also considered successful in the courses in which they receive a DC letter grade in the final exam and make-up exam in that semester. The autumn and spring semesters are not related to each other, and the grade point average of each semester affects its own semester. Students who receive one of the letter grades DD, FD and FF from a course are considered unsuccessful in that course. Students whose grade point average for a semester is not at least 2.00 are considered unsuccessful in the courses in which they receive a DC letter grade in that semester and repeat these courses in the first semester they are given.

Students who receive a DC letter grade in the graduation exam are considered unsuccessful in these courses regardless of their semester averages and these courses in the first semester they are given. The letter grade G is given to students who are successful in non-credit courses. G grade is not included in average calculations. The letter grade K is given to students who fail non-credit courses. K grade is not included in the average calculations. The letter grade of S is given for the graduation study and project course that lasts longer than one semester and is successfully continued. M grade is not included in the average calculations. According to the characteristics of the education programme, it is compulsory for students to do internship in public or private sector institutions, which are accepted by the relevant board of directors, in order to transfer the acquired knowledge to the field of application.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • For student admission to the programme, it is necessary to have passed the Central Student Selection and Placement Examination. It is necessary to get the required score in the exams applied in two stages. The scores of the students in the verbal score type from the AYT exam are calculated by ÖSYM and they gain the right to enter according to their score and success ranking within the determined quota. In addition, students can also enrol through vertical transfer and horizontal transfer from appropriate departments.
Conditions for Success The normal duration of the programme is 4 years. In order to graduate from the undergraduate programme, students must successfully complete 240 ECTS courses and have a GPA of 2.0 or above. During the education period, students are obliged to participate in practices, prepare a graduation project and do internship.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates take professional roles in both the public and private sectors.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Interinstitutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes Regulation on the Continuation of Graduates to Undergraduate Education Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council Regulation

 

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044557


Qualification Title
Bachelor's Degree in Public Relations and Publicity

Awarding Body
Gümüşhane University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • To train communication specialists who are equipped with the theoretical knowledge required by the discipline of public relations, who act in accordance with the principles of professional ethics, who are effective in personal and interpersonal communication, who follow and apply the scientific and technological developments required by working life, and who have innovative, creative and distinctive features.

Learning Environments
  • Education and training takes place in 4 different environments. These are In the classroom environment, theoretical information is given in courses related to the field. Computer applications courses (Web Publishing, Graphic Design, Applied Statistical Techniques in Communication Units, etc.) are given in the laboratory environment. Thanks to the public relations units (Agency, Communication and Organisation, Social Responsibility and Project Management) located in the media centre, theoretical courses are carried out in the application environment. Theoretical and practical courses are experienced in sector life through internships.

Description
  • To have general theoretical knowledge about public relations and publicity
  • Acquiring Communication Equipment
  • To have the ability to analyse the psychology of the target audience
  • Recognising the society in which he/she lives
  • To use information and communication technologies effectively.
  • Having Persuasive Communication Skills
  • To know public relations practices
  • To have knowledge about the functioning of the public relations sector

Key Competencies

Has the key competences listed below at an advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and competence of expression

Further Info

Exams; There are six types of exams: midterm, final exam, make-up exam, graduation exam, excuse exam and exemption exam. Exam grades are evaluated out of 100 points. The contribution of the midterm exam to the letter grade 40%. In case of a midterm exam, 40%, in case of more than one midterm exam and semester work, the contribution of the sum of the percentages of these exams or semester work to the letter grade is determined by the instructor of the course not to exceed 40%. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. It is obligatory to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Students who do not take the final exam or do not get at least 45 points from this exam, midterm exams and in-semester studies are not included in the evaluation and these students are evaluated with a letter grade of FF. Exams are evaluated out of 100 points. In converting the grade out of 100 points into a letter grade, the weights of the midterm exam, midterm studies and final exam are taken into account. Students who receive one of the letter grades AA, BA, BB, CB and CC from a course are considered to have succeeded in that course. In addition students with a grade point average of at least 2.00 for a semester are also considered successful in the courses in which they receive a DC letter grade in the final exam and make-up exam in that semester. The autumn and spring semesters are not related to each other, and the grade point average of each semester affects its own semester. Students who receive one of the letter grades DD, FD and FF from a course are considered unsuccessful in that course. Students whose grade point average for a semester is not at least 2.00 are considered unsuccessful in the courses in which they receive a DC letter grade in that semester and repeat these courses in the first semester they are given.

Students who receive a DC letter grade in the graduation exam are considered unsuccessful in these courses regardless of their semester averages and these courses in the first semester they are given. The letter grade G is given to students who are successful in non-credit courses. G grade is not included in average calculations. The letter grade K is given to students who fail non-credit courses. K grade is not included in the average calculations. The letter grade of S is given for the graduation study and project course that lasts longer than one semester and is successfully continued. M grade is not included in the average calculations. According to the characteristics of the education programme, it is compulsory for students to do internship in public or private sector institutions, which are accepted by the relevant board of directors, in order to transfer the acquired knowledge to the field of application.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • For student admission to the programme, it is necessary to have passed the Central Student Selection and Placement Examination. It is necessary to get the required score in the exams applied in two stages. The scores of the students in the verbal score type from the AYT exam are calculated by ÖSYM and they gain the right to enter according to their score and success ranking within the determined quota. In addition, students can also enrol through vertical transfer and horizontal transfer from appropriate departments.

Conditions for Success
The normal duration of the programme is 4 years. In order to graduate from the undergraduate programme, students must successfully complete 240 ECTS courses and have a GPA of 2.0 or above. During the education period, students are obliged to participate in practices, prepare a graduation project and do internship.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates take professional roles in both the public and private sectors.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Interinstitutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes Regulation on the Continuation of Graduates to Undergraduate Education Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council Regulation

 


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode