Yeterlilik Kodu

TR0030222979

Yeterlilik Adı
İlk ve Acil Yardım (Sağlık Hizmetleri MYO) Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumDokuz Eylül Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAlsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Sorumlu Kurum URLhttps://www.deu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
5 Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)
  1. Hastane öncesi acil bakım ve kurtarma ile ilgili temel ve klinik tıp bilgilerine sahip olan,
  2. Ambulans acil çağrı ve hasta nakilleri için yeterli beceri ve bilgiye sahip olan,
  3. Olay yerini değerlendirme becerisine ve bilgisine sahip olan ve uygulayabilen,
  4. Ön tanı ve hastane öncesi acil tedavi için gereken mesleksel becerileri uygulayabilen,
  5. Acil tıbbi bakım ve girişimleri gerçekleştirebilen,
  6. İntravenöz ve intraosseöz girişim yapabilen,
  7. Hastaneye ulaştırıncaya kadar hastaya Sağlık Bakanlığınca belirlenen acil ilaçları ve sıvıları uygun yollardan uygulayabilen,
  8. Oksijen tedavisi yapabilen,
  9. Temel ve ileri hava yolu uygulamalarını, endotrakeal entübasyonu, gerekli hallerde krikotirotomi ve invaziv/noninvaziv mekanik ventilasyon tedavilerini yapabilen,
  10. Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapabilen,
  11. Travma stabilizasyonu ve pulmoner iğne dekompresyon uygulamasını yapabilen,
  12. Uygun taşıma tekniklerini bilen ve uygulayabilen,
  13. EKG ve monitörizasyon ile ritim değerlendirmesi yapabilen, defibrilasyon, kardiyoversiyon, external pacemaker uygulaması gibi elektriksel tedavileri uygulayabilen,
  14. Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlayabilen,
  15. Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapabilen,
  16. Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olabilen,
  17. Mesleksel değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemelere uygun davranan,
  18. Mesleğini en iyi şekilde yapacak bilgi ve beceriye ulaşmayı amaç edinen ve mesleki gelişimini sağlayacak donanıma sahip olan,
  19. Hastane öncesi acil bakımı uygularken etkin iletişim kurabilen,
  20. Yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenen ve öz değerlendirme yapabilen paramedikler yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Programı sahip olduğu ekipman-malzemeler ile program eğitim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterlidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Programı gereksinimine yeterli sayıda derslik mevcut olup, sınav ve toplu seçmeli dersler için 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi Ortak Derslikler Binası 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ihtiyaç doğrultusunda kullanılmaya başlanmıştır.

Üniversitemizde tüm sınıflarda projeksiyon cihazı, ses sistemi, beyaz tahta, öğretim elemanı masa ve sandalyesi ile öğrencilerin oturabileceği sıra ve masalar mevcuttur. Dersliklerde yer alan bilgisayar, projeksiyon cihazı ve ses sisteminde herhangi bir sorun olduğunda Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Eğitim Hastanesi Bilgi İşlem Biriminden destek alınmaktadır.

Uzaktan Öğretim Sistemi (OYS) üniversitemiz, 2014-2015 akademik yılı itibariyle değişen küresel koşulları dikkate alarak öğrencilerimizin zaman ve mekân kısıtlaması olmadan öğrenmesi ve öğrenim kaynaklarına ulaşması amacıyla web destekli uzaktan öğretim faaliyetlerini başlatmıştır.

İki derslik, bir mesleksel beceriler laboratuvarı, eğitim ekipmanları için bir depo, okul bahçesi İAY programının eğitim yapıldığı alanlardır. Uygulama derslerinde güz dönemi 8 saat ve bahar dönemi 14 saat olma üzere 112 ambulans istasyonları ve üniversite hastanesinin acil servislerinde eğitim öğretim gerçekleştirilmektedir.

İAY teknikeri eğitimi için gerekli olan ve ambulansta bulunması zorunlu ekipman ve donanımlar okulun mesleksel beceriler laboratuvarında bulunmaktadır. Aynı zamanda hasta ve yaralılara temel yaşam desteği ve ileri yaşam desteği eğitimini vermek için eğitim maketleri de bulunmaktadır. Uygulamalı eğitimlerin bir kısmı okul bahçesinde yapılmaktadır. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Temel Öğrenme Kazanımları

  1. Hastane öncesi acil bakım ve kurtarma ile ilgili temel ve klinik tıp bilgilerine sahiptir.
  2. Ambulansı acil çağrı ve hasta nakiller için hazırlama becerisine ve bilgisine sahiptir.
  3. Olay yerini değerlendirme becerisine ve bilgisine sahiptir.
  4. Hastane öncesi acil hasta bakımının gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular.
  5. Ön tanı ve hastane öncesi acil tedavi için gereken mesleksel becerileri uygular.
  6. Acil tıbbi bakım ve girişimleri gerçekleştirir.
  7. Mesleksel değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemelere uygun davranır.
  8. Hastane öncesi acil bakımı uygularken etkin iletişim kurar.
  9. Mesleğini en iyi şekilde yapacak bilgi ve beceriye ulaşmayı amaç edinir ve mesleki gelişimini sağlayacak donanıma sahip olur.
  10. Yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenir ve öz değerlendirme yapar.
  11. Mesleğini en iyi şekilde uygulamakla birlikte, kişisel ve toplumsal gelişime katkı sağlayacak sosyal ve kültürel bilgiye sahip olmayı amaç edinir.
Anahtar Yetkinlikler

Bilgi toplumunun gerektirdiği, tüm bireylerin sahip olması gereken, kişilerin hayat boyu öğrenme çerçevesinde bireysel gelişimini, topluma etkin ve sorumlu bireyler olarak sosyal katılımlarını, istihdam edilebilmelerini destekleyen temel yetkinliklerdir.

Anahtar yetkinlikler şunlardır:

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mutlak değerlendirme sistemini uygulanmaktadır. Öğrencinin bir dersi başarmış sayılması için o dersin yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından tam not 100 üzerinden en az 50 almış olması gerekir. Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre hesaplanan başarı notunun, tam not 100 üzerinden en az 50 olması gerekir. Öğrencinin mutlak sistemde almış olduğu başarı notları, ifade ettikleri başarı dereceleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

85-100            AA

70-84              BB

60-69              CC

50-59              DD

49-00              FF

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Ayrıca, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından 01.01.2025-31.12.2026 tarihleri arasından toplam 2 yıl geçerli olacak koşullu akreditasyon kararı ile akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

Programa Meslek lisesi diploması veya lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile      yerleştirme yapılmaktadır. Öğrenci kabulüne ilişkin ilke ve kuralları tanımlanmış ve okul web sitemizde ilan edilmiştir.

İlk ve acil yardım (İAY) programına öğrenci kabulü; ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme işlemleri sonucunda kayıt yaptırma hakkı elde edenler, ilgili mevzuat hükümlerince kayıt yaptırma hakkı kazanan yabancı uyruklular, ilgili mevzuat hükümlerince yatay geçiş hakkı kazananlar, Üniversitemiz tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan esaslara göre kabul hakkı kazananlar, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde üniversitemize kabul edilirler. Diğer yükseköğretim kurumlarından üniversiteye ve üniversite içinde fakülte, yüksekokul ve bölümler arasındaki yatay geçiş; meslek yüksekokulu mezunlarının üniversiteye bağlı lisans programlarına ilgili sınavla dikey geçiş yapmaları mümkündür. Bu geçişler, Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir.

Başarma Şartlarıİlk ve Acil Yardım programdaki her bir dersin ulusal ve AKTS kredileri ile dönemlik 30 AKTS ve yıllık 60 AKTS iş yükü tanımlıdır. Öğrenciler 2 yıllık eğitim süreci sonunda 120 AKTS’yi tamamlama durumundadırlar. Derslerin AKTS kredileri hesaplanırken ders faaliyetleri kapsamında iş yükleri göz önünde bulundurulmuştur. Ders başarılarının ölçme ve değerlendirilmesinde yöntemler planlanan iş yüküne dayalı olarak yapılmaktadır. Dersi veren öğretim elemanı değerlendirme ölçütleri ve ağırlıkları Dokuz Eylül Üniversitesi bilgi paketi üzerinden öğrencilere duyurur. Yazılı sınavlarda her bir sorunun puan değeri sınav kağıdında belirtilir. Programda öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme, yetkinlik ve performans temelinde yürütülmekte ve birimde ölçme ve değerlendirme klasik, test, uygulama ve ödev, sunum şeklinde ara sınav, final, bütünleme, mazeret, tek ders sınavı ile yapılmaktadır. Yarıyıl sınavında başarılı olamayan öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır. Öğrencilerin uygulama sınavları ders koordinatörleri tarafından ilk ve acil yardım programı uygulama laboratuvarında yüz yüze hocalar tarafından hazırlanan uygulama basamakları izlenerek gerçekleştirilmektedir. Öğrencinin dersten “başarılı” sayılabilmesi için “sınıf geçme puanı”nın 100 üzerinden en az 60 başarı notu almış olması gereklidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar resmi ya da özel sağlık kuruluşlarının ilk ve acil yardım servislerinde veya Sağlı Bakanlığı 112 ambulans servisleri ya da özel ambulans işletmelerinde, Sağlık Teknikeri (paramedik) olarak çalışabilir.

İlk ve Acil Yardım programı mezunu olarak adayların Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş hakkı olan bölümler şunlardır: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

                 1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030222979


Yeterlilik Adı
İlk ve Acil Yardım (Sağlık Hizmetleri MYO) Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dokuz Eylül Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)
  1. Hastane öncesi acil bakım ve kurtarma ile ilgili temel ve klinik tıp bilgilerine sahip olan,
  2. Ambulans acil çağrı ve hasta nakilleri için yeterli beceri ve bilgiye sahip olan,
  3. Olay yerini değerlendirme becerisine ve bilgisine sahip olan ve uygulayabilen,
  4. Ön tanı ve hastane öncesi acil tedavi için gereken mesleksel becerileri uygulayabilen,
  5. Acil tıbbi bakım ve girişimleri gerçekleştirebilen,
  6. İntravenöz ve intraosseöz girişim yapabilen,
  7. Hastaneye ulaştırıncaya kadar hastaya Sağlık Bakanlığınca belirlenen acil ilaçları ve sıvıları uygun yollardan uygulayabilen,
  8. Oksijen tedavisi yapabilen,
  9. Temel ve ileri hava yolu uygulamalarını, endotrakeal entübasyonu, gerekli hallerde krikotirotomi ve invaziv/noninvaziv mekanik ventilasyon tedavilerini yapabilen,
  10. Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapabilen,
  11. Travma stabilizasyonu ve pulmoner iğne dekompresyon uygulamasını yapabilen,
  12. Uygun taşıma tekniklerini bilen ve uygulayabilen,
  13. EKG ve monitörizasyon ile ritim değerlendirmesi yapabilen, defibrilasyon, kardiyoversiyon, external pacemaker uygulaması gibi elektriksel tedavileri uygulayabilen,
  14. Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlayabilen,
  15. Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapabilen,
  16. Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olabilen,
  17. Mesleksel değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemelere uygun davranan,
  18. Mesleğini en iyi şekilde yapacak bilgi ve beceriye ulaşmayı amaç edinen ve mesleki gelişimini sağlayacak donanıma sahip olan,
  19. Hastane öncesi acil bakımı uygularken etkin iletişim kurabilen,
  20. Yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenen ve öz değerlendirme yapabilen paramedikler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Programı sahip olduğu ekipman-malzemeler ile program eğitim amaçlarına ve program çıktılarına ulaşmak için yeterlidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Programı gereksinimine yeterli sayıda derslik mevcut olup, sınav ve toplu seçmeli dersler için 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi Ortak Derslikler Binası 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ihtiyaç doğrultusunda kullanılmaya başlanmıştır.

Üniversitemizde tüm sınıflarda projeksiyon cihazı, ses sistemi, beyaz tahta, öğretim elemanı masa ve sandalyesi ile öğrencilerin oturabileceği sıra ve masalar mevcuttur. Dersliklerde yer alan bilgisayar, projeksiyon cihazı ve ses sisteminde herhangi bir sorun olduğunda Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Eğitim Hastanesi Bilgi İşlem Biriminden destek alınmaktadır.

Uzaktan Öğretim Sistemi (OYS) üniversitemiz, 2014-2015 akademik yılı itibariyle değişen küresel koşulları dikkate alarak öğrencilerimizin zaman ve mekân kısıtlaması olmadan öğrenmesi ve öğrenim kaynaklarına ulaşması amacıyla web destekli uzaktan öğretim faaliyetlerini başlatmıştır.

İki derslik, bir mesleksel beceriler laboratuvarı, eğitim ekipmanları için bir depo, okul bahçesi İAY programının eğitim yapıldığı alanlardır. Uygulama derslerinde güz dönemi 8 saat ve bahar dönemi 14 saat olma üzere 112 ambulans istasyonları ve üniversite hastanesinin acil servislerinde eğitim öğretim gerçekleştirilmektedir.

İAY teknikeri eğitimi için gerekli olan ve ambulansta bulunması zorunlu ekipman ve donanımlar okulun mesleksel beceriler laboratuvarında bulunmaktadır. Aynı zamanda hasta ve yaralılara temel yaşam desteği ve ileri yaşam desteği eğitimini vermek için eğitim maketleri de bulunmaktadır. Uygulamalı eğitimlerin bir kısmı okul bahçesinde yapılmaktadır. 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Temel Öğrenme Kazanımları

  1. Hastane öncesi acil bakım ve kurtarma ile ilgili temel ve klinik tıp bilgilerine sahiptir.
  2. Ambulansı acil çağrı ve hasta nakiller için hazırlama becerisine ve bilgisine sahiptir.
  3. Olay yerini değerlendirme becerisine ve bilgisine sahiptir.
  4. Hastane öncesi acil hasta bakımının gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları uygular.
  5. Ön tanı ve hastane öncesi acil tedavi için gereken mesleksel becerileri uygular.
  6. Acil tıbbi bakım ve girişimleri gerçekleştirir.
  7. Mesleksel değerler, etik ilkeler ve yasal düzenlemelere uygun davranır.
  8. Hastane öncesi acil bakımı uygularken etkin iletişim kurar.
  9. Mesleğini en iyi şekilde yapacak bilgi ve beceriye ulaşmayı amaç edinir ve mesleki gelişimini sağlayacak donanıma sahip olur.
  10. Yaşam boyu öğrenme sorumluluğunu üstlenir ve öz değerlendirme yapar.
  11. Mesleğini en iyi şekilde uygulamakla birlikte, kişisel ve toplumsal gelişime katkı sağlayacak sosyal ve kültürel bilgiye sahip olmayı amaç edinir.

Anahtar Yetkinlikler

Bilgi toplumunun gerektirdiği, tüm bireylerin sahip olması gereken, kişilerin hayat boyu öğrenme çerçevesinde bireysel gelişimini, topluma etkin ve sorumlu bireyler olarak sosyal katılımlarını, istihdam edilebilmelerini destekleyen temel yetkinliklerdir.

Anahtar yetkinlikler şunlardır:

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mutlak değerlendirme sistemini uygulanmaktadır. Öğrencinin bir dersi başarmış sayılması için o dersin yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından tam not 100 üzerinden en az 50 almış olması gerekir. Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre hesaplanan başarı notunun, tam not 100 üzerinden en az 50 olması gerekir. Öğrencinin mutlak sistemde almış olduğu başarı notları, ifade ettikleri başarı dereceleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

85-100            AA

70-84              BB

60-69              CC

50-59              DD

49-00              FF


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Ayrıca, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından 01.01.2025-31.12.2026 tarihleri arasından toplam 2 yıl geçerli olacak koşullu akreditasyon kararı ile akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

Programa Meslek lisesi diploması veya lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile      yerleştirme yapılmaktadır. Öğrenci kabulüne ilişkin ilke ve kuralları tanımlanmış ve okul web sitemizde ilan edilmiştir.

İlk ve acil yardım (İAY) programına öğrenci kabulü; ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar ve yerleştirme işlemleri sonucunda kayıt yaptırma hakkı elde edenler, ilgili mevzuat hükümlerince kayıt yaptırma hakkı kazanan yabancı uyruklular, ilgili mevzuat hükümlerince yatay geçiş hakkı kazananlar, Üniversitemiz tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan esaslara göre kabul hakkı kazananlar, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde üniversitemize kabul edilirler. Diğer yükseköğretim kurumlarından üniversiteye ve üniversite içinde fakülte, yüksekokul ve bölümler arasındaki yatay geçiş; meslek yüksekokulu mezunlarının üniversiteye bağlı lisans programlarına ilgili sınavla dikey geçiş yapmaları mümkündür. Bu geçişler, Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir.


Başarma Şartları
İlk ve Acil Yardım programdaki her bir dersin ulusal ve AKTS kredileri ile dönemlik 30 AKTS ve yıllık 60 AKTS iş yükü tanımlıdır. Öğrenciler 2 yıllık eğitim süreci sonunda 120 AKTS’yi tamamlama durumundadırlar. Derslerin AKTS kredileri hesaplanırken ders faaliyetleri kapsamında iş yükleri göz önünde bulundurulmuştur. Ders başarılarının ölçme ve değerlendirilmesinde yöntemler planlanan iş yüküne dayalı olarak yapılmaktadır. Dersi veren öğretim elemanı değerlendirme ölçütleri ve ağırlıkları Dokuz Eylül Üniversitesi bilgi paketi üzerinden öğrencilere duyurur. Yazılı sınavlarda her bir sorunun puan değeri sınav kağıdında belirtilir. Programda öğrenci merkezli ölçme ve değerlendirme, yetkinlik ve performans temelinde yürütülmekte ve birimde ölçme ve değerlendirme klasik, test, uygulama ve ödev, sunum şeklinde ara sınav, final, bütünleme, mazeret, tek ders sınavı ile yapılmaktadır. Yarıyıl sınavında başarılı olamayan öğrenciler için bütünleme sınavı yapılır. Öğrencilerin uygulama sınavları ders koordinatörleri tarafından ilk ve acil yardım programı uygulama laboratuvarında yüz yüze hocalar tarafından hazırlanan uygulama basamakları izlenerek gerçekleştirilmektedir. Öğrencinin dersten “başarılı” sayılabilmesi için “sınıf geçme puanı”nın 100 üzerinden en az 60 başarı notu almış olması gereklidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olanlar resmi ya da özel sağlık kuruluşlarının ilk ve acil yardım servislerinde veya Sağlı Bakanlığı 112 ambulans servisleri ya da özel ambulans işletmelerinde, Sağlık Teknikeri (paramedik) olarak çalışabilir.

İlk ve Acil Yardım programı mezunu olarak adayların Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş hakkı olan bölümler şunlardır: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri.


Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

                 1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030222979

Qualification Title
First and Emergency Aid Associate Degree
Awarding BodyDokuz Eylül University
Awarding Body Contact Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Awarding Body Urlhttps://www.deu.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
5 The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025
TQF Level 5
Thematic AreasMedical diagnostic and treatment technology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

The program educational objectives are as follows:

  1. Have basic and clinical medical knowledge related to pre-hospital emergency care and rescue,

  2. Have sufficient skills and knowledge for ambulance emergency calls and patient transfers,

  3. Have the skills and knowledge to evaluate the scene and apply them,

  4. Be able to apply the professional skills required for preliminary diagnosis and pre-hospital emergency treatment,
  5. Be able to perform emergency medical care and interventions,
  6. Be able to perform intravenous and intraosseous interventions,
  7. Be able to administer emergency drugs and fluids determined by the Ministry of Health to the patient through appropriate routes until they are transported to the hospital,
  8. Be able to perform oxygen therapy,
  9. Be able to perform basic and advanced airway practices, endotracheal intubation, cricothyrotomy and invasive/noninvasive mechanical ventilation treatments when necessary,
  10. Be able to perform cardiopulmonary resuscitation and defibrillation,
  11. Be able to perform trauma stabilization and pulmonary needle to train paramedics who can perform decompression,
  12. Know and apply appropriate carrying techniques,
  13. Can perform rhythm assessment with ECG and monitoring, can apply electrical treatments such as defibrillation, cardioversion, external pacemaker application,
  14. Can provide stabilization in fractures, dislocations and sprains,
  15. Can perform wound closure and simple bleeding control,
  16. Can assist in labor in case of emergency delivery,
  17. Act in accordance with professional values, ethical principles and legal regulations,
  18. Aim to attain the knowledge and skills to perform their profession in the best way and have the equipment to ensure professional development,
  19. Can communicate effectively while performing pre-hospital emergency care,
  20. Take on the responsibility of lifelong learning and can make self-assessment.
Learning Environments

Dokuz Eylul University Health Services Vocational School First and Emergency Aid Program is sufficient to achieve the program educational objectives and program outcomes with the equipment and materials it has. There are sufficient number of classrooms for Dokuz Eylul University Health Services Vocational School First and Emergency Aid Program requirements, and the 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Campus Common Classrooms Building has been used in the 2021-2022 academic year for exams and mass elective courses.

All classrooms in our university have a projector, sound system, whiteboard, faculty desk and chair, and desks and tables where students can sit. In case of any problem with the computer, projector and sound system in the classrooms, support is received from Dokuz Eylul University Research and Education Hospital Information Processing Unit.

Distance Education System (OYS) Our university has initiated web-supported distance education activities in order for our students to learn and access learning resources without time and space restrictions, considering the changing global conditions as of the 2014-2015 academic year.

Two classrooms, a vocational skills laboratory, a warehouse for educational equipment, and a school garden are the areas where the First and Emergency Aid program is trained. In practice courses, 8 hours in the fall term and 14 hours in the spring term are provided in 112 ambulance stations and emergency departments of the university hospital. The equipment and hardware required for First and Emergency Aid technician training and which must be in the ambulance are located in the school's vocational skills laboratory. There are also training models to provide basic life support and advanced life support training to patients and injured people. Some of the practical training is provided in the school garden.

Description

Basic Learning Outcomes

  1. Has basic and clinical medical knowledge about pre-hospital emergency care and rescue.
  2. Has the ability and knowledge to prepare the ambulance for emergency calls and patient transfers.
  3. Has the ability and knowledge to evaluate the scene.
  4. Applies the knowledge, skills and behaviors required for pre-hospital emergency patient care.
  5. Applies the professional skills required for preliminary diagnosis and pre-hospital emergency treatment.
  6. Performs emergency medical care and interventions.
  7. Acts in accordance with professional values, ethical principles and legal regulations.
  8. Establishes effective communication while performing pre-hospital emergency care.
  9. Aims to attain the knowledge and skills to do his job in the best way and is equipped to ensure his professional development.
  10. Takes the responsibility of lifelong learning and makes self-assessment.
  11. While practicing his profession in the best way possible, he aims to have social and cultural knowledge that will contribute to personal and social development.
Key Competencies
  1. Literacy competence
  2. Multilingual competence
  3. Mathematical competence and competence in science and technology
  4. Digital competence
  5. Personal, social and learning to learn competence
  6. Citizenship competence
  7. Entrepreneurial competence
  8. Cultural awareness and expression competence
Further Info

The absolute evaluation system is applied. In order for a student to be considered successful in a course, he/she must have received a full grade of at least 50 out of 100 in the end-of-term or make-up exam of that course. According to the relevant article of the Dokuz Eylül University Associate Degree, Undergraduate Education-Teaching and Examination Regulation, the success grade calculated must be at least 50 out of 100. The success grades received by the student in the absolute system and the success degrees they express are shown in the table below:

 

85-100            AA

70-84              BB

60-69              CC

50-59              DD

49-00              FF

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curricula of the National Core Curricula are approved by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4.Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

In addition, the Health Services Vocational School First and Emergency Aid Program has been accredited by the Vocational Education Evaluation and Accreditation Association (MEDEK) with a conditional accreditation decision valid for a total of 2 years between 01.01.2025-31.12.2026

Access Requirements

The program is placed with a vocational high school diploma or high school diploma, national Student Selection Exam. The principles and rules regarding student admission are defined and announced on our school website.

Student admission to the first and emergency aid program; Those who have gained the right to register as a result of the exams and placement processes organized by ÖSYM, foreign nationals who have gained the right to register according to the relevant legislation provisions, those who have gained the right to horizontal transfer according to the relevant legislation provisions, those who have gained the right to admission according to the principles determined by our University and approved by the Council of Higher Education (YÖK), are accepted to our university within the framework of the principles determined by the Council of Higher Education. Horizontal transfer from other higher education institutions to the university and between faculties, colleges and departments within the university; It is possible for vocational school graduates to make vertical transfer to undergraduate programs affiliated to the university with the relevant exam. These transfers are carried out in accordance with the provisions of the “Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer” published in the Official Gazette.

Conditions for SuccessEach course in the First and Emergency Aid program has national and ECTS credits and a workload of 30 ECTS per semester and 60 ECTS per year. Students are required to complete 120 ECTS at the end of the 2-year education period. While calculating the ECTS credits of the courses, workloads within the scope of course activities are taken into consideration. Methods for measuring and evaluating course success are based on the planned workload. The instructor who teaches the course announces the evaluation criteria and weights to the students via the Dokuz Eylül University information package. The point value of each question in written exams is specified on the exam paper. Student-centered measurement and evaluation in the program is carried out on the basis of competence and performance, and measurement and evaluation in the unit are carried out with classic, test, practice and homework, presentation-style midterm exams, final, make-up, excuse, single-course exams. A make-up exam is held for students who fail the midterm exam. The students' application exams are carried out by the course coordinators in the first and emergency aid program application laboratory by following the application steps prepared by face-to-face instructors. In order for a student to be considered “successful” in a course, he/she must receive a “class passing score” of at least 60 out of 100.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of this program can work as Health Technicians (paramedics) in the first and emergency aid services of public or private health institutions or in the 112 ambulance services of the Ministry of Health or private ambulance companies. The departments that candidates who are graduates of First and Emergency Aid have the right to transfer with the Vertical Transfer Exam (DGS) are as follows: Emergency Aid and Disaster Management, Nursing, Nursing and Health Services.

Legal Basis
  1. Higher Education Law No. 2547
    1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
  2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

                 1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board.

Validity Period (If Any)

The qualification is valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030222979


Qualification Title
First and Emergency Aid Associate Degree

Awarding Body
Dokuz Eylül University

Awarding Body Contact
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

The program educational objectives are as follows:

  1. Have basic and clinical medical knowledge related to pre-hospital emergency care and rescue,

  2. Have sufficient skills and knowledge for ambulance emergency calls and patient transfers,

  3. Have the skills and knowledge to evaluate the scene and apply them,

  4. Be able to apply the professional skills required for preliminary diagnosis and pre-hospital emergency treatment,
  5. Be able to perform emergency medical care and interventions,
  6. Be able to perform intravenous and intraosseous interventions,
  7. Be able to administer emergency drugs and fluids determined by the Ministry of Health to the patient through appropriate routes until they are transported to the hospital,
  8. Be able to perform oxygen therapy,
  9. Be able to perform basic and advanced airway practices, endotracheal intubation, cricothyrotomy and invasive/noninvasive mechanical ventilation treatments when necessary,
  10. Be able to perform cardiopulmonary resuscitation and defibrillation,
  11. Be able to perform trauma stabilization and pulmonary needle to train paramedics who can perform decompression,
  12. Know and apply appropriate carrying techniques,
  13. Can perform rhythm assessment with ECG and monitoring, can apply electrical treatments such as defibrillation, cardioversion, external pacemaker application,
  14. Can provide stabilization in fractures, dislocations and sprains,
  15. Can perform wound closure and simple bleeding control,
  16. Can assist in labor in case of emergency delivery,
  17. Act in accordance with professional values, ethical principles and legal regulations,
  18. Aim to attain the knowledge and skills to perform their profession in the best way and have the equipment to ensure professional development,
  19. Can communicate effectively while performing pre-hospital emergency care,
  20. Take on the responsibility of lifelong learning and can make self-assessment.

Learning Environments

Dokuz Eylul University Health Services Vocational School First and Emergency Aid Program is sufficient to achieve the program educational objectives and program outcomes with the equipment and materials it has. There are sufficient number of classrooms for Dokuz Eylul University Health Services Vocational School First and Emergency Aid Program requirements, and the 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Campus Common Classrooms Building has been used in the 2021-2022 academic year for exams and mass elective courses.

All classrooms in our university have a projector, sound system, whiteboard, faculty desk and chair, and desks and tables where students can sit. In case of any problem with the computer, projector and sound system in the classrooms, support is received from Dokuz Eylul University Research and Education Hospital Information Processing Unit.

Distance Education System (OYS) Our university has initiated web-supported distance education activities in order for our students to learn and access learning resources without time and space restrictions, considering the changing global conditions as of the 2014-2015 academic year.

Two classrooms, a vocational skills laboratory, a warehouse for educational equipment, and a school garden are the areas where the First and Emergency Aid program is trained. In practice courses, 8 hours in the fall term and 14 hours in the spring term are provided in 112 ambulance stations and emergency departments of the university hospital. The equipment and hardware required for First and Emergency Aid technician training and which must be in the ambulance are located in the school's vocational skills laboratory. There are also training models to provide basic life support and advanced life support training to patients and injured people. Some of the practical training is provided in the school garden.


Description

Basic Learning Outcomes

  1. Has basic and clinical medical knowledge about pre-hospital emergency care and rescue.
  2. Has the ability and knowledge to prepare the ambulance for emergency calls and patient transfers.
  3. Has the ability and knowledge to evaluate the scene.
  4. Applies the knowledge, skills and behaviors required for pre-hospital emergency patient care.
  5. Applies the professional skills required for preliminary diagnosis and pre-hospital emergency treatment.
  6. Performs emergency medical care and interventions.
  7. Acts in accordance with professional values, ethical principles and legal regulations.
  8. Establishes effective communication while performing pre-hospital emergency care.
  9. Aims to attain the knowledge and skills to do his job in the best way and is equipped to ensure his professional development.
  10. Takes the responsibility of lifelong learning and makes self-assessment.
  11. While practicing his profession in the best way possible, he aims to have social and cultural knowledge that will contribute to personal and social development.

Key Competencies
  1. Literacy competence
  2. Multilingual competence
  3. Mathematical competence and competence in science and technology
  4. Digital competence
  5. Personal, social and learning to learn competence
  6. Citizenship competence
  7. Entrepreneurial competence
  8. Cultural awareness and expression competence

Further Info

The absolute evaluation system is applied. In order for a student to be considered successful in a course, he/she must have received a full grade of at least 50 out of 100 in the end-of-term or make-up exam of that course. According to the relevant article of the Dokuz Eylül University Associate Degree, Undergraduate Education-Teaching and Examination Regulation, the success grade calculated must be at least 50 out of 100. The success grades received by the student in the absolute system and the success degrees they express are shown in the table below:

 

85-100            AA

70-84              BB

60-69              CC

50-59              DD

49-00              FF


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curricula of the National Core Curricula are approved by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4.Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

In addition, the Health Services Vocational School First and Emergency Aid Program has been accredited by the Vocational Education Evaluation and Accreditation Association (MEDEK) with a conditional accreditation decision valid for a total of 2 years between 01.01.2025-31.12.2026


Access Requirements

The program is placed with a vocational high school diploma or high school diploma, national Student Selection Exam. The principles and rules regarding student admission are defined and announced on our school website.

Student admission to the first and emergency aid program; Those who have gained the right to register as a result of the exams and placement processes organized by ÖSYM, foreign nationals who have gained the right to register according to the relevant legislation provisions, those who have gained the right to horizontal transfer according to the relevant legislation provisions, those who have gained the right to admission according to the principles determined by our University and approved by the Council of Higher Education (YÖK), are accepted to our university within the framework of the principles determined by the Council of Higher Education. Horizontal transfer from other higher education institutions to the university and between faculties, colleges and departments within the university; It is possible for vocational school graduates to make vertical transfer to undergraduate programs affiliated to the university with the relevant exam. These transfers are carried out in accordance with the provisions of the “Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer” published in the Official Gazette.


Conditions for Success
Each course in the First and Emergency Aid program has national and ECTS credits and a workload of 30 ECTS per semester and 60 ECTS per year. Students are required to complete 120 ECTS at the end of the 2-year education period. While calculating the ECTS credits of the courses, workloads within the scope of course activities are taken into consideration. Methods for measuring and evaluating course success are based on the planned workload. The instructor who teaches the course announces the evaluation criteria and weights to the students via the Dokuz Eylül University information package. The point value of each question in written exams is specified on the exam paper. Student-centered measurement and evaluation in the program is carried out on the basis of competence and performance, and measurement and evaluation in the unit are carried out with classic, test, practice and homework, presentation-style midterm exams, final, make-up, excuse, single-course exams. A make-up exam is held for students who fail the midterm exam. The students' application exams are carried out by the course coordinators in the first and emergency aid program application laboratory by following the application steps prepared by face-to-face instructors. In order for a student to be considered “successful” in a course, he/she must receive a “class passing score” of at least 60 out of 100.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of this program can work as Health Technicians (paramedics) in the first and emergency aid services of public or private health institutions or in the 112 ambulance services of the Ministry of Health or private ambulance companies. The departments that candidates who are graduates of First and Emergency Aid have the right to transfer with the Vertical Transfer Exam (DGS) are as follows: Emergency Aid and Disaster Management, Nursing, Nursing and Health Services.


Legal Basis
  1. Higher Education Law No. 2547
    1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
  2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

                 1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board.


Validity Period (If Any)

The qualification is valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode