Yeterlilik Kodu

TR0030010095

Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması
Sorumlu KurumSağlık Bilimleri Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiSağlık Bilimleri Üniversitesi Adres: Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne Külliyesi, Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar Gülhane Hemşirelik Fakültesi Adres: Emrah Mahallesi, Gülhane Külliyesi, 06010 Keçiören/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttps://ghf.sbu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 06/12/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hemşirelik ve ebelik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 :  2221.03 Hemşire

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bilim ve teknolojiyi kullanarak; etik değerlere, kritik düşünme, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, değişim yaratabilen ve değişime ayak uydurabilen, bakım, eğitim, araştırma, liderlik rollerini yerine getirebilen sağlığı geliştirmeye ve kaliteli sağlık bakımını vermeye odaklı çağdaş hemşireler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Öğrencilerin beceri eğitimleri kapsamında mesleki beceri laboratuvarları ve klinik simülasyon laboratuvarları kullanılmaktadır. Öğrenciler uygulamalı dersleri kapsamında, hastane ve sahada eğitimlerini tamamlamaktadır. Hastane ve saha uygulamalarına yönelik eğitimler, üst düzeyde sağlık ve eğitim hizmeti veren Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı sağlık kuruluşlarında ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda gerçekleştirilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sağlığı koruyucu, geliştirici, tedavi edici ve rehabilite edici alanlarda mesleki rol ve işlevleriyle ilgili temel bilgi, tutum ve beceriye sahiptir.
  • Hemşirelik bakımını, kanıta dayalı olarak hemşirelik süreci doğrultusunda uygular.
  • Hemşirelik alanına ilişkin bilimsel araştırma, proje veya etkinliklerde sorumluluk alır.
  • Hemşirelik uygulamalarında eleştirel düşünme, liderlik ve problem çözme becerilerini kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek sürekli mesleki ve bireysel gelişimini sürdürür.
  • Birey/aile/toplum ve sağlık bakım ekibi üyeleriyle etkili iletişim kurar ve iş birliği içinde çalışır.
  • En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki gelişmeleri izler.
  • Bilişim ve bakım teknolojilerini hemşirelik uygulamalarında kullanır.
  • Etik değerler, yasal düzenlemeler, hasta ve çalışan güvenliği ilkeleri doğrultusunda hemşirelik bakımını sunar.
  • Toplum sağlığını etkileyen olağanüstü durumlarda hemşirelik rol ve sorumluluklarını yerine getirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere temel düzeyde sahiptir.

  • Profesyonellik
  • Etkili İletişim
  • Kanıta Dayalı Uygulama
  • Bakım Yönetimi
  • Kalite İyileştirme
  • Ekip Çalışması ve İşbirliği
  • Mesleki Liderlik
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1.Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi  senatosu tarafından belirlenen,

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği  (https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/5db35710/2018_12/egitim-ogretim-yonetmeligi-ca8d1763.pdf ) ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi (https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/868fb7d9/2022_11/ghf-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-8e76dc68.pdf) hükümlerine göre yürütülür.

2. Bu mevzuata göre, ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Bu mevzuata göre, öğrenci başarısının değerlendirilmesinde, harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır.

 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

07.04.2023/30.09.2028

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıÖğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1.Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi mezunları “Hemşire” unvanı alarak, hemşirelik yasasının tanımladığı tüm görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek özelliklere sahip olarak farklı alanlarda istihdam edilebilirler:

• Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmeti sunan her türlü kamu ya da özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda “klinik hemşiresi”, “klinik sorumlu hemşiresi”, “eğitim hemşiresi” veya “yönetici hemşire” olarak görev yapabilirler.

• Okul sağlığı hemşiresi, iş yeri hemşiresi, evde bakım hemşiresi, toplum ruh sağlığı merkezi hemşiresi vb. olarak çalışabilirler.

• İlgili lisansüstü programlarda öğrenimlerine devam edebilirler ve üniversitelerin akademik kadrolarında görev alabilirler.

• Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri gibi karar verme ve planlama alanlarında çalışabilirler.

• Araştırma Merkezleri ve İlaç Endüstrisi alanlarında çalışabilirler.

2. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030010095


Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adres: Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne Külliyesi, Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar Gülhane Hemşirelik Fakültesi Adres: Emrah Mahallesi, Gülhane Külliyesi, 06010 Keçiören/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 :  2221.03 Hemşire


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 06/12/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 :  2221.03 Hemşire


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bilim ve teknolojiyi kullanarak; etik değerlere, kritik düşünme, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, değişim yaratabilen ve değişime ayak uydurabilen, bakım, eğitim, araştırma, liderlik rollerini yerine getirebilen sağlığı geliştirmeye ve kaliteli sağlık bakımını vermeye odaklı çağdaş hemşireler yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Öğrencilerin beceri eğitimleri kapsamında mesleki beceri laboratuvarları ve klinik simülasyon laboratuvarları kullanılmaktadır. Öğrenciler uygulamalı dersleri kapsamında, hastane ve sahada eğitimlerini tamamlamaktadır. Hastane ve saha uygulamalarına yönelik eğitimler, üst düzeyde sağlık ve eğitim hizmeti veren Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı sağlık kuruluşlarında ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda gerçekleştirilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sağlığı koruyucu, geliştirici, tedavi edici ve rehabilite edici alanlarda mesleki rol ve işlevleriyle ilgili temel bilgi, tutum ve beceriye sahiptir.
  • Hemşirelik bakımını, kanıta dayalı olarak hemşirelik süreci doğrultusunda uygular.
  • Hemşirelik alanına ilişkin bilimsel araştırma, proje veya etkinliklerde sorumluluk alır.
  • Hemşirelik uygulamalarında eleştirel düşünme, liderlik ve problem çözme becerilerini kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek sürekli mesleki ve bireysel gelişimini sürdürür.
  • Birey/aile/toplum ve sağlık bakım ekibi üyeleriyle etkili iletişim kurar ve iş birliği içinde çalışır.
  • En az bir yabancı dili kullanarak alanındaki gelişmeleri izler.
  • Bilişim ve bakım teknolojilerini hemşirelik uygulamalarında kullanır.
  • Etik değerler, yasal düzenlemeler, hasta ve çalışan güvenliği ilkeleri doğrultusunda hemşirelik bakımını sunar.
  • Toplum sağlığını etkileyen olağanüstü durumlarda hemşirelik rol ve sorumluluklarını yerine getirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere temel düzeyde sahiptir.

  • Profesyonellik
  • Etkili İletişim
  • Kanıta Dayalı Uygulama
  • Bakım Yönetimi
  • Kalite İyileştirme
  • Ekip Çalışması ve İşbirliği
  • Mesleki Liderlik
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1.Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi  senatosu tarafından belirlenen,

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği  (https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/5db35710/2018_12/egitim-ogretim-yonetmeligi-ca8d1763.pdf ) ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi (https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/868fb7d9/2022_11/ghf-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-8e76dc68.pdf) hükümlerine göre yürütülür.

2. Bu mevzuata göre, ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Bu mevzuata göre, öğrenci başarısının değerlendirilmesinde, harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır.

 


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

07.04.2023/30.09.2028


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1.Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi mezunları “Hemşire” unvanı alarak, hemşirelik yasasının tanımladığı tüm görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek özelliklere sahip olarak farklı alanlarda istihdam edilebilirler:

• Koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmeti sunan her türlü kamu ya da özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda “klinik hemşiresi”, “klinik sorumlu hemşiresi”, “eğitim hemşiresi” veya “yönetici hemşire” olarak görev yapabilirler.

• Okul sağlığı hemşiresi, iş yeri hemşiresi, evde bakım hemşiresi, toplum ruh sağlığı merkezi hemşiresi vb. olarak çalışabilirler.

• İlgili lisansüstü programlarda öğrenimlerine devam edebilirler ve üniversitelerin akademik kadrolarında görev alabilirler.

• Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri gibi karar verme ve planlama alanlarında çalışabilirler.

• Araştırma Merkezleri ve İlaç Endüstrisi alanlarında çalışabilirler.

2. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010095

Qualification Title
First Cycle (Bachelor’s Degree)
Awarding BodyUniversity of Health Sciences
Awarding Body ContactUniversity of Health Sciences Address: Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne Külliyesi, Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar Gulhane Faculty of Nursing Address: Emrah Mahallesi, Gülhane Külliyesi, 06010 Keçiören/Ankara
Awarding Body Urlhttps://ghf.sbu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 06/12/2023
TQF Level 6
Thematic AreasNursing and midwifery
National Occupation Classification

ISCO 08 : 2221.03 Nurse

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

By utilizing science and technology, the program aims to educate contemporary nurses focused on improving health and providing quality health care, who possess ethical values, critical thinking, problem-solving, and research skills, and who can create change and adapt to it, fulfilling roles in care, education, research, and leadership.

Learning Environments

Education and training are conducted in the form of formal education. Vocational skills laboratories and clinical simulation laboratories are used for students' skills training. As part of their applied courses, students complete their training in hospitals and in the field. Training for hospital and field practices is conducted in healthcare institutions affiliated with Ankara Provincial Health Directorate, which provides high-level health and education services, and in schools affiliated with the Ankara Provincial Directorate of National Education.

Description
  • To have basic knowledge, attitudes, and skills related to their professional roles and functions in preventive, developmental, therapeutic, and rehabilitative aspects of health.
  • To apply nursing care in accordance with the nursing process based on evidence.
  • To take responsibility for scientific research, projects, or activities related to the field of nursing.
  • To utilize critical thinking, leadership, and problem-solving skills in nursing practices.
  • To embrace lifelong learning to sustain continuous professional and personal development.
  • To establish effective communication and collaborate with individuals/families/communities and healthcare team members.
  • To monitor developments in their field by using at least one foreign language.
  • To employ information and care technologies in nursing practices.
  • To deliver nursing care under ethical values, legal regulations, and principles of patient and staff safety.
  • To fulfill nursing roles and responsibilities in extraordinary situations affecting public health.
Key Competencies

They possess basic-level competencies in the following key areas:

  • Professionalism
  • Effective Communication
  • Evidence-Based Practice
  • Care Management
  • Quality Improvement
  • Teamwork and Collaboration
  • Professional Leadership
  • Multilingual Proficiency
  • Digital Literacy
  • Personal, Social, and Learning-to-Learn Competence
  • Entrepreneurial Skills
  • Cultural Awareness and Expression
Further Info
  1. Measurement and evaluation methods, exam types and their contribution to the course success grade are carried out according to Undergraduate Education Regulations

(https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/5db35710/2018_12/egitim-ogretim-yonetmeligi-ca8d1763.pdf) determined by the senate of the University of Health Sciences in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (CoHE), and Gulhane Faculty of  Nursing Undergraduate Education, Teaching, and Examination Regulation (https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/868fb7d9/2022_11/ghf-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-8e76dc68.pdf)

  1. According to this regulation  various methods such as assignments, projects, applications, mid-term exams, and end-of-term exams are used in measurement and evaluation.

According to this regulation letter and/or numeric grading systems are used in evaluating student success. A student who receives one of the grades AA, BA, BB, CB, or CC in a course is considered to have passed that course.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs; · Council of Higher education (CoHE) is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions. "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by CoHE, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by CoHE.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs"

1. Forming and Approval of Curriculum:

1.1. CoHE determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by HEC on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of HEC after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation:

How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by HEC on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation- External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (HEQC) at the beginning of each year.  The "Institutional Feedback Report" prepared by HEQC regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by HEQC also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the HEQC regulations.

Gulhane Faculty of Nursing has a Quality Assessment and Registration Certificate approved by the Higher Education Quality Council and is accredited by the internationally recognized Associations for Evaluation and Accreditation of Nursing Education Programs (AEANEP).

Accreditation Start Date: 30.05.2023

Accreditation End Date: 30.09.2025

Access Requirements

1. To have graduated from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of  National Education and to have met the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.

2. Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the nation-wide Student Selection Examination, the procedures and principles of which are determined by CoHE, conducted by Student Selection and Placement Center (ÖSYM).

3. As a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by CoHE, associate degree graduates are placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions.

Conditions for SuccessStudents must successfully complete 240 ECTS credits in order to graduate from the undergraduate program.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Graduates of Gulhane Faculty of Nursing, University of Health Sciences, can be employed in different fields by obtaining the title of "Nurse" and having the qualifications to fulfill all the duties and responsibilities defined by the nursing law:

• They can work as "clinical nurses", "clinical responsible nurses", "education nurses" or "manager nurses" in all public or private institutions and organizations that provide preventive, therapeutic and rehabilitative health services.

• They can also work as school health nurse, workplace nurse, homecare nurse, community mental health center nurse, etc.

• They can continue their education in relevant graduate programs and serve in the academic staff of universities.

• They can work in decision-making and planning areas such as the Ministry of Health and Health Directorates.

• They can work in Research Centers and Pharmaceutical Industry.

2. Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree if they meet the relevant conditions.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Nursing Regulation No. 27515 dated 3.8/03/2010

Regulation on Amending the Nursing Regulation No. 27910 dated 4.19/4/2011

5. University of Health Sciences Associate and Undergraduate Education Regulations

5.1. University of Health Sciences Gulhane Faculty of Nursing Undergraduate Education and Examination Directive

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010095


Qualification Title
First Cycle (Bachelor’s Degree)

Awarding Body
University of Health Sciences

Awarding Body Contact
University of Health Sciences Address: Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne Külliyesi, Tıbbiye Cad. No:38 Selimiye, Üsküdar Gulhane Faculty of Nursing Address: Emrah Mahallesi, Gülhane Külliyesi, 06010 Keçiören/Ankara

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08 : 2221.03 Nurse


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 06/12/2023

National Occupation Classification

ISCO 08 : 2221.03 Nurse


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

By utilizing science and technology, the program aims to educate contemporary nurses focused on improving health and providing quality health care, who possess ethical values, critical thinking, problem-solving, and research skills, and who can create change and adapt to it, fulfilling roles in care, education, research, and leadership.


Learning Environments

Education and training are conducted in the form of formal education. Vocational skills laboratories and clinical simulation laboratories are used for students' skills training. As part of their applied courses, students complete their training in hospitals and in the field. Training for hospital and field practices is conducted in healthcare institutions affiliated with Ankara Provincial Health Directorate, which provides high-level health and education services, and in schools affiliated with the Ankara Provincial Directorate of National Education.


Description
  • To have basic knowledge, attitudes, and skills related to their professional roles and functions in preventive, developmental, therapeutic, and rehabilitative aspects of health.
  • To apply nursing care in accordance with the nursing process based on evidence.
  • To take responsibility for scientific research, projects, or activities related to the field of nursing.
  • To utilize critical thinking, leadership, and problem-solving skills in nursing practices.
  • To embrace lifelong learning to sustain continuous professional and personal development.
  • To establish effective communication and collaborate with individuals/families/communities and healthcare team members.
  • To monitor developments in their field by using at least one foreign language.
  • To employ information and care technologies in nursing practices.
  • To deliver nursing care under ethical values, legal regulations, and principles of patient and staff safety.
  • To fulfill nursing roles and responsibilities in extraordinary situations affecting public health.

Key Competencies

They possess basic-level competencies in the following key areas:

  • Professionalism
  • Effective Communication
  • Evidence-Based Practice
  • Care Management
  • Quality Improvement
  • Teamwork and Collaboration
  • Professional Leadership
  • Multilingual Proficiency
  • Digital Literacy
  • Personal, Social, and Learning-to-Learn Competence
  • Entrepreneurial Skills
  • Cultural Awareness and Expression

Further Info
  1. Measurement and evaluation methods, exam types and their contribution to the course success grade are carried out according to Undergraduate Education Regulations

(https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/5db35710/2018_12/egitim-ogretim-yonetmeligi-ca8d1763.pdf) determined by the senate of the University of Health Sciences in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (CoHE), and Gulhane Faculty of  Nursing Undergraduate Education, Teaching, and Examination Regulation (https://sbu.edu.tr/FileFolder/Dosyalar/868fb7d9/2022_11/ghf-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-8e76dc68.pdf)

  1. According to this regulation  various methods such as assignments, projects, applications, mid-term exams, and end-of-term exams are used in measurement and evaluation.

According to this regulation letter and/or numeric grading systems are used in evaluating student success. A student who receives one of the grades AA, BA, BB, CB, or CC in a course is considered to have passed that course.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs; · Council of Higher education (CoHE) is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions. "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by CoHE, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by CoHE.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs"

1. Forming and Approval of Curriculum:

1.1. CoHE determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by HEC on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of HEC after being accepted by the relevant Council of Deans.

2. Measurement-Evaluation:

How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by HEC on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation- External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (HEQC) at the beginning of each year.  The "Institutional Feedback Report" prepared by HEQC regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by HEQC also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the HEQC regulations.

Gulhane Faculty of Nursing has a Quality Assessment and Registration Certificate approved by the Higher Education Quality Council and is accredited by the internationally recognized Associations for Evaluation and Accreditation of Nursing Education Programs (AEANEP).

Accreditation Start Date: 30.05.2023

Accreditation End Date: 30.09.2025


Access Requirements

1. To have graduated from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of  National Education and to have met the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.

2. Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the nation-wide Student Selection Examination, the procedures and principles of which are determined by CoHE, conducted by Student Selection and Placement Center (ÖSYM).

3. As a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by CoHE, associate degree graduates are placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions.


Conditions for Success
Students must successfully complete 240 ECTS credits in order to graduate from the undergraduate program.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Graduates of Gulhane Faculty of Nursing, University of Health Sciences, can be employed in different fields by obtaining the title of "Nurse" and having the qualifications to fulfill all the duties and responsibilities defined by the nursing law:

• They can work as "clinical nurses", "clinical responsible nurses", "education nurses" or "manager nurses" in all public or private institutions and organizations that provide preventive, therapeutic and rehabilitative health services.

• They can also work as school health nurse, workplace nurse, homecare nurse, community mental health center nurse, etc.

• They can continue their education in relevant graduate programs and serve in the academic staff of universities.

• They can work in decision-making and planning areas such as the Ministry of Health and Health Directorates.

• They can work in Research Centers and Pharmaceutical Industry.

2. Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree if they meet the relevant conditions.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Nursing Regulation No. 27515 dated 3.8/03/2010

Regulation on Amending the Nursing Regulation No. 27910 dated 4.19/4/2011

5. University of Health Sciences Associate and Undergraduate Education Regulations

5.1. University of Health Sciences Gulhane Faculty of Nursing Undergraduate Education and Examination Directive


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode