Yeterlilik Kodu

TR0030018141

Yeterlilik Adı
Makine Mühendisliği (%30 İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumKTO Karatay Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAkabe Mah. Alaaddin Kap Cad. No: 130 42020 Karatay / KONYA | TÜRKİYE
Sorumlu Kurum URLhttps://karatay.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mekanik ve metal ticareti
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

KTO Karatay Üniversitesi 2009 yılında kurulmuş ve Makine Mühendisliği Programı 2012 yılında Mühendislik fakültesi bünyesinde eğitim dili %30 İngilizce olarak faaliyete başlamıştır.

Makine Mühendisliği Bölümü'ndeki 4 yıllık programda verilen dersler, mühendislik bilgisi ve teknik beceriler üzerine odaklanmakta olup, çoğunluğu zorunlu derslerden oluşmaktadır. İlk yılın başından itibaren, seçmeli dersler giderek artan bir şekilde 8. yarıyılın sonuna kadar sunulmaktadır.

Makine Mühendisliği Programında eğitim, modern teknolojik altyapı ve yazılım araçlarıyla desteklenmektedir. Öğrencilerimizin mezuniyet öncesinde sektöre uyum sağlayabilmesi amacıyla, her biri 40 iş günü süren bir staj programı yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Makina Mühendisliği bölümü mezunlarımızın;

  • Özel sektörde orta/büyük ölçekli işletmelerde veya çeşitli kamu kuruluşlarında görev alabilmeleri,
  • Akademik alanda yurtiçi ve/veya yurtdışı çalışmalar yapabilmeleri, uygulamalı ve/veya deneysel çalışmalar yapabilmeleri, kurumların Ar-Ge birimlerinde çalışabilmeleri,
  • Mesleki veya topluma hizmet amacı ile kurulmuş organizasyonlarda çeşitli kademelerde çalışabilmeleri,

program eğitim amaçlarımız olarak belirlenmiştir.

Bölümümüz bünyesinde bulunan Makina dinamiği laboratuvarı, mekanik atölye, hidrolik-pnömatik laboratuvarı, ölçme laboratuvarı, ısı-akışkan laboratuvarı ve nümerik analiz laboratuvarıyla, öğrencilerimizin temel mühendislik derslerinde öğrendikleri temel kavramları deneysel yöntemler kullanarak gerçek sistemler üzerinde görme ve pratik becerilerini geliştirme imkânına sahip olmalarını sağlıyoruz. Bu araştırma ortamları sayesinde öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında takım çalışması bilincini kazandırmayı hedefliyoruz.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel Bilimleri Mühendislik Sistemlerinin Analizi İçin Kullanabilme.
  • Mekanik Sistemlerin Analizini Yapabilme.
  • Mekanik Kontrol Sistemlerinin Analizini Yapabilme .
  • Mekanik Sistemlerin Tasarımını Yapabilme.
  • Mekanik Sistemlerin Elektriksel Tasarımını Anlayabilme.
  • Bilgi İşlem, Kontrol ve İşletim Sistemi Tasarımını Yapabilme .
  • Mekanik Sistem Tasarımı, Tümleşik Tasarım Yapabilme.
  • Mekanik Sistem Uygulama Tasarımı Yapabilme.
  • Mekanik Sistemlerin İmalatını Yapabilme.
  • Toplumumuzun ve İnsanlığın Gelişmesine Katkı Sağlama.
  • Yenilikçi Tasarım, Uluslararası Rekabet, ARGE Yeteneği Kazanma
Anahtar Yetkinlikler
  • Ar-Ge Yapma Yetkinliği
  • Teknik Bilgi Okuma ve Yazma Yetkinliği
  • İleri Yeni Teknoloji Bilgisi
  • Çoklu Dil Yetkinliği
  • Matematiksel ve Mühendislik Bilgisi
  • Dijital Yetkinlik
  • Proje Yönetimi ve Organizasyon Yetkinliği
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkinliği
  • Çevre ve Sürdürülebilirlik Yetkinliği
  • Hukuki ve Etik Yetkinlik
  • Takım Çalışması ve Liderlik Yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Makine mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır.

Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.

Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

Puan AralığıVerilen NotKatsayı90-100 A 4,085-89 A- 3,780-84 B+ 3,375-79 B 3,070-74 B- 2,765-69 C+ 2,360-64 C 2,055-59 C- 1,750-54 D+ 1,340-49 D 1,00-39 FF 0,0 Diğer harf notları şunlardır :1-) FG = Sınava Girmedi2-) FX = Devamsız3-) I = Eksik4-) S = Yeterli5-) U = Yetersiz 6-) T = Transfer7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir.

Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer.

YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir.

YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır.

Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurur.

Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır.

Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkiye’de ve dünyada en geniş çalışma alanı olan Makina Mühendisliği dünün, bugünün ve geleceğin mesleğidir.

Makine mühendisi, en genel tanımıyla her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, bakım onarımı ve işlemesi konularında eğitim, araştırma ve çalışma yapar. Dolayısıyla geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Makine mühendisleri fabrikalardan, şantiyelerden, santrallere, araştırma merkezlerinden imalat sanayine enerji sektöründen, inşaat sektörüne kimya sanayinden, ilaç sanayine savunma sanayinden, otomotiv sanayinde beyaz eşya sanayisine kadar her sektörde çalışma olanağı bulabilirler.

Günümüzde makine mühendisi ihtiyacı artarak devam etmekte ve arz talebin gerisinde kalmaktadır. İleride Ar-Ge faaliyetlerine daha da ağırlık verileceği göz önüne alındığında, yeni endüstrilerle, eski endüstrilerdeki gelişmelerle ve yenilebilir enerji kaynaklarındaki gelişmelerle, Makine mühendislerine olan talebin artarak devam edeceği bilinmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü olarak sunduğumuz müfredat, akademik ve endüstriyel yaklaşımlar tasarım ve üretimi birlikte ele alarak mühendisliğin asıl amacı olan endüstri ve toplumun karşılaştığı problemlere çözüm olacak ürünler ve süreçleri ilişkilendirilerek oluşturulmuştur.

Tasarım ağırlıklı programla, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yönü kuvvetli olacak olan mezunlarımız, tüm sektörlere ait fabrika ve işyerlerinde, temel ve uygulamalı araştırmalar yapan kurum ve kuruluşlardan ileri teknoloji malzemelerinde yoğunlaşan endüstrilere kadar geniş bir alanda çalışabilecekleri gibi, kendi kuracakları firmalarda çalışma imkanına da sahip olacaklardır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030018141


Yeterlilik Adı
Makine Mühendisliği (%30 İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
KTO Karatay Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Akabe Mah. Alaaddin Kap Cad. No: 130 42020 Karatay / KONYA | TÜRKİYE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

KTO Karatay Üniversitesi 2009 yılında kurulmuş ve Makine Mühendisliği Programı 2012 yılında Mühendislik fakültesi bünyesinde eğitim dili %30 İngilizce olarak faaliyete başlamıştır.

Makine Mühendisliği Bölümü'ndeki 4 yıllık programda verilen dersler, mühendislik bilgisi ve teknik beceriler üzerine odaklanmakta olup, çoğunluğu zorunlu derslerden oluşmaktadır. İlk yılın başından itibaren, seçmeli dersler giderek artan bir şekilde 8. yarıyılın sonuna kadar sunulmaktadır.

