Yeterlilik Kodu

TR0030015046

Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı programının amacı; İngiliz Filolojisinin her alanında hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, etik değerleri özümsemiş, dünya gerçeklerinin farkında olan ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş çağdaş filologlar yetiştirmektir. 4 yılda toplam 8 yarıyıla uygun tasarlanan Lisans Programı, öğrencilere ileri düzeyde dil becerisi, edebi kavramlar, edebiyat tarihi, edebiyat ve eleştiri kuramları, kültür alanına dair temel bilgi ve dil, edebiyat, eleştiri ve kültür incelemeleri alanlarında mesleki yetkinlik kazandırmayı hedeflemektedir.
Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
  • İngilizce edebiyatlar (ABD, İrlanda, Kanada, Güney Afrika, Avustralya, vd.) hakkında genel bilgiye sahip olur.
  • Edebi türler, kavramlar ve terimler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olur.
  • Dilin sistematik yapısı, işleyişi ve dönüşümleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur.
  • Edebi, eleştirel, tarihsel ve dilbilimsel yaklaşımları metin çözümlemede kullanır.
  • İngilizce dışında ikinci bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • İngiliz edebiyatı ve kültürüne dair bilgilerini diğer Batı kültür ve edebiyatları ile Türk kültürü ve edebiyatına karşılaştırmalı olarak uygular.
  • Öğretmenlik formasyonu alarak İngilizce öğretmenliği yapar.
  • Farklı metin türlerine yönelik çeviri stratejileri geliştirerek yetkin çeviriler yapar.
  • Bağımsız düşünme sürecinde analitik stratejiler kullanabilmeleri ve edindikleri bilgileri eleştirel ve yaratıcı süreçlerde yeni fikirler ve projeler üretmede değerlendirir.
  • Kültür ve edebiyatın kazandırdığı bilgi birikimini, iletişim becerilerini, eleştirel bakış açısını ve esnekliği yaşamın diğer alanlarına (öğretmenlik, rehberlik, çevirmenlik, uluslararası ilişkiler, editörlük, vd.) aktarır.
  • Dil, din, toplumsal cinsiyet, kültürel ve cinsel kimlikler ve farklılıklar gibi unsurların farkında olan ve bunları sorgulayan bir dünya görüşü edinmiş olur.
  • Edindikleri bilgi ve becerileri mesleki ve etik sorumluluk bilinciyle kullanabilmeleri ve inisiyatif alarak bağımsız davranma becerisi geliştirebilmelerini amaçlar.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• Okuma yazma yetkinliği

• Çoklu dil yetkinliği

• Dijital yetkinlik

• Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

• Vatandaşlık yetkinliği

• Girişimcilik yetkinliği

• Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programına kayıtlı öğrencilerin derslerde ve diğer etkinliklerdeki başarıları yazılı sınav, sözlü sunum, poster sunumu, makale yazımı, araştırma projesi vb. yöntemlerle ölçülüp değerlendirilir. Notlandırma ders bazında öğrencilerin ihtiyaçlarına, öğretim elemanının tercihine ve dersin niteliğine bağlı olarak “doğrudan değerlendirme sistemi” (DDS) ya da “bağıl değerlendirme sistemi” (BDS) esasına göre yapılır. Yine ders bazında ve dersin niteliğine göre dönem içerisinde yapılan etkinliklerin (ara sınavlar, sözlü sunumlar, makale yazımı, araştırma projesi gibi) Yıl İçi Katkı Oranları %40 ile %70 arasında olmak üzere belirlenir ve bu bilgiler dönem başında her ders için öğrencilere dağıtılan Öğretim İzlencesinde yer alır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 28.08.2023/30.09.2026

Giriş Şartı
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programına ÖSYM tarafından yapılan merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavda DİL puan türüne ve tercih sıralarına göre girişe hak kazanan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM ve Ege Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen ilkeler (2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun Eğitim ve Öğretim ile ilgili Yükseköğretime Giriş Maddeleri) uyarınca istenen belgelerle her yıl belirlenen ve ilan edilen tarihlerde kayıtlarını yaptırırlar. Lisans öğretim programına öğrenci kabul ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülür.
Başarma Şartları Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları için çeşitli kamu kuruluşlarında (TRT, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, edebiyat ve kültür dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda, Avrupa Topluluğu ile ilişkili kurum ve projelerde iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlar, çeviri becerilerini geliştirerek tıp, mimarlık, ekonomi, arkeoloji, otomotiv, hukuk gibi kendine has terminolojisi olan alanlarda yazılı-sözlü çevirmen olarak çalışabilirler. Ayrıca turizm sektöründe çalışabilirler. Formasyon sertifikası alarak kamu ve özel kuruluşlarda öğretmenlik yapabilirler. Bölüm mezunları kariyerlerini akademik alanda (Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde) sürdürerek alandaki bilimsel çalışmalarını üniversite çatısı altında sürdürebilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015046


Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı programının amacı; İngiliz Filolojisinin her alanında hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, etik değerleri özümsemiş, dünya gerçeklerinin farkında olan ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş çağdaş filologlar yetiştirmektir. 4 yılda toplam 8 yarıyıla uygun tasarlanan Lisans Programı, öğrencilere ileri düzeyde dil becerisi, edebi kavramlar, edebiyat tarihi, edebiyat ve eleştiri kuramları, kültür alanına dair temel bilgi ve dil, edebiyat, eleştiri ve kültür incelemeleri alanlarında mesleki yetkinlik kazandırmayı hedeflemektedir.

Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
  • İngilizce edebiyatlar (ABD, İrlanda, Kanada, Güney Afrika, Avustralya, vd.) hakkında genel bilgiye sahip olur.
  • Edebi türler, kavramlar ve terimler ile ilgili yeterli bilgiye sahip olur.
  • Dilin sistematik yapısı, işleyişi ve dönüşümleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur.
  • Edebi, eleştirel, tarihsel ve dilbilimsel yaklaşımları metin çözümlemede kullanır.
  • İngilizce dışında ikinci bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • İngiliz edebiyatı ve kültürüne dair bilgilerini diğer Batı kültür ve edebiyatları ile Türk kültürü ve edebiyatına karşılaştırmalı olarak uygular.
  • Öğretmenlik formasyonu alarak İngilizce öğretmenliği yapar.
  • Farklı metin türlerine yönelik çeviri stratejileri geliştirerek yetkin çeviriler yapar.
  • Bağımsız düşünme sürecinde analitik stratejiler kullanabilmeleri ve edindikleri bilgileri eleştirel ve yaratıcı süreçlerde yeni fikirler ve projeler üretmede değerlendirir.
  • Kültür ve edebiyatın kazandırdığı bilgi birikimini, iletişim becerilerini, eleştirel bakış açısını ve esnekliği yaşamın diğer alanlarına (öğretmenlik, rehberlik, çevirmenlik, uluslararası ilişkiler, editörlük, vd.) aktarır.
  • Dil, din, toplumsal cinsiyet, kültürel ve cinsel kimlikler ve farklılıklar gibi unsurların farkında olan ve bunları sorgulayan bir dünya görüşü edinmiş olur.
  • Edindikleri bilgi ve becerileri mesleki ve etik sorumluluk bilinciyle kullanabilmeleri ve inisiyatif alarak bağımsız davranma becerisi geliştirebilmelerini amaçlar.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• Okuma yazma yetkinliği

• Çoklu dil yetkinliği

• Dijital yetkinlik

• Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

• Vatandaşlık yetkinliği

• Girişimcilik yetkinliği

• Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programına kayıtlı öğrencilerin derslerde ve diğer etkinliklerdeki başarıları yazılı sınav, sözlü sunum, poster sunumu, makale yazımı, araştırma projesi vb. yöntemlerle ölçülüp değerlendirilir. Notlandırma ders bazında öğrencilerin ihtiyaçlarına, öğretim elemanının tercihine ve dersin niteliğine bağlı olarak “doğrudan değerlendirme sistemi” (DDS) ya da “bağıl değerlendirme sistemi” (BDS) esasına göre yapılır. Yine ders bazında ve dersin niteliğine göre dönem içerisinde yapılan etkinliklerin (ara sınavlar, sözlü sunumlar, makale yazımı, araştırma projesi gibi) Yıl İçi Katkı Oranları %40 ile %70 arasında olmak üzere belirlenir ve bu bilgiler dönem başında her ders için öğrencilere dağıtılan Öğretim İzlencesinde yer alır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 28.08.2023/30.09.2026


Giriş Şartı
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Programına ÖSYM tarafından yapılan merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavda DİL puan türüne ve tercih sıralarına göre girişe hak kazanan öğrenciler Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM ve Ege Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen ilkeler (2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun Eğitim ve Öğretim ile ilgili Yükseköğretime Giriş Maddeleri) uyarınca istenen belgelerle her yıl belirlenen ve ilan edilen tarihlerde kayıtlarını yaptırırlar. Lisans öğretim programına öğrenci kabul ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülür.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları için çeşitli kamu kuruluşlarında (TRT, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı vb.), yayınevleri, magazin dergileri, edebiyat ve kültür dergileri, gazeteler, film stüdyoları ve uluslararası kuruluşlarda, Avrupa Topluluğu ile ilişkili kurum ve projelerde iş olanakları bulunmaktadır. Mezunlar, çeviri becerilerini geliştirerek tıp, mimarlık, ekonomi, arkeoloji, otomotiv, hukuk gibi kendine has terminolojisi olan alanlarda yazılı-sözlü çevirmen olarak çalışabilirler. Ayrıca turizm sektöründe çalışabilirler. Formasyon sertifikası alarak kamu ve özel kuruluşlarda öğretmenlik yapabilirler. Bölüm mezunları kariyerlerini akademik alanda (Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde) sürdürerek alandaki bilimsel çalışmalarını üniversite çatısı altında sürdürebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015046

Qualification Title
English Language and Literature Bachelor’s Degree
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The department of English Language and Literature aims to educate philologists who have adopted ethical values, who are aware of the realities of the world, who have adopted the importance of lifelong learning, equipped with the knowledge, skills and approaches necessary to serve in all areas of English philology. The BA programme consisting of a total of 8 semesters in 4 years, aims to provide students with an advanced level of language skills, core knowledge in literary terms, literary history, literary theory and criticism, culture, and vocational competence in language, literature, criticism and cultural studies.
Learning Environments
  • Learning occurs in formal, open, or distance education formats. Additionally, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships/training in industries, health institutions and various workplaces.
Description

Upon completing the undergraduate programme, graduates are expected to:

• Have gained adequate knowledge of English Language, Literature and Culture

• Have obtained a general knowledge of Literatures in English (USA, Ireland, Canada, South Africa, Australia, etc.)

• Have adequate knowledge of literary genres, concepts and terms

• Have theoretical and practical knowledge of the systematic structure, mechanics and transformations of language

• Be able to apply literary, critical, historical and linguistic approaches to textual analysis

• Have knowledge of a second foreign language, other than English

• Be able to comparatively apply their knowledge of English Literature and Culture to other Western Cultures and Literatures as well as Turkish Culture and Literature

• Be able to produce efficient translations by developing translation strategies for different text types

• Be able to utilise analytic strategies during the process of freethinking and incorporate the results in critical and creative processes to generate new ideas and projects

• Be able to transfer the extent of knowledge, communication skills, critical viewpoint and flexibility they have gained through the study of culture and literature to other areas of life (teaching, tourist guiding, translation, international relations, editing, etc.)

• Have developed a world view that is aware and critical of elements such as language, religion, gender, cultural and sexual identities and diversities

Be able to make use of the knowledge and skills they have obtained in awareness of their professional and ethical responsibilities, and develop independent operative skills by taking initiative

Key Competencies

Advanced proficiency in the following key competencies is demonstrated:

• Literacy skills

• Multilingual proficiency

• Digital literacy

• Personal, social, and learning-to-learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence.

Further Info
  • The methods of assessment and evaluation, including the types of examinations and their contribution to the course grade, are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by the Council of Higher Education (CoHE). The success of students enrolled in the English Language and Literature Undergraduate Programme in courses and other activities is assessed and evaluated through various methods such as written exams, oral presentations, poster presentations, essay writing, and research projects. Grading is conducted on a course-to-course basis according to the needs of the students, the preferences of the instructor, and the nature of the course, based on either the “direct evaluation system” (DES) or the “relative evaluation system” (RES). Additionally, for each course and depending on its nature, the Contribution Ratios of activities conducted during the term (such as midterm exams, oral presentations, essay writing, and research projects) are determined to be between 40% and 70%, and this information is included in the Course Syllabus distributed to students at the beginning of each term.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Students are admitted to the English Language and Literature Undergraduate Programme through the national exam conducted by ÖSYM (the Student Selection and Placement Centre). Student admission and placement procedures for undergraduate education programmes are carried out by ÖSYM.
Conditions for Success Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme (equivalent to a total of 240 ECTS).
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of English Language and Literature will find vocational opportunities in publishing houses, magazines, literary and cultural journals, newspapers, film studios, various public institutions (such as the Turkish Radio and Television Institution - TRT, the Foreign Office, Ministry of Culture and Tourism, Ministry of National Education etc.), international institutions, as well as European Community projects and institutions. Graduates can also focus on areas of translation that require specific terminology and specialise as translators and/or interpreters in fields such as medicine, economy, archaeology, automotive and law. Job opportunities are also available in tourism. They can enter the teaching profession at public or independent schools after having gained a Teaching Certificate. Furthermore, graduates may pursue an academic career by taking up scientific study at universities (at Master’s and Doctorate levels).
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015046


Qualification Title
English Language and Literature Bachelor’s Degree

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The department of English Language and Literature aims to educate philologists who have adopted ethical values, who are aware of the realities of the world, who have adopted the importance of lifelong learning, equipped with the knowledge, skills and approaches necessary to serve in all areas of English philology. The BA programme consisting of a total of 8 semesters in 4 years, aims to provide students with an advanced level of language skills, core knowledge in literary terms, literary history, literary theory and criticism, culture, and vocational competence in language, literature, criticism and cultural studies.

Learning Environments
  • Learning occurs in formal, open, or distance education formats. Additionally, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships/training in industries, health institutions and various workplaces.

Description

Upon completing the undergraduate programme, graduates are expected to:

• Have gained adequate knowledge of English Language, Literature and Culture

• Have obtained a general knowledge of Literatures in English (USA, Ireland, Canada, South Africa, Australia, etc.)

• Have adequate knowledge of literary genres, concepts and terms

• Have theoretical and practical knowledge of the systematic structure, mechanics and transformations of language

• Be able to apply literary, critical, historical and linguistic approaches to textual analysis

• Have knowledge of a second foreign language, other than English

• Be able to comparatively apply their knowledge of English Literature and Culture to other Western Cultures and Literatures as well as Turkish Culture and Literature

• Be able to produce efficient translations by developing translation strategies for different text types

• Be able to utilise analytic strategies during the process of freethinking and incorporate the results in critical and creative processes to generate new ideas and projects

• Be able to transfer the extent of knowledge, communication skills, critical viewpoint and flexibility they have gained through the study of culture and literature to other areas of life (teaching, tourist guiding, translation, international relations, editing, etc.)

• Have developed a world view that is aware and critical of elements such as language, religion, gender, cultural and sexual identities and diversities

Be able to make use of the knowledge and skills they have obtained in awareness of their professional and ethical responsibilities, and develop independent operative skills by taking initiative


Key Competencies

Advanced proficiency in the following key competencies is demonstrated:

• Literacy skills

• Multilingual proficiency

• Digital literacy

• Personal, social, and learning-to-learn competence

• Citizenship competence

• Entrepreneurial competence

• Cultural awareness and expression competence.


Further Info
  • The methods of assessment and evaluation, including the types of examinations and their contribution to the course grade, are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles set by the Council of Higher Education (CoHE). The success of students enrolled in the English Language and Literature Undergraduate Programme in courses and other activities is assessed and evaluated through various methods such as written exams, oral presentations, poster presentations, essay writing, and research projects. Grading is conducted on a course-to-course basis according to the needs of the students, the preferences of the instructor, and the nature of the course, based on either the “direct evaluation system” (DES) or the “relative evaluation system” (RES). Additionally, for each course and depending on its nature, the Contribution Ratios of activities conducted during the term (such as midterm exams, oral presentations, essay writing, and research projects) are determined to be between 40% and 70%, and this information is included in the Course Syllabus distributed to students at the beginning of each term.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Students are admitted to the English Language and Literature Undergraduate Programme through the national exam conducted by ÖSYM (the Student Selection and Placement Centre). Student admission and placement procedures for undergraduate education programmes are carried out by ÖSYM.

Conditions for Success
Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme (equivalent to a total of 240 ECTS).

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of English Language and Literature will find vocational opportunities in publishing houses, magazines, literary and cultural journals, newspapers, film studios, various public institutions (such as the Turkish Radio and Television Institution - TRT, the Foreign Office, Ministry of Culture and Tourism, Ministry of National Education etc.), international institutions, as well as European Community projects and institutions. Graduates can also focus on areas of translation that require specific terminology and specialise as translators and/or interpreters in fields such as medicine, economy, archaeology, automotive and law. Job opportunities are also available in tourism. They can enter the teaching profession at public or independent schools after having gained a Teaching Certificate. Furthermore, graduates may pursue an academic career by taking up scientific study at universities (at Master’s and Doctorate levels).

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode