Yeterlilik Kodu

TR0030016080

Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması
Sorumlu KurumAcıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAcıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.acibadem.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hemşirelik ve ebelik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Program amacımız, ulusal ve uluslararası standartlarda, sistematik sorun çözme yaklaşımı ve etik duyarlılıkla bütüncül olarak bakım sunabilen, her düzeyde sağlık bakım kuruluşunda istihdam edilen hemşireler yetiştirmektir. Başarım göstergesi: Mezunların, sağlık bakım kuruluşlarında %90’ın üzerinde istihdam edilmesi
  • Mezunlar, bilimsel verilere ve teknolojiye dayalı, yenilikçi uygulamaları ile ekip anlayışı içerisinde bakımın ve mesleğin gelişimine yön verecek eğitimci, araştırıcı ve lider rol üstlenirler. Başarım göstergesi: Mezuniyeti takip eden süreçte, mesleğin gelişimine yön verecek eğitimci, araştırıcı ve lider rolünü %25’in üzerinde üstlenmeleri
  • Mezunlar, yaşam boyu öğrenme bilinciyle akademik, mesleki ve kişisel gelişimlerini sürdürürler. Başarım göstergesi: Mezuniyet sonrası mesleki ve akademik gelişimini %25’in üzerinde sürdürmeleri
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, tedavi ve rehabilitasyon sürecinde güvenli ve etkin hemşirelik bakımı sunmak için temel bilgi, tutum ve beceriye sahiptir.
  • Hemşirelik bakımını, kanıta dayalı bilgi ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak, hemşirelik süreci doğrultusunda verir.
  • Olağan ve olağanüstü durumlarda hemşirelik bakım uygulamalarını gerçekleştirirken problem çözme, çatışma ve kriz yönetimi becerilerini kullanır.
  • Sağlık bakım ekibi üyeleri ile iş birliği yapar,  etkili iletişim kurar ve ekip içinde mesleki otonomisini yansıtır.
  • Temel mesleki yetkinliklerini eğitim ve yönetim alanlarında kullanır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleki örgütler ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapar, proje ve etkinliklerde rol alır.
  • Bilimsel araştırmalara katılır, bilimsel yayınları eleştirel olarak değerlendirir ve uygulamaya yansıtır.
  • Hemşirelik bakım uygulamalarını; yasalara, etik ilkelere, kültürel değerlere, kurumsal politika ve kalite süreçlerine uygun şekilde yürütür.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki ve bireysel gelişimini sürdürür, uygulamalarına yansıtır.
  • Gelişimini, mesleki iletişimini ve uygulamalarını sürdürebilmek için İngilizceyi en az "Avrupa Dil portföyü B1 Genel Düzeyinde" kullanır.
  • Bilgi sistemleri ve sağlık bakım teknolojilerini, hemşirelik bakım uygulamalarında kullanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, uygulama, proje, vaka raporları, final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrencilerin ders ve sınıf geçme, ders muafiyeti ve alttan/üstten ders alma usulleri üniversite tarafından onaylanmış Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde tanımlanmış ve web sayfasında duyurulmaktadır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

04.04.2019 / 30.09.2024

Giriş Şartı
  • Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Rektörlükçe belirlenen ilkeler ve ilan edilen süre içinde, istenilen belgelerle kesin kayıt yaptırılır.
Başarma Şartları “Acıbadem Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”ne uygun olarak, öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden (GANO) 2.0 veya üzerinde olması gerekmektedir.Hemşirelik eğitimi dört yıllık teorik ve klinik eğitimi kapsar. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının (GANO) 2.0 veya üzerinde olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Hemşirelikte Lisans eğitimi dört yıllık eğitim sürecini kapsar,mezunlar “Hemşirelik “ alanında “Lisans” diploması derecesi alırlar.

Lisans programını başarıyla tamamlayan adaylar, gerekli yeterlilikleri sağladıkları taktirde  Hemşirelik programları (İç Hastalıkları, Cerrahi Hastalıklar, Doğum ve Kadın Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik Esasları ve Yönetimi, Psikiyatri ve Halk Sağlığı Hemşireliği alanlarında) ve Hemşirelik dışındaki bazı alanlarda (Örneğin Sağlık Yönetimi) lisansüstü çalışma yapabilmektedirler.

Mezunlar, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık bakımı hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda klinik hemşiresi, eğitim hemşiresi, iş yeri hemşiresi, okul sağlığı hemşiresi, yönetici ve üniversitelerin hemşirelik bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri gibi karar verme ve planlama alanlarında çalışabilirler. Araştırma Merkezleri ve İlaç Endüstrisi alanlarında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030016080


Yeterlilik Adı
Hemşirelik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Program amacımız, ulusal ve uluslararası standartlarda, sistematik sorun çözme yaklaşımı ve etik duyarlılıkla bütüncül olarak bakım sunabilen, her düzeyde sağlık bakım kuruluşunda istihdam edilen hemşireler yetiştirmektir. Başarım göstergesi: Mezunların, sağlık bakım kuruluşlarında %90’ın üzerinde istihdam edilmesi
  • Mezunlar, bilimsel verilere ve teknolojiye dayalı, yenilikçi uygulamaları ile ekip anlayışı içerisinde bakımın ve mesleğin gelişimine yön verecek eğitimci, araştırıcı ve lider rol üstlenirler. Başarım göstergesi: Mezuniyeti takip eden süreçte, mesleğin gelişimine yön verecek eğitimci, araştırıcı ve lider rolünü %25’in üzerinde üstlenmeleri
  • Mezunlar, yaşam boyu öğrenme bilinciyle akademik, mesleki ve kişisel gelişimlerini sürdürürler. Başarım göstergesi: Mezuniyet sonrası mesleki ve akademik gelişimini %25’in üzerinde sürdürmeleri

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, tedavi ve rehabilitasyon sürecinde güvenli ve etkin hemşirelik bakımı sunmak için temel bilgi, tutum ve beceriye sahiptir.
  • Hemşirelik bakımını, kanıta dayalı bilgi ve eleştirel düşünme becerilerini kullanarak, hemşirelik süreci doğrultusunda verir.
  • Olağan ve olağanüstü durumlarda hemşirelik bakım uygulamalarını gerçekleştirirken problem çözme, çatışma ve kriz yönetimi becerilerini kullanır.
  • Sağlık bakım ekibi üyeleri ile iş birliği yapar,  etkili iletişim kurar ve ekip içinde mesleki otonomisini yansıtır.
  • Temel mesleki yetkinliklerini eğitim ve yönetim alanlarında kullanır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleki örgütler ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapar, proje ve etkinliklerde rol alır.
  • Bilimsel araştırmalara katılır, bilimsel yayınları eleştirel olarak değerlendirir ve uygulamaya yansıtır.
  • Hemşirelik bakım uygulamalarını; yasalara, etik ilkelere, kültürel değerlere, kurumsal politika ve kalite süreçlerine uygun şekilde yürütür.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki ve bireysel gelişimini sürdürür, uygulamalarına yansıtır.
  • Gelişimini, mesleki iletişimini ve uygulamalarını sürdürebilmek için İngilizceyi en az "Avrupa Dil portföyü B1 Genel Düzeyinde" kullanır.
  • Bilgi sistemleri ve sağlık bakım teknolojilerini, hemşirelik bakım uygulamalarında kullanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğrencilerin değerlendirilmesi için ara sınav, uygulama, proje, vaka raporları, final gibi çeşitli ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Öğrencilerin ders ve sınıf geçme, ders muafiyeti ve alttan/üstten ders alma usulleri üniversite tarafından onaylanmış Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde tanımlanmış ve web sayfasında duyurulmaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

04.04.2019 / 30.09.2024


Giriş Şartı
  • Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Rektörlükçe belirlenen ilkeler ve ilan edilen süre içinde, istenilen belgelerle kesin kayıt yaptırılır.

Başarma Şartları
“Acıbadem Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”ne uygun olarak, öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden (GANO) 2.0 veya üzerinde olması gerekmektedir.Hemşirelik eğitimi dört yıllık teorik ve klinik eğitimi kapsar. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının (GANO) 2.0 veya üzerinde olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Hemşirelikte Lisans eğitimi dört yıllık eğitim sürecini kapsar,mezunlar “Hemşirelik “ alanında “Lisans” diploması derecesi alırlar.

Lisans programını başarıyla tamamlayan adaylar, gerekli yeterlilikleri sağladıkları taktirde  Hemşirelik programları (İç Hastalıkları, Cerrahi Hastalıklar, Doğum ve Kadın Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik Esasları ve Yönetimi, Psikiyatri ve Halk Sağlığı Hemşireliği alanlarında) ve Hemşirelik dışındaki bazı alanlarda (Örneğin Sağlık Yönetimi) lisansüstü çalışma yapabilmektedirler.

Mezunlar, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık bakımı hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda klinik hemşiresi, eğitim hemşiresi, iş yeri hemşiresi, okul sağlığı hemşiresi, yönetici ve üniversitelerin hemşirelik bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri gibi karar verme ve planlama alanlarında çalışabilirler. Araştırma Merkezleri ve İlaç Endüstrisi alanlarında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030016080

Qualification Title
Nursing License
Awarding BodyAcıbadem Mehmet Ali Aydınlar University
Awarding Body ContactAcıbadem Mehmet Ali Aydinlar University
Awarding Body Urlhttp://www.acibadem.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasNursing and midwifery
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The aim of the program is to train nurses employed in health care institutions at all levels, who can provide holistic care with a systematic problem-solving approach and ethical sensitivity at national and international standards.
  • Performance indicator: More than 90% of graduates are employed in healthcare organizations Graduates take on the role of educator, researcher and leader who will guide the development of care and profession in a team understanding with innovative applications based on scientific data and technology.
  • Performance indicator: They should assume the role of educator, researcher and leader, which will guide the development of the profession, by more than 25% in the process following graduation. 
  • Graduates continue their academic, professional and personal development with the awareness of lifelong learning.
  • Performance indicator: Continuing their professional and academic development above 25% after graduation
Learning Environments
  • Education may take the form of formal, open or distance learning. In addition, practical training is provided in the form of work placements or on-the-job training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces.
Description
  • Has the basic knowledge, attitude and skills to provide safe and effective nursing care in the process of maintaining, promoting, and treating rehabilitating the health of the individual, family and comminity.
  • Provides nursing care in line with the nursing process, using evidence-based knowledge and critical thinking skills.
  • Uses problem solving, conflict and crisis management skills while performing nursing care practices in ordinary and extraordinary situations.
  • Collaborates with health care team members, communicates effectively, and present professional autonomy within the team.
  • Uses basic professional competencies in the fields of education and management.
  • With awareness of social responsibility, cooperates with professional organizations and non-governmental organizations and takes part in projects and events.
  • Participates in scientific research, critically evaluates scientific publications and reflects them into practice.
  • Maintains nursing care practices in accordance with laws, ethical principles, cultural values, institutional policies and quality processes.
  • With the awareness of lifelong learning, he/she continues professional and individual development and reflects this in his/her practices.
  • In order to continue her/his development, professional communication and practices,  uses English at least at the "European Language Portfolio B1 General Level".
  • Uses information systems and health care technologies in nursing care practices.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

• Reading and writing competence

• Multilingual competence

• Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

• Digital competence

• Personal, social and learning to learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Assessment and evaluation procedures are carried-out in accordance with university’s assessment and evaluation principles. Assessment and evaluation methods, that are used to evaluate students, are mid-term exams, practice, project, case reports and final exam. Principles about course passing, grade passing, course exemption, taking lower/upper grade courses are described in university-approved Acibadem University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation and announced on the website.
Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, which containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Associating of Nursing Education Programs Evaluation and Accreditation (HEPDAK)

Accreditation Start/End Date:

04.04.2019 / 30.09.2024

Access Requirements

Final registration is made with the required documents within the time period announced and the principles determined by the Council of Higher Education, the Presidency of Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM) and the Rectorate.

Conditions for SuccessIn accordance with the "Acıbadem University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations", students must successfully complete 240 ECTS credits and have a GPA of 2.0 or above on a 4.00 scale in order to graduate from the undergraduate programme. Nursing education includes four years of theoretical and clinical education. In order to graduate from the undergraduate programme, students must successfully complete 240 ECTS credits and have a grade point average (GPA) of 2.0 or above.
Progression Paths (Relationship Type)

Undergraduate education in Nursing covers a four-year education process, graduates receive a "Bachelor's" diploma degree in the field of "Nursing".

Candidates who successfully complete the undergraduate programme can do postgraduate studies in Nursing programmes (in the fields of Internal Diseases, Surgical Diseases, Obstetrics and Gynecology, Child Health and Diseases, Nursing Principles and Management, Psychiatry and Public Health Nursing) and in some fields other than Nursing (e.g. Health Management) if they provide the necessary qualifications.

Graduates can be employed as clinical nurses, education nurses, workplace nurses, school health nurses, managers and academicians in nursing departments of universities in institutions and organisations providing primary, secondary and tertiary health care services. They can work in decision-making and planning areas such as the Ministry of Health, Health Directorates. They can work in Research Centres and Pharmaceutical Industry.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030016080


Qualification Title
Nursing License

Awarding Body
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University

Awarding Body Contact
Acıbadem Mehmet Ali Aydinlar University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The aim of the program is to train nurses employed in health care institutions at all levels, who can provide holistic care with a systematic problem-solving approach and ethical sensitivity at national and international standards.
  • Performance indicator: More than 90% of graduates are employed in healthcare organizations Graduates take on the role of educator, researcher and leader who will guide the development of care and profession in a team understanding with innovative applications based on scientific data and technology.
  • Performance indicator: They should assume the role of educator, researcher and leader, which will guide the development of the profession, by more than 25% in the process following graduation. 
  • Graduates continue their academic, professional and personal development with the awareness of lifelong learning.
  • Performance indicator: Continuing their professional and academic development above 25% after graduation

Learning Environments
  • Education may take the form of formal, open or distance learning. In addition, practical training is provided in the form of work placements or on-the-job training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces.

Description
  • Has the basic knowledge, attitude and skills to provide safe and effective nursing care in the process of maintaining, promoting, and treating rehabilitating the health of the individual, family and comminity.
  • Provides nursing care in line with the nursing process, using evidence-based knowledge and critical thinking skills.
  • Uses problem solving, conflict and crisis management skills while performing nursing care practices in ordinary and extraordinary situations.
  • Collaborates with health care team members, communicates effectively, and present professional autonomy within the team.
  • Uses basic professional competencies in the fields of education and management.
  • With awareness of social responsibility, cooperates with professional organizations and non-governmental organizations and takes part in projects and events.
  • Participates in scientific research, critically evaluates scientific publications and reflects them into practice.
  • Maintains nursing care practices in accordance with laws, ethical principles, cultural values, institutional policies and quality processes.
  • With the awareness of lifelong learning, he/she continues professional and individual development and reflects this in his/her practices.
  • In order to continue her/his development, professional communication and practices,  uses English at least at the "European Language Portfolio B1 General Level".
  • Uses information systems and health care technologies in nursing care practices.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

• Reading and writing competence

• Multilingual competence

• Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

• Digital competence

• Personal, social and learning to learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence


Further Info
  • Assessment and evaluation procedures are carried-out in accordance with university’s assessment and evaluation principles. Assessment and evaluation methods, that are used to evaluate students, are mid-term exams, practice, project, case reports and final exam. Principles about course passing, grade passing, course exemption, taking lower/upper grade courses are described in university-approved Acibadem University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation and announced on the website.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, which containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Associating of Nursing Education Programs Evaluation and Accreditation (HEPDAK)

Accreditation Start/End Date:

04.04.2019 / 30.09.2024


Access Requirements

Final registration is made with the required documents within the time period announced and the principles determined by the Council of Higher Education, the Presidency of Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM) and the Rectorate.


Conditions for Success
In accordance with the "Acıbadem University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations", students must successfully complete 240 ECTS credits and have a GPA of 2.0 or above on a 4.00 scale in order to graduate from the undergraduate programme. Nursing education includes four years of theoretical and clinical education. In order to graduate from the undergraduate programme, students must successfully complete 240 ECTS credits and have a grade point average (GPA) of 2.0 or above.

Progression Paths (Relationship Type)

Undergraduate education in Nursing covers a four-year education process, graduates receive a "Bachelor's" diploma degree in the field of "Nursing".

Candidates who successfully complete the undergraduate programme can do postgraduate studies in Nursing programmes (in the fields of Internal Diseases, Surgical Diseases, Obstetrics and Gynecology, Child Health and Diseases, Nursing Principles and Management, Psychiatry and Public Health Nursing) and in some fields other than Nursing (e.g. Health Management) if they provide the necessary qualifications.

Graduates can be employed as clinical nurses, education nurses, workplace nurses, school health nurses, managers and academicians in nursing departments of universities in institutions and organisations providing primary, secondary and tertiary health care services. They can work in decision-making and planning areas such as the Ministry of Health, Health Directorates. They can work in Research Centres and Pharmaceutical Industry.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode