Yeterlilik Kodu

TR0030025972

Yeterlilik Adı
Mimarlık Lisans Diploması
Sorumlu KurumTrakya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Sorumlu Kurum URLhttp://www.trakya.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

İSCO-08 

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Çağımızın kent ve mimarlık konularını ulusal ve uluslararası çerçevede irdeleyen, çağdaş ve evrensel değerleri benimseyen, eleştirel ve bilimsel düşünen, bilgi birikimini insanlık yararına kullanan, disiplinler arası işbirliği yapabilen, yaratıcı, yenilikçi, araştırmacı, mimarlığı anlama ve yorumlama yetisine sahip mimarlar yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün olarak gerçekleştirilir. Ayrıca, öğretim laboratuvarlar, atölye ortamında uygulamalı olarak da sunulmaktadır.  Bunun yanında öğrenciler zorunlu olarak şantiye ve büro stajı yaparlar.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mimari tasarım alanında öznel ve nesnel verileri araştırma, değerlendirme ve eleştirel bakış açısı kurabilme.  
  • Mimari çalışmaları etkileyen konularda mimarın etik ve mesleki yasal sorumluluklarını belirtme, bilimsel ve etik değerleri savunma. 
  • Mimarlık alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleme, mesleki etkinliklerde kullanma. 
  • Batı ve Batı dışı mimarlığı şekillendiren ve sürdüren faktörleri açıklama ve yorumlama. 
  • Ulusal ve/veya uluslararası örnek durum ve olaylara bağlı olarak kültürel farklılıkları tanımlama, çözümleme ve karşılaştırma.  
  • Mimarlık ortamına ilişkin disiplinler arası iş birliğinde bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. 
  • Mimarlıkla ilgili düşüncelerini ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini görsel, yazılı ve sözlü olarak aktarabilme; nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ya da olmayan kişilerle paylaşabilme.  
  • Bir yabancı dili kullanarak mimarlık alanındaki bilgileri izleyebilme, bilgisayar programlarını kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. 
  • Mimarlık ortamının çok bileşenli yapısının tüm verilerini değerlendirme, yorumlama ve yeni olana ulaşabilme.  
  • Mimarlık alanında edindiği kuramsal bilgilerini uygulama ile birleştirebilme, geliştirebilme ve bütüncül bakış açısı kurabilme.  
  • Tarihi çevreyi tanıma ve koruma bilincini geliştirme; tarihi anıtları ve yapıları belgelemede rölöve ve restorasyon projelerini hazırlamak için gerekli temel teknikleri belirtme.  
  • Çevresel sistemlerin tasarımında aydınlatma, akustik, iklimlendirme ve enerji kullanımı konularında araştırmalar yapma ve elde ettiği bilgileri tanımlama. 
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mimarlık bölümünde Mimari Projeler haricindeki derslerde başarı düzeyi ve ölçme değerlendirme için “Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uygulanmaktadır. Proje derslerinde öğrencinin başarısının ölçme / değerlendirmesi için “Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü Mimari Proje Dersleri Uygulama ve Değerlendirme Yönergesi” ve Uygulama Projesi Usul ve Esasları Yönergesi" esas alınmaktadır.
Programımızda Üniversite Alan dışı seçmeli dersler haricindeki tüm dersler için mutlak değerlendirme sistemi kullanılmakta olup geçme notu “60” (altmış) olarak belirlenmiştir. Mimarlık Bölümü öğrencilerinin lisans diploması almaya hak kazanabilmeleri için eğitim süresi içinde 30 gün ofis stajı ve 30 gün şantiye stajı olmak üzere toplam 60 günlük staj çalışmasını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Staj çalışmaları, T.Ü. Mimarlık Fakültesi Staj Yönergesi ve Mimarlık Bölümü Staj Uygulama Esasları mevzuatı uyarınca, bölüm bünyesinde faaliyet gösteren bir staj komisyon başkanı ve iki staj komisyonu üyesinden oluşan staj komisyonu tarafından yürütülmektedir.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=7371&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5
https://mimarlik.trakya.edu.tr/news_cats/proje-yonergeleri
https://mimarlik.trakya.edu.tr/news/t-u--mimarlik-fakultesi-staj-yonergesi
https://mimarlik.trakya.edu.tr/news/mimarlik-bolumu-staj-uygulama-esaslari

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MiAK)

Başlangıç: 07.09.2023 / Bitiş: 07.09.2026

Giriş Şartı

Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (YKS) alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Özel Koşul: Mimarlık programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 250 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının üstünde yerleştirme puanına sahip olmak
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=109410218

Başarma ŞartlarıLisans derecesi almak için program yeterliliklerini karşılayan en az 240 AKTS'lik dersi başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mimarlık Bölümü mezunları, eğitim sürecinde ve stajlarda edindikleri bilgi ve tecrübeleri, mezun olduktan sonra çeşitli mimarlık ofislerinde ya da uygulama alanlarında çalışarak ya da kendi mimarlık ofislerini kurarak iş hayatlarında yer alabilirler. Bazı mezunlar, belediye, kültür müdürlükleri, çevre ve şehircilik müdürlükleri, vakıflar bölge müdürlükleri gibi kamu kurumlarında da görev almaktadır.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030025972


Yeterlilik Adı
Mimarlık Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Trakya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

İSCO-08 


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

İSCO-08 


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Çağımızın kent ve mimarlık konularını ulusal ve uluslararası çerçevede irdeleyen, çağdaş ve evrensel değerleri benimseyen, eleştirel ve bilimsel düşünen, bilgi birikimini insanlık yararına kullanan, disiplinler arası işbirliği yapabilen, yaratıcı, yenilikçi, araştırmacı, mimarlığı anlama ve yorumlama yetisine sahip mimarlar yetiştirmek.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün olarak gerçekleştirilir. Ayrıca, öğretim laboratuvarlar, atölye ortamında uygulamalı olarak da sunulmaktadır.  Bunun yanında öğrenciler zorunlu olarak şantiye ve büro stajı yaparlar.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mimari tasarım alanında öznel ve nesnel verileri araştırma, değerlendirme ve eleştirel bakış açısı kurabilme.  
  • Mimari çalışmaları etkileyen konularda mimarın etik ve mesleki yasal sorumluluklarını belirtme, bilimsel ve etik değerleri savunma. 
  • Mimarlık alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleme, mesleki etkinliklerde kullanma. 
  • Batı ve Batı dışı mimarlığı şekillendiren ve sürdüren faktörleri açıklama ve yorumlama. 
  • Ulusal ve/veya uluslararası örnek durum ve olaylara bağlı olarak kültürel farklılıkları tanımlama, çözümleme ve karşılaştırma.  
  • Mimarlık ortamına ilişkin disiplinler arası iş birliğinde bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. 
  • Mimarlıkla ilgili düşüncelerini ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini görsel, yazılı ve sözlü olarak aktarabilme; nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ya da olmayan kişilerle paylaşabilme.  
  • Bir yabancı dili kullanarak mimarlık alanındaki bilgileri izleyebilme, bilgisayar programlarını kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. 
  • Mimarlık ortamının çok bileşenli yapısının tüm verilerini değerlendirme, yorumlama ve yeni olana ulaşabilme.  
  • Mimarlık alanında edindiği kuramsal bilgilerini uygulama ile birleştirebilme, geliştirebilme ve bütüncül bakış açısı kurabilme.  
  • Tarihi çevreyi tanıma ve koruma bilincini geliştirme; tarihi anıtları ve yapıları belgelemede rölöve ve restorasyon projelerini hazırlamak için gerekli temel teknikleri belirtme.  
  • Çevresel sistemlerin tasarımında aydınlatma, akustik, iklimlendirme ve enerji kullanımı konularında araştırmalar yapma ve elde ettiği bilgileri tanımlama. 

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Mimarlık bölümünde Mimari Projeler haricindeki derslerde başarı düzeyi ve ölçme değerlendirme için “Trakya Üniversitesi Lisans Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uygulanmaktadır. Proje derslerinde öğrencinin başarısının ölçme / değerlendirmesi için “Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü Mimari Proje Dersleri Uygulama ve Değerlendirme Yönergesi” ve Uygulama Projesi Usul ve Esasları Yönergesi" esas alınmaktadır.
Programımızda Üniversite Alan dışı seçmeli dersler haricindeki tüm dersler için mutlak değerlendirme sistemi kullanılmakta olup geçme notu “60” (altmış) olarak belirlenmiştir. Mimarlık Bölümü öğrencilerinin lisans diploması almaya hak kazanabilmeleri için eğitim süresi içinde 30 gün ofis stajı ve 30 gün şantiye stajı olmak üzere toplam 60 günlük staj çalışmasını tamamlamış olmaları gerekmektedir. Staj çalışmaları, T.Ü. Mimarlık Fakültesi Staj Yönergesi ve Mimarlık Bölümü Staj Uygulama Esasları mevzuatı uyarınca, bölüm bünyesinde faaliyet gösteren bir staj komisyon başkanı ve iki staj komisyonu üyesinden oluşan staj komisyonu tarafından yürütülmektedir.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=7371&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5
https://mimarlik.trakya.edu.tr/news_cats/proje-yonergeleri
https://mimarlik.trakya.edu.tr/news/t-u--mimarlik-fakultesi-staj-yonergesi
https://mimarlik.trakya.edu.tr/news/mimarlik-bolumu-staj-uygulama-esaslari


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Mimarlık Eğitimi Akreditasyon Derneği (MiAK)

Başlangıç: 07.09.2023 / Bitiş: 07.09.2026


Giriş Şartı

Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (YKS) alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Özel Koşul: Mimarlık programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 250 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının üstünde yerleştirme puanına sahip olmak
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=109410218


Başarma Şartları
Lisans derecesi almak için program yeterliliklerini karşılayan en az 240 AKTS'lik dersi başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mimarlık Bölümü mezunları, eğitim sürecinde ve stajlarda edindikleri bilgi ve tecrübeleri, mezun olduktan sonra çeşitli mimarlık ofislerinde ya da uygulama alanlarında çalışarak ya da kendi mimarlık ofislerini kurarak iş hayatlarında yer alabilirler. Bazı mezunlar, belediye, kültür müdürlükleri, çevre ve şehircilik müdürlükleri, vakıflar bölge müdürlükleri gibi kamu kurumlarında da görev almaktadır.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir. 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025972

Qualification Title
Bachelor's Degree in Architecture
Awarding BodyTrakya University
Awarding Body ContactTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Awarding Body Urlhttp://www.trakya.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification

İSCO-08 

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Education and training is formal. In addition, teaching is also offered practically in laboratories and workshops.  In addition, students do compulsory construction site and office internship.

Learning Environments

Education and training is formal. In addition, teaching is also offered practically in laboratories and workshops.  In addition, students do compulsory construction site and office internship.

Description
  • To be able to state the ethical and professional legal responsibilities of the architect on issues affecting architectural studies and to defend scientific and ethical values. 
  • To be able to follow scientific and technological developments in the field of architecture and use them in professional activities. 
  • Explaining and interpreting the factors that shape and sustain Western and non-Western architecture. 
  • Identifying, analyzing and comparing cultural differences based on national and/or international cases and events.  
  • To be able to take responsibility individually and as a team member in interdisciplinary cooperation related to the architectural environment. 
  • To be able to convey his/her ideas about architecture and his/her suggestions for solutions to problems visually, in written and verbally; to be able to share them with experts and non-experts by supporting them with quantitative and qualitative data.  
  • To be able to follow the information in the field of architecture, use computer programs and communicate with colleagues using a foreign language. 
  • To be able to evaluate and interpret all the data of the multi-component structure of the architectural environment and to reach the new.  
  • To be able to combine the theoretical knowledge acquired in the field of architecture with practice, to be able to develop and establish a holistic perspective.  
  • To be able to recognize the historical environment and develop an awareness of conservation; to be able to specify the basic techniques necessary to prepare survey and restoration projects in documenting historical monuments and structures.  
  • To be able to conduct research on lighting, acoustics, air conditioning and energy use in the design of environmental systems and to define the information obtained. 
Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expressive competence
Further Info

In the Department of Architecture, “Trakya University Undergraduate Education, Training and Examination Regulations” are applied for the level of success and measurement and evaluation in courses other than Architectural Projects. For the measurement / evaluation of the student's success in project courses, “Trakya University Faculty of Architecture, Department of Architecture, Architectural Project Courses Application and Evaluation Directive” and Application Project Procedures and Principles Directive” are taken as basis.
In our program, absolute evaluation system is used for all courses except for the elective courses outside the University Area and the passing grade is determined as “60” (sixty). In order for the students of the Department of Architecture to be eligible for a bachelor's degree, they must complete a total of 60 days of internship work, including 30 days of office internship and 30 days of construction site internship during the education period. Internship studies are carried out by the internship commission consisting of an internship commission chairman and two internship commission members operating within the department in accordance with the legislation of T.Ü. Faculty of Architecture Internship Directive and Department of Architecture Internship Application Principles.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curriculum are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.
4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Architectural Education Accreditation Association (MiAK)

Start: 07.09.2023 / End: 07.09.2026

Access Requirements

It is required to have completed Turkish secondary education or to have received an equivalent education abroad and to have sufficient score in the field in the national university exam (YKS). Special Condition: To have a placement score above the placement score of the candidate ranked 250 thousandth in the placement score type of the program for architecture programs
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=109410218

Conditions for SuccessIn order to receive a bachelor's degree, it is necessary to have successfully completed at least 240 ECTS courses that meet the program qualifications 
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Architecture can use the knowledge and experience gained during the education process and internships to work in various architectural offices or application areas after graduation, or they can take part in business life by establishing their own architectural offices. Some graduates also work in public institutions such as municipalities, cultural directorates, environment and urbanization directorates, regional directorates of foundations.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025972


Qualification Title
Bachelor's Degree in Architecture

Awarding Body
Trakya University

Awarding Body Contact
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

İSCO-08 


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

İSCO-08 


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Education and training is formal. In addition, teaching is also offered practically in laboratories and workshops.  In addition, students do compulsory construction site and office internship.


Learning Environments

Education and training is formal. In addition, teaching is also offered practically in laboratories and workshops.  In addition, students do compulsory construction site and office internship.


Description
  • To be able to state the ethical and professional legal responsibilities of the architect on issues affecting architectural studies and to defend scientific and ethical values. 
  • To be able to follow scientific and technological developments in the field of architecture and use them in professional activities. 
  • Explaining and interpreting the factors that shape and sustain Western and non-Western architecture. 
  • Identifying, analyzing and comparing cultural differences based on national and/or international cases and events.  
  • To be able to take responsibility individually and as a team member in interdisciplinary cooperation related to the architectural environment. 
  • To be able to convey his/her ideas about architecture and his/her suggestions for solutions to problems visually, in written and verbally; to be able to share them with experts and non-experts by supporting them with quantitative and qualitative data.  
  • To be able to follow the information in the field of architecture, use computer programs and communicate with colleagues using a foreign language. 
  • To be able to evaluate and interpret all the data of the multi-component structure of the architectural environment and to reach the new.  
  • To be able to combine the theoretical knowledge acquired in the field of architecture with practice, to be able to develop and establish a holistic perspective.  
  • To be able to recognize the historical environment and develop an awareness of conservation; to be able to specify the basic techniques necessary to prepare survey and restoration projects in documenting historical monuments and structures.  
  • To be able to conduct research on lighting, acoustics, air conditioning and energy use in the design of environmental systems and to define the information obtained. 

Key Competencies

Has advanced level of the key competencies listed below.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurship competence
  • Cultural awareness and expressive competence

Further Info

In the Department of Architecture, “Trakya University Undergraduate Education, Training and Examination Regulations” are applied for the level of success and measurement and evaluation in courses other than Architectural Projects. For the measurement / evaluation of the student's success in project courses, “Trakya University Faculty of Architecture, Department of Architecture, Architectural Project Courses Application and Evaluation Directive” and Application Project Procedures and Principles Directive” are taken as basis.
In our program, absolute evaluation system is used for all courses except for the elective courses outside the University Area and the passing grade is determined as “60” (sixty). In order for the students of the Department of Architecture to be eligible for a bachelor's degree, they must complete a total of 60 days of internship work, including 30 days of office internship and 30 days of construction site internship during the education period. Internship studies are carried out by the internship commission consisting of an internship commission chairman and two internship commission members operating within the department in accordance with the legislation of T.Ü. Faculty of Architecture Internship Directive and Department of Architecture Internship Application Principles.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:
1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curriculum are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.
4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Architectural Education Accreditation Association (MiAK)

Start: 07.09.2023 / End: 07.09.2026


Access Requirements

It is required to have completed Turkish secondary education or to have received an equivalent education abroad and to have sufficient score in the field in the national university exam (YKS). Special Condition: To have a placement score above the placement score of the candidate ranked 250 thousandth in the placement score type of the program for architecture programs
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=109410218


Conditions for Success
In order to receive a bachelor's degree, it is necessary to have successfully completed at least 240 ECTS courses that meet the program qualifications 

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Architecture can use the knowledge and experience gained during the education process and internships to work in various architectural offices or application areas after graduation, or they can take part in business life by establishing their own architectural offices. Some graduates also work in public institutions such as municipalities, cultural directorates, environment and urbanization directorates, regional directorates of foundations.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode