Yeterlilik Kodu

TR0030003924

Yeterlilik Adı
İkram Hizmetleri Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAkdeniz Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiPınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yiyecek-İçecek sektörü ile ilgili temel kavramları ve meslek standartlarını tanımlar.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek işletmelerinin kuruluşu ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgiye sahiptir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen menü planlama, mutfak hizmetleri, servis hizmetleri, ziyafet ve ikram hizmetleri, bar hizmetleri, kahve hazırlama, oda servisi hizmeti gibi uygulamaları biliriyecek içecek işletmelerinde misafirin karşılanmasından uğurlanmasına kadar süreçteki iş ve işlemleri bilir.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • İletişim gücü yüksek, ekip çalışmasına uyumlu ve etik değerlere bağlıdır.
  • Yiyecek içecek alanında yenilikleri ve değişimi takip eder bu konuda işletmede aktif görev alır.
  • Sahip olduğu teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder, çözüm üretir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Arasınav, Uygulama, Ödev, Seminer, Final Sınavları. Programda Mutlak veya Bağıl değerlendirme uygulanmaktadır. Programı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmeleri gerekmektedir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise veya dengi okul mezunu olmak, Programa kabul edilebilmesi için YGS 4 puanı dikkate alınmaktadır.

Başarma ŞartlarıProgramı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmeleri gerekmektedir. Programı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmeleri gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezunlar otel işletmeleri yiyecek içecek alanları, yemek şirketleri, pastane, bar, büyük turistik yolcu gemileri, havayolu işletmeleri, ziyafet organizasyonu şirketleri, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde iş imkanı bulabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030003924


Yeterlilik Adı
İkram Hizmetleri Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Akdeniz Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Pınarbaşı Mah. Dumlupınar Bulvarı 07070 Kampüs Konyaaltı/Antalya/TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yiyecek-İçecek sektörü ile ilgili temel kavramları ve meslek standartlarını tanımlar.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek işletmelerinin kuruluşu ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgiye sahiptir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde gerçekleştirilen menü planlama, mutfak hizmetleri, servis hizmetleri, ziyafet ve ikram hizmetleri, bar hizmetleri, kahve hazırlama, oda servisi hizmeti gibi uygulamaları biliriyecek içecek işletmelerinde misafirin karşılanmasından uğurlanmasına kadar süreçteki iş ve işlemleri bilir.
  • Yiyecek içecek ve ikram hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • İletişim gücü yüksek, ekip çalışmasına uyumlu ve etik değerlere bağlıdır.
  • Yiyecek içecek alanında yenilikleri ve değişimi takip eder bu konuda işletmede aktif görev alır.
  • Sahip olduğu teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder, çözüm üretir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Arasınav, Uygulama, Ödev, Seminer, Final Sınavları. Programda Mutlak veya Bağıl değerlendirme uygulanmaktadır. Programı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmeleri gerekmektedir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise veya dengi okul mezunu olmak, Programa kabul edilebilmesi için YGS 4 puanı dikkate alınmaktadır.


Başarma Şartları
Programı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmeleri gerekmektedir. Programı başarı ile tamamlamak isteyen öğrenciler programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla geçmeleri gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezunlar otel işletmeleri yiyecek içecek alanları, yemek şirketleri, pastane, bar, büyük turistik yolcu gemileri, havayolu işletmeleri, ziyafet organizasyonu şirketleri, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde iş imkanı bulabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030003924

Qualification Title
Associate Diploma in Catering Services
Awarding BodyAkdeniz University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.akdeniz.edu.tr/
Orientation-
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning EnvironmentsStudents who want to complete the program successfully must pass all the courses in the program (for a total of 120 ECTS) and achieve a GPA of 2.00 and above out of 4.00. Students must successfully complete all the courses (total of 120 ECTS).
Description Defines the basic concepts and occupational standards related to the food and beverage sector. Has knowledge of the organizational structure and functioning of businesses where food, beverage and catering services are provided. Has information about the establishment and legal regulations of food and beverage businesses. Knows the applications such as menu planning, kitchen services, service services, banquet and catering services, bar services, coffee preparation, room service in food and beverage establishments. Knows the processes from welcoming the guest to the farewell in food and beverage establishments. Knows how computer automation systems used in the food and beverage and catering sector work and uses these systems. Communicates effectively, is compatible with teamwork and attached to ethical values. Follows the innovations and changes in the field of food and beverage and takes an active role in the business. With its theoretical and practical experience, analyzes the problems encountered in the sector and produces solutions.
Key Competencies-
Further InfoMidterm Exam, Practice, Assignment, Seminar, Final Exams. Criterion-Referenced Assessment Norm-Referenced Assessment are carried out as an evaluation methor for the program. Students who want to complete the program successfully must pass all the courses in the program (for a total of 120 ECTS) and achieve a GPA of 2.00 and above out of 4.00.
Quality Assurance-
Access RequirementsIt is required to be a high school graduate or its equivalent. The YGS 4 score is taken into consideration for the acceptance of the program.
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)Graduates of this program can find job opportunities in hotel businesses, food and beverage areas, catering companies, patisseries, bars, large touristic cruise ships, airline companies, banquet organization companies, as well as the Ministry of Culture and Tourism, Provincial Directorates of Tourism and Municipalities.
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030003924


Qualification Title
Associate Diploma in Catering Services

Awarding Body
Akdeniz University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
Students who want to complete the program successfully must pass all the courses in the program (for a total of 120 ECTS) and achieve a GPA of 2.00 and above out of 4.00. Students must successfully complete all the courses (total of 120 ECTS).

Description
Defines the basic concepts and occupational standards related to the food and beverage sector. Has knowledge of the organizational structure and functioning of businesses where food, beverage and catering services are provided. Has information about the establishment and legal regulations of food and beverage businesses. Knows the applications such as menu planning, kitchen services, service services, banquet and catering services, bar services, coffee preparation, room service in food and beverage establishments. Knows the processes from welcoming the guest to the farewell in food and beverage establishments. Knows how computer automation systems used in the food and beverage and catering sector work and uses these systems. Communicates effectively, is compatible with teamwork and attached to ethical values. Follows the innovations and changes in the field of food and beverage and takes an active role in the business. With its theoretical and practical experience, analyzes the problems encountered in the sector and produces solutions.

Key Competencies
-

Further Info
Midterm Exam, Practice, Assignment, Seminar, Final Exams. Criterion-Referenced Assessment Norm-Referenced Assessment are carried out as an evaluation methor for the program. Students who want to complete the program successfully must pass all the courses in the program (for a total of 120 ECTS) and achieve a GPA of 2.00 and above out of 4.00.

Quality Assurance
-

Access Requirements
It is required to be a high school graduate or its equivalent. The YGS 4 score is taken into consideration for the acceptance of the program.

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
Graduates of this program can find job opportunities in hotel businesses, food and beverage areas, catering companies, patisseries, bars, large touristic cruise ships, airline companies, banquet organization companies, as well as the Ministry of Culture and Tourism, Provincial Directorates of Tourism and Municipalities.

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address