Yeterlilik Kodu

TR0030034835

Yeterlilik Adı
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Kültür Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtaköy 7-8-9-10, E5 Karayolu Üzeri Ataköy Yerleşkesi, 34158 Bakırköy
Sorumlu Kurum URLhttp://www.iku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Matematik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri245
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nün öğretim amacı matematik ve bilgisayar bilimleri alanında ileri düzeyde teorik bilgileri, güncel programlama dillerini öğrenmiş, bilgisayarın matematiksel altyapısını kavramış, gerçek yaşamda karşılaşılan disiplinler arası problemlerin çözümünde matematiği ve bilgisayarı kullanabilen, etik değerleri özümsemiş, araştırma ve geliştirmeye önem veren, hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini benimsemiş, dünyadaki paydaşları ile ortak bir dile sahip uzman bireyler yetiştirmektir. 

Öğrenme Ortamları

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü eğitim planında teorik ve/veya uygulamalı dersler yer almaktadır. Teorik derslerin pekiştirilmesi amacı ile ilgili dersin disiplinine uygun olarak sınıflarda veya laboratuvarlarda uygulamalı eğitim verilmektedir. Bölüm öğrencilerine sunulan laboratuvar imkanları ve uygulamalı dersler sayesinde lisans sürecinde öğrencilere donanımlı bir eğitim sunulmaktadır. Eğitim ve öğretim örgün olarak yürütülmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
  • En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
  • Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
  • Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
  • Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
  • Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından birisi verilir:

Notlar

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

D-

F

Katsayı

4,0

3,7

3,3

3,0

2,7

2,3

2,0

1,7

1,3

1,0

0,7

0,0

Ayrıca, aşağıdaki harf notlarından;

P: Ders devam ediyor,

E: Yarıyıl içi çalışmaları eksik,

V: Dersten çekilmiş,

Y: Başarılı,

Z: Başarısız

olarak tanımlanır. Herhangi bir dersten F ve Z notunu alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrenciye F notu verilir. Yarıyıl sonu sınavlarına girdiği halde, yarıyıl içi çalışmalarında eksiklikleri olan öğrenciye E notu verilir. Öğrenci, o dersin yarıyıl sonu sınavı tarihinden itibaren on gün içinde eksiklikleri tamamlamak zorundadır. Bu süre içinde gerekli çalışmaları tamamlayan öğrenciye başarı notu verilir, tamamlayamayan öğrencinin notu ise F’ye dönüşür. V notu, dersten çekilen öğrenciye verilir. Başka yükseköğretim kurumlarından geçiş yapmış, ayrılmış ya da mezun olmuş olan öğrencilerin Üniversiteye kayıt yaptırmaları ve muafiyet talebinde bulunmaları halinde daha önce almış oldukları derslerden, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca eşdeğerliği kabul edilen derslere Senato tarafından kabul edilen not dönüşümlerine göre başarı notu verilir.

Öğrencilerin başarı durumları, tamamladıkları yarıyılda almış oldukları derslere ait başarı notları kullanılarak hesap edilen yarıyıl not ortalaması (YNO) ve kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programında almış oldukları tüm derslere ait başarı notları kullanılarak hesap edilen genel not ortalaması (GNO) ile izlenir. GNO’ları 2,00 ve daha yüksek olan öğrenciler başarılı öğrenci sayılır. GNO’ları 2,00’dan düşük olan öğrenciler, başarabilir öğrenci sayılırlar. Başarabilir öğrenciler, staj hariç olmak üzere içinde bulundukları yarıyılın normal ders yükünden fazla ders alamaz. Başarabilir öğrenci iken GNO’sunu 2,00 ve üzerine çıkartan öğrenciler başarılı öğrenci olarak öğrenimlerine devam ederler. Başarısız dersi olmaması koşulu ile herhangi bir eğitim-öğretim yılı sonundaki GNO’ları 3,00-3,49 olan öğrenciler onur öğrencisi, GNO’ları 3,50-4,00 olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi olarak kabul edilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Başlangıç: 08.05.2012 / Bitiş: 08.05.2017

Başlangıç: 10.05.2021 / Bitiş: 30.09.2023

Başlangıç: 02.05.2024 / Bitiş: 30.09.2027

Giriş Şartı

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümüne öğrenci kabulü; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararlarına göre yapılır.

Yurt dışından öğrenci başvuru, kayıt ve kabul işlemleri İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlarına Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi hükümleri çerçevesinde Üniversite Senatosu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Yatay geçişlerde kabul ve kayıt, 24 Nisan 2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. 

Meslek Yüksekokullarından mezun olan başarılı öğrencilere ÖSYM tarafından yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’ne kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenciler için kabul ve kayıt 19 Şubat 2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik ve 25 Ağustos 2010 tarihli ve 27683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Başarma ŞartlarıBölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (245 AKTS) başarıyla tamamlayan; 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını elde eden öğrencilere Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü lisans derecesi verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümünden başarı ile mezun olan öğrenciler yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Öğrenciler Çift Anadal ve Yandal Programlarının Esaslarına İlişkin Yönerge’de belirlenen esaslara göre bir çift Anadal veya Yandal programlarına katılma hakkına sahiptirler. Çift Anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler. Ayrıca Matematik ve Bilgisayar Bilimleri programlarını başarıyla yürüten öğrenciler Yandal programına katılarak ilgi duydukları başka bir dalda uzmanlaşabilirler.
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri öğrencileri matematik alanında formasyon dersleri alarak mezun olduktan sonra matematik öğretmenliği yapabilmektedir. Kamu kurumlarının yanı sıra özel eğitim veren dershane ve kurslarda da çalışma olanağı bulunmaktadır.
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü mezunlarının şu iş alanlarında çalışma imkanı vardır: herhangi bir faaliyet alanında hizmet veren kuruluşların bilgi işlem ve planlama departmanlarında, programlama, sistem analizi, teknik destek, web tasarımı ve yazılımı gibi konularda uzmanlaşmış firmalarda, bankacılık ve sigortacılık sektöründe, borsa, finans ve sermaye piyasası aracı kurumlarında, istatistik alanında uzmanlara ihtiyacı duyan firmalarda, uzman olarak devlet kurumlarında, akademisyen olarak üniversitelerde.
Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

                  a. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030034835


Yeterlilik Adı
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Kültür Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ataköy 7-8-9-10, E5 Karayolu Üzeri Ataköy Yerleşkesi, 34158 Bakırköy

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
245

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nün öğretim amacı matematik ve bilgisayar bilimleri alanında ileri düzeyde teorik bilgileri, güncel programlama dillerini öğrenmiş, bilgisayarın matematiksel altyapısını kavramış, gerçek yaşamda karşılaşılan disiplinler arası problemlerin çözümünde matematiği ve bilgisayarı kullanabilen, etik değerleri özümsemiş, araştırma ve geliştirmeye önem veren, hayat boyu öğrenmenin gerekliliğini benimsemiş, dünyadaki paydaşları ile ortak bir dile sahip uzman bireyler yetiştirmektir. 


Öğrenme Ortamları

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü eğitim planında teorik ve/veya uygulamalı dersler yer almaktadır. Teorik derslerin pekiştirilmesi amacı ile ilgili dersin disiplinine uygun olarak sınıflarda veya laboratuvarlarda uygulamalı eğitim verilmektedir. Bölüm öğrencilerine sunulan laboratuvar imkanları ve uygulamalı dersler sayesinde lisans sürecinde öğrencilere donanımlı bir eğitim sunulmaktadır. Eğitim ve öğretim örgün olarak yürütülmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  • Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
  • Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
  • En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
  • Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
  • Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
  • Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
  • Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından birisi verilir:

Notlar

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

D-

F

Katsayı

4,0

3,7

3,3

3,0

2,7

2,3

2,0

1,7

1,3

1,0

0,7

0,0

Ayrıca, aşağıdaki harf notlarından;

P: Ders devam ediyor,

E: Yarıyıl içi çalışmaları eksik,

V: Dersten çekilmiş,

Y: Başarılı,

Z: Başarısız

olarak tanımlanır. Herhangi bir dersten F ve Z notunu alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır. Bir dersin yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrenciye F notu verilir. Yarıyıl sonu sınavlarına girdiği halde, yarıyıl içi çalışmalarında eksiklikleri olan öğrenciye E notu verilir. Öğrenci, o dersin yarıyıl sonu sınavı tarihinden itibaren on gün içinde eksiklikleri tamamlamak zorundadır. Bu süre içinde gerekli çalışmaları tamamlayan öğrenciye başarı notu verilir, tamamlayamayan öğrencinin notu ise F’ye dönüşür. V notu, dersten çekilen öğrenciye verilir. Başka yükseköğretim kurumlarından geçiş yapmış, ayrılmış ya da mezun olmuş olan öğrencilerin Üniversiteye kayıt yaptırmaları ve muafiyet talebinde bulunmaları halinde daha önce almış oldukları derslerden, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca eşdeğerliği kabul edilen derslere Senato tarafından kabul edilen not dönüşümlerine göre başarı notu verilir.

Öğrencilerin başarı durumları, tamamladıkları yarıyılda almış oldukları derslere ait başarı notları kullanılarak hesap edilen yarıyıl not ortalaması (YNO) ve kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programında almış oldukları tüm derslere ait başarı notları kullanılarak hesap edilen genel not ortalaması (GNO) ile izlenir. GNO’ları 2,00 ve daha yüksek olan öğrenciler başarılı öğrenci sayılır. GNO’ları 2,00’dan düşük olan öğrenciler, başarabilir öğrenci sayılırlar. Başarabilir öğrenciler, staj hariç olmak üzere içinde bulundukları yarıyılın normal ders yükünden fazla ders alamaz. Başarabilir öğrenci iken GNO’sunu 2,00 ve üzerine çıkartan öğrenciler başarılı öğrenci olarak öğrenimlerine devam ederler. Başarısız dersi olmaması koşulu ile herhangi bir eğitim-öğretim yılı sonundaki GNO’ları 3,00-3,49 olan öğrenciler onur öğrencisi, GNO’ları 3,50-4,00 olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi olarak kabul edilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Başlangıç: 08.05.2012 / Bitiş: 08.05.2017

Başlangıç: 10.05.2021 / Bitiş: 30.09.2023

Başlangıç: 02.05.2024 / Bitiş: 30.09.2027


Giriş Şartı

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümüne öğrenci kabulü; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararlarına göre yapılır.

Yurt dışından öğrenci başvuru, kayıt ve kabul işlemleri İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlarına Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi hükümleri çerçevesinde Üniversite Senatosu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Yatay geçişlerde kabul ve kayıt, 24 Nisan 2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. 

Meslek Yüksekokullarından mezun olan başarılı öğrencilere ÖSYM tarafından yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’ne kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenciler için kabul ve kayıt 19 Şubat 2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik ve 25 Ağustos 2010 tarihli ve 27683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.


Başarma Şartları
Bölüm öğretim planında belirtilen tüm dersleri (245 AKTS) başarıyla tamamlayan; 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını elde eden öğrencilere Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü lisans derecesi verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümünden başarı ile mezun olan öğrenciler yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Öğrenciler Çift Anadal ve Yandal Programlarının Esaslarına İlişkin Yönerge’de belirlenen esaslara göre bir çift Anadal veya Yandal programlarına katılma hakkına sahiptirler. Çift Anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler. Ayrıca Matematik ve Bilgisayar Bilimleri programlarını başarıyla yürüten öğrenciler Yandal programına katılarak ilgi duydukları başka bir dalda uzmanlaşabilirler.
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri öğrencileri matematik alanında formasyon dersleri alarak mezun olduktan sonra matematik öğretmenliği yapabilmektedir. Kamu kurumlarının yanı sıra özel eğitim veren dershane ve kurslarda da çalışma olanağı bulunmaktadır.
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü mezunlarının şu iş alanlarında çalışma imkanı vardır: herhangi bir faaliyet alanında hizmet veren kuruluşların bilgi işlem ve planlama departmanlarında, programlama, sistem analizi, teknik destek, web tasarımı ve yazılımı gibi konularda uzmanlaşmış firmalarda, bankacılık ve sigortacılık sektöründe, borsa, finans ve sermaye piyasası aracı kurumlarında, istatistik alanında uzmanlara ihtiyacı duyan firmalarda, uzman olarak devlet kurumlarında, akademisyen olarak üniversitelerde.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

                  a. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030034835

Qualification Title
Bachelor of Science in Mathematics and Computer Science
Awarding BodyIstanbul Kultur University
Awarding Body ContactAtaköy 7-8-9-10, E5 Highway, Ataköy Campus, 34158 Bakırköy Email: kultur@iku.edu.tr Phone: (0212) 498 41 41 Fax: (0212) 498 43 06
Awarding Body Urlwww.iku.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasMathematics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value245
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Department of Mathematics and Computer Science in İstanbul Kültür University aims to cultivate individuals according to the following learning objectives:

  • having basic knowledge in Mathematics and Computer Science, 
  • able to use actual programming languages effectively,
  • able to use skills in Mathematics and Computer Science in interdisciplinary problems,
  • having ethical values assimilated,
  • having an understanding of the mathematical background of computer,
  • attach importance to research and development,
  • acknowledging the need of lifelong learning, and having common interest with their worldwide shareholders.
Learning Environments

Theoretical and/or applied courses are included in the education plan of the Department of Mathematics and Computer Science. In order to reinforce the theoretical courses, practical training is given in classrooms or laboratories in accordance with the discipline of the relevant course. Education and training are carried out formally.

Description
  • Interpreting advanced theoretical and applied knowledge in Mathematics and Computer Science.
  • Critiquing and evaluating data by implementing the acquired knowledge and skills in Mathematics and Computer Science.
  • Recognizing, describing, and analyzing problems in Mathematics and Computer Science; producing solution proposals based on research and evidence.
  • Understanding the operating logic of computer and recognizing computational-based thinking using mathematics as a discipline.
  • Collaborating as a team-member, as well as individually, to produce solutions to problems in Mathematics and Computer Science.
  • Communicating in a foreign language, and interpreting oral and written communicational abilities in Turkish.
  • Using time effectively in inventing solutions by implementing analytical thinking.
  • Understanding professional ethics and responsibilities.
  • Having the ability to behave independently, to take initiative, and to be creative.
  • Understanding the importance of lifelong learning and developing professional skills continuously.
  • Using professional knowledge for the benefit of the society.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Students are granted by the respective instructor one of the following letter grades for each course they are registered for:

Grades

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

D-

F

Coefficients

4,0

3,7

3,3

3,0

2,7

2,3

2,0

1,7

1,3

1,0

0,7

0,0

Besides, the letter grades below indicate the following:

P: In progress,

E: Semester studies are missing,

V: Withdrawn from the course,

Y: Successful,

Z: Failed.

A student who gets F or Z in a course is deemed to have failed that course. A student who does not take the final exam of a course gets F. A student who takes the final exam but does not complete the required works for a course during the semester gets E. In that case, the student has to complete all required works within ten days following the final exam date of that course. If the student completes the required works within that period, he/she is given the final grade. Otherwise, he/she gets F as final grade. A student who withdraws from a course gets V. If a student registers the University after transferring from, leaving or graduating another higher education institution and requests exemption, those courses which are regarded to be equivalent pursuant to the applicable legislation provisions are graded based on the grade conversions accepted by the Senate.

The academic standing of a student is followed up with the SGPA calculated using the grades earned by the student for the courses taken in the semester completed and the GPA calculated using the grades earned by the student for all courses taken in the education program he/she is registered at. Students with a GPA of 2.00 or higher are considered “successful” students. Successful students can take maximum 16 ECTS credits in addition to the normal course load of the current semester. But compulsory internship is not included in extra course load. Students with a GPA lower than 2.00 are considered as “candidate” (for being successful) students. Candidate students cannot take more courses than the normal course load of the semester they are in, except for internship. If a candidate student makes his/her GPA 2.00 or above, he/she continues to study to become a successful student. Provided that they have not failed any course, students with a GPA of 3.00-3.49 at the end of any academic year are recognized as an honor student, while those with a GPA of 3.50-4.00 are recognized as a high honor student.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK (The Council of Higher Education) is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
  1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
    2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.
  2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.
  3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.
  4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Body Name: The Association for Evaluation and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences (FEDEK).

Starts: 08.05.2012 / Ends: 08.05.2017

Starts: 10.05.2021 / Ends: 30.09.2023

Starts: 02.05.2024 / Ends: 30.09.2027

Access Requirements

Students are admitted to the Department of Mathematics and Computer Science of the University based on the results of the exam held by the Student Selection and Placement Center (Assessment, Selection and Placement Center - ÖSYM) or the resolutions taken by the Council of Higher Education.

Foreign students' application, registration and admission procedures are conducted in accordance with the principles set out by the Senate pursuant to the applicable legislation provisions.

Admission and registration for lateral transfers are made in accordance with the provisions of the Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Undergraduate Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer published in the Official Gazette dated April 24, 2010 and numbered 27561. 

Admission and registration for successful students who have graduated from Vocational Schools and who are entitled to enroll in the Department of Mathematics and Computer Sciences with the DGS (Vertical Transfer Exam) conducted by ÖSYM, Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs published in the Official Gazette dated February 19, 2002 and numbered 24676 and Vocational Schools published in the Official Gazette dated August 25, 2010 and numbered 27683 and is made in accordance with the provisions of the Regulation on the Amendment of the Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Open Education Associate Degree Programs.

Conditions for SuccessStudents who successfully complete all the courses specified in the departmental curriculum (245 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are awarded a bachelor's degree in Mathematics and Computer Science.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who successfully graduate from the Department of Mathematics and Computer Science can continue their master's programs and doctorate and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree if they meet the relevant conditions.

Students have the right to participate in a double major or minor program according to the principles determined in the Directive on the Principles of Double Major and Minor Programs. Students enrolled in Double Major programs can take courses from two programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful. In addition, students who successfully carry out Mathematics and Computer Science programs can specialize in another branch they are interested in by participating in the Minor program.

Mathematics and Computer Science students can be mathematics teachers after graduation by taking formation courses in mathematics. In addition to public institutions, it is also possible to work in private education centers.

The graduates of the Mathematics and Computer Science Department are employed in a variety of sectors such as education, software, banking and insurance. Some of the fields that our graduates work are listed as:

• Data processing and Planning
• Programming
• System Analysis
• Technical Support
• Web Design
• Banking and Insurance
• The Stock Market
• Finance
• Statistics
• Financial Management
• Budget Planning
• Management Consultant
• Academic Studies 

Legal Basis
  1. Higher Education Law No. 2547
    1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
  2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

                  a. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030034835


Qualification Title
Bachelor of Science in Mathematics and Computer Science

Awarding Body
Istanbul Kultur University

Awarding Body Contact
Ataköy 7-8-9-10, E5 Highway, Ataköy Campus, 34158 Bakırköy Email: kultur@iku.edu.tr Phone: (0212) 498 41 41 Fax: (0212) 498 43 06

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
245

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Department of Mathematics and Computer Science in İstanbul Kültür University aims to cultivate individuals according to the following learning objectives:

  • having basic knowledge in Mathematics and Computer Science, 
  • able to use actual programming languages effectively,
  • able to use skills in Mathematics and Computer Science in interdisciplinary problems,
  • having ethical values assimilated,
  • having an understanding of the mathematical background of computer,
  • attach importance to research and development,
  • acknowledging the need of lifelong learning, and having common interest with their worldwide shareholders.

Learning Environments

Theoretical and/or applied courses are included in the education plan of the Department of Mathematics and Computer Science. In order to reinforce the theoretical courses, practical training is given in classrooms or laboratories in accordance with the discipline of the relevant course. Education and training are carried out formally.


Description
  • Interpreting advanced theoretical and applied knowledge in Mathematics and Computer Science.
  • Critiquing and evaluating data by implementing the acquired knowledge and skills in Mathematics and Computer Science.
  • Recognizing, describing, and analyzing problems in Mathematics and Computer Science; producing solution proposals based on research and evidence.
  • Understanding the operating logic of computer and recognizing computational-based thinking using mathematics as a discipline.
  • Collaborating as a team-member, as well as individually, to produce solutions to problems in Mathematics and Computer Science.
  • Communicating in a foreign language, and interpreting oral and written communicational abilities in Turkish.
  • Using time effectively in inventing solutions by implementing analytical thinking.
  • Understanding professional ethics and responsibilities.
  • Having the ability to behave independently, to take initiative, and to be creative.
  • Understanding the importance of lifelong learning and developing professional skills continuously.
  • Using professional knowledge for the benefit of the society.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Students are granted by the respective instructor one of the following letter grades for each course they are registered for:

Grades

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

D-

F

Coefficients

4,0

3,7

3,3

3,0

2,7

2,3

2,0

1,7

1,3

1,0

0,7

0,0

Besides, the letter grades below indicate the following:

P: In progress,

E: Semester studies are missing,

V: Withdrawn from the course,

Y: Successful,

Z: Failed.

A student who gets F or Z in a course is deemed to have failed that course. A student who does not take the final exam of a course gets F. A student who takes the final exam but does not complete the required works for a course during the semester gets E. In that case, the student has to complete all required works within ten days following the final exam date of that course. If the student completes the required works within that period, he/she is given the final grade. Otherwise, he/she gets F as final grade. A student who withdraws from a course gets V. If a student registers the University after transferring from, leaving or graduating another higher education institution and requests exemption, those courses which are regarded to be equivalent pursuant to the applicable legislation provisions are graded based on the grade conversions accepted by the Senate.

The academic standing of a student is followed up with the SGPA calculated using the grades earned by the student for the courses taken in the semester completed and the GPA calculated using the grades earned by the student for all courses taken in the education program he/she is registered at. Students with a GPA of 2.00 or higher are considered “successful” students. Successful students can take maximum 16 ECTS credits in addition to the normal course load of the current semester. But compulsory internship is not included in extra course load. Students with a GPA lower than 2.00 are considered as “candidate” (for being successful) students. Candidate students cannot take more courses than the normal course load of the semester they are in, except for internship. If a candidate student makes his/her GPA 2.00 or above, he/she continues to study to become a successful student. Provided that they have not failed any course, students with a GPA of 3.00-3.49 at the end of any academic year are recognized as an honor student, while those with a GPA of 3.50-4.00 are recognized as a high honor student.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

  • YÖK (The Council of Higher Education) is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
  1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
    2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.
  2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.
  3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.
  4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Accreditation Body Name: The Association for Evaluation and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences (FEDEK).

Starts: 08.05.2012 / Ends: 08.05.2017

Starts: 10.05.2021 / Ends: 30.09.2023

Starts: 02.05.2024 / Ends: 30.09.2027


Access Requirements

Students are admitted to the Department of Mathematics and Computer Science of the University based on the results of the exam held by the Student Selection and Placement Center (Assessment, Selection and Placement Center - ÖSYM) or the resolutions taken by the Council of Higher Education.

Foreign students' application, registration and admission procedures are conducted in accordance with the principles set out by the Senate pursuant to the applicable legislation provisions.

Admission and registration for lateral transfers are made in accordance with the provisions of the Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Undergraduate Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer published in the Official Gazette dated April 24, 2010 and numbered 27561. 

Admission and registration for successful students who have graduated from Vocational Schools and who are entitled to enroll in the Department of Mathematics and Computer Sciences with the DGS (Vertical Transfer Exam) conducted by ÖSYM, Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs published in the Official Gazette dated February 19, 2002 and numbered 24676 and Vocational Schools published in the Official Gazette dated August 25, 2010 and numbered 27683 and is made in accordance with the provisions of the Regulation on the Amendment of the Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Graduates of Open Education Associate Degree Programs.


Conditions for Success
Students who successfully complete all the courses specified in the departmental curriculum (245 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are awarded a bachelor's degree in Mathematics and Computer Science.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who successfully graduate from the Department of Mathematics and Computer Science can continue their master's programs and doctorate and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree if they meet the relevant conditions.

Students have the right to participate in a double major or minor program according to the principles determined in the Directive on the Principles of Double Major and Minor Programs. Students enrolled in Double Major programs can take courses from two programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful. In addition, students who successfully carry out Mathematics and Computer Science programs can specialize in another branch they are interested in by participating in the Minor program.

Mathematics and Computer Science students can be mathematics teachers after graduation by taking formation courses in mathematics. In addition to public institutions, it is also possible to work in private education centers.

The graduates of the Mathematics and Computer Science Department are employed in a variety of sectors such as education, software, banking and insurance. Some of the fields that our graduates work are listed as:

• Data processing and Planning
• Programming
• System Analysis
• Technical Support
• Web Design
• Banking and Insurance
• The Stock Market
• Finance
• Statistics
• Financial Management
• Budget Planning
• Management Consultant
• Academic Studies 


Legal Basis
  1. Higher Education Law No. 2547
    1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education
  2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

                  a. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode