Yeterlilik Kodu

TR0030015053

Yeterlilik Adı
Klasik Arkeoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tarih ve arkeoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Klasik Arkeoloji özellikle Ege dünyasındaki Yunan ve Roma uygarlıkları üzerine yoğunlaşmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Sınıflar, Arkeoloji Laboratuvarları, Müzeler, Kazı ve Yüzey Araştırmaları arazileri.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Arkeolojik verilerin ve materyalin dönem, stil ve kronoloji sorunlarını ayırt edebilme ve çözümler.
  • Arkeolojik materyalin korunmasını ve toplum nezdinde tanıtımını, turizm ve çevre ile ilişkisi içinde çözer.
  • Arkeolojik verileri görsel ve sözel çerçevede teknolojik araçları da kullanarak belgeleme, yorumlama, analiz edebilme ve çağdaş yöntemlerle çözebilme
  • Arkeolojik uygulamalar için gerekli çağdaş teknikleri ve araçları kullanır.
  • Antik Çağ Dünyasını tarih, coğrafya, felsefe, edebiyat, ekonomi, antropoloji, mimari vb. farklı bilimsel disiplinlerin verileri ile birlikte anlama, değerlendirme ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Arkeolojik sit alanlarındaki arazi çalışmalarında (kazı ve survey) proje oluşturabilme ya da projelerde sorumluluk alır.
  • Disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması yapar.
  • Yaşam boyu alanındaki güncel gelişmeleri izlemenin gerekli olduğunun bilincine sahip olarak Türkçe ve yabancı dillerdeki kaynakları tarayabilme (kütüphane ve bilişim), kullanabilme, öğrenme alışkanlığı kazanabilme ve sürekli kendini yenileme becerisine sahip olur.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur.
  • Arkeolojik sorunların çözümünde bireysel çalışma ve bağımsız karar verme yetisine sahip olur.
  • Arkeoloji eğitimi sırasında Terminoloji, Kültür Kronolojisi, Tarihi Coğrafya, Mimarlık, Heykeltraşlık-Plastik, Seramik, Nümismatik gibi temel alanlarda edindiği bilgileri birleştirerek ve karşılaştırarak kullanma becerisine sahip olur.
  • Arkeoloji öğretim programlarında alan dışı en az iki adet ders almış olur.
  • Arkeolojik alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarındaki etkileri (kültürel miras, çevre sorunları, ekonomi, sürdürülebilirlik vb.) ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık bilincine sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Fakültemizde bağıl değerlendirme uygulanmaktadır. Öğrenciler derslere ve sınavlara katılmak zorundadırlar. Öğrencinin devamı öğretim üyesi tarafından takip edilir. Ara sınavların tümü yarı yılın dokuzuncu haftasında yapılmaktadır. Her yarı yılda her ders için bir ara sınav yapılır. Ara sınavların tarihi ve programı yarı yılın başladığı ilk ay içinde bölüm tarafından ilan edilir. Ara sınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri yine bölümde ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde fakülte yönetim kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır. Bazı öğretim üyeleri sınav başarı notunu hesaplarken diğer bazı ölçütleri de (örneğin, derse devam, seminer sunumu, yazılı ödev, vb.) göz önünde bulundurmaktadır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 28.08.2023/30.09.2026

Giriş Şartı
  • Orta öğretimden yüksek öğretime geçişte iki aşamalı bir sınav sistemi uygulanmaktadır. Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Sınavlara ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Sınav sisteminin birinci aşaması YTY olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınavdır. “TYT”, orta öğretimi başarı ile tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı, yüksek öğretime geçiş için yeterliliği ölçen bir sınavdır. TYT’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puanı olmayan adayların; TYT puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve ikinci aşamadaki AYT sınavına girme hakları bulunmamaktadır.
  • TYT’de 150.000-169.999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih hakkı kazanır. TYT puanlarından en az biri 170 ve daha fazla olan adaylar, ikinci aşama sınavlarına (AYT) girme hakkı kazanır. TYT’de 170 ve üzeri puan alan adaylar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını, hem de TYT puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih hakkı kazanır. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan eğitim programları dışındaki yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekir.
  • Sınav sisteminin ikinci aşaması “Alan Yeterlilik Testi” (AYT) olarak adlandırılmaktadır. Bu sınavlar, adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlardır. AYT'de uygulanan her test ayrı ayrı değerlendirmeye alınır ve her test için bir standart puan hesaplanır. AYT’de 170 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilir.
Başarma Şartları Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015053


Yeterlilik Adı
Klasik Arkeoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Klasik Arkeoloji özellikle Ege dünyasındaki Yunan ve Roma uygarlıkları üzerine yoğunlaşmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Sınıflar, Arkeoloji Laboratuvarları, Müzeler, Kazı ve Yüzey Araştırmaları arazileri.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Arkeolojik verilerin ve materyalin dönem, stil ve kronoloji sorunlarını ayırt edebilme ve çözümler.
  • Arkeolojik materyalin korunmasını ve toplum nezdinde tanıtımını, turizm ve çevre ile ilişkisi içinde çözer.
  • Arkeolojik verileri görsel ve sözel çerçevede teknolojik araçları da kullanarak belgeleme, yorumlama, analiz edebilme ve çağdaş yöntemlerle çözebilme
  • Arkeolojik uygulamalar için gerekli çağdaş teknikleri ve araçları kullanır.
  • Antik Çağ Dünyasını tarih, coğrafya, felsefe, edebiyat, ekonomi, antropoloji, mimari vb. farklı bilimsel disiplinlerin verileri ile birlikte anlama, değerlendirme ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Arkeolojik sit alanlarındaki arazi çalışmalarında (kazı ve survey) proje oluşturabilme ya da projelerde sorumluluk alır.
  • Disiplin içi ve disiplinler arası ekip çalışması yapar.
  • Yaşam boyu alanındaki güncel gelişmeleri izlemenin gerekli olduğunun bilincine sahip olarak Türkçe ve yabancı dillerdeki kaynakları tarayabilme (kütüphane ve bilişim), kullanabilme, öğrenme alışkanlığı kazanabilme ve sürekli kendini yenileme becerisine sahip olur.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur.
  • Arkeolojik sorunların çözümünde bireysel çalışma ve bağımsız karar verme yetisine sahip olur.
  • Arkeoloji eğitimi sırasında Terminoloji, Kültür Kronolojisi, Tarihi Coğrafya, Mimarlık, Heykeltraşlık-Plastik, Seramik, Nümismatik gibi temel alanlarda edindiği bilgileri birleştirerek ve karşılaştırarak kullanma becerisine sahip olur.
  • Arkeoloji öğretim programlarında alan dışı en az iki adet ders almış olur.
  • Arkeolojik alan uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarındaki etkileri (kültürel miras, çevre sorunları, ekonomi, sürdürülebilirlik vb.) ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık bilincine sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Fakültemizde bağıl değerlendirme uygulanmaktadır. Öğrenciler derslere ve sınavlara katılmak zorundadırlar. Öğrencinin devamı öğretim üyesi tarafından takip edilir. Ara sınavların tümü yarı yılın dokuzuncu haftasında yapılmaktadır. Her yarı yılda her ders için bir ara sınav yapılır. Ara sınavların tarihi ve programı yarı yılın başladığı ilk ay içinde bölüm tarafından ilan edilir. Ara sınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri yine bölümde ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde fakülte yönetim kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır. Bazı öğretim üyeleri sınav başarı notunu hesaplarken diğer bazı ölçütleri de (örneğin, derse devam, seminer sunumu, yazılı ödev, vb.) göz önünde bulundurmaktadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 28.08.2023/30.09.2026


Giriş Şartı
  • Orta öğretimden yüksek öğretime geçişte iki aşamalı bir sınav sistemi uygulanmaktadır. Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Sınavlara ilişkin ayrıntılı bilgiye http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşılabilir. Sınav sisteminin birinci aşaması YTY olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınavdır. “TYT”, orta öğretimi başarı ile tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı, yüksek öğretime geçiş için yeterliliği ölçen bir sınavdır. TYT’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puanı olmayan adayların; TYT puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve ikinci aşamadaki AYT sınavına girme hakları bulunmamaktadır.
  • TYT’de 150.000-169.999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih hakkı kazanır. TYT puanlarından en az biri 170 ve daha fazla olan adaylar, ikinci aşama sınavlarına (AYT) girme hakkı kazanır. TYT’de 170 ve üzeri puan alan adaylar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını, hem de TYT puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih hakkı kazanır. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan eğitim programları dışındaki yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekir.
  • Sınav sisteminin ikinci aşaması “Alan Yeterlilik Testi” (AYT) olarak adlandırılmaktadır. Bu sınavlar, adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlardır. AYT'de uygulanan her test ayrı ayrı değerlendirmeye alınır ve her test için bir standart puan hesaplanır. AYT’de 170 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilir.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015053

Qualification Title
Bachelor's Degree in Classical Archaeology
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasHistory and archaeology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • Classical Archaeology focuses on Greek and Roman civilizations, especially in the Aegean world.
Learning Environments
  • Classrooms, Archaeology Laboratories, Museums, Excavation and Survey sites.
Description
  • To be able to distinguish and analyze the period, style and chronology problems of archaeological data and material
  • To be able to solve the conservation and promotion of archaeological material in relation to tourism and environment
  • To be able to document, interpret, analyze and solve archaeological data in visual and verbal framework using technological tools and contemporary methods
  • To be able to use modern techniques and tools necessary for archaeological applications
  • To be able to understand, evaluate and interpret the ancient world with the data of different scientific disciplines such as history, geography, philosophy, literature, economics, anthropology, architecture, etc.
  • To be able to create projects or take responsibility in projects in field studies (excavation and survey) in archaeological sites
  • To be able to work in disciplinary and interdisciplinary teams
  • Having the awareness that it is necessary to follow the current developments in the field throughout life, to be able to scan resources in Turkish and foreign languages (library and informatics), to use them, to gain the habit of learning and to have the ability to constantly renew oneself.
  • To be aware of professional and ethical responsibility
  • To be able to work individually and make independent decisions in solving archaeological problems
  • To be able to have the ability to combine and compare the knowledge acquired in basic fields such as Terminology, Cultural Chronology, Historical Geography, Architecture, Sculpture-Plastic, Ceramics, Numismatics during archaeology education.
  • To have taken at least two out-of-field courses in archaeology curriculum
  • To be able to have awareness of the universal and social effects of archaeological field practices (cultural heritage, environmental problems, economy, sustainability, etc.) and their legal consequences. 
Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • Relative assessment is applied in our faculty. Students are obliged to attend classes and exams. Student attendance is monitored by the faculty member. All midterm exams are held in the ninth week of the semester. One midterm exam is held for each course in each semester. The date and program of the midterm exams are announced by the department in the first month of the semester. In addition to the midterm exam, a final exam is held for each course. The date and place of the final exams are also announced in the department. Students who cannot take the exam due to an excuse may be given the right to an excuse exam with the decision of the faculty board of directors if they have a valid excuse. In courses where midterm and final exams are held, the success grade is calculated by taking 40% of the midterm exam grade and 60% of the final exam grade. Some faculty members also take into account some other criteria (e.g. class attendance, seminar presentation, written homework, etc.) when calculating the exam grade.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • A two-stage examination system is applied for the transition from secondary to higher education. The exams are conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Detailed information about the exams can be found at http://www.osym.gov.tr. The first stage of the exam system is a single and common exam called “TYT”. “TYT” is an exam that measures the qualification for transition to higher education for those who have successfully completed secondary education and wish to pursue higher education. Candidates who do not have a score of 150 and above in at least one score type in TYT; They do not have the right to choose a higher education program with their TYT scores and to take the AYT exam in the second stage.
  • Candidates who score between 150.000- 169.999 in TYT are entitled to choose only vocational school associate degree programs and open education programs. Candidates with at least one of the TYT scores of 170 or more are entitled to take the second stage exams (AYT). Candidates who score 170 and above in TYT are entitled to choose both vocational school associate degree programs and open education programs and undergraduate programs that take students with TYT score. In order to apply to higher education programs other than education programs that take students with a special talent exam, the TYT score must be 150 and above. The second stage of the exam system is called “Field Proficiency Test” (AYT).
  • These exams are exams that measure the knowledge and skills of candidates at the course level and determine the success score to be taken as the basis for placement in formal undergraduate programs other than open education. Each test administered in AYT is evaluated separately and a standard score is calculated for each test. Those who score 170 and above in AYT can choose undergraduate programs that accept students with LYS score types.
Conditions for Success Successful completion of all the courses available in the program (equivalent to 240 ECTS in total) and having a GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Candidates who have successfully completed their undergraduate education can study in graduate programs in their own fields or related fields, provided that they get a valid grade from the ALES exam and have sufficient English language skills.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015053


Qualification Title
Bachelor's Degree in Classical Archaeology

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • Classical Archaeology focuses on Greek and Roman civilizations, especially in the Aegean world.

Learning Environments
  • Classrooms, Archaeology Laboratories, Museums, Excavation and Survey sites.

Description
  • To be able to distinguish and analyze the period, style and chronology problems of archaeological data and material
  • To be able to solve the conservation and promotion of archaeological material in relation to tourism and environment
  • To be able to document, interpret, analyze and solve archaeological data in visual and verbal framework using technological tools and contemporary methods
  • To be able to use modern techniques and tools necessary for archaeological applications
  • To be able to understand, evaluate and interpret the ancient world with the data of different scientific disciplines such as history, geography, philosophy, literature, economics, anthropology, architecture, etc.
  • To be able to create projects or take responsibility in projects in field studies (excavation and survey) in archaeological sites
  • To be able to work in disciplinary and interdisciplinary teams
  • Having the awareness that it is necessary to follow the current developments in the field throughout life, to be able to scan resources in Turkish and foreign languages (library and informatics), to use them, to gain the habit of learning and to have the ability to constantly renew oneself.
  • To be aware of professional and ethical responsibility
  • To be able to work individually and make independent decisions in solving archaeological problems
  • To be able to have the ability to combine and compare the knowledge acquired in basic fields such as Terminology, Cultural Chronology, Historical Geography, Architecture, Sculpture-Plastic, Ceramics, Numismatics during archaeology education.
  • To have taken at least two out-of-field courses in archaeology curriculum
  • To be able to have awareness of the universal and social effects of archaeological field practices (cultural heritage, environmental problems, economy, sustainability, etc.) and their legal consequences. 

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Relative assessment is applied in our faculty. Students are obliged to attend classes and exams. Student attendance is monitored by the faculty member. All midterm exams are held in the ninth week of the semester. One midterm exam is held for each course in each semester. The date and program of the midterm exams are announced by the department in the first month of the semester. In addition to the midterm exam, a final exam is held for each course. The date and place of the final exams are also announced in the department. Students who cannot take the exam due to an excuse may be given the right to an excuse exam with the decision of the faculty board of directors if they have a valid excuse. In courses where midterm and final exams are held, the success grade is calculated by taking 40% of the midterm exam grade and 60% of the final exam grade. Some faculty members also take into account some other criteria (e.g. class attendance, seminar presentation, written homework, etc.) when calculating the exam grade.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • A two-stage examination system is applied for the transition from secondary to higher education. The exams are conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Detailed information about the exams can be found at http://www.osym.gov.tr. The first stage of the exam system is a single and common exam called “TYT”. “TYT” is an exam that measures the qualification for transition to higher education for those who have successfully completed secondary education and wish to pursue higher education. Candidates who do not have a score of 150 and above in at least one score type in TYT; They do not have the right to choose a higher education program with their TYT scores and to take the AYT exam in the second stage.
  • Candidates who score between 150.000- 169.999 in TYT are entitled to choose only vocational school associate degree programs and open education programs. Candidates with at least one of the TYT scores of 170 or more are entitled to take the second stage exams (AYT). Candidates who score 170 and above in TYT are entitled to choose both vocational school associate degree programs and open education programs and undergraduate programs that take students with TYT score. In order to apply to higher education programs other than education programs that take students with a special talent exam, the TYT score must be 150 and above. The second stage of the exam system is called “Field Proficiency Test” (AYT).
  • These exams are exams that measure the knowledge and skills of candidates at the course level and determine the success score to be taken as the basis for placement in formal undergraduate programs other than open education. Each test administered in AYT is evaluated separately and a standard score is calculated for each test. Those who score 170 and above in AYT can choose undergraduate programs that accept students with LYS score types.

Conditions for Success
Successful completion of all the courses available in the program (equivalent to 240 ECTS in total) and having a GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Candidates who have successfully completed their undergraduate education can study in graduate programs in their own fields or related fields, provided that they get a valid grade from the ALES exam and have sufficient English language skills.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode