Yeterlilik Kodu

TR0030028619

Yeterlilik Adı
Kimya (%30 İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumDokuz Eylül Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAlsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Sorumlu Kurum URLhttps://www.deu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Kimya
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bölüm beş ana bilim dalından oluşmaktadır; analitik kimya, biyokimya, anorganik kimya, fiziksel kimya ve organik kimya. Kimya eğitim programı bir yıl İngilizce hazırlık dönemini ve ardından 4 yılı kapsamaktadır. Kimya Bölümünden mezun olan öğrenciler Kimya Yüksek Lisans ve Doktora programlarına başvurabilirler. Kimya Lisans Derecesi, 20 iş günü staj (eğitim kursu) dönemi de dahil olmak üzere müfredattaki tüm dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir. Kimya lisans programı, öğrencilere kimyanın temellerini sağlamak için tasarlanmıştır. İlk yıl dersleri ağırlıklı olarak genel kimya, matematik ve fizik derslerinden oluşur ve farklı altyapılardan gelen öğrencilerin bilgi düzeylerini aynı düzeye getirir. Daha sonraki yıllarda sunulan zorunlu dersler arasında analitik, biyo-, anorganik, organik ve fiziksel kimya yer almaktadır. Bu dersler ayrıca kimyager olarak kariyerlerine devam etmek için gerekli teknik becerileri kazandırmak için laboratuvar çalışmalarını da içerir. Temel olarak öğrencilere herhangi bir problemin çözümü ve karmaşık bilgilerin yanı sıra laboratuvar deneyiminin ele alınması için analitik bir yaklaşım kazandırmak amaçlanmıştır. Müfredatın üçüncü ve dördüncü yılı, özellikle öğrencilerin endüstri sorunlarına akılcı yaklaşımlarını geliştirmek için tasarlanmış seçmeli dersler içermektedir. Programın eğitim amaçları; kimya alanında mesleki donanımı, deneyimi ve araştırma geliştirme yeterlilikleri üst seviyede olan, öz güvenli, yaratıcı, girişimci, işbirliğine yatkın, problem çözme becerileri yüksek, gelişime açık bireyler yetiştirmek ve ülkemizin hedefleri doğrultusunda, katma değeri yüksek disiplinler arası projeler geliştirerek insanlığın karşılaştığı problemlerin çözümüne, yaşam kalitesinin yükseltilmesine ve doğanın korunmasına katkı sağlamaktır. Eğitim amacı misyon/vizyon ilişkisi kurulmuştur. Eğitim amacı ile eğitim planı uyumludur.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

• Kimyada kullanılan temel prensipleri, gerekli olduğunda bilişim teknolojilerini kullanarak edindiği bilgileri uygular ve alanındaki güncel gelişmeleri takip eder.
• Analiz, sentez, ayırma ve saflaştırma yöntemlerine yönelik deneysel planlama ve uygulama yapar, karşılaşılan problemlere çözüm getirir ve sonuçlarını yorumlar.
• Maddelerin nitel ve nicel analizlerinde kullanılan örnek hazırlama tekniklerinin ve aletsel analiz yöntemlerinin temel ilkelerini ifade eder, uygulama alanlarını tartışır.
• Kimyasalların insan ve çevreye etkileri konusunda bilinçli olup, güvenli kullanımlarına yönelik önlemleri alır.
• Kimyasal maddelerin kaynakları, üretimleri, endüstriyel uygulamaları ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
• Çözelti kimyasındaki denge tepkimelerini bilir, bunlara dayalı titrasyon uygulamalarını yapar.
• Elektrokimyanın temellerini, yük-akım-potansiyel kavramlarını ve bu kavramların ilişkilerini ifade eder.
• Koordinasyon bileşiklerine ilişkin temel kavram ve kuramlar ile kullanım alanlarına yönelik bilgi sahibidir.
• Organik ve anorganik tepkimeleri ve tepkime mekanizmalarını açıklayabilecek yeterli bilgiye sahiptir.
• Kimyasal denge halini termodinamik veriler ışığında açıklar.
• Atom ve molekül yapılarını kuantum mekaniği ile yorumlar.
• Kimyasal olaylardaki değişimleri, kinetik ve dinamik verileri hesaplayarak yorumlar.
• Hücre ve hücrenin temel yapı taşları olan protein, karbohidrat, lipid ve nükleik asitlerin yapısal özellik ve fonksiyonu konularında yeterli bilgiye sahiptir.
• Canlı organizmalarda karbohidrat, aminoasit ve lipidlerin sentez, yıkım ve kontrol mekanizmalarını ve nükleik asitlerin fonksiyonlarını açıklar.
• Kimyasal bileşiklerin yapı analizlerini yapar ve sonuçlarını yorumlar.
• Bilimsel düşünme, olayları geniş bakış açısıyla değerlendirebilme, sorumluluk alabilme ve zamanı etkin kullanabilme yetilerine sahiptir.

• Teknoloji, gıda, çevre, sağlık alanları ile birlikte, kültürel gelişime ilişkin bilgi ve yeterlilikleri kazanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• Okuma yazma yetkinliği
• Çoklu dil yetkinliği
• Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
• Dijital yetkinlik
• Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
• Vatandaşlık yetkinliği
• Girişimcilik yetkinliği
• Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bağıl değerlendirme sistemine göre bir öğrencinin bir dersten başarı notu, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyi ve yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında aldığı not birlikte değerlendirilerek sınıfın başarı düzeyine göre belirlenir. Bağıl değerlendirme olarak anılacak bu değerlendirme, dersi veren öğretim elemanı tarafından, notların istatistiksel dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak yapılır. Bağıl değerlendirme sonunda her öğrenciye, dersi veren öğretim elemanı tarafından başarı derecesini belirten harflerle ifade edilen başarı notu takdir olunarak verilir. Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

 

90-100            4.00 AA

85-89              3.50 BA

80-84              3.00 BB

75-79              2.50 CB

70-74              2.00 CC

65-69              1.50 DC

 60-64              1.00 DD

50-59              0.50 FD

49 ve aşağısı  0.00 FF

Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca; Y (Yetersiz), B (Başarılı), M (Muaf) notları ortalamaya katılmayan notlar ve D (Devamsız), E (Eksik) notları geçici notlar olup, bunlardan;

a) D notu derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir ve not ortalaması hesabında (FF) notu işlemi görür. b)  B notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.  

c)  Y notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon kuruluş adı Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih- Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) Akreditasyon Başlangıç- Bitiş tarihi; 09.03.2024 -  30.09.2026

Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı'ndan yeterli puan almış olması gerekir.

Başarma ŞartlarıÖğrenciler 240 AKTS kredisini alarak 4 yıllık eğitimi tamamlamalıdır. Eğitim programındaki tüm dersleri başarıyla tamamlayan, kümülatif not ortalaması en az 2.00 / 4.00 olan ve başarısız notu olmayan öğrenciler Lisans Derecesi almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Doğrudan veya dolaylı olarak kimyayı ilgilendiren çeşitli endüstriler yanında sağlık, adliye, çevre, tarım, ziraat ve gıda sektörlerdeki işletme, üretim, kalite-kontrol, araştırma-geliştirme ve kimya laboratuvarları, fabrikalar, savunma sanayi, enerji üretim merkezleri ve eğitim-öğretim alanları.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanun
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030028619


Yeterlilik Adı
Kimya (%30 İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dokuz Eylül Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bölüm beş ana bilim dalından oluşmaktadır; analitik kimya, biyokimya, anorganik kimya, fiziksel kimya ve organik kimya. Kimya eğitim programı bir yıl İngilizce hazırlık dönemini ve ardından 4 yılı kapsamaktadır. Kimya Bölümünden mezun olan öğrenciler Kimya Yüksek Lisans ve Doktora programlarına başvurabilirler. Kimya Lisans Derecesi, 20 iş günü staj (eğitim kursu) dönemi de dahil olmak üzere müfredattaki tüm dersleri başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir. Kimya lisans programı, öğrencilere kimyanın temellerini sağlamak için tasarlanmıştır. İlk yıl dersleri ağırlıklı olarak genel kimya, matematik ve fizik derslerinden oluşur ve farklı altyapılardan gelen öğrencilerin bilgi düzeylerini aynı düzeye getirir. Daha sonraki yıllarda sunulan zorunlu dersler arasında analitik, biyo-, anorganik, organik ve fiziksel kimya yer almaktadır. Bu dersler ayrıca kimyager olarak kariyerlerine devam etmek için gerekli teknik becerileri kazandırmak için laboratuvar çalışmalarını da içerir. Temel olarak öğrencilere herhangi bir problemin çözümü ve karmaşık bilgilerin yanı sıra laboratuvar deneyiminin ele alınması için analitik bir yaklaşım kazandırmak amaçlanmıştır. Müfredatın üçüncü ve dördüncü yılı, özellikle öğrencilerin endüstri sorunlarına akılcı yaklaşımlarını geliştirmek için tasarlanmış seçmeli dersler içermektedir. Programın eğitim amaçları; kimya alanında mesleki donanımı, deneyimi ve araştırma geliştirme yeterlilikleri üst seviyede olan, öz güvenli, yaratıcı, girişimci, işbirliğine yatkın, problem çözme becerileri yüksek, gelişime açık bireyler yetiştirmek ve ülkemizin hedefleri doğrultusunda, katma değeri yüksek disiplinler arası projeler geliştirerek insanlığın karşılaştığı problemlerin çözümüne, yaşam kalitesinin yükseltilmesine ve doğanın korunmasına katkı sağlamaktır. Eğitim amacı misyon/vizyon ilişkisi kurulmuştur. Eğitim amacı ile eğitim planı uyumludur.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

• Kimyada kullanılan temel prensipleri, gerekli olduğunda bilişim teknolojilerini kullanarak edindiği bilgileri uygular ve alanındaki güncel gelişmeleri takip eder.
• Analiz, sentez, ayırma ve saflaştırma yöntemlerine yönelik deneysel planlama ve uygulama yapar, karşılaşılan problemlere çözüm getirir ve sonuçlarını yorumlar.
• Maddelerin nitel ve nicel analizlerinde kullanılan örnek hazırlama tekniklerinin ve aletsel analiz yöntemlerinin temel ilkelerini ifade eder, uygulama alanlarını tartışır.
• Kimyasalların insan ve çevreye etkileri konusunda bilinçli olup, güvenli kullanımlarına yönelik önlemleri alır.
• Kimyasal maddelerin kaynakları, üretimleri, endüstriyel uygulamaları ve teknolojileri hakkında bilgi sahibidir.
• Çözelti kimyasındaki denge tepkimelerini bilir, bunlara dayalı titrasyon uygulamalarını yapar.
• Elektrokimyanın temellerini, yük-akım-potansiyel kavramlarını ve bu kavramların ilişkilerini ifade eder.
• Koordinasyon bileşiklerine ilişkin temel kavram ve kuramlar ile kullanım alanlarına yönelik bilgi sahibidir.
• Organik ve anorganik tepkimeleri ve tepkime mekanizmalarını açıklayabilecek yeterli bilgiye sahiptir.
• Kimyasal denge halini termodinamik veriler ışığında açıklar.
• Atom ve molekül yapılarını kuantum mekaniği ile yorumlar.
• Kimyasal olaylardaki değişimleri, kinetik ve dinamik verileri hesaplayarak yorumlar.
• Hücre ve hücrenin temel yapı taşları olan protein, karbohidrat, lipid ve nükleik asitlerin yapısal özellik ve fonksiyonu konularında yeterli bilgiye sahiptir.
• Canlı organizmalarda karbohidrat, aminoasit ve lipidlerin sentez, yıkım ve kontrol mekanizmalarını ve nükleik asitlerin fonksiyonlarını açıklar.
• Kimyasal bileşiklerin yapı analizlerini yapar ve sonuçlarını yorumlar.
• Bilimsel düşünme, olayları geniş bakış açısıyla değerlendirebilme, sorumluluk alabilme ve zamanı etkin kullanabilme yetilerine sahiptir.

• Teknoloji, gıda, çevre, sağlık alanları ile birlikte, kültürel gelişime ilişkin bilgi ve yeterlilikleri kazanır.


Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

• Okuma yazma yetkinliği
• Çoklu dil yetkinliği
• Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
• Dijital yetkinlik
• Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
• Vatandaşlık yetkinliği
• Girişimcilik yetkinliği
• Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bağıl değerlendirme sistemine göre bir öğrencinin bir dersten başarı notu, o derse ait yarıyıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı düzeyi ve yarıyıl sonu veya bütünleme sınavında aldığı not birlikte değerlendirilerek sınıfın başarı düzeyine göre belirlenir. Bağıl değerlendirme olarak anılacak bu değerlendirme, dersi veren öğretim elemanı tarafından, notların istatistiksel dağılımı ve sınıf ortalaması göz önünde bulundurularak yapılır. Bağıl değerlendirme sonunda her öğrenciye, dersi veren öğretim elemanı tarafından başarı derecesini belirten harflerle ifade edilen başarı notu takdir olunarak verilir. Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

 

90-100            4.00 AA

85-89              3.50 BA

80-84              3.00 BB

75-79              2.50 CB

70-74              2.00 CC

65-69              1.50 DC

 60-64              1.00 DD

50-59              0.50 FD

49 ve aşağısı  0.00 FF

Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca; Y (Yetersiz), B (Başarılı), M (Muaf) notları ortalamaya katılmayan notlar ve D (Devamsız), E (Eksik) notları geçici notlar olup, bunlardan;

a) D notu derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir ve not ortalaması hesabında (FF) notu işlemi görür. b)  B notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.  

c)  Y notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon kuruluş adı Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih- Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) Akreditasyon Başlangıç- Bitiş tarihi; 09.03.2024 -  30.09.2026


Giriş Şartı

Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı'ndan yeterli puan almış olması gerekir.


Başarma Şartları
Öğrenciler 240 AKTS kredisini alarak 4 yıllık eğitimi tamamlamalıdır. Eğitim programındaki tüm dersleri başarıyla tamamlayan, kümülatif not ortalaması en az 2.00 / 4.00 olan ve başarısız notu olmayan öğrenciler Lisans Derecesi almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Doğrudan veya dolaylı olarak kimyayı ilgilendiren çeşitli endüstriler yanında sağlık, adliye, çevre, tarım, ziraat ve gıda sektörlerdeki işletme, üretim, kalite-kontrol, araştırma-geliştirme ve kimya laboratuvarları, fabrikalar, savunma sanayi, enerji üretim merkezleri ve eğitim-öğretim alanları.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanun
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030028619

Qualification Title
Bachelor's degree in chemistry (30% English)
Awarding BodyDokuz Eylül University
Awarding Body Contact Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Awarding Body Urlhttps://www.deu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasChemistry
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Department contains five divisions; analytical chemistry, biochemistry, inorganic chemistry, physical chemistry and organic chemistry. The Chemistry education programme includes one-year English language preparation period followed by 4 years. At the end of the Chemistry Bachelor of Science programme, they are awarded as Chemist. Students who are graduated from the Chemistry Department may apply to MSc and PhD programmes in Chemistry. The Bachelors Degree in Chemistry is awarded to students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 20 working days apprenticeship (course of instruction) period. Chemistry degree program is designed to provide the students the fundamentals of chemistry. The first year courses mainly consist of general chemistry, mathematics, and physics to bring the knowledge levels of students from different background to the same level. The compulsory courses offered in further years include analytical, bio-, inorganic, organic and physical chemistry. These courses also include laboratory studies to provide technical skills necessary to enter their career as chemists. It was mainly aimed to give the students an analytical approach for solving any problem and handling complex information as well as the laboratory experience. Third and fourth year of curriculum include elective courses especially designed to developed the intelligent approach of the students to the problems of industry. Program educational objectives; to raise individuals who are self-confident, creative, entrepreneurial, prone to cooperation, high problem-solving skills, open to development, with high professional equipment, experience and research and development competencies in the field of chemistry, and to solve the problems faced by humanity by developing interdisciplinary projects with high added value in line with the goals of our country, To contribute to the improvement of the quality of life and the protection of nature.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories within higher education institutions or as internships in industry, health institutions and workplaces.

Description
  • To be able to apply the basic principles used in chemistry, the knowledge acquired by using information technologies when necessary and to follow the current developments in the field.
  • To be able to make experimental planning and application for analysis, synthesis, separation and purification methods, to solve the problems encountered and to interpret the results.
  • Expresses the basic principles of sample preparation techniques and instrumental analysis methods used in qualitative and quantitative analysis of substances and discusses their application areas.
  • To be aware of the effects of chemicals on human and environment and to take precautions for their safe use.
  • Have knowledge about the sources, production, industrial applications and technologies of chemical substances.
  • Knows equilibrium reactions in solution chemistry and makes titration applications based on them.
  • Expresses the fundamentals of electrochemistry, the concepts of charge-current-potential and the relations of these concepts.
  • To have knowledge about the basic concepts and theories of coordination compounds and their application areas.
  • Has sufficient knowledge to explain organic and inorganic reactions and reaction mechanisms.
  • Explains the state of chemical equilibrium in the light of thermodynamic data.
  • Interpret atomic and molecular structures with quantum mechanics.
  • Interpret the changes in chemical events by calculating kinetic and dynamic data.
  • Has sufficient knowledge about the structural properties and functions of proteins, carbohydrates, lipids and nucleic acids, which are the basic building blocks of the cell and cell.
  • Explains the synthesis, degradation and control mechanisms of carbohydrates, amino acids and lipids and the functions of nucleic acids in living organisms.
  • Analyzes the structure of chemical compounds and interprets the results.
  • Has the ability to think scientifically, to evaluate events from a broad perspective, to take responsibility and to use time effectively.
  • Gains knowledge and competencies related to technology, food, environment, health and cultural development.
Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.
• Literacy competence
• Multilingual competence
• Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
• Digital competence
• Personal, social and learning to learn competence
• Citizenship competence
• Entrepreneurship competence
• Cultural awareness and expressive competence

Further Info

According to the relative evaluation system, a student's success grade in a course is determined according to the success level of the class by evaluating the success level of the semester studies for that course and the grade he received in the final or make-up exam. This evaluation, which will be referred to as relative evaluation, is made by the instructor teaching the course, taking into account the statistical distribution of grades and the class average. At the end of the relative evaluation, each student is given a grade of success, expressed in letters indicating the degree of success, by the instructor teaching the course. The degrees of success and coefficients expressed by the success grades are shown in the table below.

90-100            4.00 AA

85-89              3.50 BA

80-84              3.00 BB

75-79              2.50 CB

70-74              2.00 CC

65-69              1.50 DC

 60-64              1.00 DD

50-59              0.50 FD

49 and below  0.00 FF

A student who receives one of the AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD grades from a course is deemed to have succeeded that course. Moreover; Y (Unsatisfactory), B (Pass), M (Exempt) grades are grades that are not included in the average, and D (Absentee), E (Incomplete) grades are temporary grades;

  1. D grade is given to students who do not have the right to take the exam because they do not fulfill their attendance obligations or conditions regarding course practices, and is treated as (FF) grade in the grade point average calculation.
  2.  Grade B is given to students who are successful in courses that are not included in their grade point average.
  3.  Y grade is given to students who fail to succeed in courses that are not included in their grade point average.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of the National Core Education Programs shall be determined by the relevant Deans.
2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.
4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The Association for Evaluaiton and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences  (FEDEK) 09.03.2024 -  30.09.2026

Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or equivalent and must have a sufficient score from the University Student Selection Examination.

Conditions for SuccessStudents are required to successfully pass all courses to graduate from this four year program. This degree is awarded to all students who succeed all courses, successfully complete 20 days of practical training program and the Graduation Project, satisfy minimum 240 ECTS credits and have a minimum 2.00 / 4.00 overall Cumulative Grade Point Average (CGPA).
Progression Paths (Relationship Type)

Various industries directly or indirectly related to chemistry, as well as business, production, quality-control, research and development and chemical laboratories, factories, defense industry, energy production centers and education and training areas in health, justice, environment, agriculture, agriculture and food sectors.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030028619


Qualification Title
Bachelor's degree in chemistry (30% English)

Awarding Body
Dokuz Eylül University

Awarding Body Contact
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Department contains five divisions; analytical chemistry, biochemistry, inorganic chemistry, physical chemistry and organic chemistry. The Chemistry education programme includes one-year English language preparation period followed by 4 years. At the end of the Chemistry Bachelor of Science programme, they are awarded as Chemist. Students who are graduated from the Chemistry Department may apply to MSc and PhD programmes in Chemistry. The Bachelors Degree in Chemistry is awarded to students who have successfully completed all courses in the curriculum, including 20 working days apprenticeship (course of instruction) period. Chemistry degree program is designed to provide the students the fundamentals of chemistry. The first year courses mainly consist of general chemistry, mathematics, and physics to bring the knowledge levels of students from different background to the same level. The compulsory courses offered in further years include analytical, bio-, inorganic, organic and physical chemistry. These courses also include laboratory studies to provide technical skills necessary to enter their career as chemists. It was mainly aimed to give the students an analytical approach for solving any problem and handling complex information as well as the laboratory experience. Third and fourth year of curriculum include elective courses especially designed to developed the intelligent approach of the students to the problems of industry. Program educational objectives; to raise individuals who are self-confident, creative, entrepreneurial, prone to cooperation, high problem-solving skills, open to development, with high professional equipment, experience and research and development competencies in the field of chemistry, and to solve the problems faced by humanity by developing interdisciplinary projects with high added value in line with the goals of our country, To contribute to the improvement of the quality of life and the protection of nature.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories within higher education institutions or as internships in industry, health institutions and workplaces.


Description
  • To be able to apply the basic principles used in chemistry, the knowledge acquired by using information technologies when necessary and to follow the current developments in the field.
  • To be able to make experimental planning and application for analysis, synthesis, separation and purification methods, to solve the problems encountered and to interpret the results.
  • Expresses the basic principles of sample preparation techniques and instrumental analysis methods used in qualitative and quantitative analysis of substances and discusses their application areas.
  • To be aware of the effects of chemicals on human and environment and to take precautions for their safe use.
  • Have knowledge about the sources, production, industrial applications and technologies of chemical substances.
  • Knows equilibrium reactions in solution chemistry and makes titration applications based on them.
  • Expresses the fundamentals of electrochemistry, the concepts of charge-current-potential and the relations of these concepts.
  • To have knowledge about the basic concepts and theories of coordination compounds and their application areas.
  • Has sufficient knowledge to explain organic and inorganic reactions and reaction mechanisms.
  • Explains the state of chemical equilibrium in the light of thermodynamic data.
  • Interpret atomic and molecular structures with quantum mechanics.
  • Interpret the changes in chemical events by calculating kinetic and dynamic data.
  • Has sufficient knowledge about the structural properties and functions of proteins, carbohydrates, lipids and nucleic acids, which are the basic building blocks of the cell and cell.
  • Explains the synthesis, degradation and control mechanisms of carbohydrates, amino acids and lipids and the functions of nucleic acids in living organisms.
  • Analyzes the structure of chemical compounds and interprets the results.
  • Has the ability to think scientifically, to evaluate events from a broad perspective, to take responsibility and to use time effectively.
  • Gains knowledge and competencies related to technology, food, environment, health and cultural development.

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.
• Literacy competence
• Multilingual competence
• Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
• Digital competence
• Personal, social and learning to learn competence
• Citizenship competence
• Entrepreneurship competence
• Cultural awareness and expressive competence


Further Info

According to the relative evaluation system, a student's success grade in a course is determined according to the success level of the class by evaluating the success level of the semester studies for that course and the grade he received in the final or make-up exam. This evaluation, which will be referred to as relative evaluation, is made by the instructor teaching the course, taking into account the statistical distribution of grades and the class average. At the end of the relative evaluation, each student is given a grade of success, expressed in letters indicating the degree of success, by the instructor teaching the course. The degrees of success and coefficients expressed by the success grades are shown in the table below.

90-100            4.00 AA

85-89              3.50 BA

80-84              3.00 BB

75-79              2.50 CB

70-74              2.00 CC

65-69              1.50 DC

 60-64              1.00 DD

50-59              0.50 FD

49 and below  0.00 FF

A student who receives one of the AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD grades from a course is deemed to have succeeded that course. Moreover; Y (Unsatisfactory), B (Pass), M (Exempt) grades are grades that are not included in the average, and D (Absentee), E (Incomplete) grades are temporary grades;

  1. D grade is given to students who do not have the right to take the exam because they do not fulfill their attendance obligations or conditions regarding course practices, and is treated as (FF) grade in the grade point average calculation.
  2.  Grade B is given to students who are successful in courses that are not included in their grade point average.
  3.  Y grade is given to students who fail to succeed in courses that are not included in their grade point average.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of the National Core Education Programs shall be determined by the relevant Deans.
2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.
4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The Association for Evaluaiton and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences  (FEDEK) 09.03.2024 -  30.09.2026


Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or equivalent and must have a sufficient score from the University Student Selection Examination.


Conditions for Success
Students are required to successfully pass all courses to graduate from this four year program. This degree is awarded to all students who succeed all courses, successfully complete 20 days of practical training program and the Graduation Project, satisfy minimum 240 ECTS credits and have a minimum 2.00 / 4.00 overall Cumulative Grade Point Average (CGPA).

Progression Paths (Relationship Type)

Various industries directly or indirectly related to chemistry, as well as business, production, quality-control, research and development and chemical laboratories, factories, defense industry, energy production centers and education and training areas in health, justice, environment, agriculture, agriculture and food sectors.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode