Yeterlilik Kodu | TR0030043566 | |
Yeterlilik Adı | Okul Öncesi Öğretmenliği (İngilizce) Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | TED Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | TED University, Ziya Gökalp Caddesi No: 47 - 48 06420, Kolej - Çankaya Ankara / Turkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.tedu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 6 | 6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Okul öncesi öğretmenleri için eğitim | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 2342.01 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Okul öncesi eğitimi, 0-8 yaş arası çocukların eğitimini kapsayan ve materyal açısından zengin öğrenme ortamlarında, aktif oyun tabanlı bir pedagoji geleneği üzerine kurulmuş bir eğitim alanıdır. Bu bağlamda programın temel amacı, 0-8 yaş arası çocukların gelişimini ve öğrenmesini zengin öğrenme ortamları oluşturarak, eğlenceli ve eğitici bir eğitim vererek destekleyebilen, okul öncesi eğitim uygulamalarına ulusal ve uluslararası düzeyde katkılar sağlayabilen, alanında liderlik yapabilen, yansıtıcı ve eleştirel düşünce yapısına sahip, kaliteli öğretmenler yetiştirmektir. | |
Öğrenme Ortamları | Eğitim fakültesinde verilen dersler genellikle yuvarlak masalı sınıflar, sıra düzenli sınıflar ve amfi tipi sınıflarda yürütülmekte, böylelikle öğrencilerin farklı öğrenme ortamlarını tanımaları ve deneyimlemeleri sağlanmaktadır. Her sınıfta ses sistemi ve projeksiyon cihazı bulunmakta, ayrıca laboratuvarlarda (bilgisayar laboratuvarı, pedagoji laboratuvarı, vb.) bulunan bilgisayarlarda öğretim elemanlarının ve öğrencilerin dersler kapsamında ihtiyaç duydukları programlar kullanıma sunulmaktadır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir. 1. Okuma yazma yetkinliği | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Ölçme ve değerlendirme yöntemleri, sınav çeşitleri ve bu sınavların ders başarı notlarına katkısı Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun şekilde yürütülmektedir. | |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; | |
Giriş Şartı | Lisans programlarının ilk yılına öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınav sonuçlarına göre yapılır.Yabancı uyruklu adayların kabulü, Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurulu yönetmelikleri ve kararları çerçevesinde ve Senato tarafından belirlenen koşullara göre, ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılır. | |
Başarma Şartları | Programdan mezun olabilmek için programda yer alan tüm dersleri başarıyla tamamlamış olmak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı’ndan mezun olan adaylar lisans derecesi alırlar. Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yeterli puan almaları durumunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bağımsız anaokulları ve ilköğretime bağlı anasınıflarında okul öncesi öğretmeni olarak çalışabilirler. Buna ek olarak, farklı model ve uygulamalara yer veren özel anaokulları ve kreşlerde görev alabilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar lisansüstü eğitime devam edebilirler. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç | |
QrCode | ![]() |
TR0030043566
ISCO:08 2342.01
ISCO:08 2342.01
Okul öncesi eğitimi, 0-8 yaş arası çocukların eğitimini kapsayan ve materyal açısından zengin öğrenme ortamlarında, aktif oyun tabanlı bir pedagoji geleneği üzerine kurulmuş bir eğitim alanıdır. Bu bağlamda programın temel amacı, 0-8 yaş arası çocukların gelişimini ve öğrenmesini zengin öğrenme ortamları oluşturarak, eğlenceli ve eğitici bir eğitim vererek destekleyebilen, okul öncesi eğitim uygulamalarına ulusal ve uluslararası düzeyde katkılar sağlayabilen, alanında liderlik yapabilen, yansıtıcı ve eleştirel düşünce yapısına sahip, kaliteli öğretmenler yetiştirmektir.
Eğitim fakültesinde verilen dersler genellikle yuvarlak masalı sınıflar, sıra düzenli sınıflar ve amfi tipi sınıflarda yürütülmekte, böylelikle öğrencilerin farklı öğrenme ortamlarını tanımaları ve deneyimlemeleri sağlanmaktadır. Her sınıfta ses sistemi ve projeksiyon cihazı bulunmakta, ayrıca laboratuvarlarda (bilgisayar laboratuvarı, pedagoji laboratuvarı, vb.) bulunan bilgisayarlarda öğretim elemanlarının ve öğrencilerin dersler kapsamında ihtiyaç duydukları programlar kullanıma sunulmaktadır.
Kampüs dışı öğrenme ortamları arasında ise Öğretmenlik Uygulamaları ve diğer uygulamalı derslerin gerçekleştirildiği okullar bulunmaktadır.
- Okul öncesi eğitiminin gerektirdiği temel alan bilgisini derslerine yansıtır.
- Okul öncesi eğitiminde öğrenme süreçlerini ve ortamını, yaş gruplarının bireysel, kültürel ve gelişimsel farklılıklarını dikkate alarak tasarımlar.
- Okul öncesi eğitimine temel olan yaklaşım ve kuramları farklı öğretim yöntem, teknik ve araçlarını kullanarak uygulamalarına yansıtır.
- Okul öncesi dönem çocukların gelişim ve öğrenmelerini sürekli olarak izleme, kaydetme ve öğretimi planlama amacıyla okul öncesi eğitime uygun çeşitli değerlendirme yöntemleri ve araçları kullanır.
- Okul öncesi dönem çocukların gelişim ve öğrenmelerine katkı sağlayacak şekilde, aile ve diğer paydaşlarla iş birlikleri yapar.
- Okul öncesi eğitimine ilişkin bilimsel araştırma veya uygulama projesi geliştirir.
- Eğitim bilimlerinin temellerine ilişkin kavramları ve ilkeleri öğrenme-öğretme ve değerlendirme süreçleriyle ilişkilendirir.
- Öğretim ve ölçme-değerlendirme yöntem, teknik ve araçlarını amacına uygun kullanır.
- Eğitim sisteminin amacı, yapısı ve işleyişi ile ilgili ilkelere ve mevzuata uygun hareket eder.
- Yüz yüze ve çevrimiçi öğrenme ortamlarında dijital teknolojileri öğrenenlerin ihtiyaçları bağlamında uygular.
- Saygı, eleştirel ve yaratıcı düşünme, etik ve toplumsal sorumluluk, problem çözme, bağımsız ve takım halinde çalışma, sorumluluk alma ve yaşam boyu öğrenme beceri ve değerlerini bireysel ve sosyal yaşantısına yansıtır.
- Disiplinler arası ve kültürlerarası bakış açısıyla hareket eder.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
1. Okuma yazma yetkinliği
2. Çoklu dil yetkinliği
3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
4. Dijital yetkinlik
5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
6. Vatandaşlık yetkinliği
7. Girişimcilik yetkinliği
8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve değerlendirme yöntemleri, sınav çeşitleri ve bu sınavların ders başarı notlarına katkısı Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun şekilde yürütülmektedir.
Lisans programında verilen derslerde öğrenci başarısının değerlendirilmesinde TED Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği esas alınmaktadır. Öğrencilerin derslere ilişkin değerlendirme sonucunda elde ettikleri başarı durumunu görebilecekleri değerlendirme sistemi (notlandırma tablosu) her ders izlencesinde yer almakta ve öğrencilerle yarıyılın ilk haftasında paylaşılmaktadır.
Sınavların ağırlıkları, ödevlerden beklentiler, hem sözel hem de yazılı olarak yarıyılın ilk haftasında öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Dönem içi ve sonu değerlendirmelerinde farklı yöntem ve teknikler kullanılmaktadır. Öğrenci başarısı ödev, proje, ara ödev/uygulama, dönem sonu ödev/uygulamaları ve sınav yerine geçen uygulamalar göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, kullanılan değerlendirme yöntemleri yarıyıl başında ders izlencelerinde ilan edilir Ayrıca dönem başında, öğretim elemanları ilgili ders programının öğrenme çıktılarını ve öğretim sürecinin akışını izlencede ilan ederler. İzlenceler gerek TEDÜ web sitesinde gerekse LMS ortamında öğrencilerle ve ilgili paydaşlarla paylaşılır. Not ortalaması hesaplarına katılan harf notlarının katsayı, puan ve statüsü aşağıda belirtilmiştir:
Harf Notu_Katsayı_Puan
AA _4,00_90-100
BA_3,50_85-89
BB_3,00_80-84
CB_2,50_75-79
CC_2,00_70-74
DC_1,50_60-69
DD_1,00_50-59
F(Failure)_0,00_49 ve altında not alan başarısız öğrencilere verilir.
FX (Failure)_Derslere devam etmeyen veya dersin temel değerlendirme, ara sınav, final sınavı, yarıyıl projesi ve benzeri etkinliklere yeterli düzeyde katılmayan öğrencilere verilir.
P (Pass)_Kredisiz derslerden (proje, seminer, staj) başarılı bulunan öğrencilere verilir.
I (Incomplete)_Öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında belirtilen sınav, ödev, proje gibi koşulları mazereti nedeniyle zamanında yerine getirememiş öğrencilerden mazereti uygun görülenlere verilir. Söz konusu eksik harf notlarının ilanından sonra en fazla iki hafta içinde giderilir. Bu süreler sonunda harf notuna çevrilmediği takdirde I notu F notuna dönüşür.
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Programı - Tam Akreditasyon ve Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD) Akreditasyonu
Lisans programlarının ilk yılına öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınav sonuçlarına göre yapılır.Yabancı uyruklu adayların kabulü, Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurulu yönetmelikleri ve kararları çerçevesinde ve Senato tarafından belirlenen koşullara göre, ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılır.
Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı’ndan mezun olan adaylar lisans derecesi alırlar. Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yeterli puan almaları durumunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bağımsız anaokulları ve ilköğretime bağlı anasınıflarında okul öncesi öğretmeni olarak çalışabilirler. Buna ek olarak, farklı model ve uygulamalara yer veren özel anaokulları ve kreşlerde görev alabilirler. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar lisansüstü eğitime devam edebilirler.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Qualification Code | TR0030043566 | |
Qualification Title | Early Childhood Education Bachelor's Degree | |
Awarding Body | TED University | |
Awarding Body Contact | TED University, Ziya Gökalp Street No: 47 - 48 06420, Kolej - Çankaya Ankara / Turkiye | |
Awarding Body Url | https://www.tedu.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 6 | 6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025 |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Training for pre-school teachers | |
National Occupation Classification |
ISCO:08 2342.01 | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | Early childhood education is a field of education that covers the education of children aged 0-8, and it is based on a pedagogy tradition centered around active play in learning environments that is also rich in materials. In this context, the main aim of the program is to train quality teachers that are able to support the development and learning of children aged 0-8 by creating rich learning environments, contribute to the field of early childhood education practices in national and international settings, become a leader in the field, and think reflectively and critically. | |
Learning Environments | The courses offered in the faculty of education are generally conducted in round-table classrooms, row-arranged classrooms, and amphitheater-style classrooms, allowing students to familiarize themselves with and experience different learning environments. Each classroom is equipped with a sound system and a projector, and computers in the laboratories (computer lab, pedagogy lab, guidance and psychological counseling lab, etc.) provide the necessary programs that instructors and students need within the scope of the courses. | |
Description |
| |
Key Competencies | Possesses advanced proficiency in the following key competencies: 1. Literacy competency | |
Further Info | Assessment and evaluation methods, types of exams, and their contribution to course grades are conducted in accordance with the basic principles set by the Council of Higher Education (YÖK). | |
Quality Assurance | To ensure the quality of higher education programs, the Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and supervising the educational, instructional, and other activities carried out in higher education institutions. Each year, "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Based on these reports, YÖK shares quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions with the public. | |
Access Requirements | Admission to the first year of undergraduate programs is based on the results of the examination conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). The admission of foreign candidates is carried out in accordance with the Higher Education Law, the regulations and decisions of the Council of Higher Education (YÖK), and the conditions determined by the Senate, with the approval of the relevant administrative board. | |
Conditions for Success | To graduate from the Program, students must successfully complete all courses within the program and have a minimum cumulative grade point average (CGPA) of 2.00 out of 4.00. The minimum ECTS required for graduation is 240. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates of the Early Childhood Education Bachelor's Program receive a bachelor's degree. If they obtain an adequate score on the Public Personnel Selection Examination (KPSS), they can work as preschool teachers in independent kindergartens and preschool classes affiliated with primary schools under the Ministry of National Education. In addition, they can work in private kindergartens and daycare centers that offer different models and practices. Graduates who wish to pursue an academic career can continue with postgraduate education. | |
Legal Basis | 1. Law No. 2547 on Higher Education | |
Validity Period (If Any) | The qualification is continuously valid. The qualification is continuously valid. | |
Url | Open Address | |
QrCode | ![]() |
TR0030043566
ISCO:08 2342.01
ISCO:08 2342.01
Early childhood education is a field of education that covers the education of children aged 0-8, and it is based on a pedagogy tradition centered around active play in learning environments that is also rich in materials. In this context, the main aim of the program is to train quality teachers that are able to support the development and learning of children aged 0-8 by creating rich learning environments, contribute to the field of early childhood education practices in national and international settings, become a leader in the field, and think reflectively and critically.
The courses offered in the faculty of education are generally conducted in round-table classrooms, row-arranged classrooms, and amphitheater-style classrooms, allowing students to familiarize themselves with and experience different learning environments. Each classroom is equipped with a sound system and a projector, and computers in the laboratories (computer lab, pedagogy lab, guidance and psychological counseling lab, etc.) provide the necessary programs that instructors and students need within the scope of the courses.
Off-campus learning environments include schools where Teaching Practicum and other applied courses are conducted.
- Reflects the fundamental knowledge required by early childhood education in their courses.
- Designs teaching processes in early childhood education while considering student needs and characteristics.
- Applies different teaching methods, techniques, and tools inelementary mathematics education.
- Implements various assessment and evaluation methods, techniques, and tools in elementary mathematics education.
- Reflects the relationship between theory and practice in elementary mathematics teaching applications.
- Develops scientific research or application projects related to elementary mathematics education.
- Relates concepts and principles of the foundations of educational sciences to learning-teaching and assessment processes.
- Uses teaching and assessment methods, techniques, and tools appropriately according to their purpose.
- Acts in accordance with the principles and regulations regarding the aims, structure, and functioning of the education system.
- Applies digital technologies in face-to-face and online learning environments in the context of learners' needs.
- Reflects values and skills such as respect, critical and creative thinking, ethics and social responsibility, problem-solving, independent and teamwork, accountability, and lifelong learning in individual and social life.
- Operates with an interdisciplinary and intercultural perspective.
Possesses advanced proficiency in the following key competencies:
1. Literacy competency
2. Multilingual competency
3. Mathematical competency and competence in science, technology, and engineering
4. Digital competency
5. Personal, social, and learning-to-learn competency
6. Citizenship competency
7. Entrepreneurship competency
8. Cultural awareness and expression competency
Assessment and evaluation methods, types of exams, and their contribution to course grades are conducted in accordance with the basic principles set by the Council of Higher Education (YÖK).
The evaluation of student success in the courses offered in the undergraduate program is based on TED University’s Undergraduate Education Regulations. The grading system, where students can see their performance in relation to the course assessments, is included in each course syllabus and shared with students during the first week of the semester.
The weight of exams and expectations for assignments are shared with students both verbally and in writing during the first week of the semester.
Different methods and techniques are used for mid-term and final evaluations. Student success is evaluated by taking into account homework, projects, mid-term assignments/practices, final assignments/practices and other practices that replace exams. Evaluation methods are announced in course syllabi at the beginning of each semester. Additionally, at the beginning of the semester, instructors outline the learning outcomes of the course and the flow of the teaching process in the syllabi. These syllabi are shared with students and relevant stakeholders via the TEDU website and the LMS platform. The coefficients, points and status of the letter grades included in the grade point average calculations are given below:
Letter Grade_Coefficient_Point
AA _4,00_90-100
BA_3,50_85-89
BB_3,00_80-84
CB_2,50_75-79
CC_2,00_70-74
DC_1,50_60-69
DD_1,00_50-59
F(Failure)_0,00_49 and/or below.
FX (Failure)_ The grade FX is given to students who have not attended classes, or have not participated in mid-term exams, final exams, term projects or similar course assessments.
P (Pass)_The letter P (Pass), is given to students who have fulfilled all requirements of a non-credit course (project, seminar, internship).
I (Incomplete)_The letter “I” is given to students who have not been able to complete requirements such as assignments and projects given by the faculty member in time due to certain excuses. Such requirements are completed at the most in two weeks; if not, the letter “I” is converted into a letter grade of “F”.
To ensure the quality of higher education programs, the Council of Higher Education (YÖK) is responsible for planning, organizing, managing, and supervising the educational, instructional, and other activities carried out in higher education institutions. Each year, "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Based on these reports, YÖK shares quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions with the public.
Additionally, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" annually, containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions. These reports also include quantitative and qualitative evaluations, which are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
Creation and Approval of Academic Programs: 1.1. YÖK establishes the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions. 1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in line with the basic principles set by YÖK. 1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions upon approval by YÖK after being accepted by the relevant Deans' Council.
Assessment and Evaluation: The methods for assessing and evaluating the learning outcomes that undergraduate programs aim to provide to students are carried out according to the education, instruction, and examination regulations prepared by higher education institutions, in accordance with the fundamental principles determined by YÖK.
Certification: Students enrolled in undergraduate programs are awarded a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by the higher education institutions.
Self-Assessment and External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their "Internal Evaluation Reports" for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares its "Institutional Feedback Report," which pertains to the external evaluation of higher education institutions, with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation organizations authorized or recognized by YÖKAK indicate that the qualifications of the programs have met quality assurance standards. YÖKAK conducts regular review activities concerning the qualifications set by its regulations.
YÖKAK Institutional Accreditation Program - Full Accreditation and Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs (EPDAD) Accreditation
Admission to the first year of undergraduate programs is based on the results of the examination conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). The admission of foreign candidates is carried out in accordance with the Higher Education Law, the regulations and decisions of the Council of Higher Education (YÖK), and the conditions determined by the Senate, with the approval of the relevant administrative board.
Graduates of the Early Childhood Education Bachelor's Program receive a bachelor's degree. If they obtain an adequate score on the Public Personnel Selection Examination (KPSS), they can work as preschool teachers in independent kindergartens and preschool classes affiliated with primary schools under the Ministry of National Education. In addition, they can work in private kindergartens and daycare centers that offer different models and practices. Graduates who wish to pursue an academic career can continue with postgraduate education.
1. Law No. 2547 on Higher Education
1.1. Regulation on the Principles of Transition Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Bachelor's Studies for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Law No. 2547 on Higher Education (Supplementary Article 35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board
The qualification is continuously valid. The qualification is continuously valid.
