Yeterlilik Kodu | TR0030033391 | |
Yeterlilik Adı | Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İzmir Bakırçay Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Gazi Mustafa Kemal Mahallesi, Kaynaklar Caddesi Seyrek, Menemen, İzmir | |
Sorumlu Kurum URL | http://bakircay.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Programdan mezun olmak için öğrencilerimizin iki yıllık ön lisans programında öngörülen dersleri 4.00 üzerinden 2.00 ortalama ve 120 AKTS ile tamamlaması gerekmektedir. Bu gereklilikleri yerine getiren öğrenciler diploma almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Laborant ve Veteriner Sağlık Programı mezunları “Veteriner Sağlık Teknikeri” unvanı alır. Mezunlar kamu ve özel sektörde gıda, yem ve hayvan hastalıklarının teşhis ve analiz laboratuvarlarında teknik personel olarak görevlendirilir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İl ve İlçe Mürdürlükleri, Kontrol ve Araştırma Enstitüleri, İl Kontrol laboratuvarları gibi ilgili kuruluşlarda teknik personel unvanı ile görevlendirilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030033391
- Teorik bilgisini pratiğe aktarabilen tıbbi laboratuvar teknolojilerini ve materyallerini bilerek, bu teknolojileri yetkin şekilde kullanarak mesleğini ileriye taşır.
- Laboratuvardaki hijyen, sanitasyon ve biyogüvenlik kuralları hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri görevleri sırasında etkin bir şekilde kullanabilecek beceriye sahip olur.
- Laboratuvarda mikrobiyolojik, biyokimyasal, parazitolojik, patolojik ve yem numunelerini alıp işleyebilecek ve bunlarda kullanılan testleri-deneyleri yapabilecek bilgiye sahip olur.
- Laboratuvar ve veteriner sağlık alanında kayıt tutma ve arşivleme sistemlerini kullanabilecek bilgi birikimine sahip olur.
- Hayvan hastanelerinde, veteriner poliklinik ve kliniklerinde, hayvan çiftliklerinde hastalıklardan korunma ve enfeksiyon kontrolü için veteriner hekim gözetiminde hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulayabilecek bilgiye sahip olur.
- Hayvan ve toplum sağlığını tehlikeye atacak salgın ve zoonoz hastalıkların etkenlerini, vektörlerini tanıyacak bilgi birikimine sahip olup bu hastalıkları önlemek için sahada etkin şekilde çalışarak halk sağlığına katkı sağlar.
- Teorik ve uygulamalı eğitimleriyle hekimin istediği tedavi protokollerini uygulayabilecek bilgi ve yeteneğe sahip olur.
- Hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı ile ilgili öğrenmiş olduğu temel, güncel ve pratik bilgileri sahada uygulamaya çevirebilecek bilgi birikimine sahip olur.
- Hayvan refahı ve davranışları konusunda yeterli bilgiye sahip olarak ilgilendiği hayvanların sağlıklı ve çevreyle uyum içinde yaşamasını sağlayabilecek beceriye sahip olur.
- Hayvanlarda, hastalık-sağlık ve üretim ilişkisini kavrayarak verimin arttırılmasında etkin rol alır.
- Hayvan sağlığında önemli problemlerden olan döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemler almak ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirebilecek donanıma sahip olur.
- Nitelikli ara eleman olarak hekim ve hasta/ hasta sahibi arasındaki iletişimi kurabilir; bireysel, grup ve disiplinler arası ekiplerde yer alarak, alanı ile ilgili görevleri yerine getirebilecek bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olur.
- Süt sığırcılığı, besicilik, buzağı bakımı konusunda gerekli teorik ve pratik bilgiye sahip olur ve bu bilgileri sahada yetkin bir şekilde kullanır.
- Hayvan besleme ve hayvan yetiştiriciliği alanında temel bilgilere sahip olur.
- Tek mideli, kanatlı ve ruminantlar arasında sindirim sistemi farklılıklarından kaynaklı olarak besleme protokollerini özelleştirerek uygular.
- Hayvan türlerinin üreme organlarının fonksiyonel yapısını bilir, seksüel siklusları ve doğum fizyolojisi hakkında bilgiye sahip olur.
- Sahada bu bilgiler eşliğinde, veteriner hekim kontrolünde doğuma yardım eder ve östrus zamanlarını belirleyip suni tohumlamada yardımcı olarak görev alır.
- Veteriner hekime muayene, görüntüleme ve cerrahi uygulamalar sırasında yardımda bulunabilir ve hekim tarafından planlanan her türlü uygulamayı yapabilecek yetkinlikte olur.
- Koyun ve keçi yetiştiriciliği hakkındaki temel kavramları, ırkları, morfolojik yapılarını, fizyolojilerini, hastalık ve korunma yollarını bilir.
- Bu bilgileri sahada verimi arttırmak için kullanır.
- Mesleki bilgi ve becerilerini yaşam boyu öğrenme ile sürekli geliştirir.
- Mesleki alan ile ilgili araştırma yapabilir, bilgi toplayıp rapor veya sunum haline getirerek bunları gruplara açık bir şekilde sözlü ve yazılı olarak anlatabilir ve takım çalışması yapabilir.
- Ulusal ve uluslararası alanda kendi alanı ile ilgili olarak teknolojiyi izler ve ileri teknolojilerin alanına aktarılmasında rol alır.
- Mesleki alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda çalışabilecek ve burada çalışmalarını yürütebilecek yeterlilikte ve kabiliyette olur.
Laborant ve Veteriner Sağlık Programı mezunları “Veteriner Sağlık Teknikeri” unvanı alır. Mezunlar kamu ve özel sektörde gıda, yem ve hayvan hastalıklarının teşhis ve analiz laboratuvarlarında teknik personel olarak görevlendirilir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı İl ve İlçe Mürdürlükleri, Kontrol ve Araştırma Enstitüleri, İl Kontrol laboratuvarları gibi ilgili kuruluşlarda teknik personel unvanı ile görevlendirilir.
Qualification Code | TR0030033391 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Bakırçay University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://bakircay.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |