Yeterlilik Kodu

TR0030045350

Yeterlilik Adı
Kamu Yönetimi Lisans Diploması
Sorumlu KurumUşak Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK
Sorumlu Kurum URLhttps://www.usak.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Kamu Yönetimi Programının amacı, modern yönetim zihniyetinin gerektirdiği niteliklerine sahip mezunlar yetiştirmektir. Bürokrasi içinde çeşitli sınıflarda çalışabilecek; siyaset, yönetim, hukuk, kentleşme, çevre, ekonomi ve kamu maliyesi hakkında sistematik formasyona, yorumlama beceri ve kabiliyetine sahip, bilimsel ve etik değerleri ilke edinen, hem kamu sektöründe hem de özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yapabilecek bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Kamu yönetimi ile devlet teşkilatlanma yapısı ve işleyişine ilişkin temel kuramsal bilgilere sahiptir
  • Kamu yönetimi ile ilişkili disiplinlerde (siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, hukuk, tarih gibi) edindiği bilgileri disiplinler arası yorumlayarak alana ilişkin sorunları tespit ve analiz edebilme, bu sorunlara çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir
  • Alanda edinmiş olduğu bilgileri kullanarak kendisine verilen görev ve sorumlulukları gerek bireysel olarak gerekse ekip arkadaşlarıyla paylaşarak yerine getirebilme yetkinliğine sahiptir
  • Kamu yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak kuruma yönelik stratejik amaç ve hedef belirleme yetkinliğine sahiptir
  • Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bilgiye ulaşma ve edinmiş olduğu bilgileri eleştirel gözle değerlendirme yetkinliğine sahiptir
  • Araştırma ve öğrenmenin hayat boyu devam eden bir süreç olduğunun bilincinde olarak kamu yönetimi alanındaki güncel gelişmeleri takip edebilme ve edindiği bilgileri kendini ve görev aldığı kurumu geliştirecek yönde kullanma yeteneğine sahiptir
  • Alanıyla ilgili edindiği bilgileri Türkçe’yi etkin bir biçimde kullanarak sözlü, yazılı ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir
  • Çalışma alanıyla ilgili yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeydeki paydaşları tespit edebilme ve yönetişim anlayışı çerçevesinde bu paydaşlarla etkili iletişim kurabilme becerisine sahiptir
  • Mesleğinin gerektirdiği ölçüde bilişim teknolojilerini kullanma becerisine sahiptir
  • Mesleğini icra ederken gerektiğinde iletişim kurabilecek ölçüde bir yabancı dil kullanabilme becerisine sahiptir
  • Bireysel ve kamusal hayatta mesleki etik ilkeleri içselleştirerek bu ilkelere uygun davranış sergileme bilincine sahiptir
  • Toplumsal hayatı iyileştirmeye yönelik politikalar belirlerken eleştirel düşünme ve yenilikleri teşvik etme yetkinliğine sahiptir
  • Temel insan hakları, kültürel değerler, kamu yararı, çevre koruma ve sürdürülebilirlik ile kalite konularında yeterli bilince sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

 

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

 

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği

Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

 

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği
  8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

AA 4.00 90-100 Mükemmel

BA 3.50 85-89 Çok iyi

BB 3.00 80-84 İyi

CB 2.50 75-79 Orta

CC 2.00 70-74 Geçer

DC 1.50 65-69 Şartlı Geçer

DD 1.00 60-64 Şartlı Geçer

FD 0.50 50-59 Başarısız

FF 0.00 0-49 Başarısız

Bir öğrenci, belirlenmiş ders programını başarıyla tamamlamakla yükümlüdür.

Öğrenciler 240 AKTS kredisini tamamlamalı ve en az 2.00 / 4.00 not ortalamasını sağlamalıdır. FF, DZ veya YZ notları başarısız olarak kabul edilmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı: STAR Akreditasyon, YÖKAK Kurumsal Akreditasyon

STAR Akreditasyon Başlangıç/ Bitiş Tarihi:

22.04.2024 / 22.04.2028

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıAsgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030045350


Yeterlilik Adı
Kamu Yönetimi Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Uşak Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Kamu Yönetimi Programının amacı, modern yönetim zihniyetinin gerektirdiği niteliklerine sahip mezunlar yetiştirmektir. Bürokrasi içinde çeşitli sınıflarda çalışabilecek; siyaset, yönetim, hukuk, kentleşme, çevre, ekonomi ve kamu maliyesi hakkında sistematik formasyona, yorumlama beceri ve kabiliyetine sahip, bilimsel ve etik değerleri ilke edinen, hem kamu sektöründe hem de özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yapabilecek bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Kamu yönetimi ile devlet teşkilatlanma yapısı ve işleyişine ilişkin temel kuramsal bilgilere sahiptir
  • Kamu yönetimi ile ilişkili disiplinlerde (siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, hukuk, tarih gibi) edindiği bilgileri disiplinler arası yorumlayarak alana ilişkin sorunları tespit ve analiz edebilme, bu sorunlara çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir
  • Alanda edinmiş olduğu bilgileri kullanarak kendisine verilen görev ve sorumlulukları gerek bireysel olarak gerekse ekip arkadaşlarıyla paylaşarak yerine getirebilme yetkinliğine sahiptir
  • Kamu yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak kuruma yönelik stratejik amaç ve hedef belirleme yetkinliğine sahiptir
  • Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bilgiye ulaşma ve edinmiş olduğu bilgileri eleştirel gözle değerlendirme yetkinliğine sahiptir
  • Araştırma ve öğrenmenin hayat boyu devam eden bir süreç olduğunun bilincinde olarak kamu yönetimi alanındaki güncel gelişmeleri takip edebilme ve edindiği bilgileri kendini ve görev aldığı kurumu geliştirecek yönde kullanma yeteneğine sahiptir
  • Alanıyla ilgili edindiği bilgileri Türkçe’yi etkin bir biçimde kullanarak sözlü, yazılı ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir
  • Çalışma alanıyla ilgili yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeydeki paydaşları tespit edebilme ve yönetişim anlayışı çerçevesinde bu paydaşlarla etkili iletişim kurabilme becerisine sahiptir
  • Mesleğinin gerektirdiği ölçüde bilişim teknolojilerini kullanma becerisine sahiptir
  • Mesleğini icra ederken gerektiğinde iletişim kurabilecek ölçüde bir yabancı dil kullanabilme becerisine sahiptir
  • Bireysel ve kamusal hayatta mesleki etik ilkeleri içselleştirerek bu ilkelere uygun davranış sergileme bilincine sahiptir
  • Toplumsal hayatı iyileştirmeye yönelik politikalar belirlerken eleştirel düşünme ve yenilikleri teşvik etme yetkinliğine sahiptir
  • Temel insan hakları, kültürel değerler, kamu yararı, çevre koruma ve sürdürülebilirlik ile kalite konularında yeterli bilince sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

 

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

 

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği

Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

 

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği
  8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

AA 4.00 90-100 Mükemmel

BA 3.50 85-89 Çok iyi

BB 3.00 80-84 İyi

CB 2.50 75-79 Orta

CC 2.00 70-74 Geçer

DC 1.50 65-69 Şartlı Geçer

DD 1.00 60-64 Şartlı Geçer

FD 0.50 50-59 Başarısız

FF 0.00 0-49 Başarısız

Bir öğrenci, belirlenmiş ders programını başarıyla tamamlamakla yükümlüdür.

Öğrenciler 240 AKTS kredisini tamamlamalı ve en az 2.00 / 4.00 not ortalamasını sağlamalıdır. FF, DZ veya YZ notları başarısız olarak kabul edilmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı: STAR Akreditasyon, YÖKAK Kurumsal Akreditasyon

STAR Akreditasyon Başlangıç/ Bitiş Tarihi:

22.04.2024 / 22.04.2028


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Asgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030045350

Qualification Title
Bachelor's Degree in Public Administration
Awarding BodyUsak University
Awarding Body ContactAnkara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK
Awarding Body Urlhttps://www.usak.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

The aim of the Public Administration Program is to train graduates with the qualifications required by the modern management mentality. It is aimed to train individuals who can work in various classes within the bureaucracy; who have systematic formation, interpretation skills and abilities about politics, administration, law, urbanization, environment, economy and public finance, who adopt scientific and ethical values as a principle, who can manage both in the public sector and in private sector and non-governmental organizations.

Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces as internships or workplace training.

Description
  • Has basic theoretical knowledge about the structure and functioning of public administration and state organization
  • Has the ability to identify and analyze the problems related to the field by interpreting the knowledge gained in disciplines related to public administration (such as political science, international relations, sociology, law, history) and to develop solutions to these problems.
  • Has the competence to fulfill the duties and responsibilities assigned to him/her by using the knowledge he/she has acquired in the field, both individually and by sharing with his/her teammates.
  • Has the competence to set strategic goals and objectives for the organization by using the knowledge and skills acquired in the field of public administration
  • Has the competence to access information related to the field by using scientific research methods and to evaluate the acquired information critically
  • Being aware of the fact that research and learning is a lifelong process, he/she has the ability to follow the current developments in the field of public administration and to use the knowledge he/she has acquired in a way that will improve himself/herself and the institution in which he/she works.
  • Has the ability to express his/her knowledge about his/her field in oral, written and visual form by using Turkish effectively.
  • Has the ability to identify local, regional, national and international stakeholders related to the field of study and to communicate effectively with these stakeholders within the framework of governance approach
  • Has the ability to use information technologies to the extent required by the profession
  • Has the ability to use a foreign language to communicate when necessary while practicing his profession
  • Has the awareness of internalizing professional ethical principles in individual and public life and behaving in accordance with these principles
  • Has the competence to think critically and encourage innovations while determining policies to improve social life
  • Has sufficient awareness of basic human rights, cultural values, public interest, environmental protection and sustainability and quality issues
Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  1. Literacy competence
  2. Multilingual competence
  3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  4. Digital competence
  5. Personal, social and learning to learn competence
  6. Citizenship competence
  7. Entrepreneurship competence
  8. Cultural awareness and expressive competence
Further Info

1. Those who have a bachelor's degree can continue their studies in master's programs and, if they meet the relevant conditions, in doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions they are studying in. Students registered in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Measurement and evaluation methods are determined in accordance with the Uşak University Education-Training and Examination Regulation.

In measurement and evaluation, course features are taken into consideration; homework, practice, quizzes, presentations, midterm exams and final exams are used.

3. A letter grade-based grading system is used to evaluate student success.

Grade Factor Percentual Grading

AA 4.00 90-100 Excellent

BA 3.50 85-89 Very good

BB 3.00 80-84 Good

CB 2.50 75-79 Moderate

CC 2.0 70-74 Applicable

DC 1.50 65-69 Conditional Pass

DD 1.00 60-64 Conditional Pass

FD 0.50 50-59 Unsuccessful

FF 0.00 49 and lower Unsuccessful

DZ 0.0 not attended Unsuccessful

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Organization Name: STAR Accreditation, YÖKAK Institutional Accreditation

STAR Accreditation Start/End Date:

22.04.2024 / 22.04.2027

Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. Measurement, Selection and Selection and Assessment Center, the procedures and principles of which are determined by YÖK. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central exam conducted by the Placement Center (ÖSYM).

3. The procedures and principles determined by YÖK and conducted by ÖSYM As a result of the Vertical Transfer Examination (DGS), associate degree graduates must be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions.

Conditions for SuccessA minimum of 240 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are required.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030045350


Qualification Title
Bachelor's Degree in Public Administration

Awarding Body
Usak University

Awarding Body Contact
Ankara İzmir Yolu 8.Km Bir Eylül Kampüsü, Merkez / UŞAK

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

The aim of the Public Administration Program is to train graduates with the qualifications required by the modern management mentality. It is aimed to train individuals who can work in various classes within the bureaucracy; who have systematic formation, interpretation skills and abilities about politics, administration, law, urbanization, environment, economy and public finance, who adopt scientific and ethical values as a principle, who can manage both in the public sector and in private sector and non-governmental organizations.


Learning Environments

Education and training is carried out in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions and workplaces as internships or workplace training.


Description
  • Has basic theoretical knowledge about the structure and functioning of public administration and state organization
  • Has the ability to identify and analyze the problems related to the field by interpreting the knowledge gained in disciplines related to public administration (such as political science, international relations, sociology, law, history) and to develop solutions to these problems.
  • Has the competence to fulfill the duties and responsibilities assigned to him/her by using the knowledge he/she has acquired in the field, both individually and by sharing with his/her teammates.
  • Has the competence to set strategic goals and objectives for the organization by using the knowledge and skills acquired in the field of public administration
  • Has the competence to access information related to the field by using scientific research methods and to evaluate the acquired information critically
  • Being aware of the fact that research and learning is a lifelong process, he/she has the ability to follow the current developments in the field of public administration and to use the knowledge he/she has acquired in a way that will improve himself/herself and the institution in which he/she works.
  • Has the ability to express his/her knowledge about his/her field in oral, written and visual form by using Turkish effectively.
  • Has the ability to identify local, regional, national and international stakeholders related to the field of study and to communicate effectively with these stakeholders within the framework of governance approach
  • Has the ability to use information technologies to the extent required by the profession
  • Has the ability to use a foreign language to communicate when necessary while practicing his profession
  • Has the awareness of internalizing professional ethical principles in individual and public life and behaving in accordance with these principles
  • Has the competence to think critically and encourage innovations while determining policies to improve social life
  • Has sufficient awareness of basic human rights, cultural values, public interest, environmental protection and sustainability and quality issues

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  1. Literacy competence
  2. Multilingual competence
  3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  4. Digital competence
  5. Personal, social and learning to learn competence
  6. Citizenship competence
  7. Entrepreneurship competence
  8. Cultural awareness and expressive competence

Further Info

1. Those who have a bachelor's degree can continue their studies in master's programs and, if they meet the relevant conditions, in doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by the higher education institutions they are studying in. Students registered in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Measurement and evaluation methods are determined in accordance with the Uşak University Education-Training and Examination Regulation.

In measurement and evaluation, course features are taken into consideration; homework, practice, quizzes, presentations, midterm exams and final exams are used.

3. A letter grade-based grading system is used to evaluate student success.

Grade Factor Percentual Grading

AA 4.00 90-100 Excellent

BA 3.50 85-89 Very good

BB 3.00 80-84 Good

CB 2.50 75-79 Moderate

CC 2.0 70-74 Applicable

DC 1.50 65-69 Conditional Pass

DD 1.00 60-64 Conditional Pass

FD 0.50 50-59 Unsuccessful

FF 0.00 49 and lower Unsuccessful

DZ 0.0 not attended Unsuccessful


Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Organization Name: STAR Accreditation, YÖKAK Institutional Accreditation

STAR Accreditation Start/End Date:

22.04.2024 / 22.04.2027


Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. Measurement, Selection and Selection and Assessment Center, the procedures and principles of which are determined by YÖK. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central exam conducted by the Placement Center (ÖSYM).

3. The procedures and principles determined by YÖK and conducted by ÖSYM As a result of the Vertical Transfer Examination (DGS), associate degree graduates must be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions.


Conditions for Success
A minimum of 240 ECTS credits and a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are required.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode