Yeterlilik Kodu

TR0030010729

Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İngiliz dili, edebiyatı ve kültürünü incelemek, öğrencilere bilimsel araştırmacı niteliğini kazandırmak ve öğrencilerin yazılı ve sözlü İngilizcesini geliştirmektir. Bölümde İngiliz Dili ve Edebiyatı ve İngiliz Kültür Araştırmaları alanlarında yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yazın, sanat ve dil incelemelerine eleştirel ve kuramsal yaklaşımları kavrayarak, özellikle yazınsal metinleri, kültürel üretim ve değişim alanlarının estetik yapıtları olarak okur, yorumlar ve değerlendirir.
  • Batı kültürünün temelini oluşturan mitoloji, klasik ve neo-klasik sanat anlayışları, Rönesans ve Reformasyon gibi Batı tarihine yön veren olayları algılar.
  • İngilizcenin sesbilimsel, morfolojik, semantik, etimolojik özelliklerini bilir.
  • Tarihsel dilbilim, edim-bilim, anlambilim, biçembilim, göstergebilim, ruh-dilbilim ve ilgili alanlarda bilgi sahibi olur.
  • İkinci dil edinimi teorilerini ve alandaki sorunları ve çözümlerini kavrar.
  • Amerikan edebiyatının dönemleri, yazar ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur.
  • Amerikan edebiyatını, tarihini ve entelektüel arka planını bilir.
  • Eleştirel teknikler ve terminolojileri hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi kullanarak edebi metinleri çözümler.
  • Akademik disiplin içindeki (eğretilemeye duyarlılık, sembollerin yorumu, izleksel gelişmelerin ve derin yapıların fark edilmesi gibi) kavrayış tarzlarını (sinema, televizyon, reklam endüstrisi gibi) diğer alanlara uygular.
  • Amerikan ve İngiliz edebiyatlarında biçim ve içerik arasındaki mantıksal ilişkiyi değerlendirir.
  • Yazınsal yapıtlarda, kişi, zaman, uzam ve olay örgüsü, bakış açıları, imgeler, izlekler ile ilgili özellikleri anlamlandırma ve yorumlama etkinliklerinde bulunur.
  • Akademik disiplinin tarihi, kuramı ve yöntemlerine ilişkin bilgiyi kullanarak yazınsal metinlerin arka planlarını, yapılarını, anlamlarını ve ayırıcı özelliklerini kavrayarak okur ve yorumlar.
  • Açıklayıcı, tartışmacı ya da ikna edici yazım biçimlerini kullanarak bilimsel kurallara uygun çalışma yapar.
  • Çeviri uzmanlığı isteyen alanlarda çeviri yetkinliği kazanır.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Lisans programlarında alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40’ı ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 60’ının toplamı alınarak hesaplanır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Başlangıç: 25.03.2023 / 30.09.2025

Giriş Şartı
  • Üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve yatay geçiş başvurusu yapan öğrenciler, eğitim ve öğretim görecekleri Türkçe dışındaki dil bilgilerinin seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yabancı dil hazırlık eğitiminden sorumlu birim tarafından hazırlanan yabancı dil yeterlik sınavına alınırlar. Bu sınav sonunda yabancı dil bilgileri yeterli bulunan öğrenciler yerleştirildikleri önlisans ya da lisans programına kaydedilirler.
  • Eğitim dili İngilizce olan üniversite ve birimlerinden başvuran öğrenciler ile resmî dilleri İngilizce olan ülkelerin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş için başvuran ve fakülte yönetim kurullarınca uygun görülen öğrenciler, durumlarını belgeledikleri takdirde, yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar.
  • Başvuru tarihinden geriye doğru iki takvim yılı içinde eşdeğerliği Senato tarafından kabul edilen bir ulusal ya da uluslararası yabancı dil sınavında başarılı olduğunu belgeleyen öğrenciler yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar.
  • Yabancı dil bilgileri yeterli bulunmayan öğrenciler yabancı dil hazırlık eğitimi biriminde, dönem esasına göre eğitim yapan programlarda bir yarı yıldan, yıl esasına göre eğitim yapan programlarda bir yıldan az olmamak kaydıyla yabancı dil hazırlık programlarına alınırlar. Kayıtlı bulundukları programda yabancı dil bilgilerini 4 yarıyıl içinde istenilen düzeye getiremeyen öğrencilerin, yabancı dil bilgilerini Üniversite dışında geliştirmelerine olanak sağlamak amacıyla bir yıl süreyle ücretsiz olarak kayıtları dondurulur. Bu süre sonunda alınacak yeterlik sınavında başarısız olanların Üniversite ile ilişkileri kesilir.
  • Yabancı Dil Yeterlik sınavındaki başarısızlık nedeniyle Üniversite ile ilişkileri kesilen öğrenciler, Üniversiteye giriş sınavında aldıkları puanın, girdikleri programla aynı adı taşıyan ve Türkçe eğitim yapılan yükseköğretim kurumlarının taban puanından daha düşük olmaması koşuluyla bu kurumlara yerleştirilmek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine başvurabilirler. 
Başarma Şartları240 ATS ders almak başarmak ve 2.00lık agno derecesine sahip olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans diplomasına sahip mezunlar birçok özel eğitim kurumunda ingilizce dersi verebilir, pedagojik formasyon belgesine sahip olanlar devlete bağlı okullarda öğretmenlik yapabilir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030010729


Yeterlilik Adı
İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İngiliz dili, edebiyatı ve kültürünü incelemek, öğrencilere bilimsel araştırmacı niteliğini kazandırmak ve öğrencilerin yazılı ve sözlü İngilizcesini geliştirmektir. Bölümde İngiliz Dili ve Edebiyatı ve İngiliz Kültür Araştırmaları alanlarında yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir.


Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yazın, sanat ve dil incelemelerine eleştirel ve kuramsal yaklaşımları kavrayarak, özellikle yazınsal metinleri, kültürel üretim ve değişim alanlarının estetik yapıtları olarak okur, yorumlar ve değerlendirir.
  • Batı kültürünün temelini oluşturan mitoloji, klasik ve neo-klasik sanat anlayışları, Rönesans ve Reformasyon gibi Batı tarihine yön veren olayları algılar.
  • İngilizcenin sesbilimsel, morfolojik, semantik, etimolojik özelliklerini bilir.
  • Tarihsel dilbilim, edim-bilim, anlambilim, biçembilim, göstergebilim, ruh-dilbilim ve ilgili alanlarda bilgi sahibi olur.
  • İkinci dil edinimi teorilerini ve alandaki sorunları ve çözümlerini kavrar.
  • Amerikan edebiyatının dönemleri, yazar ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur.
  • Amerikan edebiyatını, tarihini ve entelektüel arka planını bilir.
  • Eleştirel teknikler ve terminolojileri hakkında bilgi sahibi olur ve bu bilgiyi kullanarak edebi metinleri çözümler.
  • Akademik disiplin içindeki (eğretilemeye duyarlılık, sembollerin yorumu, izleksel gelişmelerin ve derin yapıların fark edilmesi gibi) kavrayış tarzlarını (sinema, televizyon, reklam endüstrisi gibi) diğer alanlara uygular.
  • Amerikan ve İngiliz edebiyatlarında biçim ve içerik arasındaki mantıksal ilişkiyi değerlendirir.
  • Yazınsal yapıtlarda, kişi, zaman, uzam ve olay örgüsü, bakış açıları, imgeler, izlekler ile ilgili özellikleri anlamlandırma ve yorumlama etkinliklerinde bulunur.
  • Akademik disiplinin tarihi, kuramı ve yöntemlerine ilişkin bilgiyi kullanarak yazınsal metinlerin arka planlarını, yapılarını, anlamlarını ve ayırıcı özelliklerini kavrayarak okur ve yorumlar.
  • Açıklayıcı, tartışmacı ya da ikna edici yazım biçimlerini kullanarak bilimsel kurallara uygun çalışma yapar.
  • Çeviri uzmanlığı isteyen alanlarda çeviri yetkinliği kazanır.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Lisans programlarında alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40’ı ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 60’ının toplamı alınarak hesaplanır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Başlangıç: 25.03.2023 / 30.09.2025


Giriş Şartı
  • Üniversiteye yeni kayıt yaptıran ve yatay geçiş başvurusu yapan öğrenciler, eğitim ve öğretim görecekleri Türkçe dışındaki dil bilgilerinin seviyelerinin belirlenmesi amacıyla yabancı dil hazırlık eğitiminden sorumlu birim tarafından hazırlanan yabancı dil yeterlik sınavına alınırlar. Bu sınav sonunda yabancı dil bilgileri yeterli bulunan öğrenciler yerleştirildikleri önlisans ya da lisans programına kaydedilirler.
  • Eğitim dili İngilizce olan üniversite ve birimlerinden başvuran öğrenciler ile resmî dilleri İngilizce olan ülkelerin Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş için başvuran ve fakülte yönetim kurullarınca uygun görülen öğrenciler, durumlarını belgeledikleri takdirde, yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar.
  • Başvuru tarihinden geriye doğru iki takvim yılı içinde eşdeğerliği Senato tarafından kabul edilen bir ulusal ya da uluslararası yabancı dil sınavında başarılı olduğunu belgeleyen öğrenciler yabancı dil yeterlik sınavından muaf tutulurlar.
  • Yabancı dil bilgileri yeterli bulunmayan öğrenciler yabancı dil hazırlık eğitimi biriminde, dönem esasına göre eğitim yapan programlarda bir yarı yıldan, yıl esasına göre eğitim yapan programlarda bir yıldan az olmamak kaydıyla yabancı dil hazırlık programlarına alınırlar. Kayıtlı bulundukları programda yabancı dil bilgilerini 4 yarıyıl içinde istenilen düzeye getiremeyen öğrencilerin, yabancı dil bilgilerini Üniversite dışında geliştirmelerine olanak sağlamak amacıyla bir yıl süreyle ücretsiz olarak kayıtları dondurulur. Bu süre sonunda alınacak yeterlik sınavında başarısız olanların Üniversite ile ilişkileri kesilir.
  • Yabancı Dil Yeterlik sınavındaki başarısızlık nedeniyle Üniversite ile ilişkileri kesilen öğrenciler, Üniversiteye giriş sınavında aldıkları puanın, girdikleri programla aynı adı taşıyan ve Türkçe eğitim yapılan yükseköğretim kurumlarının taban puanından daha düşük olmaması koşuluyla bu kurumlara yerleştirilmek üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine başvurabilirler. 

Başarma Şartları
240 ATS ders almak başarmak ve 2.00lık agno derecesine sahip olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans diplomasına sahip mezunlar birçok özel eğitim kurumunda ingilizce dersi verebilir, pedagojik formasyon belgesine sahip olanlar devlete bağlı okullarda öğretmenlik yapabilir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010729

Qualification Title
English Language and Literature
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Read, interpret and evaluate the literary texts as the aesthetic works of the cultural production and change fields, by comprehending critical and theoretical approaches towards literature, arts and language studies.
  • Make an indepth analysis of mythology, Classic, and Neo-Classic art insights that form a base for Western culture; in addition, perceive and assess those events which influenced the Western history such as Renaissance and Reformation.
  • Comprehend theories developed in the scope of various scientific fields such as education and psychology, which have influenced the teaching of English language and their reflections on pedagogy.
  • Understand phonetics, phonological, morphological, semantic, and etymological features of English. get information about historical linguistics, semantics, stylistics, semiotics, psycholinguistics and related fields.
  • Talk about the theories and the problems and their solutions in the field of second/foreign language acquisition.
  • Get detailed information on the periods, writers and works of American Literature.
  • Comprehend the American Literature, its history and intellectual background. - get information on the emergence and the developing process of contemporary theories in social sciences and expand their philosophical background.
  • Upon the successful completion of this programme, students will be able to: use their strong communication and organizational skills interculturally to compete successfully for professional careers as well as further academic pursuits, social development and personal satisfaction.
  • Become knowledgeable about various language teaching methodologies developed throughout the history of language teaching and prepare lesson plans appropriate for these methods and apply them in their teaching.
  • Know the basic rules and notions of the German language or the French language. Use the French language or German language to meet their needs, both spoken and written.
  • Analyze works of poetry, fiction, and drama by demonstrating a knowledge of critical techniques, and terminology.
  • Apply ways of understanding within the discipline (e.g., sensitivity to metaphor, interpretation of symbols, awareness of thematic development and of underlying structures) to other media (e.g., film, television, news, advertising, and the like).
  • Evaluate the logical relationship between form and content in American and English literatures.
  • Demonstrate an understanding and interpretation of plot, characterization point of view, dialogue, sound, imagery, theme in works of literature- read literary works with understanding of their background, structure, meanings, implications, and relevance applying knowledge of the history, theory, and methodologies of the discipline and its contexts in thoughtful discourse.
  • Conduct scientific and academic researches by making use of expository, argumentative and persuasive writing forms.- earn competence for translation in the fields that require expertise.
  • Express themselves in various levels and manage both oral and written communication in an environment where English is used.
  • Learn their own culture by making comparison to other cultures, especially English culture, and contribute to their own cultures while applying their interpretations to the written text and the world beyond it.
  • Conduct purposeful analysis of literary discourse, including discussion of the history, forms, and conventions of the different periods and genres.
Key Competencies-
Further Info

70 % attendance is a must for graduate courses. Examinations may be written, oral or both and may include take-home as well as lab and computer work. At least one 1hr mid-term and one 2hr final plus a completion (in case final grades are insufficient) examination is administerd by the instructor. Course grades are based on term work (40 %) and final (or completion) exam (60 %) results. ACourse grades are then converted to equivalent letter grades according to the following scheme: Letter Coefficient Grade (100 based) AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Pass) M (Exempt) D (No attention) K (Fail) E (Incomplete) Letter grades (G), (M), (K) are not considered in GPA calculations.

Quality Assurance-
Access Requirements

The students will be placed according to their grades obtained from Student Selection Exam. For further information, please visit www.osym.gov.tr website. Each year, approximately 180 students are admitted to our department.

Conditions for SuccessObtaining 150 credits and having a graduation grade of 2.00.
Progression Paths (Relationship Type)

When the students have BA diploma, they can teach English in various courses. Those with pedagogical formation can work as English teachers in public schools.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030010729


Qualification Title
English Language and Literature

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Read, interpret and evaluate the literary texts as the aesthetic works of the cultural production and change fields, by comprehending critical and theoretical approaches towards literature, arts and language studies.
  • Make an indepth analysis of mythology, Classic, and Neo-Classic art insights that form a base for Western culture; in addition, perceive and assess those events which influenced the Western history such as Renaissance and Reformation.
  • Comprehend theories developed in the scope of various scientific fields such as education and psychology, which have influenced the teaching of English language and their reflections on pedagogy.
  • Understand phonetics, phonological, morphological, semantic, and etymological features of English. get information about historical linguistics, semantics, stylistics, semiotics, psycholinguistics and related fields.
  • Talk about the theories and the problems and their solutions in the field of second/foreign language acquisition.
  • Get detailed information on the periods, writers and works of American Literature.
  • Comprehend the American Literature, its history and intellectual background. - get information on the emergence and the developing process of contemporary theories in social sciences and expand their philosophical background.
  • Upon the successful completion of this programme, students will be able to: use their strong communication and organizational skills interculturally to compete successfully for professional careers as well as further academic pursuits, social development and personal satisfaction.
  • Become knowledgeable about various language teaching methodologies developed throughout the history of language teaching and prepare lesson plans appropriate for these methods and apply them in their teaching.
  • Know the basic rules and notions of the German language or the French language. Use the French language or German language to meet their needs, both spoken and written.
  • Analyze works of poetry, fiction, and drama by demonstrating a knowledge of critical techniques, and terminology.
  • Apply ways of understanding within the discipline (e.g., sensitivity to metaphor, interpretation of symbols, awareness of thematic development and of underlying structures) to other media (e.g., film, television, news, advertising, and the like).
  • Evaluate the logical relationship between form and content in American and English literatures.
  • Demonstrate an understanding and interpretation of plot, characterization point of view, dialogue, sound, imagery, theme in works of literature- read literary works with understanding of their background, structure, meanings, implications, and relevance applying knowledge of the history, theory, and methodologies of the discipline and its contexts in thoughtful discourse.
  • Conduct scientific and academic researches by making use of expository, argumentative and persuasive writing forms.- earn competence for translation in the fields that require expertise.
  • Express themselves in various levels and manage both oral and written communication in an environment where English is used.
  • Learn their own culture by making comparison to other cultures, especially English culture, and contribute to their own cultures while applying their interpretations to the written text and the world beyond it.
  • Conduct purposeful analysis of literary discourse, including discussion of the history, forms, and conventions of the different periods and genres.

Key Competencies
-

Further Info

70 % attendance is a must for graduate courses. Examinations may be written, oral or both and may include take-home as well as lab and computer work. At least one 1hr mid-term and one 2hr final plus a completion (in case final grades are insufficient) examination is administerd by the instructor. Course grades are based on term work (40 %) and final (or completion) exam (60 %) results. ACourse grades are then converted to equivalent letter grades according to the following scheme: Letter Coefficient Grade (100 based) AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Pass) M (Exempt) D (No attention) K (Fail) E (Incomplete) Letter grades (G), (M), (K) are not considered in GPA calculations.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The students will be placed according to their grades obtained from Student Selection Exam. For further information, please visit www.osym.gov.tr website. Each year, approximately 180 students are admitted to our department.


Conditions for Success
Obtaining 150 credits and having a graduation grade of 2.00.

Progression Paths (Relationship Type)

When the students have BA diploma, they can teach English in various courses. Those with pedagogical formation can work as English teachers in public schools.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode