Yeterlilik Kodu

TR0030220694

Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08 2341.05

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alabilmesi ve bilimde önder ülke olabilmesi için gelecek nesillerin ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde eğitilmesinde önemli rolü olan, gerek kişilik gerek mesleki alanda çok yönlü düşünüp karar verebilen, teoride ve uygulamada mesleki yeterliliğe sahip profesyonel matematik öğretmenlerini yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Fakültemizde bulunan öğrenme ortamları, derslikler, kütüphane, laboratuvar ve çalışma salonu gibi çeşitli fiziksel alanları kapsamaktadır. Fakültemizde toplam 13 derslik, 2 laboratuvar ile birer tane konferans salonu, toplantı salonu ve okuma salonu, öğrencilerin kullanımına sunulmuş olan bilgisayar laboratuvarı ile 12 adet akıllı tahta, 17 adet projeksiyon cihazı ve 1 adet üç boyutlu yazıcı bulunmaktadır. Ayrıca fakültede bulunan Samiha Ayverdi Dersliği olarak isimlendirilen sınıfımız matematik sınıfı olup; bu sınıfta yer alan dolaplarda muhafaza edilen ve öğrencilerin kullanımları için temin edilmiş birçok eğitim materyali bulunmaktadır. Ayrıca öğretim elemanlarının yürüttükleri ders kapsamında kendilerine ait çeşitli eğitim materyalleri mevcuttur. Bu ortamlar, öğrencilerin akademik gelişimini desteklemek, araştırma yapmalarına olanak sağlamak ve etkileşimli öğrenme süreçlerini teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan çok boyutlu öğrenme ortamları sunulmaktadır. Fiziksel ortam, modern eğitim teknolojileriyle donatılmış sınıflarda gerçekleşirken, öğrenciler teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak derslerde dijital materyallere erişim sağlayabilmektedir. Sosyal ortamlarda ise grup çalışmaları ve öğretim elemanı-öğrenci etkileşimi, öğrenme süreçlerini zenginleştirmektedir. Öğrenciler, öğretmenlik uygulamaları ile öğretim pratiği yaparak pedagojik becerilerini geliştirme ve  mesleki yeterlilik kazanma imkanına sahiptir. Değerlendirme ortamı, sürekli izleme ve farklı ölçme değerlendirme teknikleri kullanılarak  öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçerken, tüm bu ortamlar öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik profesyonel gelişimlerini desteklemektedir.Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında işbirlikçi kurumlarla okul dışı öğrenme ortamlarından faydalanılmaktadır. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beşeri bilimler alanında kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Beşeri bilimler alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Beşeri bilimler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında, kullanır, çözümler ve uygular.
  • Beşeri bilimler alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik etkinlikleri planlar.
  • Beşeri bilimler alanındaki bilgi ve becerileri kullanarak, kişisel ve kurumsal gelişimi planlar.
  • Beşeri bilimler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenme süreçlerini yönetir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Beşeri bilimler alanındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.
  • Beşeri bilimler alanı ile ilgili sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan ve olmayan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçlarıyla paylaşır.
  • Beşeri bilimler alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
  • Bir yabancı dili kullanarak beşeri bilimler alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır (Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde).
  • Beşeri bilimler alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır.
  • Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir.
  • Beşeri bilimler alanında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.
  • Beşeri bilimler alanında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
  • Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği: Öğrencilerin okuma ve yazma becerilerini geliştirmek, öğretim programının temel amaçlarından biridir. Bu, dil becerilerinin geliştirilmesiyle doğrudan ilişkilidir.
  • Çoklu dil yetkinliği: Programda, dil bilgisi ve iletişim becerilerine büyük önem verildiğinden, çoklu dil yetkinliği de dolaylı olarak kazandırılmaktadır.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik: Program, öğrencilerin bu alanlarda temel bilgi ve beceriler edinmelerini hedefler. Bu yetkinlikler, özellikle ders içeriklerinde yer alan STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında öğrencilerin gelişimini sağlar.
  • Dijital yetkinlik: Eğitim teknolojilerini kullanma becerisi, öğrencilerin dijital okuryazarlık kazanmasını amaçlayan programda önemli bir yer tutar.
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği: Öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyen ve sosyal etkileşim becerilerini güçlendiren program, aynı zamanda öğrenmeyi öğrenme becerilerini kazandırmayı amaçlar.
  • Vatandaşlık yetkinliği: İnsan hakları, demokrasi ve etik değerler gibi konulara büyük önem verildiğinden, vatandaşlık yetkinliği programın önemli bir parçasıdır.
  • Girişimcilik yetkinliği: Öğrencilerin yaratıcı ve girişimci bir yaklaşım geliştirmeleri, programın dolaylı hedeflerinden biridir, özellikle eğitimde yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesine yönelik teşviklerle.
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği: Kültürel değerler ve çeşitliliği anlama, programda öğrencilerin geliştirmeleri gereken önemli bir beceridir. Ayrıca, etkili iletişim becerileri, kültürel farkındalık ve ifade yetkinliğini güçlendirir.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her yarıyılda, ara sınav, sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya benzeri yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin hem yarıyıl içi çalışma hem de yarıyıl sonu sınavının yıl sonu başarı notuna katkısı % 50'dir. Yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için teorik derslerin en az %70`ine, uygulama ve/veya laboratuvarların en az %80'ine devam etmek zorunludur. Bir dersten yarıyıl sonunda başarılı olabilmek için yarıyıl içi notları ne olursa olsun yarıyıl sonu sınavından 100 üzerinden en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Başarı notlarının hesaplanmasında, şubedeki öğrenci sayısının 10'dan fazla olduğu durumlarda bağıl değerlendirme sistemi, şubedeki öğrenci sayısının 10'dan az altında olduğunda ise mutlak değerlendirme sistemi uygulanır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Ayrıca, dönemlik ağırlıklı not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler (DC) harf notu aldığı derslerinden de başarılı kabul edilirler.

Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları bütün derslerden bütünleme sınavına girebilirler. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme sistemi hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.AspxMevzuatKod=8.5.16677&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch= sayfasını ziyaret ediniz.

Kalite Güvencesi

Kalite güvencesi ve akreditasyon, eğitim-öğretim faaliyetlerinin niteliğinin, kurumun toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilirliğinin, öğrenci ve paydaşların memnuniyetinin ve kurumlar arası ve uluslararası tanınırlığın artırılması, akademik performansın sürekliliğinin ve gelişiminin desteklenmesi ve ayrıca şeffaflığın ve hesap verebilirliğin sağlanması için kritik öneme sahiptir. Kırıkkale Üniversitesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, uluslararasılaşma, sosyal sorumluluk ve toplumsal katkı ve yönetim ve kurumsal yapı alanlarında kaliteyi güvence altına almayı hedeflemekte ve bu doğrultuda iç değerlendirme süreçlerini sürekli olarak iyileştirmektedir. İç kalite güvence sistemi, her yıl periyodik olarak hazırlanan raporlarla güçlendirilmekte ve üniversitenin misyon, vizyon ve stratejik hedefleriyle uyumlu bir kalite politikası uygulanmaktadır. Bu süreç, Bu süreç, eğitim-öğretim programlarının düzenli gözden geçirilmesi ve güncellenmesi, ders içeriklerinin ve öğretim yöntemlerinin değerlendirilmesi, öğrenci geri bildirimleri ve memnuniyet anketleri, akademik ve idari personelin performans değerlendirmeleri, mezun takibi ve mezunların iş hayatındaki performanslarının incelenmesi, kurumsal öz değerlendirme raporları ve sürekli iyileştirme çalışmaları ile yürütülmektedir. Ayrıca, Kırıkkale Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen dış değerlendirme programlarında yer almaktadır. Dış değerlendirme, dış değerlendiriciler tarafından yapılan değerlendirmeler ve kurumsal geri bildirim raporlarıyla tamamlanmaktadır. Bu değerlendirmeler, üniversitenin güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini ortaya koymaktadır. Böylece eğitim kalitesinin artırılması ve süreçlerin daha verimli hale getirilmesi sağlanmaktadır. Tüm iç ve dış değerlendirme sonuçları, üniversitenin ve YÖKAK'ın resmi internet sayfalarından kamuoyuna duyurulmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmalar doğrultusunda hem üniversitenin hem de yükseköğretim sisteminin genel kalite seviyesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Kırıkkale Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü'nde uygulanan yönetmelik ve yönergeler "https://kalite.kku.edu.tr/Idari/Sayfa/Index?Sayfa=KanunveYonetmelik" web sitesinde bulunmaktadır. 

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde ön lisans ve lisans diploma programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Lise diplomasına sahip olmak ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ilgili sınav türünden başarılı olmak. 
  • Yatay geçiş şartlarını sağlıyor olmak (Ara sınıflarda yatay geçiş için).
Başarma ŞartlarıKümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programdaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı mezunları hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Bakanlığa bağlı özel okullarda görev alırlar. Bunun yanı sıra özel etüt merkezlerinde veya bireysel olarak matematik dersleri de verebilirler. 

Yasal Dayanağı

Kırıkkale Üniversitesi, eğitim ve -öğretim, araştırma ve geliştirme, uluslararasılaşma, sosyal sorumluluk ve toplumsal katkı ve yönetim ve kurumsal yapı alanlarında kaliteyi güvence altına almayı hedeflemekte olup bu doğrultuda iç ve dış kalite güvence sistemlerini oluşturmak ve işletmekle yükümlüdür. Kalite güvencesi ve akreditasyon süreçlerinin temel dayanakları, 23.11.2018 tarihli ve 30604 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği” ile Kırıkkale Üniversitesi Senatosu’nun 26.03.2021 tarihli ve 08/03 nolu Senato Kararı ile kabul edilen “Kırıkkale Üniversitesi Kalite Güvence ve Akreditasyon Yönergesi”ne dayanmaktadır. 15/5/2019 tarihli ve 30775 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 14/5/2019 tarihli ve 1107 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca Türkiye Yeterlikler Çerçevesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmenliği kapsamında düzenlemeler yapılmaktadır.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı'nın içeriği hazırlanırken YÖK'ün önerdiği program referans alınmıştır.

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030220694


Yeterlilik Adı
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08 2341.05


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08 2341.05


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ülkemizin gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alabilmesi ve bilimde önder ülke olabilmesi için gelecek nesillerin ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde eğitilmesinde önemli rolü olan, gerek kişilik gerek mesleki alanda çok yönlü düşünüp karar verebilen, teoride ve uygulamada mesleki yeterliliğe sahip profesyonel matematik öğretmenlerini yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Fakültemizde bulunan öğrenme ortamları, derslikler, kütüphane, laboratuvar ve çalışma salonu gibi çeşitli fiziksel alanları kapsamaktadır. Fakültemizde toplam 13 derslik, 2 laboratuvar ile birer tane konferans salonu, toplantı salonu ve okuma salonu, öğrencilerin kullanımına sunulmuş olan bilgisayar laboratuvarı ile 12 adet akıllı tahta, 17 adet projeksiyon cihazı ve 1 adet üç boyutlu yazıcı bulunmaktadır. Ayrıca fakültede bulunan Samiha Ayverdi Dersliği olarak isimlendirilen sınıfımız matematik sınıfı olup; bu sınıfta yer alan dolaplarda muhafaza edilen ve öğrencilerin kullanımları için temin edilmiş birçok eğitim materyali bulunmaktadır. Ayrıca öğretim elemanlarının yürüttükleri ders kapsamında kendilerine ait çeşitli eğitim materyalleri mevcuttur. Bu ortamlar, öğrencilerin akademik gelişimini desteklemek, araştırma yapmalarına olanak sağlamak ve etkileşimli öğrenme süreçlerini teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Öğrencilerin teorik ve pratik becerilerini geliştirmeyi amaçlayan çok boyutlu öğrenme ortamları sunulmaktadır. Fiziksel ortam, modern eğitim teknolojileriyle donatılmış sınıflarda gerçekleşirken, öğrenciler teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak derslerde dijital materyallere erişim sağlayabilmektedir. Sosyal ortamlarda ise grup çalışmaları ve öğretim elemanı-öğrenci etkileşimi, öğrenme süreçlerini zenginleştirmektedir. Öğrenciler, öğretmenlik uygulamaları ile öğretim pratiği yaparak pedagojik becerilerini geliştirme ve  mesleki yeterlilik kazanma imkanına sahiptir. Değerlendirme ortamı, sürekli izleme ve farklı ölçme değerlendirme teknikleri kullanılarak  öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçerken, tüm bu ortamlar öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik profesyonel gelişimlerini desteklemektedir.Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında işbirlikçi kurumlarla okul dışı öğrenme ortamlarından faydalanılmaktadır. 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beşeri bilimler alanında kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Beşeri bilimler alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Beşeri bilimler alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında, kullanır, çözümler ve uygular.
  • Beşeri bilimler alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların ilgili alandaki gelişimine yönelik etkinlikleri planlar.
  • Beşeri bilimler alanındaki bilgi ve becerileri kullanarak, kişisel ve kurumsal gelişimi planlar.
  • Beşeri bilimler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
  • Sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenme süreçlerini yönetir.
  • Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Beşeri bilimler alanındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.
  • Beşeri bilimler alanı ile ilgili sorunlara yönelik olarak çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan ve olmayan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçlarıyla paylaşır.
  • Beşeri bilimler alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
  • Bir yabancı dili kullanarak beşeri bilimler alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır (Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde).
  • Beşeri bilimler alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve bilgi teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
  • Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır.
  • Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir.
  • Beşeri bilimler alanında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.
  • Beşeri bilimler alanında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
  • Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği: Öğrencilerin okuma ve yazma becerilerini geliştirmek, öğretim programının temel amaçlarından biridir. Bu, dil becerilerinin geliştirilmesiyle doğrudan ilişkilidir.
  • Çoklu dil yetkinliği: Programda, dil bilgisi ve iletişim becerilerine büyük önem verildiğinden, çoklu dil yetkinliği de dolaylı olarak kazandırılmaktadır.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik: Program, öğrencilerin bu alanlarda temel bilgi ve beceriler edinmelerini hedefler. Bu yetkinlikler, özellikle ders içeriklerinde yer alan STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında öğrencilerin gelişimini sağlar.
  • Dijital yetkinlik: Eğitim teknolojilerini kullanma becerisi, öğrencilerin dijital okuryazarlık kazanmasını amaçlayan programda önemli bir yer tutar.
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği: Öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyen ve sosyal etkileşim becerilerini güçlendiren program, aynı zamanda öğrenmeyi öğrenme becerilerini kazandırmayı amaçlar.
  • Vatandaşlık yetkinliği: İnsan hakları, demokrasi ve etik değerler gibi konulara büyük önem verildiğinden, vatandaşlık yetkinliği programın önemli bir parçasıdır.
  • Girişimcilik yetkinliği: Öğrencilerin yaratıcı ve girişimci bir yaklaşım geliştirmeleri, programın dolaylı hedeflerinden biridir, özellikle eğitimde yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesine yönelik teşviklerle.
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği: Kültürel değerler ve çeşitliliği anlama, programda öğrencilerin geliştirmeleri gereken önemli bir beceridir. Ayrıca, etkili iletişim becerileri, kültürel farkındalık ve ifade yetkinliğini güçlendirir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her yarıyılda, ara sınav, sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya benzeri yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin hem yarıyıl içi çalışma hem de yarıyıl sonu sınavının yıl sonu başarı notuna katkısı % 50'dir. Yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için teorik derslerin en az %70`ine, uygulama ve/veya laboratuvarların en az %80'ine devam etmek zorunludur. Bir dersten yarıyıl sonunda başarılı olabilmek için yarıyıl içi notları ne olursa olsun yarıyıl sonu sınavından 100 üzerinden en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Başarı notlarının hesaplanmasında, şubedeki öğrenci sayısının 10'dan fazla olduğu durumlarda bağıl değerlendirme sistemi, şubedeki öğrenci sayısının 10'dan az altında olduğunda ise mutlak değerlendirme sistemi uygulanır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Ayrıca, dönemlik ağırlıklı not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler (DC) harf notu aldığı derslerinden de başarılı kabul edilirler.

Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları bütün derslerden bütünleme sınavına girebilirler. Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme sistemi hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.AspxMevzuatKod=8.5.16677&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch= sayfasını ziyaret ediniz.


Kalite Güvencesi

Kalite güvencesi ve akreditasyon, eğitim-öğretim faaliyetlerinin niteliğinin, kurumun toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilirliğinin, öğrenci ve paydaşların memnuniyetinin ve kurumlar arası ve uluslararası tanınırlığın artırılması, akademik performansın sürekliliğinin ve gelişiminin desteklenmesi ve ayrıca şeffaflığın ve hesap verebilirliğin sağlanması için kritik öneme sahiptir. Kırıkkale Üniversitesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, uluslararasılaşma, sosyal sorumluluk ve toplumsal katkı ve yönetim ve kurumsal yapı alanlarında kaliteyi güvence altına almayı hedeflemekte ve bu doğrultuda iç değerlendirme süreçlerini sürekli olarak iyileştirmektedir. İç kalite güvence sistemi, her yıl periyodik olarak hazırlanan raporlarla güçlendirilmekte ve üniversitenin misyon, vizyon ve stratejik hedefleriyle uyumlu bir kalite politikası uygulanmaktadır. Bu süreç, Bu süreç, eğitim-öğretim programlarının düzenli gözden geçirilmesi ve güncellenmesi, ders içeriklerinin ve öğretim yöntemlerinin değerlendirilmesi, öğrenci geri bildirimleri ve memnuniyet anketleri, akademik ve idari personelin performans değerlendirmeleri, mezun takibi ve mezunların iş hayatındaki performanslarının incelenmesi, kurumsal öz değerlendirme raporları ve sürekli iyileştirme çalışmaları ile yürütülmektedir. Ayrıca, Kırıkkale Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen dış değerlendirme programlarında yer almaktadır. Dış değerlendirme, dış değerlendiriciler tarafından yapılan değerlendirmeler ve kurumsal geri bildirim raporlarıyla tamamlanmaktadır. Bu değerlendirmeler, üniversitenin güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini ortaya koymaktadır. Böylece eğitim kalitesinin artırılması ve süreçlerin daha verimli hale getirilmesi sağlanmaktadır. Tüm iç ve dış değerlendirme sonuçları, üniversitenin ve YÖKAK'ın resmi internet sayfalarından kamuoyuna duyurulmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmalar doğrultusunda hem üniversitenin hem de yükseköğretim sisteminin genel kalite seviyesinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Kırıkkale Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü'nde uygulanan yönetmelik ve yönergeler "https://kalite.kku.edu.tr/Idari/Sayfa/Index?Sayfa=KanunveYonetmelik" web sitesinde bulunmaktadır. 

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde ön lisans ve lisans diploma programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Lise diplomasına sahip olmak ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ilgili sınav türünden başarılı olmak. 
  • Yatay geçiş şartlarını sağlıyor olmak (Ara sınıflarda yatay geçiş için).

Başarma Şartları
Kümülatif ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programdaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış öğrenciler mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı mezunları hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Bakanlığa bağlı özel okullarda görev alırlar. Bunun yanı sıra özel etüt merkezlerinde veya bireysel olarak matematik dersleri de verebilirler. 


Yasal Dayanağı

Kırıkkale Üniversitesi, eğitim ve -öğretim, araştırma ve geliştirme, uluslararasılaşma, sosyal sorumluluk ve toplumsal katkı ve yönetim ve kurumsal yapı alanlarında kaliteyi güvence altına almayı hedeflemekte olup bu doğrultuda iç ve dış kalite güvence sistemlerini oluşturmak ve işletmekle yükümlüdür. Kalite güvencesi ve akreditasyon süreçlerinin temel dayanakları, 23.11.2018 tarihli ve 30604 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği” ile Kırıkkale Üniversitesi Senatosu’nun 26.03.2021 tarihli ve 08/03 nolu Senato Kararı ile kabul edilen “Kırıkkale Üniversitesi Kalite Güvence ve Akreditasyon Yönergesi”ne dayanmaktadır. 15/5/2019 tarihli ve 30775 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 14/5/2019 tarihli ve 1107 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca Türkiye Yeterlikler Çerçevesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmenliği kapsamında düzenlemeler yapılmaktadır.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Lisans Programı'nın içeriği hazırlanırken YÖK'ün önerdiği program referans alınmıştır.

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030220694

Qualification Title
Primary School Mathematics Teaching Bachelor's Degree
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO:08 2341.05

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

To train professional mathematics teachers that acquired technical sufficiency in the theory and the applications, had a major role in one´s education that as responded the necessities of posterity for being leader country in science and our country taking place in between the developed countries.

Learning Environments

The learning environments in our faculty encompass various physical spaces, including classrooms, a library, laboratories, and study rooms. Our faculty provides 13 classrooms, 2 laboratories, a conference hall, a meeting room, and a reading room. Additionally, there is a computer laboratory available for students, equipped with 12 smart boards, 17 projectors, and a 3D printer.

Furthermore, our faculty houses a dedicated mathematics classroom named the Samiha Ayverdi Classroom, which contains cabinets storing numerous educational materials for student use. In addition to these, faculty members possess their own specialized educational materials for use in their courses.

These environments are designed to support students’ academic development, facilitate research opportunities, and promote interactive learning processes. The faculty offers multidimensional learning environments aimed at enhancing students’ theoretical and practical skills. While the physical environment features classrooms equipped with modern educational technologies, students can efficiently utilize digital materials during lessons.

In social learning environments, group work and student-instructor interactions enrich the learning experience. Through teaching practice applications, students have the opportunity to develop pedagogical skills and gain professional competence.
The assessment environment employs continuous monitoring and various measurement and evaluation techniques to assess students' knowledge and skills. Additionally, within the scope of the Community Service Practices course, students benefit from out-of-school learning environments through collaborations with partner institutions.

All these learning environments collectively support students’ professional development in the teaching profession.

Description
  • Possesses advanced theoretical and practical knowledge supported by contemporary course materials, applied tools and equipment, research methods and techniques used in field studies, and other relevant resources in the field of humanities.
  • Utilizes advanced theoretical and practical knowledge acquired in the field of humanities.
  • Applies, analyzes, and utilizes the theoretical and practical knowledge gained in the field of humanities in education, research, and community service.
  • Works independently or takes responsibility as a team member to solve complex and unforeseen problems in the field of humanities.
  • Plans activities to support the professional development of individuals under their supervision.
  • Uses knowledge and skills in the field of humanities to plan personal and institutional development.
  • Evaluates the knowledge and skills acquired in the field of humanities with a critical approach.
  • Identifies the learning needs of individuals under their supervision and manages learning processes.
  • Develops a positive attitude toward lifelong learning.
  • Informs relevant individuals and institutions in the field of humanities and conveys ideas and solutions to problems both theoretically and practically.
  • Supports solutions to problems in the field of humanities with quantitative and qualitative data and shares these data with both experts and non-experts in the field through various communication tools.
  • Participates in various social, cultural, and artistic activities related to the field of humanities.
  • Follows theoretical and practical developments in the field of humanities using a foreign language and shares relevant knowledge with experts and non-experts (at the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) B1 level).
  • Uses computer software and information technologies at an advanced level as required by the field of humanities.
  • Collects, analyzes, interprets, and shares information related to the field of humanities with relevant individuals, institutions, and organizations.
  • Observes ethical values in the application of knowledge in the field of humanities.
  • Supports the universality of social and cultural rights, develops a sense of social justice, and preserves historical and cultural heritage in the field of humanities.
  • Conducts interdisciplinary research and studies in the field of humanities.
  • Complies with and participates in quality management processes.
Key Competencies

Literacy skills: Developing students' reading and writing skills is one of the main goals of the curriculum. This is directly related to the development of language skills.

  • Multilingual competence: The program places significant emphasis on language knowledge and communication skills, and thus, multilingual competence is also indirectly acquired.
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering: The program aims to equip students with basic knowledge and skills in these areas. These competences particularly foster the development of students in STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) fields through course content.
  • Digital competence: The ability to use educational technologies holds a key place in the program, which aims to develop students' digital literacy.
  • Personal, social, and learning to learn competence: The program supports students' personal development and strengthens their social interaction skills, while also aiming to equip them with the ability to learn how to learn.
  • Citizenship competence: Since the program places great importance on topics like human rights, democracy, and ethical values, citizenship competence is an important part of the program.
  • Entrepreneurial competence: Developing a creative and entrepreneurial approach in students is one of the indirect goals of the program, particularly through encouragement to develop innovative approaches in education.
  • Cultural awareness and expression competence: Understanding cultural values and diversity is an important skill that students are expected to develop in the program. Moreover, effective communication skills further enhance cultural awareness and expression competence.
Further Info

Every term, students are subjected to various mid-term studies (mid-term exams, presentation, project, seminars, assignment, laboratory practices, etc.,) and end-of-term examinations. The contribution of both mid-term and end-of-term examinations to overall score is 50%. Marks are assigned out of 100. In order to attend to the end-of-term examination of a course, students must attend at least 70% of its theoretical part and if there are practical and/or laboratory sessions, they must attend 80% of them. It is required to obtain 40 out of 100 points from end-of-term examination of a course regardless of its midterm examination mark. In calculating the end-of-term mark, if a class size is more than 10, ?Norm-Referenced Assessment System? is employed, whereas if a class size is less than 10, ?Criterion-Referenced Assessment System? is employed. ?Students are regarded as successful if they get any of such scores as AA, BA, BB, BC or CC. In the case of having DC, which is a conditional mark, students can pass the course as long as they have a CGPA of at least 2.0 out of 4.0 for that term. Students having the marks from DD to FF fail. Students can take make-up examinations from all courses that they have failed at the end of the each term as long as these courses are belong to that term.

In order to have detailed information about Examinations, Assessment and Evaluation, please visit http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.16677&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

Quality Assurance

Quality assurance and accreditation are of critical importance in ensuring the quality of educational activities, the institution's ability to meet societal needs, student and stakeholder satisfaction, the enhancement of inter-institutional and international recognition, the continuity and development of academic performance, and the promotion of transparency and accountability. Kırıkkale University aims to ensure quality in the fields of education and training, research and development, internationalization, social responsibility and community engagement, and management and institutional structure. In line with this objective, it continuously improves its internal evaluation processes. The internal quality assurance system is reinforced through periodically prepared reports, and a quality policy aligned with the university’s mission, vision, and strategic objectives is implemented.

This process includes the regular review and updating of educational programs, the evaluation of course content and teaching methods, student feedback and satisfaction surveys, performance evaluations of academic and administrative staff, graduate tracking and analysis of their performance in the professional field, institutional self-assessment reports, and continuous improvement efforts. Additionally, Kırıkkale University participates in external evaluation programs conducted by the Higher Education Quality Council (YÖKAK). External evaluations are completed through assessments conducted by external evaluators and institutional feedback reports. These evaluations identify the university’s strengths and areas requiring improvement, thereby contributing to the enhancement of educational quality and the efficiency of processes.

All internal and external evaluation results are published on the official websites of the university and YÖKAK. Ultimately, these efforts aim to enhance the overall quality level of both the university and the higher education system. The regulations and guidelines implemented by the Kırıkkale University Quality Coordination Office can be accessed at https://kalite.kku.edu.tr/Idari/Sayfa/Index?Sayfa=KanunveYonetmelik.

1. Establishment and Approval of Educational Programs

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curricula of undergraduate programs and the learning outcomes expected from each program are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by YÖK.

1.3. The curricula of National Core Education Programs, after being approved by the relevant Deans' Council, are implemented by higher education institutions upon YÖK’s approval.

2. Assessment and Evaluation

2.1. The assessment and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program are conducted according to the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions in compliance with the fundamental principles set by YÖK.

2.2. Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree diploma upon successfully completing the required course credits and other academic obligations set by higher education institutions.

2.3. As part of continuous monitoring, higher education institutions submit their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year to the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK then shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.

2.4. Accreditation decisions granted by accreditation agencies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that programs meet the necessary quality assurance requirements. In compliance with YÖKAK regulations, periodic review activities are conducted to ensure the ongoing adequacy of these programs.

Access Requirements

To have a high school diploma and to succeed in the relevant exam conducted by the Assessment, Selection, and Placement Center (ÖSYM).
To meet the requirements for lateral transfer (for lateral transfer in intermediate classes).

Conditions for SuccessStudents whose cumulative GPA is not less than 2.00 out of 4.00 and who have passed all the courses (240 ECTS) in the program meet the requirements for graduation. 
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of elementary  mathematics  education teaching program work in both the Ministry of National Education and private schools affiliated to the Ministry. In addition, they can also give mathematics lessons in private study centers or individually.

Legal Basis

Kırıkkale University aims to ensure quality in the fields of education and training, research and development, internationalization, social responsibility and community engagement, and management and institutional structure. In this regard, it is responsible for establishing and operating internal and external quality assurance systems. The fundamental basis of quality assurance and accreditation processes is the "Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council Regulation," published in the Official Gazette dated 23.11.2018 and numbered 30604, along with the "Kırıkkale University Quality Assurance and Accreditation Directive," adopted by the Kırıkkale University Senate on 26.03.2021 with Senate Decision No. 08/03. 

Additionally, in accordance with the Presidential Decree No. 1107 dated 14.05.2019 and published in the Official Gazette dated 15.05.2019 and numbered 30775, regulations have been made within the framework of the "Regulation on Procedures and Principles for the Implementation of the Turkish Qualifications Framework." 

The curriculum of the Elementary Mathematics Teacher Education Undergraduate Program was prepared with reference to the program recommended by YÖK.

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030220694


Qualification Title
Primary School Mathematics Teaching Bachelor's Degree

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08 2341.05


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO:08 2341.05


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

To train professional mathematics teachers that acquired technical sufficiency in the theory and the applications, had a major role in one´s education that as responded the necessities of posterity for being leader country in science and our country taking place in between the developed countries.


Learning Environments

The learning environments in our faculty encompass various physical spaces, including classrooms, a library, laboratories, and study rooms. Our faculty provides 13 classrooms, 2 laboratories, a conference hall, a meeting room, and a reading room. Additionally, there is a computer laboratory available for students, equipped with 12 smart boards, 17 projectors, and a 3D printer.

Furthermore, our faculty houses a dedicated mathematics classroom named the Samiha Ayverdi Classroom, which contains cabinets storing numerous educational materials for student use. In addition to these, faculty members possess their own specialized educational materials for use in their courses.

These environments are designed to support students’ academic development, facilitate research opportunities, and promote interactive learning processes. The faculty offers multidimensional learning environments aimed at enhancing students’ theoretical and practical skills. While the physical environment features classrooms equipped with modern educational technologies, students can efficiently utilize digital materials during lessons.

In social learning environments, group work and student-instructor interactions enrich the learning experience. Through teaching practice applications, students have the opportunity to develop pedagogical skills and gain professional competence.
The assessment environment employs continuous monitoring and various measurement and evaluation techniques to assess students' knowledge and skills. Additionally, within the scope of the Community Service Practices course, students benefit from out-of-school learning environments through collaborations with partner institutions.

All these learning environments collectively support students’ professional development in the teaching profession.


Description
  • Possesses advanced theoretical and practical knowledge supported by contemporary course materials, applied tools and equipment, research methods and techniques used in field studies, and other relevant resources in the field of humanities.
  • Utilizes advanced theoretical and practical knowledge acquired in the field of humanities.
  • Applies, analyzes, and utilizes the theoretical and practical knowledge gained in the field of humanities in education, research, and community service.
  • Works independently or takes responsibility as a team member to solve complex and unforeseen problems in the field of humanities.
  • Plans activities to support the professional development of individuals under their supervision.
  • Uses knowledge and skills in the field of humanities to plan personal and institutional development.
  • Evaluates the knowledge and skills acquired in the field of humanities with a critical approach.
  • Identifies the learning needs of individuals under their supervision and manages learning processes.
  • Develops a positive attitude toward lifelong learning.
  • Informs relevant individuals and institutions in the field of humanities and conveys ideas and solutions to problems both theoretically and practically.
  • Supports solutions to problems in the field of humanities with quantitative and qualitative data and shares these data with both experts and non-experts in the field through various communication tools.
  • Participates in various social, cultural, and artistic activities related to the field of humanities.
  • Follows theoretical and practical developments in the field of humanities using a foreign language and shares relevant knowledge with experts and non-experts (at the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) B1 level).
  • Uses computer software and information technologies at an advanced level as required by the field of humanities.
  • Collects, analyzes, interprets, and shares information related to the field of humanities with relevant individuals, institutions, and organizations.
  • Observes ethical values in the application of knowledge in the field of humanities.
  • Supports the universality of social and cultural rights, develops a sense of social justice, and preserves historical and cultural heritage in the field of humanities.
  • Conducts interdisciplinary research and studies in the field of humanities.
  • Complies with and participates in quality management processes.

Key Competencies

Literacy skills: Developing students' reading and writing skills is one of the main goals of the curriculum. This is directly related to the development of language skills.

  • Multilingual competence: The program places significant emphasis on language knowledge and communication skills, and thus, multilingual competence is also indirectly acquired.
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering: The program aims to equip students with basic knowledge and skills in these areas. These competences particularly foster the development of students in STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) fields through course content.
  • Digital competence: The ability to use educational technologies holds a key place in the program, which aims to develop students' digital literacy.
  • Personal, social, and learning to learn competence: The program supports students' personal development and strengthens their social interaction skills, while also aiming to equip them with the ability to learn how to learn.
  • Citizenship competence: Since the program places great importance on topics like human rights, democracy, and ethical values, citizenship competence is an important part of the program.
  • Entrepreneurial competence: Developing a creative and entrepreneurial approach in students is one of the indirect goals of the program, particularly through encouragement to develop innovative approaches in education.
  • Cultural awareness and expression competence: Understanding cultural values and diversity is an important skill that students are expected to develop in the program. Moreover, effective communication skills further enhance cultural awareness and expression competence.

Further Info

Every term, students are subjected to various mid-term studies (mid-term exams, presentation, project, seminars, assignment, laboratory practices, etc.,) and end-of-term examinations. The contribution of both mid-term and end-of-term examinations to overall score is 50%. Marks are assigned out of 100. In order to attend to the end-of-term examination of a course, students must attend at least 70% of its theoretical part and if there are practical and/or laboratory sessions, they must attend 80% of them. It is required to obtain 40 out of 100 points from end-of-term examination of a course regardless of its midterm examination mark. In calculating the end-of-term mark, if a class size is more than 10, ?Norm-Referenced Assessment System? is employed, whereas if a class size is less than 10, ?Criterion-Referenced Assessment System? is employed. ?Students are regarded as successful if they get any of such scores as AA, BA, BB, BC or CC. In the case of having DC, which is a conditional mark, students can pass the course as long as they have a CGPA of at least 2.0 out of 4.0 for that term. Students having the marks from DD to FF fail. Students can take make-up examinations from all courses that they have failed at the end of the each term as long as these courses are belong to that term.

In order to have detailed information about Examinations, Assessment and Evaluation, please visit http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.16677&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=


Quality Assurance

Quality assurance and accreditation are of critical importance in ensuring the quality of educational activities, the institution's ability to meet societal needs, student and stakeholder satisfaction, the enhancement of inter-institutional and international recognition, the continuity and development of academic performance, and the promotion of transparency and accountability. Kırıkkale University aims to ensure quality in the fields of education and training, research and development, internationalization, social responsibility and community engagement, and management and institutional structure. In line with this objective, it continuously improves its internal evaluation processes. The internal quality assurance system is reinforced through periodically prepared reports, and a quality policy aligned with the university’s mission, vision, and strategic objectives is implemented.

This process includes the regular review and updating of educational programs, the evaluation of course content and teaching methods, student feedback and satisfaction surveys, performance evaluations of academic and administrative staff, graduate tracking and analysis of their performance in the professional field, institutional self-assessment reports, and continuous improvement efforts. Additionally, Kırıkkale University participates in external evaluation programs conducted by the Higher Education Quality Council (YÖKAK). External evaluations are completed through assessments conducted by external evaluators and institutional feedback reports. These evaluations identify the university’s strengths and areas requiring improvement, thereby contributing to the enhancement of educational quality and the efficiency of processes.

All internal and external evaluation results are published on the official websites of the university and YÖKAK. Ultimately, these efforts aim to enhance the overall quality level of both the university and the higher education system. The regulations and guidelines implemented by the Kırıkkale University Quality Coordination Office can be accessed at https://kalite.kku.edu.tr/Idari/Sayfa/Index?Sayfa=KanunveYonetmelik.

1. Establishment and Approval of Educational Programs

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curricula of undergraduate programs and the learning outcomes expected from each program are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by YÖK.

1.3. The curricula of National Core Education Programs, after being approved by the relevant Deans' Council, are implemented by higher education institutions upon YÖK’s approval.

2. Assessment and Evaluation

2.1. The assessment and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program are conducted according to the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions in compliance with the fundamental principles set by YÖK.

2.2. Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree diploma upon successfully completing the required course credits and other academic obligations set by higher education institutions.

2.3. As part of continuous monitoring, higher education institutions submit their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year to the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK then shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.

2.4. Accreditation decisions granted by accreditation agencies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that programs meet the necessary quality assurance requirements. In compliance with YÖKAK regulations, periodic review activities are conducted to ensure the ongoing adequacy of these programs.


Access Requirements

To have a high school diploma and to succeed in the relevant exam conducted by the Assessment, Selection, and Placement Center (ÖSYM).
To meet the requirements for lateral transfer (for lateral transfer in intermediate classes).


Conditions for Success
Students whose cumulative GPA is not less than 2.00 out of 4.00 and who have passed all the courses (240 ECTS) in the program meet the requirements for graduation. 

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of elementary  mathematics  education teaching program work in both the Ministry of National Education and private schools affiliated to the Ministry. In addition, they can also give mathematics lessons in private study centers or individually.


Legal Basis

Kırıkkale University aims to ensure quality in the fields of education and training, research and development, internationalization, social responsibility and community engagement, and management and institutional structure. In this regard, it is responsible for establishing and operating internal and external quality assurance systems. The fundamental basis of quality assurance and accreditation processes is the "Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council Regulation," published in the Official Gazette dated 23.11.2018 and numbered 30604, along with the "Kırıkkale University Quality Assurance and Accreditation Directive," adopted by the Kırıkkale University Senate on 26.03.2021 with Senate Decision No. 08/03. 

Additionally, in accordance with the Presidential Decree No. 1107 dated 14.05.2019 and published in the Official Gazette dated 15.05.2019 and numbered 30775, regulations have been made within the framework of the "Regulation on Procedures and Principles for the Implementation of the Turkish Qualifications Framework." 

The curriculum of the Elementary Mathematics Teacher Education Undergraduate Program was prepared with reference to the program recommended by YÖK.

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode