Yeterlilik Kodu | TR0030005299 | |
Yeterlilik Adı | İkram Hizmetleri Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, 48000 Kötekli/Muğla | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.mu.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvar, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.Programdan mezun olmak için 120 AKTS alınması gerekmektedir. Programın normal öğretim süresi 4 yarıyıldır. Zorunlu derslerin tümünde başarılı olan ve seçmeli olarak aldığı derslerle gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrenciler, genel not ortalamaları 2.00 ya da daha fazla ise önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Gerekli katılımı göstermeyen öğrenciler final sınavlarına katılamazlar. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Çalışma şekli örgün ve ikinci öğretim biçimindedir. | |
Başarma Şartları | Programdan mezun olmak için 120 AKTS alınması gerekmektedir. Programın normal öğretim süresi 4 yarıyıldır. Zorunlu derslerin tümünde başarılı olan ve seçmeli olarak aldığı derslerle gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrenciler, genel not ortalamaları 2.00 ya da daha fazla ise önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Gerekli katılımı göstermeyen öğrenciler final sınavlarına katılamazlar. Programdan mezun olmak için 120 AKTS alınması gerekmektedir. Programın normal öğretim süresi 4 yarıyıldır. Zorunlu derslerin tümünde başarılı olan ve seçmeli olarak aldığı derslerle gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrenciler, genel not ortalamaları 2.00 ya da daha fazla ise önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Gerekli katılımı göstermeyen öğrenciler final sınavlarına katılamazlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezun olan öğrenciler oteller, tatil köyleri, yiyecek içecek işletmeleri, eğlence işletmeleri, ulaştırma işletmeleri gibi işletmelerde iş imkanları bulunmaktadır. Ayrıca büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde istihdam edilmeleri mümkündür. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030005299
- Turizm ve yiyecek içecek sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek.
- Sosyo-ekonomik bir olay olarak, turizm sektörünün özelliklerini değerlendirebilme.
- Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları tanımlayabilmek.
- Turistik ürünlerin temel özelliklerini tanımak ve bunların destinasyonlara yarattıkları etkileri tanımlayabilmek.
- Yiyecek içecek işletmeleri ve konaklama işletmelerinde yiyecek içecek departmanlarını organize edebilmek, koordinasyonunu sağlayabilmek ve geliştirebilmek.
- Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde profesyonel çalışma teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek.
- Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek.
- Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde teknoloji sistemlerini kullanabilmek.
- Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek.
- Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak.
Her öğrenci derslere, uygulamalara, laboratuvar, proje, seminer, atölye, dönem içi çalışmaları, mezuniyet projelerine katılmak zorundadır. Teorik derslerin en az % 70 ve uygulamalı ve laboratuvar çalışmalarının ise en az % 80 katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenciler teorik derslerde devam koşulunu yerine getirene kadar ilgili dersi tekrar etmek zorundadır. Sınavlar genellikle yazılı olarak yapılır. Ancak, öğretim elemanı sözlü sınav yapılmasına da karar verebilir. Derslerin içeriğine göre, bilgi formu üzerinde belirtilmek şartıyla öğrenciler proje çalışmasına da yönlendirilebilir. Derslerin sınavları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılmaktadır. Mazeret sınavları mazereti olan öğrencilere ara sınav bitiş tarihinden itibaren 15 gün içinde ilgili yönetim kurulu onayı ile yapılabilir.Programdan mezun olmak için 120 AKTS alınması gerekmektedir. Programın normal öğretim süresi 4 yarıyıldır. Zorunlu derslerin tümünde başarılı olan ve seçmeli olarak aldığı derslerle gerekli AKTS’yi tamamlayan öğrenciler, genel not ortalamaları 2.00 ya da daha fazla ise önlisans diploması almaya hak kazanırlar. Teorik derslerin %70’ine, uygulamalı derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Gerekli katılımı göstermeyen öğrenciler final sınavlarına katılamazlar.
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve ÖSYM’nin uyguladığı merkezi sınavın ilgili alanından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. Çalışma şekli örgün ve ikinci öğretim biçimindedir.
Mezun olan öğrenciler oteller, tatil köyleri, yiyecek içecek işletmeleri, eğlence işletmeleri, ulaştırma işletmeleri gibi işletmelerde iş imkanları bulunmaktadır. Ayrıca büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde istihdam edilmeleri mümkündür.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030005299 | |
Qualification Title | Catering Services Associate Degree | |
Awarding Body | Mugla Sıtkı Koçman University | |
Awarding Body Contact | Muğla Sıtkı Koçman University 48000 Kötekli/Muğla | |
Awarding Body Url | http://www.mu.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Every student has to attend classes, practices, laboratory, project, seminar, workshop, semester work, graduation projects. Students who do not attend at least 70% of the theoretical courses and at least 80% of the practical and laboratory studies are not allowed to take the final exams from those courses. Students have to repeat the relevant lessons until they fulfill the attendance requirement in the theoretical courses. Examinations are usually conducted in writing. However, the teaching staff may also decide to conduct an oral examination. Depending on the content of the lessons, the students may be directed to the project work provided that they are indicated on the information form. The exams of the courses are taught by the instructors who teach. Students with excuse exams may be held with the approval of the relevant board within 15 days of the end date of the midterm exam.To graduate from the program 120 ECTS is required. The duration of the program is 4 semesters. Students who are successful in all of the compulsory courses and who complete the required ECTS with the elective courses are entitled to obtain an associates degree diploma if their GPA is 2.00 or more. 70% of theoretical courses and 80% of practical courses are required. Students who do not show the necessary participation can not participate in the final examinations. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Candidates must have a high school and a balanced school diploma, and the central examination administered by the OSYM must have enough points in the relevant field. The study is in the form of formal education and secondary education. | |
Conditions for Success | To graduate from the program 120 ECTS is required. The duration of the program is 4 semesters. Students who are successful in all of the compulsory courses and who complete the required ECTS with the elective courses are entitled to obtain an associates degree diploma if their GPA is 2.00 or more. 70% of theoretical courses and 80% of practical courses are required. Students who do not show the necessary participation can not participate in the final examinations.To graduate from the program 120 ECTS is required. The duration of the program is 4 semesters. Students who are successful in all of the compulsory courses and who have completed the required ECTS with elective courses are entitled to obtain an associates degree diploma if their GPA is 2.00 or more. 70% of theoretical courses and 80% of practical courses are required. Students who do not show the necessary participation can not participate in the final examinations. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates have jobs in businesses such as hotels, holiday villages, catering, entertainment, transportation, etc. It is also possible to employ large tourist passenger ships, banquets, congress and fair organization companies and the Ministry of Culture and Tourism, Tourism Provincial Directorates and Municipalities. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030005299
- To be able to make analytical evaluations for tourism and food and beverage sector.
- Being able to evaluate the characteristics of the tourism sector as a socio-economic phenomenon.
- To be able to define the basic laws and regulations applied in tourism sector in Turkey.
- To be able to recognize the basic properties of tourist products and to define the effects they create for destinations.
- Being able to organize, coordinate and develop food and beverage departments in food and beverage enterprises and accommodation enterprises.
- To be able to define and develop professional working techniques and income management practices in accommodation and catering businesses.
- Ability to apply professional working techniques in food and beverage and accommodation businesses.
- To be able to use technology systems in food and beverage and accommodation businesses.
- To be able to work in the tourism sector efficiently.
- To learn the characteristics of important touristic destinations in Turkey and the world and apply this knowledge in the tourism sector.
Every student has to attend classes, practices, laboratory, project, seminar, workshop, semester work, graduation projects. Students who do not attend at least 70% of the theoretical courses and at least 80% of the practical and laboratory studies are not allowed to take the final exams from those courses. Students have to repeat the relevant lessons until they fulfill the attendance requirement in the theoretical courses. Examinations are usually conducted in writing. However, the teaching staff may also decide to conduct an oral examination. Depending on the content of the lessons, the students may be directed to the project work provided that they are indicated on the information form. The exams of the courses are taught by the instructors who teach. Students with excuse exams may be held with the approval of the relevant board within 15 days of the end date of the midterm exam.To graduate from the program 120 ECTS is required. The duration of the program is 4 semesters. Students who are successful in all of the compulsory courses and who complete the required ECTS with the elective courses are entitled to obtain an associates degree diploma if their GPA is 2.00 or more. 70% of theoretical courses and 80% of practical courses are required. Students who do not show the necessary participation can not participate in the final examinations.
Candidates must have a high school and a balanced school diploma, and the central examination administered by the OSYM must have enough points in the relevant field. The study is in the form of formal education and secondary education.
Graduates have jobs in businesses such as hotels, holiday villages, catering, entertainment, transportation, etc. It is also possible to employ large tourist passenger ships, banquets, congress and fair organization companies and the Ministry of Culture and Tourism, Tourism Provincial Directorates and Municipalities.
Qualification is continuous