Makine Mühendisliği Programında eğitim, modern teknolojik altyapı ve yazılım araçlarıyla desteklenmektedir. Öğrencilerimizin mezuniyet öncesinde sektöre uyum sağlayabilmesi amacıyla, her biri 40 iş günü süren bir staj programı yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Makina Mühendisliği bölümü mezunlarımızın;

  • Özel sektörde orta/büyük ölçekli işletmelerde veya çeşitli kamu kuruluşlarında görev alabilmeleri,
  • Akademik alanda yurtiçi ve/veya yurtdışı çalışmalar yapabilmeleri, uygulamalı ve/veya deneysel çalışmalar yapabilmeleri, kurumların Ar-Ge birimlerinde çalışabilmeleri,
  • Mesleki veya topluma hizmet amacı ile kurulmuş organizasyonlarda çeşitli kademelerde çalışabilmeleri,

program eğitim amaçlarımız olarak belirlenmiştir.

Bölümümüz bünyesinde bulunan Makina dinamiği laboratuvarı, mekanik atölye, hidrolik-pnömatik laboratuvarı, ölçme laboratuvarı, ısı-akışkan laboratuvarı ve nümerik analiz laboratuvarıyla, öğrencilerimizin temel mühendislik derslerinde öğrendikleri temel kavramları deneysel yöntemler kullanarak gerçek sistemler üzerinde görme ve pratik becerilerini geliştirme imkânına sahip olmalarını sağlıyoruz. Bu araştırma ortamları sayesinde öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında takım çalışması bilincini kazandırmayı hedefliyoruz.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Bu program tam burslu olarak da sunulmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel Bilimleri Mühendislik Sistemlerinin Analizi İçin Kullanabilme.
  • Mekanik Sistemlerin Analizini Yapabilme.
  • Mekanik Kontrol Sistemlerinin Analizini Yapabilme .
  • Mekanik Sistemlerin Tasarımını Yapabilme.
  • Mekanik Sistemlerin Elektriksel Tasarımını Anlayabilme.
  • Bilgi İşlem, Kontrol ve İşletim Sistemi Tasarımını Yapabilme .
  • Mekanik Sistem Tasarımı, Tümleşik Tasarım Yapabilme.
  • Mekanik Sistem Uygulama Tasarımı Yapabilme.
  • Mekanik Sistemlerin İmalatını Yapabilme.
  • Toplumumuzun ve İnsanlığın Gelişmesine Katkı Sağlama.
  • Yenilikçi Tasarım, Uluslararası Rekabet, ARGE Yeteneği Kazanma

Anahtar Yetkinlikler
  • Ar-Ge Yapma Yetkinliği
  • Teknik Bilgi Okuma ve Yazma Yetkinliği
  • İleri Yeni Teknoloji Bilgisi
  • Çoklu Dil Yetkinliği
  • Matematiksel ve Mühendislik Bilgisi
  • Dijital Yetkinlik
  • Proje Yönetimi ve Organizasyon Yetkinliği
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Yetkinliği
  • Çevre ve Sürdürülebilirlik Yetkinliği
  • Hukuki ve Etik Yetkinlik
  • Takım Çalışması ve Liderlik Yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Makine mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır.

Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.

Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

Puan AralığıVerilen NotKatsayı90-100 A 4,085-89 A- 3,780-84 B+ 3,375-79 B 3,070-74 B- 2,765-69 C+ 2,360-64 C 2,055-59 C- 1,750-54 D+ 1,340-49 D 1,00-39 FF 0,0 Diğer harf notları şunlardır :1-) FG = Sınava Girmedi2-) FX = Devamsız3-) I = Eksik4-) S = Yeterli5-) U = Yetersiz 6-) T = Transfer7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir.

Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer.

YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir.

YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır.

Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurur.

Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır.

Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.


Başarma Şartları
Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Türkiye’de ve dünyada en geniş çalışma alanı olan Makina Mühendisliği dünün, bugünün ve geleceğin mesleğidir.

Makine mühendisi, en genel tanımıyla her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, bakım onarımı ve işlemesi konularında eğitim, araştırma ve çalışma yapar. Dolayısıyla geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Makine mühendisleri fabrikalardan, şantiyelerden, santrallere, araştırma merkezlerinden imalat sanayine enerji sektöründen, inşaat sektörüne kimya sanayinden, ilaç sanayine savunma sanayinden, otomotiv sanayinde beyaz eşya sanayisine kadar her sektörde çalışma olanağı bulabilirler.

Günümüzde makine mühendisi ihtiyacı artarak devam etmekte ve arz talebin gerisinde kalmaktadır. İleride Ar-Ge faaliyetlerine daha da ağırlık verileceği göz önüne alındığında, yeni endüstrilerle, eski endüstrilerdeki gelişmelerle ve yenilebilir enerji kaynaklarındaki gelişmelerle, Makine mühendislerine olan talebin artarak devam edeceği bilinmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü olarak sunduğumuz müfredat, akademik ve endüstriyel yaklaşımlar tasarım ve üretimi birlikte ele alarak mühendisliğin asıl amacı olan endüstri ve toplumun karşılaştığı problemlere çözüm olacak ürünler ve süreçleri ilişkilendirilerek oluşturulmuştur.

Tasarım ağırlıklı programla, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yönü kuvvetli olacak olan mezunlarımız, tüm sektörlere ait fabrika ve işyerlerinde, temel ve uygulamalı araştırmalar yapan kurum ve kuruluşlardan ileri teknoloji malzemelerinde yoğunlaşan endüstrilere kadar geniş bir alanda çalışabilecekleri gibi, kendi kuracakları firmalarda çalışma imkanına da sahip olacaklardır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030018141

Qualification Title
Bachelor of Science in Mechanical Engineering
Awarding BodyKTO Karatay University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://karatay.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasMechanics and metal trades
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

KTO Karatay University was founded in 2009 and the Mechanical Engineering Program started operating in 2012 within the Faculty of Engineering with 30% English as the language of education.

The courses given in the 4-year program in the Mechanical Engineering Department focus on engineering knowledge and technical skills, and the majority of them consist of compulsory courses. From the beginning of the first year, elective courses are increasingly offered until the end of the 8th semester.

Education in the Mechanical Engineering Program is supported by modern technological infrastructure and software tools. In order for our students to adapt to the sector before graduation, they are required to complete an internship program, each lasting 40 working days.

Our program education objectives have been determined as follows:

• To be able to work in medium/large scale businesses or various public institutions in the private sector,

• To be able to conduct domestic and/or international studies in the academic field, to conduct applied and/or experimental studies, to work in R&D units of institutions,

• To be able to work at various levels in organizations established for professional or community service purposes.

With the Mechanical Dynamics Laboratory, Mechanical Workshop, Hydraulics-Pneumatics Laboratory, Measurement Laboratory, Heat-Fluid Laboratory and Numerical Analysis Laboratory within our department, we provide our students with the opportunity to see the basic concepts they learn in basic engineering courses on real systems using experimental methods and to develop their practical skills. With these research environments, we aim to create teamwork awareness among faculty members and students.

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or in industrial workplaces as internships or workplace training. This program is also offered with a full scholarship.

Description
  • Ability to Use Basic Sciences for the Analysis of Engineering Systems.
  • Ability to Analyze Mechanical Systems.
  • Ability to Analyze Mechanical Control Systems.
  • Ability to Design Mechanical Systems.
  • Ability to Understand the Electrical Design of Mechanical Systems.
  • Ability to Design Information Processing, Control and Operating Systems.
  • Ability to Design Mechanical Systems, Integrated Design.
  • Ability to Design Mechanical Systems Applications.
  • Ability to Manufacture Mechanical Systems.
  • Contributing to the Development of Our Society and Humanity.
  • Ability to Gain Innovative Design, International Competition, R&D Capability
Key Competencies
  • R&D Competence
  • Technical Knowledge Reading and Writing Competence
  • Advanced New Technology Knowledge
  • Multilingual Competence
  • Mathematical and Engineering Knowledge
  • Digital Competence
  • Project Management and Organization Competence
  • Occupational Health and Safety Competence
  • Environment and Sustainability Competence
  • Legal and Ethical Competence
  • Teamwork and Leadership Competence
Further Info

In the mechanical engineering program; different evaluation methods such as midterm, homework, exercise, project, practice and final exam are applied. Assessment methods may include classical exam, multiple choice exam, homework, performance evaluation, and product evaluation.

In order to graduate from the program, the weighted grade point average must be at least 2.00.

A course grade is determined by the evaluation of the above elements and is given in letters. If the catalog is applied, the notes and the coefficients are as follows.

Point Range Grade Coefficient90-100 A 4,085-89 A- 3,780-84 B+ 3,375-79 B 3,070-74 B- 2,765-69 C+ 2,360-64 C 2,055-59 C- 1,750-54 D+ 1,340-49 D 1,00-39 FF 0,0Other letter grades are:1-) FG = Not Entered2-) FX = No change3-) I = Missing4-) S = Sufficient5-) U = Insufficient6-) T = Transfer7-) P = Ongoing

A student who receives one of the grades A, B +, B, B-, C +, C and S is deemed successful. In order for a student who has one of the grades C or D + grades to be successful, the grade-weighted grade average must be 2.00 or higher.

Students with a GPA of 2.00 or less at the end of the semester / year are unsuccessful in these courses.

The student must have completed all the courses in the undergraduate program, no FF, FG, I, U, Y or P grade.

The program must have successfully completed at least 240 ECTS credit hours and the average GPA must be at least 2.00.

Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education and training activities and other activities conducted in higher education institutions.
  • Within the framework of the criteria set by YÖK, "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions are published annually. These reports contain quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, which are shared with the public by YÖK.
  • YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" annually, containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

  1. Creation and Approval of the Curriculum: 1.1. YÖK sets the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles set by YÖK. 1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is approved by the relevant Deans' Council, it is implemented by higher education institutions with YÖK's approval.
  2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program aims to provide to students are carried out in accordance with the basic principles set by YÖK and the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions.
  3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs who successfully complete the required course credits and other obligations determined by higher education institutions will receive a bachelor's degree.

Self-Assessment and External Evaluation: Higher education institutions, as part of continuous monitoring, enter the "Institutional Self-Assessment Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the programs meet the quality assurance standards. YÖKAK regularly conducts reviews of the qualifications determined according to its regulations.

Access Requirements

Admission of students to KTO Karatay University Department of Mechanical Engineering is carried out according to the results of the Selection and Placement Exam organized by the Student Selection and Placement Center and other regulations determined by the Council of Higher Education.Applicants who gain the right to become a student of Mechanical Engineering department apply to the KTO Karatay University Student Affairs Directorate for the final registration in person or through the authorized representative within the period determined by the Student Selection and Placement Center.

Otherwise, acceptance of students from abroad or foreign students is carried out according to KTO Karatay University International Student Admission Guideline.In addition, students are taken within a certain quota by dividing by horizontal and vertical transition applications.

Horizontal and Vertical transition conditions and regulations can be reached from KTO Karatay University Student Affairs Directorate web page.

Conditions for SuccessThe student must have completed all the courses in the undergraduate program, no FF, FG, I, U, Y or P grade. The program must have successfully completed at least 240 ECTS credit hours and the average GPA must be at least 2.00. The student must have completed all the courses in the undergraduate program, no FF, FG, I, U, Y or P grade. The program must have successfully completed at least 240 ECTS credit hours and the average GPA must be at least 2.00.
Progression Paths (Relationship Type)

The large work area of Mechanical Engineering in Turkey and the world of yesterday, today and tomorrow is a profession.

The mechanical engineer conducts training, research and study on the design, development, production, maintenance and repair of all kinds of mechanical systems and energy conversion systems with the most general definition. Therefore, it has a wide working area.

Mechanical engineers can find work opportunities in every sector from factories, shanties, power plants, research centers to manufacturing industry energy sector, construction sector chemical industry, drug industry defense industry, automotive industry and white goods industry.

Today, the need for mechanical engineers continues to increase and supply remains behind demand. Given that further emphasis will be placed on R & D activities in the future, it is known that the demand for mechanical engineers will continue to increase, with developments in the new industry, developments in old industries and renewable energy sources.

The curriculum, academic and industrial approaches we offer as KTO Karatay University Department of Mechanical Engineering are designed by taking design and production together and linking the products and processes to be solved to the problems faced by industry and society, which is the main objective of engineering.

Our programs, which will be strong in terms of technology development and innovation with the design oriented program, will be able to work in firms and establishments of all sectors as well as industries that concentrate on advanced technology materials from basic and applied research institutes and also have the opportunity to work in companies they own.

Legal Basis

Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor's Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030018141


Qualification Title
Bachelor of Science in Mechanical Engineering

Awarding Body
KTO Karatay University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

KTO Karatay University was founded in 2009 and the Mechanical Engineering Program started operating in 2012 within the Faculty of Engineering with 30% English as the language of education.

The courses given in the 4-year program in the Mechanical Engineering Department focus on engineering knowledge and technical skills, and the majority of them consist of compulsory courses. From the beginning of the first year, elective courses are increasingly offered until the end of the 8th semester.

Education in the Mechanical Engineering Program is supported by modern technological infrastructure and software tools. In order for our students to adapt to the sector before graduation, they are required to complete an internship program, each lasting 40 working days.

Our program education objectives have been determined as follows:

• To be able to work in medium/large scale businesses or various public institutions in the private sector,

• To be able to conduct domestic and/or international studies in the academic field, to conduct applied and/or experimental studies, to work in R&D units of institutions,

• To be able to work at various levels in organizations established for professional or community service purposes.

With the Mechanical Dynamics Laboratory, Mechanical Workshop, Hydraulics-Pneumatics Laboratory, Measurement Laboratory, Heat-Fluid Laboratory and Numerical Analysis Laboratory within our department, we provide our students with the opportunity to see the basic concepts they learn in basic engineering courses on real systems using experimental methods and to develop their practical skills. With these research environments, we aim to create teamwork awareness among faculty members and students.


Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or in industrial workplaces as internships or workplace training. This program is also offered with a full scholarship.


Description
  • Ability to Use Basic Sciences for the Analysis of Engineering Systems.
  • Ability to Analyze Mechanical Systems.
  • Ability to Analyze Mechanical Control Systems.
  • Ability to Design Mechanical Systems.
  • Ability to Understand the Electrical Design of Mechanical Systems.
  • Ability to Design Information Processing, Control and Operating Systems.
  • Ability to Design Mechanical Systems, Integrated Design.
  • Ability to Design Mechanical Systems Applications.
  • Ability to Manufacture Mechanical Systems.
  • Contributing to the Development of Our Society and Humanity.
  • Ability to Gain Innovative Design, International Competition, R&D Capability

Key Competencies
  • R&D Competence
  • Technical Knowledge Reading and Writing Competence
  • Advanced New Technology Knowledge
  • Multilingual Competence
  • Mathematical and Engineering Knowledge
  • Digital Competence
  • Project Management and Organization Competence
  • Occupational Health and Safety Competence
  • Environment and Sustainability Competence
  • Legal and Ethical Competence
  • Teamwork and Leadership Competence

Further Info

In the mechanical engineering program; different evaluation methods such as midterm, homework, exercise, project, practice and final exam are applied. Assessment methods may include classical exam, multiple choice exam, homework, performance evaluation, and product evaluation.

In order to graduate from the program, the weighted grade point average must be at least 2.00.

A course grade is determined by the evaluation of the above elements and is given in letters. If the catalog is applied, the notes and the coefficients are as follows.

Point Range Grade Coefficient90-100 A 4,085-89 A- 3,780-84 B+ 3,375-79 B 3,070-74 B- 2,765-69 C+ 2,360-64 C 2,055-59 C- 1,750-54 D+ 1,340-49 D 1,00-39 FF 0,0Other letter grades are:1-) FG = Not Entered2-) FX = No change3-) I = Missing4-) S = Sufficient5-) U = Insufficient6-) T = Transfer7-) P = Ongoing

A student who receives one of the grades A, B +, B, B-, C +, C and S is deemed successful. In order for a student who has one of the grades C or D + grades to be successful, the grade-weighted grade average must be 2.00 or higher.

Students with a GPA of 2.00 or less at the end of the semester / year are unsuccessful in these courses.

The student must have completed all the courses in the undergraduate program, no FF, FG, I, U, Y or P grade.

The program must have successfully completed at least 240 ECTS credit hours and the average GPA must be at least 2.00.


Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education and training activities and other activities conducted in higher education institutions.
  • Within the framework of the criteria set by YÖK, "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions are published annually. These reports contain quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, which are shared with the public by YÖK.
  • YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" annually, containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

  1. Creation and Approval of the Curriculum: 1.1. YÖK sets the minimum standards and criteria required for the establishment of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles set by YÖK. 1.3. After the curriculum of the National Core Curriculum is approved by the relevant Deans' Council, it is implemented by higher education institutions with YÖK's approval.
  2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program aims to provide to students are carried out in accordance with the basic principles set by YÖK and the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions.
  3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs who successfully complete the required course credits and other obligations determined by higher education institutions will receive a bachelor's degree.

Self-Assessment and External Evaluation: Higher education institutions, as part of continuous monitoring, enter the "Institutional Self-Assessment Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the programs meet the quality assurance standards. YÖKAK regularly conducts reviews of the qualifications determined according to its regulations.


Access Requirements

Admission of students to KTO Karatay University Department of Mechanical Engineering is carried out according to the results of the Selection and Placement Exam organized by the Student Selection and Placement Center and other regulations determined by the Council of Higher Education.Applicants who gain the right to become a student of Mechanical Engineering department apply to the KTO Karatay University Student Affairs Directorate for the final registration in person or through the authorized representative within the period determined by the Student Selection and Placement Center.

Otherwise, acceptance of students from abroad or foreign students is carried out according to KTO Karatay University International Student Admission Guideline.In addition, students are taken within a certain quota by dividing by horizontal and vertical transition applications.

Horizontal and Vertical transition conditions and regulations can be reached from KTO Karatay University Student Affairs Directorate web page.


Conditions for Success
The student must have completed all the courses in the undergraduate program, no FF, FG, I, U, Y or P grade. The program must have successfully completed at least 240 ECTS credit hours and the average GPA must be at least 2.00. The student must have completed all the courses in the undergraduate program, no FF, FG, I, U, Y or P grade. The program must have successfully completed at least 240 ECTS credit hours and the average GPA must be at least 2.00.

Progression Paths (Relationship Type)

The large work area of Mechanical Engineering in Turkey and the world of yesterday, today and tomorrow is a profession.

The mechanical engineer conducts training, research and study on the design, development, production, maintenance and repair of all kinds of mechanical systems and energy conversion systems with the most general definition. Therefore, it has a wide working area.

Mechanical engineers can find work opportunities in every sector from factories, shanties, power plants, research centers to manufacturing industry energy sector, construction sector chemical industry, drug industry defense industry, automotive industry and white goods industry.

Today, the need for mechanical engineers continues to increase and supply remains behind demand. Given that further emphasis will be placed on R & D activities in the future, it is known that the demand for mechanical engineers will continue to increase, with developments in the new industry, developments in old industries and renewable energy sources.

The curriculum, academic and industrial approaches we offer as KTO Karatay University Department of Mechanical Engineering are designed by taking design and production together and linking the products and processes to be solved to the problems faced by industry and society, which is the main objective of engineering.

Our programs, which will be strong in terms of technology development and innovation with the design oriented program, will be able to work in firms and establishments of all sectors as well as industries that concentrate on advanced technology materials from basic and applied research institutes and also have the opportunity to work in companies they own.


Legal Basis

Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor's Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is continuously valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode