Yeterlilik Kodu

TR0030007082

Yeterlilik Adı
Müzik Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumSivas Cumhuriyet Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 58140 KAMPÜS/SİVAS
Sorumlu Kurum URLhttp://www.cumhuriyet.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

İlk ve orta dereceli kurumlarda müzik öğretmeni yetiştirmeyi hedefleyen bir programdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim Fakültesi, Öğrenme normal örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Uygulamalı eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda staj olarak yapılmaktadır.

 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bireysel çalgısını ve piyanoyu tekniğine uygun,müzik öğretmenliğinin gerekleri doğrultusunda, düzeyli ve etkili biçimde kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Sesini, ses eğitiminin ilkeleri doğrultusunda tekniğe uygun, etkili biçimde kullanabilme, bireysel ve toplu seslendirme yapma becerisine sahiptir.
  • Müzik eğitimi dağarına sahip olmak ve okul şarkılarına piyano ile eşlik yapabilme becerisine sahiptir.
  • Okul çalgıları ile eğitim müziği dağarı örneklerini seslendirebilme becerisine sahiptir.
  • Sesler arasındaki ilişkileri kavrayarak müziksel işitme, okuma ve yazma becerisi kazanmak.
  • Müzik eserlerini tür ve biçim açısından çözümleyebilme ve çok seslendirme teknikleri konusunda donanımlıdır.
  • Çalgı ve ses toplulukları oluşturabilme, bu topluluklarla seslendirme yapma ve yönetme becerisine sahiptir.
  • Geleneksel (TSM-THM) müziklerimiz ile ilgili temel bilgilere sahip olarak bu eserleri nitelikli bir şekilde seslendirebilme becerisine sahiptir.
  • Müziğin doğuşu, tarihsel gelişimi, dönem stil özellikleri ile ilgili donanımlıdır.
  • Eğitim müziği besteleme teknikleri konusunda donanımlı olma ve okul şarkıları besteleyebilme becerisine sahiptir.
  • Kendini Türkçe ve yabancı bir dilde yazılı ve sözlü olarak ifade etme konusunda yeterli olmak, bilgisayar kullanımı ve bilimsel araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile tanımak; Atatürk İlke ve İnkılaplarını bilir.
  • Eğitim-öğretim etkinlikleri planlama-düzenleme; müzik öğretim yöntem ve teknikleri konusunda donanımlı olma becerisine sahiptir.
  • Öğrencilerin gelişim özellikleri doğrultusunda farklı öğrenme yaklaşımlarını bilme becerisine sahiptir.
  • Program içerisinde almış olduğu bilgi ve beceriler ile belirli bir dersi planlamak, işlemek ve değerlendirme becerisine sahiptir.
  • Bireylerin kişisel, mesleki, eğitsel ve gelişimsel ihtiyaçlarını kavramak ve uygulamalarda bunları dikkate alma becerisine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler
  • Müziksel okuma yazma yetkinliği
  • Çalgı çalma yetkinliği
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve müziksel ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler derslere uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Tüm derslerde sınav yapılmaktadır. Sınavlar ara sınav ve final sınavı olarak yapılmaktadır.Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır.

Anlatım, gösterip yaptırma, duyduğu ezgiyi yazdırma, müzik yazısını okutma, performans, soru, cevap.

Ders başarı notları aşağıdaki çizelgeye göre verilir:

 4’ lük sistem Harf Notu ağırlık katsayısı Derecesi Anlamı

AA 4.00 Pekiyi Geçer

BA 3.50 İyi - Pekiyi Geçer

BB 3.00 İyi Geçer

CB 2.50 Orta - İyi Geçer

CC 2.00 Orta Geçer

DC 1.50 Orta Geçer

DD 1.00 Orta Geçer

FF 0.00 Başarısız Geçmez

YT Yeterli Geçer

YZ Yetersiz Geçmez

MU Muaf Geçer

DZ Devamsız Geçmez

GR Sınava Girmedi Geçmez

UB Uygulamada Başarısız Geçmez

Buna göre;

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

Mezuniyet öncesi yarıyıllarda/yıllarda ise, GNO (Genel Not Ortalaması) hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir.

b) Yarıyıl/yıl içinde bir dersten devam alamayan öğrenciye DZ notu verilir. Bu not öğretim elemanınca yarıyıl /yılsonu sınavından önce ilan edilir. DZ notu verilen öğrenci yarıyıl/yılsonu sınavına giremez ve devamsızlık nedeniyle başarısız sayılır. Devamsız olunan dersin ara sınav notu geçersizdir.

c) Yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girmeyen öğrenciye GR notu verilir.

ç) YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir.

d) YZ notu, kredisiz derslerde başarısızlık notu olarak verilir.

e) MU notu, 12 nci maddeye göre muafiyeti ve intibakı yapılan derslere verilir. Öğrencinin muaf olduğu derslerin varsa sayısal değeri ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılır.

f) UB notu; laboratuvar, atölye, staj ve benzeri derslerde uygulamayı tamamlayamayan öğrencilere verilir.

g) Herhangi bir dersin ham başarı notu altmış (60/100) ve üzerinde ise ve bağıl değerlendirme uygulandığında bu not geçmez notu alıyorsa, altmış (60/100) ve üzerindeki notlar CC olarak verilir.

ğ) Mutlak değerlendirme sistemi uygulayan birimlerde ham başarı not ortalaması en az altmış (60/100)’tır.

h) 100’lük not sistemi uygulanan diğer üniversitelerden, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yatay geçiş ile gelen öğrencilerin notları, Senato tarafından belirlenen dönüşüm çizelgesine göre harfli notlara dönüştürülür.

ı) YZ, DZ, GR ve UB notları, not belirtmeksizin başarısız olarak değerlendirilir.

i) Kopya çeken öğrencinin suçu sabit olması halinde notu FF olarak verilir.

j) FF notu alan öğrenci, başarısız olduğu dersin verildiği ilk yarıyılda/yılda dersi alarak ara sınavına girmek zorundadır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-DeğerlendirmeHer bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Üniversitemizde yapılacak kalite güvencesi çalışmaları kapsamında; kalite komisyonunun oluşturulması ve komisyonun çalışma usul ve esasları ile Kalite Koordinatörlüğünün yürütülmesiyle ilgili çalışmaların belirlenmesi amacıyla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kalite Komisyonu ve Kalite Koordinatörlüğü Yönergesi hazırlanmıştır.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tarih ve medeniyetimizden güç alarak oluşturduğumuz vizyonumuzla evrensel değerler ve insan haklarına saygı temelinde, birlikte çalışma kültürü ve takım ruhu içerisinde, toplum ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir bir kalite anlayışı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin kalite politikası;
Üniversitemizi eğitim ve araştırmada bölgesinde öncü ve lider konuma taşıyan,
Kurumumuzu, misyonuna uygun, özgün, saygın ve tercih edilebilir seviyede tutmak için emek sarf eden, Katılımcı çağdaş yönetim anlayışı ile personel ve paydaşlarımızın dinamik ihtiyaçlarını karşılayan, Sürdürülebilir kalkınmayı destekleyerek hizmet ve faaliyetlerini sürekli iyileştiren,
İç ve dış paydaşlarının yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlarını cesaretlendirerek zamanı, teknolojiyi ve bilgiyi etkin ve verimli kullanan bir kalite yönetim sistemi oluşturmak, uygulamak ve sürekliliğini sağlamaktır.

Giriş Şartı

Adayların Özel Yetenek Sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında en düşük 800.000 (sekiz yüz Bininci) başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. Adayın yetenek sınavından elde ettiği genel başarı puanı ile yerleştirme puanı, YüksekÖğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nda belirtilen yöntemle hesaplanır ve kazanan öğrenciler belirlenir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin Müzik Öğretmenliği Lisans Derecesi elde etmesi için; • Öğrencilerin programda almaları gereken meslek bilgisi, genel kültür ve alan eğitimi derslerinin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamış olması, • Genel ağırlıklı not ortalamasının ise 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gereklidir. Program yeterliklerini yerine getirip başarı ile mezun olan adaylar, Lisans derecesine sahip olurlar ve Müzik Öğretmeni olmaya hak kazanırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Ana Bilim Dalımız mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ya da özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında müzik öğretmeni olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki orkestra ve korolarda ise sanatçı olarak görev yapabilmektedirler. Bununla birlikte lisansüstü eğitimlerini tamamlayarak üniversite bünyesinde akademisyen olarak da görev alabilmektedirler.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çifr Anadal, Yan dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
    1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Yönetmeliği
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030007082


Yeterlilik Adı
Müzik Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 58140 KAMPÜS/SİVAS

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

İlk ve orta dereceli kurumlarda müzik öğretmeni yetiştirmeyi hedefleyen bir programdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim Fakültesi, Öğrenme normal örgün öğretim şeklinde gerçekleşir. Uygulamalı eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda staj olarak yapılmaktadır.

 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bireysel çalgısını ve piyanoyu tekniğine uygun,müzik öğretmenliğinin gerekleri doğrultusunda, düzeyli ve etkili biçimde kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Sesini, ses eğitiminin ilkeleri doğrultusunda tekniğe uygun, etkili biçimde kullanabilme, bireysel ve toplu seslendirme yapma becerisine sahiptir.
  • Müzik eğitimi dağarına sahip olmak ve okul şarkılarına piyano ile eşlik yapabilme becerisine sahiptir.
  • Okul çalgıları ile eğitim müziği dağarı örneklerini seslendirebilme becerisine sahiptir.
  • Sesler arasındaki ilişkileri kavrayarak müziksel işitme, okuma ve yazma becerisi kazanmak.
  • Müzik eserlerini tür ve biçim açısından çözümleyebilme ve çok seslendirme teknikleri konusunda donanımlıdır.
  • Çalgı ve ses toplulukları oluşturabilme, bu topluluklarla seslendirme yapma ve yönetme becerisine sahiptir.
  • Geleneksel (TSM-THM) müziklerimiz ile ilgili temel bilgilere sahip olarak bu eserleri nitelikli bir şekilde seslendirebilme becerisine sahiptir.
  • Müziğin doğuşu, tarihsel gelişimi, dönem stil özellikleri ile ilgili donanımlıdır.
  • Eğitim müziği besteleme teknikleri konusunda donanımlı olma ve okul şarkıları besteleyebilme becerisine sahiptir.
  • Kendini Türkçe ve yabancı bir dilde yazılı ve sözlü olarak ifade etme konusunda yeterli olmak, bilgisayar kullanımı ve bilimsel araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
  • Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleri ile tanımak; Atatürk İlke ve İnkılaplarını bilir.
  • Eğitim-öğretim etkinlikleri planlama-düzenleme; müzik öğretim yöntem ve teknikleri konusunda donanımlı olma becerisine sahiptir.
  • Öğrencilerin gelişim özellikleri doğrultusunda farklı öğrenme yaklaşımlarını bilme becerisine sahiptir.
  • Program içerisinde almış olduğu bilgi ve beceriler ile belirli bir dersi planlamak, işlemek ve değerlendirme becerisine sahiptir.
  • Bireylerin kişisel, mesleki, eğitsel ve gelişimsel ihtiyaçlarını kavramak ve uygulamalarda bunları dikkate alma becerisine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
  • Müziksel okuma yazma yetkinliği
  • Çalgı çalma yetkinliği
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve müziksel ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler derslere uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Tüm derslerde sınav yapılmaktadır. Sınavlar ara sınav ve final sınavı olarak yapılmaktadır.Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır.

Anlatım, gösterip yaptırma, duyduğu ezgiyi yazdırma, müzik yazısını okutma, performans, soru, cevap.

Ders başarı notları aşağıdaki çizelgeye göre verilir:

 4’ lük sistem Harf Notu ağırlık katsayısı Derecesi Anlamı

AA 4.00 Pekiyi Geçer

BA 3.50 İyi - Pekiyi Geçer

BB 3.00 İyi Geçer

CB 2.50 Orta - İyi Geçer

CC 2.00 Orta Geçer

DC 1.50 Orta Geçer

DD 1.00 Orta Geçer

FF 0.00 Başarısız Geçmez

YT Yeterli Geçer

YZ Yetersiz Geçmez

MU Muaf Geçer

DZ Devamsız Geçmez

GR Sınava Girmedi Geçmez

UB Uygulamada Başarısız Geçmez

Buna göre;

a) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

Mezuniyet öncesi yarıyıllarda/yıllarda ise, GNO (Genel Not Ortalaması) hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir.

b) Yarıyıl/yıl içinde bir dersten devam alamayan öğrenciye DZ notu verilir. Bu not öğretim elemanınca yarıyıl /yılsonu sınavından önce ilan edilir. DZ notu verilen öğrenci yarıyıl/yılsonu sınavına giremez ve devamsızlık nedeniyle başarısız sayılır. Devamsız olunan dersin ara sınav notu geçersizdir.

c) Yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girmeyen öğrenciye GR notu verilir.

ç) YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir.

d) YZ notu, kredisiz derslerde başarısızlık notu olarak verilir.

e) MU notu, 12 nci maddeye göre muafiyeti ve intibakı yapılan derslere verilir. Öğrencinin muaf olduğu derslerin varsa sayısal değeri ortalama hesaplamalarında değerlendirmeye katılır.

f) UB notu; laboratuvar, atölye, staj ve benzeri derslerde uygulamayı tamamlayamayan öğrencilere verilir.

g) Herhangi bir dersin ham başarı notu altmış (60/100) ve üzerinde ise ve bağıl değerlendirme uygulandığında bu not geçmez notu alıyorsa, altmış (60/100) ve üzerindeki notlar CC olarak verilir.

ğ) Mutlak değerlendirme sistemi uygulayan birimlerde ham başarı not ortalaması en az altmış (60/100)’tır.

h) 100’lük not sistemi uygulanan diğer üniversitelerden, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yatay geçiş ile gelen öğrencilerin notları, Senato tarafından belirlenen dönüşüm çizelgesine göre harfli notlara dönüştürülür.

ı) YZ, DZ, GR ve UB notları, not belirtmeksizin başarısız olarak değerlendirilir.

i) Kopya çeken öğrencinin suçu sabit olması halinde notu FF olarak verilir.

j) FF notu alan öğrenci, başarısız olduğu dersin verildiği ilk yarıyılda/yılda dersi alarak ara sınavına girmek zorundadır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  2. Ölçme-DeğerlendirmeHer bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Üniversitemizde yapılacak kalite güvencesi çalışmaları kapsamında; kalite komisyonunun oluşturulması ve komisyonun çalışma usul ve esasları ile Kalite Koordinatörlüğünün yürütülmesiyle ilgili çalışmaların belirlenmesi amacıyla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kalite Komisyonu ve Kalite Koordinatörlüğü Yönergesi hazırlanmıştır.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tarih ve medeniyetimizden güç alarak oluşturduğumuz vizyonumuzla evrensel değerler ve insan haklarına saygı temelinde, birlikte çalışma kültürü ve takım ruhu içerisinde, toplum ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir bir kalite anlayışı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin kalite politikası;
Üniversitemizi eğitim ve araştırmada bölgesinde öncü ve lider konuma taşıyan,
Kurumumuzu, misyonuna uygun, özgün, saygın ve tercih edilebilir seviyede tutmak için emek sarf eden, Katılımcı çağdaş yönetim anlayışı ile personel ve paydaşlarımızın dinamik ihtiyaçlarını karşılayan, Sürdürülebilir kalkınmayı destekleyerek hizmet ve faaliyetlerini sürekli iyileştiren,
İç ve dış paydaşlarının yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlarını cesaretlendirerek zamanı, teknolojiyi ve bilgiyi etkin ve verimli kullanan bir kalite yönetim sistemi oluşturmak, uygulamak ve sürekliliğini sağlamaktır.


Giriş Şartı

Adayların Özel Yetenek Sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında en düşük 800.000 (sekiz yüz Bininci) başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. Adayın yetenek sınavından elde ettiği genel başarı puanı ile yerleştirme puanı, YüksekÖğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nda belirtilen yöntemle hesaplanır ve kazanan öğrenciler belirlenir.


Başarma Şartları
Öğrencinin Müzik Öğretmenliği Lisans Derecesi elde etmesi için; • Öğrencilerin programda almaları gereken meslek bilgisi, genel kültür ve alan eğitimi derslerinin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamış olması, • Genel ağırlıklı not ortalamasının ise 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gereklidir. Program yeterliklerini yerine getirip başarı ile mezun olan adaylar, Lisans derecesine sahip olurlar ve Müzik Öğretmeni olmaya hak kazanırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Ana Bilim Dalımız mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ya da özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında müzik öğretmeni olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki orkestra ve korolarda ise sanatçı olarak görev yapabilmektedirler. Bununla birlikte lisansüstü eğitimlerini tamamlayarak üniversite bünyesinde akademisyen olarak da görev alabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çifr Anadal, Yan dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
    1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030007082

Qualification Title
Bachelor’s Degree in Music Education
Awarding BodySivas Cumhuriyet University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.cumhuriyet.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

This program aims to train music teachers for primary and secondary education institutions.

Learning Environments

Faculty of Education; learning takes place in the form of formal education. Practical training is carried out as internships in schools affiliated with the Ministry of National Education.

Description

- Ability to play the main instrument and piano properly and effectively in accordance with the requirements of music teaching.
- Ability to use the voice effectively and technically in line with vocal training principles, both individually and in ensembles.
- Competence in school music repertoire and accompanying school songs on the piano.
- Ability to perform educational music repertoire using school instruments.
- Development of musical hearing, reading, and writing skills through understanding the relationships between sounds.
- Competence in analyzing musical works by genre and form and in techniques of polyphonic composition.
- Ability to form instrumental and vocal ensembles, conduct and perform with them.
- Ability to perform qualified renditions of traditional Turkish music (Classical and Folk).
- Knowledge of the origins, historical development, and stylistic characteristics of music periods.
- Competence in composing educational music and writing school songs.
- Proficiency in expressing oneself in Turkish and a foreign language, both in writing and orally, and knowledge in computer use and scientific research methods.
- Knowledge of the Turkish National Education System, teaching profession, and educational sciences; awareness of Atatürk’s Principles and Reforms.
- Ability to plan and organize educational activities and mastery of music teaching methods and techniques.
- Knowledge of different learning approaches in accordance with students’ developmental characteristics.
- Ability to plan, implement, and assess a lesson using acquired knowledge and skills.
- Understanding individuals’ personal, professional, educational, and developmental needs and considering these in practice.

Key Competencies

- Musical literacy
- Instrument playing competency
- Personal, social, and learning-to-learn skills
- Cultural awareness and musical expression skills

Further Info

Students are required to attend classes, practices, and exams. All courses have exams, which include midterm and final exams. Course success grades are calculated by taking 40% of the midterm and 60% of the final exam grades.
Methods include: lecture, demonstration, dictation of heard melodies, reading music notation, performance, questions, and answers.

 

4.0 Scale

Letter Grade

Coefficient

Grade

AA

4.00

Excellent

Pass

 

BA

3.50

Good–Excellent

Pass

 

BB

3.00

Good

Pass

 

CB

2.50

Average–Good

Pass

 

CC

2.00

Average

Pass

 

DC

1.50

Average

Pass

 

DD

1.00

Average

Pass

 

FF

0.00

Fail

Fail

 

YT

Sufficient

Pass

 

YZ

Insufficient

Fail

 

MU

Exempt

Pass

 

DZ

Absent

Fail

 

GR

Did Not Attend Exam

Fail

 

UB

Failed in Practice

Fail

 

Accordingly:

a) A student who receives one of the following grades in a course — AA, BA, BB, CB, CC, DC, or DD — is considered to have passed the course. In the semesters/years before graduation, these letter grades are evaluated with their respective coefficients in the calculation of GPA (Grade Point Average).

b) A student who is not eligible to attend a course during the semester/year is given a DZ grade. This grade is announced by the instructor before the final exam. A student with a DZ grade cannot take the final exam and is considered to have failed due to absenteeism. The midterm exam grade for such courses is invalid.

c) A student who does not attend the final or make-up exam is given a GR grade.

ç) The YT grade is used as the passing grade for non-credit courses.

d) The YZ grade is given as a failing grade for non-credit courses.

e) The MU grade is assigned to courses from which a student is exempt or has received equivalency, according to Article 12. If applicable, the numerical value of the exempted courses is included in the GPA calculation.

f) The UB grade is given to students who fail to complete practical components such as labs, workshops, or internships.

g) If the raw score of a course is 60/100 or above, and the student still receives a failing grade due to relative evaluation, the score is converted to CC if it is 60/100 or above.

ğ) In units applying an absolute grading system, the minimum average raw success score is 60/100.

h) For students transferring from other universities that use a 100-point grading system to Sivas Cumhuriyet University, their grades are converted into letter grades according to the conversion chart determined by the Senate.

ı) The grades YZ, DZ, GR, and UB are considered failing without specifying a numerical score.

i) If a student is proven to have cheated, the grade for that course is assigned as FF.

j) A student who receives an FF grade must retake the course and attend the midterm exam in the first semester/year the course is offered.

Quality Assurance

In order to observe the quality of higher education programs;

  • The Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

The "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education are published every year. Reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations for 

  • higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.
  • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by the Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Establishment and Approval of Curricula: The Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each associate degree program will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in associate degree programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; He obtains an associate degree

4. Self-Evaluation-External Evaluation: At the beginning of each year, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (THEQC) in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions with the public.

Within the scope of quality assurance studies at our university, a directive has been prepared for the establishment of the Quality Commission and the coordination of the Quality Office.
Sivas Cumhuriyet University aims to develop a sustainable quality approach grounded in respect for universal values and human rights, with a team spirit and culture of collaboration, sensitive to society and environment.
The university’s quality policy is:
- To make our university a leading institution in education and research in the region,
- To maintain a reputable, original, and preferred position in line with its mission,
- To meet dynamic needs of staff and stakeholders through a participatory and modern management approach,
- To continuously improve services and activities by supporting sustainable development,
- To establish and maintain a quality management system that encourages innovative and creative approaches and makes effective use of time, technology, and knowledge.

Access Requirements

Applicants must have a placement rank within the top 800,000 in the Basic Proficiency Test (TYT) to apply for music education programs with a special talent exam. Final placement is determined by calculating a combined score based on the talent exam and Higher Education Institutions Exam (YKS) as stated in the relevant guide.

Conditions for SuccessTo obtain a Bachelor’s Degree in Music Education, a student must: - Successfully complete all vocational, general culture, and field education courses (a total of 240 ECTS), - Have a minimum GPA of 2.00 out of 4.00. Graduates who meet these criteria are awarded a bachelor’s degree and qualify as music teachers.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as music teachers in primary and secondary schools under the Ministry of National Education or as artists in orchestras and choirs under the Ministry of Culture and Tourism. They may also pursue postgraduate education and become academics at universities.

Legal Basis

- Higher Education Law No. 2547
- Regulation on Transfers Between Associate and Bachelor’s Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
- Article 35 (Additional) of Law No. 2547
- Higher Education Quality Assurance and Quality Management Regulation

Validity Period (If Any)

This qualification is valid indefinitely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030007082


Qualification Title
Bachelor’s Degree in Music Education

Awarding Body
Sivas Cumhuriyet University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

This program aims to train music teachers for primary and secondary education institutions.


Learning Environments

Faculty of Education; learning takes place in the form of formal education. Practical training is carried out as internships in schools affiliated with the Ministry of National Education.


Description

- Ability to play the main instrument and piano properly and effectively in accordance with the requirements of music teaching.
- Ability to use the voice effectively and technically in line with vocal training principles, both individually and in ensembles.
- Competence in school music repertoire and accompanying school songs on the piano.
- Ability to perform educational music repertoire using school instruments.
- Development of musical hearing, reading, and writing skills through understanding the relationships between sounds.
- Competence in analyzing musical works by genre and form and in techniques of polyphonic composition.
- Ability to form instrumental and vocal ensembles, conduct and perform with them.
- Ability to perform qualified renditions of traditional Turkish music (Classical and Folk).
- Knowledge of the origins, historical development, and stylistic characteristics of music periods.
- Competence in composing educational music and writing school songs.
- Proficiency in expressing oneself in Turkish and a foreign language, both in writing and orally, and knowledge in computer use and scientific research methods.
- Knowledge of the Turkish National Education System, teaching profession, and educational sciences; awareness of Atatürk’s Principles and Reforms.
- Ability to plan and organize educational activities and mastery of music teaching methods and techniques.
- Knowledge of different learning approaches in accordance with students’ developmental characteristics.
- Ability to plan, implement, and assess a lesson using acquired knowledge and skills.
- Understanding individuals’ personal, professional, educational, and developmental needs and considering these in practice.


Key Competencies

- Musical literacy
- Instrument playing competency
- Personal, social, and learning-to-learn skills
- Cultural awareness and musical expression skills


Further Info

Students are required to attend classes, practices, and exams. All courses have exams, which include midterm and final exams. Course success grades are calculated by taking 40% of the midterm and 60% of the final exam grades.
Methods include: lecture, demonstration, dictation of heard melodies, reading music notation, performance, questions, and answers.

 

4.0 Scale

Letter Grade

Coefficient

Grade

AA

4.00

Excellent

Pass

 

BA

3.50

Good–Excellent

Pass

 

BB

3.00

Good

Pass

 

CB

2.50

Average–Good

Pass

 

CC

2.00

Average

Pass

 

DC

1.50

Average

Pass

 

DD

1.00

Average

Pass

 

FF

0.00

Fail

Fail

 

YT

Sufficient

Pass

 

YZ

Insufficient

Fail

 

MU

Exempt

Pass

 

DZ

Absent

Fail

 

GR

Did Not Attend Exam

Fail

 

UB

Failed in Practice

Fail

 

Accordingly:

a) A student who receives one of the following grades in a course — AA, BA, BB, CB, CC, DC, or DD — is considered to have passed the course. In the semesters/years before graduation, these letter grades are evaluated with their respective coefficients in the calculation of GPA (Grade Point Average).

b) A student who is not eligible to attend a course during the semester/year is given a DZ grade. This grade is announced by the instructor before the final exam. A student with a DZ grade cannot take the final exam and is considered to have failed due to absenteeism. The midterm exam grade for such courses is invalid.

c) A student who does not attend the final or make-up exam is given a GR grade.

ç) The YT grade is used as the passing grade for non-credit courses.

d) The YZ grade is given as a failing grade for non-credit courses.

e) The MU grade is assigned to courses from which a student is exempt or has received equivalency, according to Article 12. If applicable, the numerical value of the exempted courses is included in the GPA calculation.

f) The UB grade is given to students who fail to complete practical components such as labs, workshops, or internships.

g) If the raw score of a course is 60/100 or above, and the student still receives a failing grade due to relative evaluation, the score is converted to CC if it is 60/100 or above.

ğ) In units applying an absolute grading system, the minimum average raw success score is 60/100.

h) For students transferring from other universities that use a 100-point grading system to Sivas Cumhuriyet University, their grades are converted into letter grades according to the conversion chart determined by the Senate.

ı) The grades YZ, DZ, GR, and UB are considered failing without specifying a numerical score.

i) If a student is proven to have cheated, the grade for that course is assigned as FF.

j) A student who receives an FF grade must retake the course and attend the midterm exam in the first semester/year the course is offered.


Quality Assurance

In order to observe the quality of higher education programs;

  • The Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

The "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education are published every year. Reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations for 

  • higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.
  • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by the Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Establishment and Approval of Curricula: The Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of associate degree departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of associate degree programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each associate degree program will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in associate degree programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; He obtains an associate degree

4. Self-Evaluation-External Evaluation: At the beginning of each year, higher education institutions enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (THEQC) in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions with the public.

Within the scope of quality assurance studies at our university, a directive has been prepared for the establishment of the Quality Commission and the coordination of the Quality Office.
Sivas Cumhuriyet University aims to develop a sustainable quality approach grounded in respect for universal values and human rights, with a team spirit and culture of collaboration, sensitive to society and environment.
The university’s quality policy is:
- To make our university a leading institution in education and research in the region,
- To maintain a reputable, original, and preferred position in line with its mission,
- To meet dynamic needs of staff and stakeholders through a participatory and modern management approach,
- To continuously improve services and activities by supporting sustainable development,
- To establish and maintain a quality management system that encourages innovative and creative approaches and makes effective use of time, technology, and knowledge.


Access Requirements

Applicants must have a placement rank within the top 800,000 in the Basic Proficiency Test (TYT) to apply for music education programs with a special talent exam. Final placement is determined by calculating a combined score based on the talent exam and Higher Education Institutions Exam (YKS) as stated in the relevant guide.


Conditions for Success
To obtain a Bachelor’s Degree in Music Education, a student must: - Successfully complete all vocational, general culture, and field education courses (a total of 240 ECTS), - Have a minimum GPA of 2.00 out of 4.00. Graduates who meet these criteria are awarded a bachelor’s degree and qualify as music teachers.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates can work as music teachers in primary and secondary schools under the Ministry of National Education or as artists in orchestras and choirs under the Ministry of Culture and Tourism. They may also pursue postgraduate education and become academics at universities.


Legal Basis

- Higher Education Law No. 2547
- Regulation on Transfers Between Associate and Bachelor’s Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
- Article 35 (Additional) of Law No. 2547
- Higher Education Quality Assurance and Quality Management Regulation


Validity Period (If Any)

This qualification is valid indefinitely.


Url
Open Address