Yeterlilik Kodu | TR0030003078 | |
Yeterlilik Adı | İkram Hizmetleri Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Kestel Mahallesi Konya Çimento Caddesi No:80 Alanya Antalya/TÜRKİYE | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.alanya.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır.
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. | |
Başarma Şartları | Programdan mezun olmak için, 4 dönemden olusan eğitim - öğretimin 1,2,3,4 dönemlerindeki derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve programda mevcut olan (Toplamda 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ögrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Otellerin yiyecek içecek departmanlarında, hazır yemek şirketlerinde, pastane, restoran, bar gibi işletmelerde servis ve mutfak personeli olarak görev yapabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030003078
- Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
- Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
- Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sunan işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve bu işletmelerin organizasyon yapısına uyum sağlar.
- Günlük ve mesleki düzeyde kendisini Türkçe ve İngilizce olarak ifade eder.
- Yüksekokulda edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
- Edindiği teorik ve pratik deneyimler ile, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
- İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
- Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
- Yiyecek içecek işletmelerinde rezervasyon alma, karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular.
- Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
- Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
- Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
- İkram Hizmetleri ile ilgili temel kavram ve teorileri bilir.
Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının değerlendirilmesinde, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl içi notu ile yarıyıl sonu sınavında sağladığı yüz tam not üzerinden verilen yarıyıl sonu notu dikkate alınır.
Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Otellerin yiyecek içecek departmanlarında, hazır yemek şirketlerinde, pastane, restoran, bar gibi işletmelerde servis ve mutfak personeli olarak görev yapabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030003078 | |
Qualification Title | Catering Services Associate Diploma | |
Awarding Body | Alanya Alaaddin Keykubat University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://www.alanya.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | The person with this qualification;
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | a) In assessing a student's performance in a course, the grade the student has scored during the semester work over a hundred and the grade the student has scored at the end of the semester over a hundred are taken into consideration. b) In measuring success, the weight of the grade during the semester is maximum 60% and the weight of the final exam is minimum 40%. In order to graduate from the program, the students who have successfully completed all of the courses in the 4 semesters of the education - training period and successfully completed all of the courses in the program (120 ECTS in total) which have a grade average of at least 2.00 over 4.00, they are entitled to receive the grade. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The student who wishes to enroll in the program must complete the processes determined by OSYM within the academic and legal regulations of the university. A student who is studying in the equivalent program at home or abroad may apply for a transfer. | |
Conditions for Success | In order to graduate from the program, the students who have successfully completed all of the courses in the 4 semesters of the education - training period and successfully completed all of the courses in the program (120 ECTS in total) which have a grade average of at least 2.00 over 4.00, they are entitled to receive the grade. In order for a student to graduate, a total of 120 ECTS must be completed in associate degree programs with two years of study duration. Students who graduated from elective courses and internships, completed projects, DD and DC grades, to a level of at least 2.00 with the compulsory courses shown in the curriculum of the registered program, the total ECTS credits in the course plan, can be graduated. | |
Progression Paths (Relationship Type) | They can serve as service and kitchen staff in hotels, food and beverage departments, catering companies, patisseries, restaurants and bars. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous. | |
Url | Open Address |
TR0030003078
The person with this qualification;
- Defines basic concepts of food and beverage sector.
- Knows legal arrangements in food and beverage management and job's standards.
- Knows the organization structure of food and beverage managements and hospitality section and adapts to them.
- Express himself / herself in Turkish and English at daily and professional level.
- Practices easily own theoretical and practical knowledges, got in the university.
- With the help of experiences in theoretical and internship period, analyzes and solves the problems faced in this sector.
- The degree of communication is very high and adapts teamwork.
- Has the ability of working with the intensity of work, stress and under pressure.
- Knows the applications held on food and beverage sector such as menu planning, food production and servicing charges, takes part in these applications.
- Knows the procedures of reservation, hospitality, calculating, accounting and registration in food and beverage managements.
- Knows and uses how to work automation systems used in food and beverage and hospitality sector.
- Obeys the worths of national and ethic, cares these worths when worked.
- Follows the innovations of own job and improves own career.
- Knows the basic concepsts and theories about catering services.
a) In assessing a student's performance in a course, the grade the student has scored during the semester work over a hundred and the grade the student has scored at the end of the semester over a hundred are taken into consideration.
b) In measuring success, the weight of the grade during the semester is maximum 60% and the weight of the final exam is minimum 40%. In order to graduate from the program, the students who have successfully completed all of the courses in the 4 semesters of the education - training period and successfully completed all of the courses in the program (120 ECTS in total) which have a grade average of at least 2.00 over 4.00, they are entitled to receive the grade.
The student who wishes to enroll in the program must complete the processes determined by OSYM within the academic and legal regulations of the university. A student who is studying in the equivalent program at home or abroad may apply for a transfer.
They can serve as service and kitchen staff in hotels, food and beverage departments, catering companies, patisseries, restaurants and bars.
Qualification is continuous.