Yeterlilik Kodu

TR0030017511

Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumGaziantep Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gantep.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programının amacı, ortaokul kademesinde (5-8 sınıf) görev yapacak matematik öğretmenlerini yetiştirmektir. Matematik eğitimi alanında yaşanan son gelişmelere dayalı olarak hazırlanan derslerimiz, öğretmen adaylarını mesleklerinde başarıya götürecek Matematik ve Fen alanlarındaki dersler ile matematik bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile matematik öğretme bilgisi ile donatmanın yanı sıra, genel kültür dersleri ile entelektüel alanda gelişimlerini desteklemeyi de amaçlamaktadır. Programımızın vizyonu, çağdaş öğretmenlik ilkeleriyle donanmış, son dönem matematik eğitimi alanındaki çalışmaları bilen, uygulayan ve teknolojik gelişmelere uygun ders hazırlayabilen, eğitimle ilgili yaptığı araştırmalarla ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettiren ve eğitim alanındaki gelişmelere yön veren, Atatürk ilke ve İnkılaplarına bağlı öğretmenler yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğrencilerin öğrenme süreçleri, modern eğitim teknolojilerinin desteklediği, teorik ve uygulamalı derslerin dengeli bir şekilde sunulduğu bir ortamda gerçekleşmektedir. Dersler; sınıflarda yapılan teorik anlatımlarla birlikte, teknolojik donanımlı laboratuvarlar ve akıllı tahtaların etkin bir şekilde kullanıldığı alanlarda gerçekleştirilir. Öğretmen adayları, matematik öğretim becerilerini geliştirmek için uygulamalı eğitimler, mikro öğretim etkinlikleri ve gerçek sınıf ortamlarında staj yapma imkânına sahiptir. Ayrıca, öğrenme sürecini desteklemek amacıyla materyal geliştirme, problem çözme ve bireysel ya da grup çalışmaları gibi etkinlikler yapılmaktadır. Programın vizyonuna uygun olarak, öğrenme ortamları hem ulusal hem de uluslararası matematik eğitimi standartlarına uyumlu olacak şekilde sürekli güncellenmektedir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  •  
  • Ortaokul düzeyindeki matematik müfredatına hakimiyet kazanır.
  • Matematik kavramlarını ve yöntemlerini pedagojik yaklaşımlarla öğretme becerisi edinir.
  • Matematiğin temel disiplinleri arasında bağlantı kurabilme yeteneği kazanaır.
  • Etkili sınıf yönetimi, öğrenme süreçlerini değerlendirme ve öğrenci motivasyonu sağlama becerisi edinir.
  • Eğitim-öğretimde çağdaş yöntem ve teknikleri kullanma yetkinliği kazanır.
  • Teknoloji destekli öğretim materyalleri hazırlayabilme ve kullanabilme becerisi edinir.
  • Soyut ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirir.
  • Matematiksel problemlerin çözümünde analiz, sentez ve eleştirel düşünme süreçlerini uygular.
  • Matematik eğitiminde inovatif yöntemler geliştirir.
  • Matematik eğitimi alanındaki ulusal ve uluslararası çalışmaları takip etme ve bu çalışmalardan yararlanır.
  • Eğitimle ilgili özgün araştırmalar yapabilme ve sonuçlarını uygulama becerisi kazanır.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci ve kendini sürekli yenileme isteği edinir.
  • Matematik eğitiminin evrensel boyutlarını ve kültürel etkilerini kavrar.
  • Matematiğin toplum üzerindeki etkilerini anlama ve bu bilgiyi öğrencilere aktarır.
  • Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, evrensel değerlere sahip, çağdaş bireyler yetiştirme misyonuna uygun davranış sergiler.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

Eleştirel düşünme yetkinliği

Matematiksel muhakeme becerisi yetkinliği

Analitik ve uzamsal düşünme yetkinliği

Soyut düşünme becerisi yetkinliği

Analiz ve sentez yapabilme gibi üst düzey beceriler yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir.

Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb. gibi) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan öğretim programlarında ve ders izlencelerinde (syllabus) belirtilir.

Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir.

Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, bölüm başkanı tarafından belirlenerek Eğitim Fakültesi Dekanlığı'na iletilir ve bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir.

Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim elemanı tarafından Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanlığı'na iletilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 24.04.2021/24.04.2026

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmakla birlikte Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi ya da Üniversitemiz tarafından yapılan YÖS sınav sonuçlarına göre kabul edilmektedir .

2. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.

Başarma Şartları Öğrenciler asgari 240 AKTS ders kredisini tamamlamakla birlikte GANO'su en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Bölümde belirlenen programın ders planlarında yer alan dersleri başarmış olmak. Programdan mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca kredisiz derslerde ise S notu almalıdırlar
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar:
1. yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve lisansüstü programlara devam edebilirler.

2. Özel veya devlete bağlı eğitim kurumlarında İlköğretim Matematik Öğretmeni olarak çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030017511


Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gaziantep Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Faks +90 (342) 360 1013 E-posta bilgi@gantep.edu.tr Öğrenci İşleri 0850 227 27 41

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programının amacı, ortaokul kademesinde (5-8 sınıf) görev yapacak matematik öğretmenlerini yetiştirmektir. Matematik eğitimi alanında yaşanan son gelişmelere dayalı olarak hazırlanan derslerimiz, öğretmen adaylarını mesleklerinde başarıya götürecek Matematik ve Fen alanlarındaki dersler ile matematik bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile matematik öğretme bilgisi ile donatmanın yanı sıra, genel kültür dersleri ile entelektüel alanda gelişimlerini desteklemeyi de amaçlamaktadır. Programımızın vizyonu, çağdaş öğretmenlik ilkeleriyle donanmış, son dönem matematik eğitimi alanındaki çalışmaları bilen, uygulayan ve teknolojik gelişmelere uygun ders hazırlayabilen, eğitimle ilgili yaptığı araştırmalarla ulusal ve uluslararası arenada adından söz ettiren ve eğitim alanındaki gelişmelere yön veren, Atatürk ilke ve İnkılaplarına bağlı öğretmenler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğrencilerin öğrenme süreçleri, modern eğitim teknolojilerinin desteklediği, teorik ve uygulamalı derslerin dengeli bir şekilde sunulduğu bir ortamda gerçekleşmektedir. Dersler; sınıflarda yapılan teorik anlatımlarla birlikte, teknolojik donanımlı laboratuvarlar ve akıllı tahtaların etkin bir şekilde kullanıldığı alanlarda gerçekleştirilir. Öğretmen adayları, matematik öğretim becerilerini geliştirmek için uygulamalı eğitimler, mikro öğretim etkinlikleri ve gerçek sınıf ortamlarında staj yapma imkânına sahiptir. Ayrıca, öğrenme sürecini desteklemek amacıyla materyal geliştirme, problem çözme ve bireysel ya da grup çalışmaları gibi etkinlikler yapılmaktadır. Programın vizyonuna uygun olarak, öğrenme ortamları hem ulusal hem de uluslararası matematik eğitimi standartlarına uyumlu olacak şekilde sürekli güncellenmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  •  
  • Ortaokul düzeyindeki matematik müfredatına hakimiyet kazanır.
  • Matematik kavramlarını ve yöntemlerini pedagojik yaklaşımlarla öğretme becerisi edinir.
  • Matematiğin temel disiplinleri arasında bağlantı kurabilme yeteneği kazanaır.
  • Etkili sınıf yönetimi, öğrenme süreçlerini değerlendirme ve öğrenci motivasyonu sağlama becerisi edinir.
  • Eğitim-öğretimde çağdaş yöntem ve teknikleri kullanma yetkinliği kazanır.
  • Teknoloji destekli öğretim materyalleri hazırlayabilme ve kullanabilme becerisi edinir.
  • Soyut ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirir.
  • Matematiksel problemlerin çözümünde analiz, sentez ve eleştirel düşünme süreçlerini uygular.
  • Matematik eğitiminde inovatif yöntemler geliştirir.
  • Matematik eğitimi alanındaki ulusal ve uluslararası çalışmaları takip etme ve bu çalışmalardan yararlanır.
  • Eğitimle ilgili özgün araştırmalar yapabilme ve sonuçlarını uygulama becerisi kazanır.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci ve kendini sürekli yenileme isteği edinir.
  • Matematik eğitiminin evrensel boyutlarını ve kültürel etkilerini kavrar.
  • Matematiğin toplum üzerindeki etkilerini anlama ve bu bilgiyi öğrencilere aktarır.
  • Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, evrensel değerlere sahip, çağdaş bireyler yetiştirme misyonuna uygun davranış sergiler.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

Eleştirel düşünme yetkinliği

Matematiksel muhakeme becerisi yetkinliği

Analitik ve uzamsal düşünme yetkinliği

Soyut düşünme becerisi yetkinliği

Analiz ve sentez yapabilme gibi üst düzey beceriler yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların dışında, tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir.

Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb. gibi) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan öğretim programlarında ve ders izlencelerinde (syllabus) belirtilir.

Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim elemanı tarafından verilir.

Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, bölüm başkanı tarafından belirlenerek Eğitim Fakültesi Dekanlığı'na iletilir ve bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara göre belirlenir.

Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim elemanı tarafından Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanlığı'na iletilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 24.04.2021/24.04.2026


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmakla birlikte Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi ya da Üniversitemiz tarafından yapılan YÖS sınav sonuçlarına göre kabul edilmektedir .

2. Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Merkezi tarafından yapılan sistem ile olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.


Başarma Şartları
Öğrenciler asgari 240 AKTS ders kredisini tamamlamakla birlikte GANO'su en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar. Bölümde belirlenen programın ders planlarında yer alan dersleri başarmış olmak. Programdan mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca kredisiz derslerde ise S notu almalıdırlar

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar:
1. yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve lisansüstü programlara devam edebilirler.

2. Özel veya devlete bağlı eğitim kurumlarında İlköğretim Matematik Öğretmeni olarak çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030017511

Qualification Title
Elementary Mathematics Education
Awarding BodyGaziantep University
Awarding Body ContactAddress University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41
Awarding Body Urlwww.gantep.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The aim of the Elementary Mathematics Education Program is to train mathematics teachers who will serve at the middle school level (grades 5-8). The courses, designed based on the latest developments in mathematics education, aim to equip prospective teachers with knowledge in Mathematics and Science, teaching methods, and professional pedagogical skills while also supporting their intellectual development through general education courses.
  • The vision of our program is to prepare teachers who are equipped with contemporary teaching principles, familiar with and capable of applying the latest studies in mathematics education, and able to design lessons compatible with technological advancements. These teachers are envisioned to make significant contributions through their research in education, earning recognition in both national and international arenas, shaping developments in the field of education, and remaining committed to Atatürk’s principles and reforms.
Learning Environments

Education and training are conducted in a formal education format. In the Elementary Mathematics Education program, students' learning processes take place in an environment where theoretical and practical courses are balanced and supported by modern educational technologies. Courses are delivered through theoretical lectures in classrooms and in settings equipped with technologically advanced laboratories and interactive whiteboards.

Prospective teachers are provided with opportunities to enhance their mathematics teaching skills through practical training, micro-teaching activities, and internships in real classroom settings. Additionally, activities such as material development, problem-solving, and individual or group projects are organized to support the learning process.

In line with the program's vision, learning environments are continuously updated to comply with both national and international standards in mathematics education.

Description
  • Mastery of the middle school mathematics curriculum. 
  • Ability to teach mathematical concepts and methods using pedagogical approaches. 
  • Capability to establish connections between fundamental disciplines of mathematics. 
  • Skills in effective classroom management, evaluating learning processes, and motivating students. 
  • Proficiency in using contemporary methods and techniques in education and teaching. 
  • Competence in preparing and utilizing technology-supported teaching materials. 
  • Development of abstract and logical thinking skills. 
  • Application of analytical, synthetic, and critical thinking processes in solving mathematical problems.
  • Development of innovative methods in mathematics education.
  • Ability to follow and utilize national and international studies in mathematics education.
  • Skills to conduct original research in education and apply its findings effectively.
  • Awareness of lifelong learning and a commitment to continuous self-improvement.
  • Understanding of the universal dimensions and cultural impacts of mathematics education. 
  • Comprehension of mathematics' influence on society and the ability to convey this knowledge to students.
  • Commitment to Atatürk’s principles and reforms, upholding universal values, and acting in accordance with the mission of nurturing modern individuals.
Key Competencies
  • Critical thinking
  • Mathematical reasoning skills
  • Analytical and spatial thinking
  • Abstract thinking skills
  • Higher-order skills such as analysis and synthesis
Further Info
  • Students are required to take a final examination in addition to any previous exams or assignments. Each semester, students must take at least one midterm exam. Additionally, unannounced quizzes may be administered throughout the semester.
  • The criteria used for course performance evaluations (such as midterm exams, assignments, and final exams) and their respective weightings are detailed in the course syllabi, which are distributed to students at the beginning of the semester or published on the program's website.
  • Final examinations are conducted on the dates, times, and locations announced by the university. Students' final grades are determined by the instructor responsible for the course, based on their performance in midterm and final exams, coursework during the semester, and adherence to attendance requirements.
  • Courses that do not require midterm or final exams are determined by the department head and submitted to the Faculty of Education Dean's Office. The final grades for such courses are based on students' performance throughout the semester.
  • Final grades, along with the evaluation criteria, are submitted by the relevant instructor to the Department of Mathematics and Science Education.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Applicants must have graduated from secondary education institutions or their equivalents recognized by the Turkish Ministry of National Education. In addition to meeting the admission requirements for undergraduate programs in higher education institutions, international students are admitted to this program based on valid international exam results such as SAT or ACT, or results from the Foreign Student Examination (YÖS) conducted by our university.
  • Admission to this program is carried out through the centralized system of the Student Selection and Placement Center (ÖSYS) under the regulations set by the Council of Higher Education (YÖK). After indicating their preferred programs, students are placed into the relevant programs based on their scores in these examinations.
Conditions for Success Students are required to complete a minimum of 240 ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) credits and achieve a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.00. They must successfully complete the courses outlined in the curriculum specified by the department. To graduate, students must achieve a minimum grade of DD in all courses included in the curriculum. Additionally, they must receive an S grade in non-credit courses.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Can pursue master's programs and, if they meet the relevant requirements, doctorate and postgraduate programs that accept applicants with a bachelor's degree.
  • Are qualified to work as Elementary Mathematics Teachers in private or state-affiliated educational institutions.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030017511


Qualification Title
Elementary Mathematics Education

Awarding Body
Gaziantep University

Awarding Body Contact
Address University Boulevard 27310 Şehitkamil - Gaziantep, Türkiye Tel +90 (342) 360 1200 & +90 (342) 317 1000 Fax +90 (342) 360 1013 E-mail bilgi@gantep.edu.tr Student Affairs 0850 227 27 41

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The aim of the Elementary Mathematics Education Program is to train mathematics teachers who will serve at the middle school level (grades 5-8). The courses, designed based on the latest developments in mathematics education, aim to equip prospective teachers with knowledge in Mathematics and Science, teaching methods, and professional pedagogical skills while also supporting their intellectual development through general education courses.
  • The vision of our program is to prepare teachers who are equipped with contemporary teaching principles, familiar with and capable of applying the latest studies in mathematics education, and able to design lessons compatible with technological advancements. These teachers are envisioned to make significant contributions through their research in education, earning recognition in both national and international arenas, shaping developments in the field of education, and remaining committed to Atatürk’s principles and reforms.

Learning Environments

Education and training are conducted in a formal education format. In the Elementary Mathematics Education program, students' learning processes take place in an environment where theoretical and practical courses are balanced and supported by modern educational technologies. Courses are delivered through theoretical lectures in classrooms and in settings equipped with technologically advanced laboratories and interactive whiteboards.

Prospective teachers are provided with opportunities to enhance their mathematics teaching skills through practical training, micro-teaching activities, and internships in real classroom settings. Additionally, activities such as material development, problem-solving, and individual or group projects are organized to support the learning process.

In line with the program's vision, learning environments are continuously updated to comply with both national and international standards in mathematics education.


Description
  • Mastery of the middle school mathematics curriculum. 
  • Ability to teach mathematical concepts and methods using pedagogical approaches. 
  • Capability to establish connections between fundamental disciplines of mathematics. 
  • Skills in effective classroom management, evaluating learning processes, and motivating students. 
  • Proficiency in using contemporary methods and techniques in education and teaching. 
  • Competence in preparing and utilizing technology-supported teaching materials. 
  • Development of abstract and logical thinking skills. 
  • Application of analytical, synthetic, and critical thinking processes in solving mathematical problems.
  • Development of innovative methods in mathematics education.
  • Ability to follow and utilize national and international studies in mathematics education.
  • Skills to conduct original research in education and apply its findings effectively.
  • Awareness of lifelong learning and a commitment to continuous self-improvement.
  • Understanding of the universal dimensions and cultural impacts of mathematics education. 
  • Comprehension of mathematics' influence on society and the ability to convey this knowledge to students.
  • Commitment to Atatürk’s principles and reforms, upholding universal values, and acting in accordance with the mission of nurturing modern individuals.

Key Competencies
  • Critical thinking
  • Mathematical reasoning skills
  • Analytical and spatial thinking
  • Abstract thinking skills
  • Higher-order skills such as analysis and synthesis

Further Info
  • Students are required to take a final examination in addition to any previous exams or assignments. Each semester, students must take at least one midterm exam. Additionally, unannounced quizzes may be administered throughout the semester.
  • The criteria used for course performance evaluations (such as midterm exams, assignments, and final exams) and their respective weightings are detailed in the course syllabi, which are distributed to students at the beginning of the semester or published on the program's website.
  • Final examinations are conducted on the dates, times, and locations announced by the university. Students' final grades are determined by the instructor responsible for the course, based on their performance in midterm and final exams, coursework during the semester, and adherence to attendance requirements.
  • Courses that do not require midterm or final exams are determined by the department head and submitted to the Faculty of Education Dean's Office. The final grades for such courses are based on students' performance throughout the semester.
  • Final grades, along with the evaluation criteria, are submitted by the relevant instructor to the Department of Mathematics and Science Education.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Applicants must have graduated from secondary education institutions or their equivalents recognized by the Turkish Ministry of National Education. In addition to meeting the admission requirements for undergraduate programs in higher education institutions, international students are admitted to this program based on valid international exam results such as SAT or ACT, or results from the Foreign Student Examination (YÖS) conducted by our university.
  • Admission to this program is carried out through the centralized system of the Student Selection and Placement Center (ÖSYS) under the regulations set by the Council of Higher Education (YÖK). After indicating their preferred programs, students are placed into the relevant programs based on their scores in these examinations.

Conditions for Success
Students are required to complete a minimum of 240 ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) credits and achieve a minimum Cumulative Grade Point Average (CGPA) of 2.00. They must successfully complete the courses outlined in the curriculum specified by the department. To graduate, students must achieve a minimum grade of DD in all courses included in the curriculum. Additionally, they must receive an S grade in non-credit courses.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Can pursue master's programs and, if they meet the relevant requirements, doctorate and postgraduate programs that accept applicants with a bachelor's degree.
  • Are qualified to work as Elementary Mathematics Teachers in private or state-affiliated educational institutions.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode