Yeterlilik Kodu

TR0030030458

Yeterlilik Adı
Mimarlık (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumYeditepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://yeditepe.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Mimarlık Bölümü, yükseköğretimde Mimarlık alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Mimarlık alanında Lisans derecesine sahip olunur.
  • Mimarlık Bölümü’nün amacı, daha iyi bir dünya ve gelecek için mimarlık pratiğinin sağlayabileceği tüm yaratıcı ve teknolojik olanakları kullanabilecek tasarımcıları yetiştirmektir. Amacımız takım çalışmasına yatkın, iletişim becerileri gelişmiş, üretken, sorumluluk sahibi, araştırmacı, entelektüel, yenilikçi, sorunlara eleştirel bir gözle ve analitik bir yaklaşımla akılcı çözümler üretebilecek, toplumsal ve çevresel sorumluluğa sahip, etik değerleri gözeten, tasarımcı kimliği ile öne çıkan meslek insanlarını yetiştirmektir. Mimarlık Bölümü eğitim programı kapsamında öğrencilere, teknik ve teknolojik bilgi, hayal gücü, çevresel ve tarihsel duyarlılık, yaratıcı ve eleştirel düşünce, toplumsal ve bireysel etik, tasarım ve sanatsal yaratıcılık becerileri kazandırarak, onları sürekli gelişen ve dönüşen çağdaş dünyanın mimari sorunlarını çözmeye hazırlamayı ilke edinmiştir.
  • Bu ilkeleri temel alan eğitim yaklaşımı, disiplinler arası ve her ölçekte mimari problemi ele alan, mimarlık pratiğinde aktif rol alan mimarların da katkı sağladığı mimari tasarım stüdyolarında ortaya konulur. Mimarlık Bölümü eğitiminin omurgasını oluşturan mimari tasarım stüdyoları zorunlu/seçmeli teorik derslerle ve pratik deneyim kazandıran stajlarla desteklenmektedir. Mimarlık Bölümü’nün ulusal ve uluslararası ortamda düzenlediği çalıştaylar, seminer/konferans gibi ders dışı bilimsel etkinlikler eğitim programını destekleyerek öğrencilerin bilinç düzeylerini artırmayı ve öğrencileri bu anlamda meslek hayatına hazırlamayı hedeflemektedir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, mimarlar odasına bağlı mimarların çalıştığı ofis ve firmalarda ya da kamu kurumlarında staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Kuramsal, Olgusal

  • İlgili temel alanda, mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel bağlamda, söylemsel, kuramsal, olgusal bilgi ile profesyonel hizmet duyarlılıklarını kapsayan çok boyutlu bilgileri, çok çeşitli ortamlardan kazanarak, akademik paylaşım ortamlarına yansıtabilmek için gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Bu çerçevede, alanda gerekli, düşünsel, söylemsel, bilimsel, teknolojik, estetik, sanatsal tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İlgili alanda insan ve toplum odaklı, çevreye (doğal ve yapılı) duyarlı mimari tasarım / planlama / tasarım / araştırma yöntemleri konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri ve standartları ile afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Alanıyla ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahiptir.
  • Alanıyla ilgili kurumsal ve etik değerler konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İlgili alanın tarihsel, coğrafi, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine / önemine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.

Bilişsel, Uygulamalı

  • Mimari tasarım / planlama / tasarım alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir.
  • Mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için söylem, kuram ve kılgı (pratik) bütünlüğünü sağlama becerisine sahiptir.
  • Mimari tasarım / planlama / tasarım konularında, olgular, potansiyel ve sorunlar ile bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme becerilerine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili kuramsal / kavramsal bilgiyi, bilişsel ve kılgısal becerileri, araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.
  • Alternatif mimari tasarım, planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.
  • Disiplinler arası etkileşimli mimari tasarım / planlama / tasarım konusunda beceri sahibi olur. Sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri bağlama ilişkin verilerin yorumunda, sorunların tanımında, ustalık ve inovasyon sergileyen almaşık mimari tasarım / planlama / tasarım kararlarının / projelerin / çözümlerin geliştirilmesinde kullanır.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yeteneği

  • Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesini bağımsız olarak yürütür, bu süreçler için araştırma projeleri planlar ve yürütür, yeni sentezler üretir.
  • Alanıyla ilgili bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve çok disiplinli, disiplinlerarası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alır. Bunun için gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
  • Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesinde ortak çalışmaları planlar, sorumluluk alır ve yürütür.

Öğrenme Yetkinliği

  • Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenir.
  • Geleceğe yönelik olur, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olur, öğrenme gereksinimlerini belirler, bunun için planlar yapar ve bunları uygular.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eder.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır, bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için projeler, işbirlikleri ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile etkili iletişim kurar.
  • En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte alanının gerektirdiği bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerini etkileşimli olarak kullanır.

Alana Özgü Yetkinlik

  • Meslek alanında, mesleki uygulamada ve mesleki araştırmalarda, etik ve davranış kurallarına ilişkin kavrayış, davranma alışkanlığı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
  • Mimari tasarım / planlama / tasarım süreçlerinde olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak karar verebilmek için gerekli temeli oluşturacak verileri toplar, değerlendirir ve yorumlar.
  • Alanındaki mevcut bilgiyi eleştirel ve diyalektik bir yaklaşımla değerlendirebilme, sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri disiplininin gerektirdiği profesyonel bir yaklaşımla etik ilkelerin ışığında, mesleki davranış kuralları, ölçütler ve standartlar ile yasal çerçevelere uygun olarak, olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak kullanır.
  • İnsan değerinin bilgisiyle, insan haklarına ve bu temelde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, adalet bilinciyle karar verir ve hareket eder.
  • Mesleğinin, insan hakları ve toplum açısından yararının ve toplumsal hizmet ürettiğinin bilincinde olarak sosyal adalet, kalite kültürü, doğal ve kültürel değerlerin korunması, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, profesyonel hizmet vermeye özgü yasal çerçeveler ile etik ilkeler konusunda gerekli duyarlılığı göstererek adil davranış konularında kişisel duyarlılığa sahiptir.
  • Yaşadığı tarihsel dönemde, yerel, bölgesel, ulusal ve küresel genel ve mesleki sorunlar hakkında bilgi ve bilinç sahibidir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM, ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

MADDE 37 – (1) (Değişik RG. 22.08.2016/29809 sy.) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarında verilen derslerde öğrencilerin değerlendirilmesi için kısa sınavlar, ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavları yapılır.

(2) Her dersin öğretim elemanı yarıyıl başında öğrencilerin sorumlu olduğu ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlıklarını öğrencilere yazılı olarak duyurur. Yarıyıl içi sınav ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlığı %30’dan az, %70’ten fazla olamaz.

MADDE 42 – (1) Öğrencilere, aldıkları her ders için ilgili öğretim elemanı tarafından, yarıyıl içindeki

uygulama, laboratuvar ve benzeri çalışmalar ile sınav ve akademik faaliyetler göz önünde tutularak verilen notların

sayısal değerlerinden başarı notu olarak bir harf notu verilir.

(2) (Değişik RG. 07.11.2022/32006 sy.) Başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Başarı Notu Katsayısı

AA 4.0

BA 3.5

BB 3.0

CB 2.5

CC 2.0

DC 1.5

DD 1.0

FA 0.0 Başarısız (Devamsızlık nedeniyle Yarıyıl sonunda sınava girmeye

hak kazanamayan) FF 0.0 Başarısız (Yarıyıl sonu sınava girip başarılı olamayan)

(3) Ayrıca, öğrencilerin durumlarına göre aşağıdaki kısaltmalar kullanılır:

a) I-Eksik (Incomplete): Geçerli mazeretleri nedeniyle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrencilerin, I notunun gerektirdiği eksiklikleri en geç izleyen yarıyılın ders ekleme/bırakma tarihi sonuna kadar tamamlamaları gerekir; eksikliklerin tamamlanması üzerine öğrenci gerekli notu alır, bu tarihe kadar eksikliklerin tamamlanmaması halinde öğrencinin I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür.

b) L-İzinli (Leave): Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca izinli olan öğrenciler için kullanılır.

c) NC-Kredisiz (Non-Credit): Kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

ç) ND-Diplomaya Yönelik Olmayan (Non-Degree): Yeditepe Üniversitesinden diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır ve not ortalaması hesabına katılmaz.

d) P-Geçer (Pass): Not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

e) R-Tekrar (Repeat): Dersin tekrarlandığını gösterir.

f) RR-Not Yükseltmek için Tekrar (Repeat Resigned): Not yükseltmek amacıyla tekrarlanan dersler için verilir.

g) (Değişik RG. 30.09.2018/305519 sy.) T-Transfer (Transfer): Yükseköğretim kurumu içinden veya dışından bir programdan transfer edilen ya da yurt dışı değişim programlarından alınıp başarılı olunan ve ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan dersler için verilir ve not ortalaması hesabına katılır.

ğ) W-Dersten Çekilme (Withdrawal): Ders ekleme/bırakma tarihinden sonra her yıl akademik takvimde belirlenen süre içinde, danışmanın onayıyla gerçekleşir.

h) X-Proje ve Tezler İçin Devam Ediyor (In Progress): Proje, tez ve benzeri çalışmaları sürdürmekte olan öğrencilere verilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Türkiye’de faaliyet gösteren Mimarlık programları MİAK tarafından akredite edilmektedir. MİMARLIK EĞİTİMİ AKREDİTASYON DERNEĞİ, kısa adıyla MiAK, 10.09.2019 tarihi itibarıyla kurulmuştur. 2006-2019 tarihleri arasında “Mimarlık Akreditasyon Kurulu” adıyla TMMOB Mimarlar Odası ile iş birliği içinde faaliyetlerini yürütmüş olan 2019 itibariyle Dernek çatısı altında bağımsız yapısına kavuşmuştur.  

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık (İngilizce) Lisans Programı 2 Yıllık Gözetimli Akreditasyon’a hak kazanmıştır. Programın akreditasyon Geçmişi aşağıdadır:

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MİAK)

2 Yıl Koşullu - 13/03/2020 - 13/03/2022
2 Yıl Koşullu - 03/10/2022 - 03/10/2024

2024 Yılı Değerlendirmesi için Başvurdu

Giriş Şartı
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin başvurusu dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu’nda mevcuttur.
  • Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile koşulları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler program dahilinde ders alabilirler. İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Dersi alan öğrencinin dersin önkoşulu olan dersleri ya da bunların eşdeğerlerini almış olması gerekmektedir. Program müfredatındaki tüm dersler İngilizce olarak yürütülmektedir.

Başarma Şartları Programdan mezun olabilmek için öğrencinin 36 zorunlu, 3 serbest seçmeli ve 5 alan seçmeli ve 2 staj dersi olmak üzere toplam 46 ders tamamlayarak 131 kredi ve 240 ECTS elde etmesi ve 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin bölüm tarafından onaylanan bir kuruluşta 30 iş günü ofis ve 30 iş günü şantiye stajını başarı ile tamamlaması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüz mezunları resmi kurumlarda ve özel sektörde çalışabilmektedir. Her tür yapının projelendirilmesinde, uygulanmasında ve denetlenmesinde çeşitli kademelerde görev alabilmektedirler. Aynı zamanda, lisans derecesini takiben lisansüstü çalışmalarına devam ederek, mimari tasarım, kentsel tasarım ve benzer alanlarda yüksek lisans ve doktora derecesi alan birçok öğrencimiz mevcuttur.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030030458


Yeterlilik Adı
Mimarlık (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yeditepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Mimarlık Bölümü, yükseköğretimde Mimarlık alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Mimarlık alanında Lisans derecesine sahip olunur.
  • Mimarlık Bölümü’nün amacı, daha iyi bir dünya ve gelecek için mimarlık pratiğinin sağlayabileceği tüm yaratıcı ve teknolojik olanakları kullanabilecek tasarımcıları yetiştirmektir. Amacımız takım çalışmasına yatkın, iletişim becerileri gelişmiş, üretken, sorumluluk sahibi, araştırmacı, entelektüel, yenilikçi, sorunlara eleştirel bir gözle ve analitik bir yaklaşımla akılcı çözümler üretebilecek, toplumsal ve çevresel sorumluluğa sahip, etik değerleri gözeten, tasarımcı kimliği ile öne çıkan meslek insanlarını yetiştirmektir. Mimarlık Bölümü eğitim programı kapsamında öğrencilere, teknik ve teknolojik bilgi, hayal gücü, çevresel ve tarihsel duyarlılık, yaratıcı ve eleştirel düşünce, toplumsal ve bireysel etik, tasarım ve sanatsal yaratıcılık becerileri kazandırarak, onları sürekli gelişen ve dönüşen çağdaş dünyanın mimari sorunlarını çözmeye hazırlamayı ilke edinmiştir.
  • Bu ilkeleri temel alan eğitim yaklaşımı, disiplinler arası ve her ölçekte mimari problemi ele alan, mimarlık pratiğinde aktif rol alan mimarların da katkı sağladığı mimari tasarım stüdyolarında ortaya konulur. Mimarlık Bölümü eğitiminin omurgasını oluşturan mimari tasarım stüdyoları zorunlu/seçmeli teorik derslerle ve pratik deneyim kazandıran stajlarla desteklenmektedir. Mimarlık Bölümü’nün ulusal ve uluslararası ortamda düzenlediği çalıştaylar, seminer/konferans gibi ders dışı bilimsel etkinlikler eğitim programını destekleyerek öğrencilerin bilinç düzeylerini artırmayı ve öğrencileri bu anlamda meslek hayatına hazırlamayı hedeflemektedir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, mimarlar odasına bağlı mimarların çalıştığı ofis ve firmalarda ya da kamu kurumlarında staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Kuramsal, Olgusal

  • İlgili temel alanda, mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel bağlamda, söylemsel, kuramsal, olgusal bilgi ile profesyonel hizmet duyarlılıklarını kapsayan çok boyutlu bilgileri, çok çeşitli ortamlardan kazanarak, akademik paylaşım ortamlarına yansıtabilmek için gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Bu çerçevede, alanda gerekli, düşünsel, söylemsel, bilimsel, teknolojik, estetik, sanatsal tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İlgili alanda insan ve toplum odaklı, çevreye (doğal ve yapılı) duyarlı mimari tasarım / planlama / tasarım / araştırma yöntemleri konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri ve standartları ile afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Alanıyla ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahiptir.
  • Alanıyla ilgili kurumsal ve etik değerler konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • İlgili alanın tarihsel, coğrafi, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine / önemine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.

Bilişsel, Uygulamalı

  • Mimari tasarım / planlama / tasarım alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir.
  • Mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için söylem, kuram ve kılgı (pratik) bütünlüğünü sağlama becerisine sahiptir.
  • Mimari tasarım / planlama / tasarım konularında, olgular, potansiyel ve sorunlar ile bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme becerilerine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili kuramsal / kavramsal bilgiyi, bilişsel ve kılgısal becerileri, araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır.
  • Alternatif mimari tasarım, planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.
  • Disiplinler arası etkileşimli mimari tasarım / planlama / tasarım konusunda beceri sahibi olur. Sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri bağlama ilişkin verilerin yorumunda, sorunların tanımında, ustalık ve inovasyon sergileyen almaşık mimari tasarım / planlama / tasarım kararlarının / projelerin / çözümlerin geliştirilmesinde kullanır.

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yeteneği

  • Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesini bağımsız olarak yürütür, bu süreçler için araştırma projeleri planlar ve yürütür, yeni sentezler üretir.
  • Alanıyla ilgili bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve çok disiplinli, disiplinlerarası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alır. Bunun için gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
  • Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesinde ortak çalışmaları planlar, sorumluluk alır ve yürütür.

Öğrenme Yetkinliği

  • Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenir.
  • Geleceğe yönelik olur, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olur, öğrenme gereksinimlerini belirler, bunun için planlar yapar ve bunları uygular.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eder.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır, bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
  • Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için projeler, işbirlikleri ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile etkili iletişim kurar.
  • En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte alanının gerektirdiği bilişim (bilgi ve iletişim) teknolojilerini etkileşimli olarak kullanır.

Alana Özgü Yetkinlik

  • Meslek alanında, mesleki uygulamada ve mesleki araştırmalarda, etik ve davranış kurallarına ilişkin kavrayış, davranma alışkanlığı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
  • Mimari tasarım / planlama / tasarım süreçlerinde olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak karar verebilmek için gerekli temeli oluşturacak verileri toplar, değerlendirir ve yorumlar.
  • Alanındaki mevcut bilgiyi eleştirel ve diyalektik bir yaklaşımla değerlendirebilme, sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri disiplininin gerektirdiği profesyonel bir yaklaşımla etik ilkelerin ışığında, mesleki davranış kuralları, ölçütler ve standartlar ile yasal çerçevelere uygun olarak, olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak kullanır.
  • İnsan değerinin bilgisiyle, insan haklarına ve bu temelde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, adalet bilinciyle karar verir ve hareket eder.
  • Mesleğinin, insan hakları ve toplum açısından yararının ve toplumsal hizmet ürettiğinin bilincinde olarak sosyal adalet, kalite kültürü, doğal ve kültürel değerlerin korunması, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, profesyonel hizmet vermeye özgü yasal çerçeveler ile etik ilkeler konusunda gerekli duyarlılığı göstererek adil davranış konularında kişisel duyarlılığa sahiptir.
  • Yaşadığı tarihsel dönemde, yerel, bölgesel, ulusal ve küresel genel ve mesleki sorunlar hakkında bilgi ve bilinç sahibidir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM, ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

MADDE 37 – (1) (Değişik RG. 22.08.2016/29809 sy.) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarında verilen derslerde öğrencilerin değerlendirilmesi için kısa sınavlar, ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavları yapılır.

(2) Her dersin öğretim elemanı yarıyıl başında öğrencilerin sorumlu olduğu ara sınavlar, yarıyıl sonu sınavları, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlıklarını öğrencilere yazılı olarak duyurur. Yarıyıl içi sınav ve diğer çalışmaların yarıyıl notu içindeki ağırlığı %30’dan az, %70’ten fazla olamaz.

MADDE 42 – (1) Öğrencilere, aldıkları her ders için ilgili öğretim elemanı tarafından, yarıyıl içindeki

uygulama, laboratuvar ve benzeri çalışmalar ile sınav ve akademik faaliyetler göz önünde tutularak verilen notların

sayısal değerlerinden başarı notu olarak bir harf notu verilir.

(2) (Değişik RG. 07.11.2022/32006 sy.) Başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Başarı Notu Katsayısı

AA 4.0

BA 3.5

BB 3.0

CB 2.5

CC 2.0

DC 1.5

DD 1.0

FA 0.0 Başarısız (Devamsızlık nedeniyle Yarıyıl sonunda sınava girmeye

hak kazanamayan) FF 0.0 Başarısız (Yarıyıl sonu sınava girip başarılı olamayan)

(3) Ayrıca, öğrencilerin durumlarına göre aşağıdaki kısaltmalar kullanılır:

a) I-Eksik (Incomplete): Geçerli mazeretleri nedeniyle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrencilerin, I notunun gerektirdiği eksiklikleri en geç izleyen yarıyılın ders ekleme/bırakma tarihi sonuna kadar tamamlamaları gerekir; eksikliklerin tamamlanması üzerine öğrenci gerekli notu alır, bu tarihe kadar eksikliklerin tamamlanmaması halinde öğrencinin I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür.

b) L-İzinli (Leave): Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca izinli olan öğrenciler için kullanılır.

c) NC-Kredisiz (Non-Credit): Kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

ç) ND-Diplomaya Yönelik Olmayan (Non-Degree): Yeditepe Üniversitesinden diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır ve not ortalaması hesabına katılmaz.

d) P-Geçer (Pass): Not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

e) R-Tekrar (Repeat): Dersin tekrarlandığını gösterir.

f) RR-Not Yükseltmek için Tekrar (Repeat Resigned): Not yükseltmek amacıyla tekrarlanan dersler için verilir.

g) (Değişik RG. 30.09.2018/305519 sy.) T-Transfer (Transfer): Yükseköğretim kurumu içinden veya dışından bir programdan transfer edilen ya da yurt dışı değişim programlarından alınıp başarılı olunan ve ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan dersler için verilir ve not ortalaması hesabına katılır.

ğ) W-Dersten Çekilme (Withdrawal): Ders ekleme/bırakma tarihinden sonra her yıl akademik takvimde belirlenen süre içinde, danışmanın onayıyla gerçekleşir.

h) X-Proje ve Tezler İçin Devam Ediyor (In Progress): Proje, tez ve benzeri çalışmaları sürdürmekte olan öğrencilere verilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Türkiye’de faaliyet gösteren Mimarlık programları MİAK tarafından akredite edilmektedir. MİMARLIK EĞİTİMİ AKREDİTASYON DERNEĞİ, kısa adıyla MiAK, 10.09.2019 tarihi itibarıyla kurulmuştur. 2006-2019 tarihleri arasında “Mimarlık Akreditasyon Kurulu” adıyla TMMOB Mimarlar Odası ile iş birliği içinde faaliyetlerini yürütmüş olan 2019 itibariyle Dernek çatısı altında bağımsız yapısına kavuşmuştur.  

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık (İngilizce) Lisans Programı 2 Yıllık Gözetimli Akreditasyon’a hak kazanmıştır. Programın akreditasyon Geçmişi aşağıdadır:

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MİAK)

2 Yıl Koşullu - 13/03/2020 - 13/03/2022
2 Yıl Koşullu - 03/10/2022 - 03/10/2024

2024 Yılı Değerlendirmesi için Başvurdu


Giriş Şartı
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin başvurusu dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu’nda mevcuttur.
  • Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile koşulları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler program dahilinde ders alabilirler. İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Dersi alan öğrencinin dersin önkoşulu olan dersleri ya da bunların eşdeğerlerini almış olması gerekmektedir. Program müfredatındaki tüm dersler İngilizce olarak yürütülmektedir.


Başarma Şartları
Programdan mezun olabilmek için öğrencinin 36 zorunlu, 3 serbest seçmeli ve 5 alan seçmeli ve 2 staj dersi olmak üzere toplam 46 ders tamamlayarak 131 kredi ve 240 ECTS elde etmesi ve 2.00 ve üzeri genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin bölüm tarafından onaylanan bir kuruluşta 30 iş günü ofis ve 30 iş günü şantiye stajını başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölümümüz mezunları resmi kurumlarda ve özel sektörde çalışabilmektedir. Her tür yapının projelendirilmesinde, uygulanmasında ve denetlenmesinde çeşitli kademelerde görev alabilmektedirler. Aynı zamanda, lisans derecesini takiben lisansüstü çalışmalarına devam ederek, mimari tasarım, kentsel tasarım ve benzer alanlarda yüksek lisans ve doktora derecesi alan birçok öğrencimiz mevcuttur.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030030458

Qualification Title
Awarding BodyYeditepe University
Awarding Body Contact İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://yeditepe.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The Department of Architecture is subject to the first stage of the degree system of 240 ECTS credits in the field of Architecture in higher education. A bachelor’s degree in architecture is obtained when the program is completed and the program qualifications are met.
  • The Department of Architecture aims to educate designers who can proficiently utilize both the creative and technological possibilities inherent in architecture. We strive to train professional people who are prone to teamwork, have developed communication skills, are productive, responsible, researcher, intellectual, innovative, able to produce rational solutions to problems with a critical eye and an analytical approach, have social and environmental responsibility, observe ethical values, and stand out with their designer identity. The Department of Architecture has adopted the principle of preparing students to solve the architectural problems of the constantly developing and transforming contemporary world by providing them with technical and technological knowledge, imagination, environmental and historical sensitivity, creative and critical thinking, social and individual ethics, design and artistic creativity skills.
  • The educational approach based on these principles is demonstrated in interdisciplinary architectural design studios that address architectural problems in various scales, with the contribution of architects who take an active role in the field of architecture. Architectural design studios, which form the backbone of the Department of Architecture education, are supported by compulsory/elective theoretical courses and internships that provide practical experience. Extracurricular scientific activities such as workshops, seminars, and conferences organized by the Department of Architecture in national and international environments aim to increase students' level of awareness by supporting the education program and preparing them for professional life in this sense.
Learning Environments
  • Education and training are carried out in formal, open or distance education. Additionally, practical training such as internships or workplace training is conducted in offices, companies where architects affiliated with the Chamber of Architects work, or public institutions. 
Description

Theoretical, Empirical

  • Has the necessary knowledge and understanding to be able to reflect the multidimensional knowledge covering discursive, theoretical, empirical, conceptual knowledge and professional service sensitivities in local, regional, national and global contexts for architectural design/planning activities and research in the relevant essential field to academic sharing environments by gaining from a wide variety of environments.
  • Within this framework, they know and understand the intellectual, discursive, scientific, technological, aesthetic, artistic, historical and cultural infrastructure required in the field.
  • Has the knowledge and understanding of human and society-oriented, environmentally (natural and built) sensitive architectural design/planning/research methods in the related field.
  • Has a multidimensional knowledge and understanding of economic, environmental and social sustainability principles and standards and disaster-related issues in the related field.
  • Knows the principles, laws, regulations and standards related to the field.
  • Has knowledge and understanding of institutional and ethical values related to the field.
  • Has knowledge and understanding of the place/importance of the related field in the historical, geographical, social and cultural context.

Cognitive, Applied

  • Can develop concepts in architectural design/planning/design.
  • Can provide the integrity of discourse, theory, and practice for architectural design, planning, design activities, and research.
  • Can define the phenomena, potential and problems in architectural design / planning / design issues and the necessary research for them.
  • Uses theoretical/conceptual knowledge, cognitive and procedural skills, research methods and techniques related to the field.
  • Can develop alternative architectural design, planning constructs and solutions.
  • Has interdisciplinary, interactive architectural design / planning / design skills. They use their knowledge, understanding, and skills in interpreting contextual data, defining problems, and developing complex architectural design, planning, design decisions, projects, and solutions that exhibit ingenuity and innovation.

Ability to Work Independently and Take Responsibility

  • Carries out an architectural design / planning / design project independently, plans and conducts research projects for these processes, and produces new syntheses.
  • Carries out individual studies independently and takes personal and joint responsibility in multidisciplinary, interdisciplinary and transdisciplinary studies. They have the necessary self-confidence and competence for field-related responsibilities.
  • Plans, takes responsibility and executes collaborative work in an architectural design / planning / design project.

Learning Competence

  • Learns by evaluating the knowledge and skills in the field with a critical and dialectical (critical, counter-thesis and synthesis) approach.
  • To be future-oriented, to have the necessary motivation and learning skills for personal and professional development, to identify learning needs, to make plans, and to implement them.
  • Acts with the awareness of lifelong learning.

Communication and Social Competence

  • Informs the relevant people and institutions about the issues related to the field, conveys their thoughts and suggestions for solutions to problems in written, oral and visual ways, supports the information with quantitative and qualitative data and shares it with experts and non-experts.
  • To organize and implement projects, collaborations and activities for the social environment in which they live with a sense of social responsibility.
  • Follows the developments in the field and communicates effectively with colleagues by using a foreign language, at least at the European Language Portfolio B1 General Level.
  • Uses at least European Computer Driving License Advanced Level computer software and information (information and communication) technologies the field requires interactively.

Communication and Social Competence

  • Informs the relevant people and institutions about the issues related to the field, conveys their thoughts and suggestions for solutions to problems in written, verbal and visual ways, supports the information with quantitative and qualitative data and shares it with experts and non-experts.
  • To organize and implement projects, collaborations and activities for the social environment in which they live with a sense of social responsibility.
  • Follows the developments in the field and communicates effectively with colleagues by using a foreign language, at least at the European Language Portfolio B1 General Level.
  • Uses at least European Computer Driving License Advanced Level computer software and information (information and communication) technologies the field requires interactively.

Field Specific Competence

  • Acts with an understanding of ethics and codes of conduct, a habit of behaviour and a sense of social responsibility in the professional field, professional practice and research.
  • Collects, evaluates and interprets data to form the basis for making decisions in architectural design / planning / design processes, considering possible social, environmental and ethical consequences.
  • To be able to evaluate the existing knowledge in the field with a critical and dialectical approach, to use the knowledge, comprehension and skills with a professional approach required by the discipline in the light of ethical principles, following professional codes of conduct, criteria and standards and legal frameworks, taking into account the possible social, environmental and moral consequences.
  • Decides and acts with the knowledge of human value, respecting human rights and social and cultural rights on this basis, showing the necessary sensitivity in protecting the natural environment and cultural heritage, and with a sense of justice.
  • Being aware of the benefits of their profession in terms of human rights and society and that they produce social services, they have personal sensitivity about fair behaviour by showing the necessary sensitivity about social justice, quality culture, protection of natural and cultural values, environmental protection, occupational health and safety, legal frameworks and ethical principles specific to professional service.
  • Knowledge and awareness of local, regional, national and global general and professional problems in the historical period in which they live.
Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social, and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expressive competence
Further Info

Yeditepe University Associate Bachelor’s and Undergraduate, Education-Instruction and Examination Regulation

ARTICLE 37 - (1) (Different Official Gazette. 22.08.2016/29809 no.) Quizzes, midterm exams and final exams are given for the evaluation of the students at faculties and other undergraduate programs of the university. (2) Instructors of each course inform students in written about the weight of midterm exams, final exams, homework, practice and other works in the semester at the beginning of the semester. The weight of the exams and other studies within the semester grade can not be less than 30% and more than 70%.

ARTICLE 42 - (1) A letter grade is given to the students as a success grade from the numerical values of the grades given by the relevant teaching staff for each course they take, taking into account the practice, laboratory and similar studies in the semester and examinations and academic activities.

(2) Success grades and coefficients are shown in the following table: Success Grade Coefficient AA 4.0 AA 4.0

BA 3.5

BB 3.0

CB 2.5

CC 2.0

DC 1.5

DD 1.0

FA 0.0 Fail (Failure to attend final exam due to absenteeism)

FF 0.0 Fail (Failure to pass the final exam)

(3) In addition, the following abbreviations are used depending on the situation of the students:

a) I-Incomplete: It is given to students who cannot complete the course work due to valid excuses. These students are required to complete the requirements of the I grade by the end of the following semester's add / drop date at the latest. Upon completion of the requirements, the student receives the required grade, and if the requirement is not fulfilled by that date, the student's I grade automatically becomes an FF grade.

b) L-Leave: Used for students who are allowed leave according to the provisions of this Regulation.

c) NC-Non-Credit: Used for non-credit courses.

ç) ND-Non-Degree: Used for non-credit courses that are not intended for graduation from Yeditepe University and are not included in the grade average score.

d) P-Pass: Given to students who succeed in courses not included in their GPA.

e) R-Repeat: Indicates that the course is repeated.

f) RR-Repeat Resigned: Used for the repeated courses to raise grades.

g) (Different Official Gazette dated 14.09.2015 / 29475 no.) T-Transfer: Used for the courses from a program inside or outside of the higher education institution and approved for adjustment by the relevant board of directors and added in the grade average calculation. Courses transferred from foreign exchange programs are not included in the grade point average.

ğ) W- Withdrawal: This takes place after the date of add / drop within the period determined by the academic calendar and approved by the advisor. h) X- In Progress for Continuing Projects and Theses: This is given to the students who are continuing their theses and similar studies.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training, and other activities in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes each program will provide students are determined by the senates of higher education institutions following the basic principles defined by YÖK on these issues.

1.3. After the relevant Council of Deans accepts the curriculum of the National Core Curriculum, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program are carried out according to the education training and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive an undergraduate diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the legislation.

MIAK accredits architecture programs operating in Turkey. ARCHITECTURAL EDUCATION ACCREDITATION ASSOCIATION, shortly after MiAK, was established on 10.09.2019. Having carried out its activities in cooperation with the TMMOB Chamber of Architects under the name of "Architecture Accreditation Board" between 2006 and 2019, it has gained its independent structure under the roof of the Association as of 2019.  

Yeditepe University Architecture (English) Undergraduate Program has been granted a 2-year Supervised Accreditation. The accreditation history of the program is below:

2 Years Conditional - 13/03/2020 - 13/03/2022

2 Years Conditional - 03/10/2022 - 03/10/2024

Applied for 2024 Review

Access Requirements
  • Students who want to enrol in the department must complete the processes/exams determined by ÖSYM within the framework of the academic and legal legislation of the University. Students who have started their education in an equivalent program at home or abroad can apply for transfer. The students' applications are examined and evaluated individually before the start of the semester, taking into account the conditions of each student and the degree to which they apply. More detailed information about admission to the University is available in the Institutional Catalog.
  • Students from abroad within the scope of student exchange programs approved by the University and whose conditions are determined by an agreement can take courses within the program. They can take classes offered in English. The student must have taken the prerequisite courses or their equivalents. All courses in the program curriculum are conducted in English.
Conditions for Success To graduate from the program, the student must complete 46 courses (36 compulsory, 3 free electives, 5 field electives and 2 internship courses), obtain 131 credits and 240 ECTS, and have a GPA of 2.00 or higher. For graduation, the student must complete 30 working days of office and 30 working days of construction site internship in an organization approved by the department. 
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of our department can work in public institutions and the private sector. They can work at various levels in designing, implementing and supervising all types of buildings. At the same time, many students continue their postgraduate studies following their bachelor's degree and receive master's and doctorate degrees in architectural design, urban design and similar fields.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030030458


Qualification Title

Awarding Body
Yeditepe University

Awarding Body Contact
İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The Department of Architecture is subject to the first stage of the degree system of 240 ECTS credits in the field of Architecture in higher education. A bachelor’s degree in architecture is obtained when the program is completed and the program qualifications are met.
  • The Department of Architecture aims to educate designers who can proficiently utilize both the creative and technological possibilities inherent in architecture. We strive to train professional people who are prone to teamwork, have developed communication skills, are productive, responsible, researcher, intellectual, innovative, able to produce rational solutions to problems with a critical eye and an analytical approach, have social and environmental responsibility, observe ethical values, and stand out with their designer identity. The Department of Architecture has adopted the principle of preparing students to solve the architectural problems of the constantly developing and transforming contemporary world by providing them with technical and technological knowledge, imagination, environmental and historical sensitivity, creative and critical thinking, social and individual ethics, design and artistic creativity skills.
  • The educational approach based on these principles is demonstrated in interdisciplinary architectural design studios that address architectural problems in various scales, with the contribution of architects who take an active role in the field of architecture. Architectural design studios, which form the backbone of the Department of Architecture education, are supported by compulsory/elective theoretical courses and internships that provide practical experience. Extracurricular scientific activities such as workshops, seminars, and conferences organized by the Department of Architecture in national and international environments aim to increase students' level of awareness by supporting the education program and preparing them for professional life in this sense.

Learning Environments
  • Education and training are carried out in formal, open or distance education. Additionally, practical training such as internships or workplace training is conducted in offices, companies where architects affiliated with the Chamber of Architects work, or public institutions. 

Description

Theoretical, Empirical

  • Has the necessary knowledge and understanding to be able to reflect the multidimensional knowledge covering discursive, theoretical, empirical, conceptual knowledge and professional service sensitivities in local, regional, national and global contexts for architectural design/planning activities and research in the relevant essential field to academic sharing environments by gaining from a wide variety of environments.
  • Within this framework, they know and understand the intellectual, discursive, scientific, technological, aesthetic, artistic, historical and cultural infrastructure required in the field.
  • Has the knowledge and understanding of human and society-oriented, environmentally (natural and built) sensitive architectural design/planning/research methods in the related field.
  • Has a multidimensional knowledge and understanding of economic, environmental and social sustainability principles and standards and disaster-related issues in the related field.
  • Knows the principles, laws, regulations and standards related to the field.
  • Has knowledge and understanding of institutional and ethical values related to the field.
  • Has knowledge and understanding of the place/importance of the related field in the historical, geographical, social and cultural context.

Cognitive, Applied

  • Can develop concepts in architectural design/planning/design.
  • Can provide the integrity of discourse, theory, and practice for architectural design, planning, design activities, and research.
  • Can define the phenomena, potential and problems in architectural design / planning / design issues and the necessary research for them.
  • Uses theoretical/conceptual knowledge, cognitive and procedural skills, research methods and techniques related to the field.
  • Can develop alternative architectural design, planning constructs and solutions.
  • Has interdisciplinary, interactive architectural design / planning / design skills. They use their knowledge, understanding, and skills in interpreting contextual data, defining problems, and developing complex architectural design, planning, design decisions, projects, and solutions that exhibit ingenuity and innovation.

Ability to Work Independently and Take Responsibility

  • Carries out an architectural design / planning / design project independently, plans and conducts research projects for these processes, and produces new syntheses.
  • Carries out individual studies independently and takes personal and joint responsibility in multidisciplinary, interdisciplinary and transdisciplinary studies. They have the necessary self-confidence and competence for field-related responsibilities.
  • Plans, takes responsibility and executes collaborative work in an architectural design / planning / design project.

Learning Competence

  • Learns by evaluating the knowledge and skills in the field with a critical and dialectical (critical, counter-thesis and synthesis) approach.
  • To be future-oriented, to have the necessary motivation and learning skills for personal and professional development, to identify learning needs, to make plans, and to implement them.
  • Acts with the awareness of lifelong learning.

Communication and Social Competence

  • Informs the relevant people and institutions about the issues related to the field, conveys their thoughts and suggestions for solutions to problems in written, oral and visual ways, supports the information with quantitative and qualitative data and shares it with experts and non-experts.
  • To organize and implement projects, collaborations and activities for the social environment in which they live with a sense of social responsibility.
  • Follows the developments in the field and communicates effectively with colleagues by using a foreign language, at least at the European Language Portfolio B1 General Level.
  • Uses at least European Computer Driving License Advanced Level computer software and information (information and communication) technologies the field requires interactively.

Communication and Social Competence

  • Informs the relevant people and institutions about the issues related to the field, conveys their thoughts and suggestions for solutions to problems in written, verbal and visual ways, supports the information with quantitative and qualitative data and shares it with experts and non-experts.
  • To organize and implement projects, collaborations and activities for the social environment in which they live with a sense of social responsibility.
  • Follows the developments in the field and communicates effectively with colleagues by using a foreign language, at least at the European Language Portfolio B1 General Level.
  • Uses at least European Computer Driving License Advanced Level computer software and information (information and communication) technologies the field requires interactively.

Field Specific Competence

  • Acts with an understanding of ethics and codes of conduct, a habit of behaviour and a sense of social responsibility in the professional field, professional practice and research.
  • Collects, evaluates and interprets data to form the basis for making decisions in architectural design / planning / design processes, considering possible social, environmental and ethical consequences.
  • To be able to evaluate the existing knowledge in the field with a critical and dialectical approach, to use the knowledge, comprehension and skills with a professional approach required by the discipline in the light of ethical principles, following professional codes of conduct, criteria and standards and legal frameworks, taking into account the possible social, environmental and moral consequences.
  • Decides and acts with the knowledge of human value, respecting human rights and social and cultural rights on this basis, showing the necessary sensitivity in protecting the natural environment and cultural heritage, and with a sense of justice.
  • Being aware of the benefits of their profession in terms of human rights and society and that they produce social services, they have personal sensitivity about fair behaviour by showing the necessary sensitivity about social justice, quality culture, protection of natural and cultural values, environmental protection, occupational health and safety, legal frameworks and ethical principles specific to professional service.
  • Knowledge and awareness of local, regional, national and global general and professional problems in the historical period in which they live.

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social, and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expressive competence

Further Info

Yeditepe University Associate Bachelor’s and Undergraduate, Education-Instruction and Examination Regulation

ARTICLE 37 - (1) (Different Official Gazette. 22.08.2016/29809 no.) Quizzes, midterm exams and final exams are given for the evaluation of the students at faculties and other undergraduate programs of the university. (2) Instructors of each course inform students in written about the weight of midterm exams, final exams, homework, practice and other works in the semester at the beginning of the semester. The weight of the exams and other studies within the semester grade can not be less than 30% and more than 70%.

ARTICLE 42 - (1) A letter grade is given to the students as a success grade from the numerical values of the grades given by the relevant teaching staff for each course they take, taking into account the practice, laboratory and similar studies in the semester and examinations and academic activities.

(2) Success grades and coefficients are shown in the following table: Success Grade Coefficient AA 4.0 AA 4.0

BA 3.5

BB 3.0

CB 2.5

CC 2.0

DC 1.5

DD 1.0

FA 0.0 Fail (Failure to attend final exam due to absenteeism)

FF 0.0 Fail (Failure to pass the final exam)

(3) In addition, the following abbreviations are used depending on the situation of the students:

a) I-Incomplete: It is given to students who cannot complete the course work due to valid excuses. These students are required to complete the requirements of the I grade by the end of the following semester's add / drop date at the latest. Upon completion of the requirements, the student receives the required grade, and if the requirement is not fulfilled by that date, the student's I grade automatically becomes an FF grade.

b) L-Leave: Used for students who are allowed leave according to the provisions of this Regulation.

c) NC-Non-Credit: Used for non-credit courses.

ç) ND-Non-Degree: Used for non-credit courses that are not intended for graduation from Yeditepe University and are not included in the grade average score.

d) P-Pass: Given to students who succeed in courses not included in their GPA.

e) R-Repeat: Indicates that the course is repeated.

f) RR-Repeat Resigned: Used for the repeated courses to raise grades.

g) (Different Official Gazette dated 14.09.2015 / 29475 no.) T-Transfer: Used for the courses from a program inside or outside of the higher education institution and approved for adjustment by the relevant board of directors and added in the grade average calculation. Courses transferred from foreign exchange programs are not included in the grade point average.

ğ) W- Withdrawal: This takes place after the date of add / drop within the period determined by the academic calendar and approved by the advisor. h) X- In Progress for Continuing Projects and Theses: This is given to the students who are continuing their theses and similar studies.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training, and other activities in higher education institutions.

"University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared annually within the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes each program will provide students are determined by the senates of higher education institutions following the basic principles defined by YÖK on these issues.

1.3. After the relevant Council of Deans accepts the curriculum of the National Core Curriculum, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program are carried out according to the education training and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive an undergraduate diploma if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the legislation.

MIAK accredits architecture programs operating in Turkey. ARCHITECTURAL EDUCATION ACCREDITATION ASSOCIATION, shortly after MiAK, was established on 10.09.2019. Having carried out its activities in cooperation with the TMMOB Chamber of Architects under the name of "Architecture Accreditation Board" between 2006 and 2019, it has gained its independent structure under the roof of the Association as of 2019.  

Yeditepe University Architecture (English) Undergraduate Program has been granted a 2-year Supervised Accreditation. The accreditation history of the program is below:

2 Years Conditional - 13/03/2020 - 13/03/2022

2 Years Conditional - 03/10/2022 - 03/10/2024

Applied for 2024 Review


Access Requirements
  • Students who want to enrol in the department must complete the processes/exams determined by ÖSYM within the framework of the academic and legal legislation of the University. Students who have started their education in an equivalent program at home or abroad can apply for transfer. The students' applications are examined and evaluated individually before the start of the semester, taking into account the conditions of each student and the degree to which they apply. More detailed information about admission to the University is available in the Institutional Catalog.
  • Students from abroad within the scope of student exchange programs approved by the University and whose conditions are determined by an agreement can take courses within the program. They can take classes offered in English. The student must have taken the prerequisite courses or their equivalents. All courses in the program curriculum are conducted in English.

Conditions for Success
To graduate from the program, the student must complete 46 courses (36 compulsory, 3 free electives, 5 field electives and 2 internship courses), obtain 131 credits and 240 ECTS, and have a GPA of 2.00 or higher. For graduation, the student must complete 30 working days of office and 30 working days of construction site internship in an organization approved by the department. 

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of our department can work in public institutions and the private sector. They can work at various levels in designing, implementing and supervising all types of buildings. At the same time, many students continue their postgraduate studies following their bachelor's degree and receive master's and doctorate degrees in architectural design, urban design and similar fields.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode