Yeterlilik Kodu

TR0030006544

Yeterlilik Adı
Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAntalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Okul öncesi öğretmenleri için eğitim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalı 1997 yılında, nitelikli okul öncesi eğitimciler yetiştirmek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi bünyesinde 206 öğrenciyle öğretime başlamıştır. Önceleri Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Bölümü adı altında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren bölüm, daha sonra Eğitim Fakültesi'nde yeniden düzenleme kapsamında İlköğretim Bölümünde Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği ABD olarak eğitim öğretime devam etmiştir. 2006 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte Eğitim Fakültesi Temel Eğitim  bölümünde Okul Öncesi Öğretmenliği olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Anabilim Dalımızda bir profesör, bir doçent, dört doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda sekiz sınıf gündüz, üç sınıf da gece öğretimi olmak üzere toplam on bir şube bulunmaktadır.
  • Okul öncesi Öğretmenliği lisans programı Yüksek Öğretim Kurumunun, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında hazırlanmış Ulusal Müfredatı takip eden 4 yıllık bir programdır. Programda okul öncesi dönemi çocuğunun bakımı, gelişimi ve eğitimi hakkında verilen alan derslerinin yanı sıra öğretmenlik mesleği ve genel kültürle ilgili dersler de verilmektedir. Programda yer alan derslerin %46'sı (105 AKTS) alan eğitimi, %35'i (93 AKTS) meslek bilgisi ve %19'u (42 AKTS) genel kültür derslerini kapsamaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Okul  Öncesi Öğretmenliği Programı’nda kayıtlı öğrenciler, dersler özgü tasarlanmış sınıflarda (Erken Çocuklukta Drama, Erken Çocuklukta Oyun, Erken Çocuklukta Ritm ve Orff, Erken Çocuklukta Yaratıcılık gibi derslere uygun dersliklerde) teorik ve uygulamaya yönelik eğitim alırlar. Buna ek olarak öğrencilerimiz lisans müfredatında yer alan  Okullarda Gözlem ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul öncesi eğitim kurumlarında uygulama deneyimi edinirler.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişim özellikleri ile ilgili alan bilgisine sahip olur.
  • Öğrenme-öğretme süreci kapsamında, farklı öğretim yöntem ve tekniklerini kullanır.
  • Okul öncesi eğitim alanında toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevredeki çocuklar ve aileler için mesleki proje ve etkinlikler planlayarak uygular.
  • Eğitim-öğretim ortamındaki çocukların, öğrenmelerini izleme, değerlendirme yapma ve kayıt tutabilme yeterliliklerini kazanır.
  • Okul öncesi alanında çalışma süreçlerindeki araç – gereç, materyalleri hazırlar.
  • Okul öncesi eğitim uygulama süreçlerinde gerekli doküman, kayıt, belge ve raporları hazırlar.
  • Okul öncesi öğretmenlerinin sahip olması gereken özelliklere, Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda kültüre sahip olur.
  • Öğrenim düzeyi ve sosyal çevresi ile uyumlu genel kültür formasyonuna sahip olur.
  • Okul-aile-çocuk etkileşimini sağlamak için aile katılımı etkinlikleri gerçekleştirir.
  • Çocukların gelişimini desteklemek için yeterli genel kültür düzeyine sahip olmak; alanındaki gelişimleri takip etmek için yeterli yabancı dil ve araştırma bilgisi düzeyine sahip olmak.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  •  
  • Türkçeyi doğru kullanma yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Alanı ile ilgili güncel literatürü takip etme yetkinliği
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Teknolojiyi sınıf içi öğrenme ve çocuğu değerlendirme alanlarına entegre etme yetkinliği
  • Dünya vatandaşlığı yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

üm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;
a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,
d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.
Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100'lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.

Puan Harf Notu Katsayı Açıklama
90-100 AA 4,00 Başarılı
80-89 BA 3,50 Başarılı
70-79 BB 3,00 Başarılı
65-69 CB 2,50 Başarılı
60-64 CC 2,25 Başarılı
55-59 DC 1,75 Başarısız*
50-54 DD 1,25 Başarısız*
40-49 FD 0,75 Başarısız
<= 39 FF 0,00 Başarısız
- F1 0,00 Devamsız

*(DC) veya (DD) notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması 2.25 ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar.
G: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarılı,
K: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarısız,
M: Muaf,
B: Başarılı.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 16.04.2022 / Bitiş: 16.04.2025

Giriş Şartı
  • Öğrenciler Yükseköğretime ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan Eşit Ağırlık puan türü ile girebilmektedirler.
Başarma ŞartlarıLisans Derecesi alabilme şartları, dağılımı aşağıda belirtilen (240) ACTS krediyi tamamlamak ve diğer şartları yerine getirmektir: a. Müfredatta belirtilen (63) zorunlu dersi içine alan (232) kredi b.Müfredatta belirtilen (2) seçmeli dersi içine alan (8) kredic.Lisans Derecesini tamamlamak için tanınan maksimum süre 7 yıldır.Okulöncesi eğitimi öğretmenliği alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır. 1. Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalı programında belirtilen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 240 AKTS krediyi tamamlamış olmak. 2. Programdan mezun olabilmek için Genel not ortalaması en az (GNO) 2.00(CC) olmalıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu ana bilim dalından mezun olan öğrenciler ilköğretim bünyesi anasınıfları, kız meslek liselerine bağlı uygulama anaokulları, özel ve resmi kreş, ana okulları,çeşitli sosyal yardım kuruluşlarında görev alabilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030006544


Yeterlilik Adı
Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Antalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalı 1997 yılında, nitelikli okul öncesi eğitimciler yetiştirmek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi bünyesinde 206 öğrenciyle öğretime başlamıştır. Önceleri Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Bölümü adı altında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren bölüm, daha sonra Eğitim Fakültesi'nde yeniden düzenleme kapsamında İlköğretim Bölümünde Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği ABD olarak eğitim öğretime devam etmiştir. 2006 yılında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte Eğitim Fakültesi Temel Eğitim  bölümünde Okul Öncesi Öğretmenliği olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Anabilim Dalımızda bir profesör, bir doçent, dört doktor öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda sekiz sınıf gündüz, üç sınıf da gece öğretimi olmak üzere toplam on bir şube bulunmaktadır.
  • Okul öncesi Öğretmenliği lisans programı Yüksek Öğretim Kurumunun, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında hazırlanmış Ulusal Müfredatı takip eden 4 yıllık bir programdır. Programda okul öncesi dönemi çocuğunun bakımı, gelişimi ve eğitimi hakkında verilen alan derslerinin yanı sıra öğretmenlik mesleği ve genel kültürle ilgili dersler de verilmektedir. Programda yer alan derslerin %46'sı (105 AKTS) alan eğitimi, %35'i (93 AKTS) meslek bilgisi ve %19'u (42 AKTS) genel kültür derslerini kapsamaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Okul  Öncesi Öğretmenliği Programı’nda kayıtlı öğrenciler, dersler özgü tasarlanmış sınıflarda (Erken Çocuklukta Drama, Erken Çocuklukta Oyun, Erken Çocuklukta Ritm ve Orff, Erken Çocuklukta Yaratıcılık gibi derslere uygun dersliklerde) teorik ve uygulamaya yönelik eğitim alırlar. Buna ek olarak öğrencilerimiz lisans müfredatında yer alan  Okullarda Gözlem ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul öncesi eğitim kurumlarında uygulama deneyimi edinirler.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişim özellikleri ile ilgili alan bilgisine sahip olur.
  • Öğrenme-öğretme süreci kapsamında, farklı öğretim yöntem ve tekniklerini kullanır.
  • Okul öncesi eğitim alanında toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevredeki çocuklar ve aileler için mesleki proje ve etkinlikler planlayarak uygular.
  • Eğitim-öğretim ortamındaki çocukların, öğrenmelerini izleme, değerlendirme yapma ve kayıt tutabilme yeterliliklerini kazanır.
  • Okul öncesi alanında çalışma süreçlerindeki araç – gereç, materyalleri hazırlar.
  • Okul öncesi eğitim uygulama süreçlerinde gerekli doküman, kayıt, belge ve raporları hazırlar.
  • Okul öncesi öğretmenlerinin sahip olması gereken özelliklere, Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda kültüre sahip olur.
  • Öğrenim düzeyi ve sosyal çevresi ile uyumlu genel kültür formasyonuna sahip olur.
  • Okul-aile-çocuk etkileşimini sağlamak için aile katılımı etkinlikleri gerçekleştirir.
  • Çocukların gelişimini desteklemek için yeterli genel kültür düzeyine sahip olmak; alanındaki gelişimleri takip etmek için yeterli yabancı dil ve araştırma bilgisi düzeyine sahip olmak.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  •  
  • Türkçeyi doğru kullanma yetkinliği
  • Dijital yetkinlik
  • Alanı ile ilgili güncel literatürü takip etme yetkinliği
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Teknolojiyi sınıf içi öğrenme ve çocuğu değerlendirme alanlarına entegre etme yetkinliği
  • Dünya vatandaşlığı yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

üm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;
a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,
d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.
Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Lisans Programlarında 100'lük not sisteminden harfli not sistemine not dönüşümü aşağıdaki tablo esas alınarak yapılır.

Puan Harf Notu Katsayı Açıklama
90-100 AA 4,00 Başarılı
80-89 BA 3,50 Başarılı
70-79 BB 3,00 Başarılı
65-69 CB 2,50 Başarılı
60-64 CC 2,25 Başarılı
55-59 DC 1,75 Başarısız*
50-54 DD 1,25 Başarısız*
40-49 FD 0,75 Başarısız
<= 39 FF 0,00 Başarısız
- F1 0,00 Devamsız

*(DC) veya (DD) notlarından birini alan öğrenciler ilgili öğretim yılında başarı notu ortalaması 2.25 ve üzerinde ise ilgili ders ya da derslerden başarılı sayılırlar.
G: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarılı,
K: Kredisiz ders, staj, endüstriye dayalı öğrenme, mesleğe uyum programı ve uygulamada başarısız,
M: Muaf,
B: Başarılı.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 16.04.2022 / Bitiş: 16.04.2025


Giriş Şartı
  • Öğrenciler Yükseköğretime ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı)’ye dayalı bir sınav aracılığı ile kabul edilmektedir. Sınav yılda bir kez yapılıp, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenmektedir. Adaylar, Yükseköğretim kurumlarına, ÖSS sınavından aldıkları puan ve Ortaöğretim başarı puanı ortalamalarının birleşimiyle oluşan Eşit Ağırlık puan türü ile girebilmektedirler.

Başarma Şartları
Lisans Derecesi alabilme şartları, dağılımı aşağıda belirtilen (240) ACTS krediyi tamamlamak ve diğer şartları yerine getirmektir: a. Müfredatta belirtilen (63) zorunlu dersi içine alan (232) kredi b.Müfredatta belirtilen (2) seçmeli dersi içine alan (8) kredic.Lisans Derecesini tamamlamak için tanınan maksimum süre 7 yıldır.Okulöncesi eğitimi öğretmenliği alanının mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır. 1. Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalı programında belirtilen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmak ve 240 AKTS krediyi tamamlamış olmak. 2. Programdan mezun olabilmek için Genel not ortalaması en az (GNO) 2.00(CC) olmalıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu ana bilim dalından mezun olan öğrenciler ilköğretim bünyesi anasınıfları, kız meslek liselerine bağlı uygulama anaokulları, özel ve resmi kreş, ana okulları,çeşitli sosyal yardım kuruluşlarında görev alabilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030006544

Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Preschool Education
Awarding BodyBurdur Mehmet Akif Ersoy University
Awarding Body ContactAntalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur
Awarding Body Urlhttps://www.maku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTraining for pre-school teachers
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • Early childhood education program started to provide education, with its 206 students, within the body of Süleyman Demirel University, Education Faculty in 1997 to educate qualified early childhood education teachers. The program,  once providing education under the name of early chilhood education teaching program, then continued to provide education as early childhood education program in Primary Education Department within the context of reconstruction of Education Faculty. It continued to provide education as Early Childhood Education in the department of Primary Education with the foundation of Mehmet Akif Ersoy University in 2006. There one professor, one associate professors, four asisstant professor, one instructor and one research assistant in our program. There are totally eleven classess, namely eight daily education and three evening education classes, in our department.  
  • Early Childhood Education Program is a four year program following the national curriculum which was established according to Turkish Council of Higher Education's Turkish Higher Education Competencies Framework. In addition to the core courses on child development care and education, the program also offers professional (teacher education) and general education courses. Moreover, based on their academic and professional interests, students can choose between numerous electives from both the Elementary Education Department and other departments within the university.
Learning Environments
  • Students enrolled in the Early Childhood Education Program receive theoretical and applied education in classrooms specially designed for specific courses (such as Early Childhood Drama, Early Childhood Play, Early Childhood Rhythm and Orff, Early Childhood Creativity, etc.). Additionally, as part of the undergraduate curriculum, students gain practical experience in official preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education through School Observation and Teaching Practice courses.
Description
  • Acquire necessary content knowledge of development of ealy childhood.
  • Use variety of teaching methods and techniques regarding learning and teaching process wledge of assessment and evaluation in education.
  • Plan vocational projects and activities for children and families from social surroundings with the awareness of social responsibility and carry them out.cteristics and achievements, individual differences and features of the subject area.
  • Acquire the skills to monitor childrens learning, and evaluate and record childrens development and learning in educational settings.
  • Prepare materials and other academic resources.
  • Prepare necessary registration, documents and reports in preschool education process.
  • Recognize the preschool institutions and their properties, have the appropriate properties of preschool teachers regarding Atatürk’s principles and revolutions.
  • Have cultural education compatible with social environment and education level.
  • Carry out activities for the participation of the family to provide school-family-child interaction.
  • Have sufficient level of general culture in order to promote childrens development; have adequate level of research knowledge and foreign language in order to follow the developments in his/her field.
Key Competencies

Advanced proficiency is demonstrated in the following key competencies:

  •  
  • Proficiency in using the Turkish language correctly
  • Digital literacy
  • Ability to keep up with current literature in the field
  • Personal, social, and learning-to-learn competencies
  • Multilingual proficiency
  • Ability to integrate technology into classroom learning and child assessment areas
  • Global citizenship competency
  • Entrepreneurial competency
  • Cultural awareness and expression competency
Further Info

All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 30 out of 100 is graded as FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “Mehmet Akif Ersoy University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:The requirements for getting First Cycle Degree are to complete (240) ECTS credit hours as diveded below and to fulfill all other requirements.a.(232) Credit hours covering (63) compulsory courses as detailed in the curriculum. b.(8) Credit hours covering (2) optional courses as detailed in the curriculum. c.Maximum study period to receive Second Cycle Degree is 7 years.

Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

•The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities at higher education institutions.

•"University Monitoring and Evaluation Reports" prepared in accordance with criteria determined by YÖK for higher education institutions are published annually. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations directed towards higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

•The "Foundation Higher Education Institutions Report," containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations directed towards foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

•Quality assurance for undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Principles and Procedures for Ensuring the Quality of Higher Education Diploma Programs" as follows:

Development and Approval of Educational Programs: YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs at higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles determined by YÖK in these matters.

1.2. After the approval of the National Core Education Programs by the relevant Council of Deans, they are implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are conducted in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions based on the fundamental principles determined by YÖK in these matters.

Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successful completion of the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

Self-Assessment - External Evaluation: Higher education institutions enter the "Institutional Self-Assessment Reports" for the previous year prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) into the Information System at the beginning of each year within the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate the quality assurance of the programs. YÖKAK conducts regular review activities regarding the established qualifications as required by legislation.

Name of Accreditation Body: EPDAD Teacher Education Program Evaluation and Accreditation Manual

Our Early Childhood Education Bachelor's Program has been accredited by EPDAD - Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs for a period of three years until April 6, 2025.

Access Requirements
  • Students admission to higher education is based on a nation-wide Student Selection Examination (ÖSS). The examination is held once in a year and is administered by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Candidates gain access to institutions of higher education based on their composite scores consisting of the scores on the selection examination and their high school grade point averages.
Conditions for SuccessThe requirements for getting First Cycle Degree are to complete (240) ECTS credit hours as diveded below and to fulfill all other requirements.a.(232) Credit hours covering (63) compulsory courses as detailed in the curriculum. b.(8) Credit hours covering (2) optional courses as detailed in the curriculum. c.Maximum study period to receive Second Cycle Degree is 7 years.Early Childhood Teacher Education major is subject to the following graduation requirements: 1. To be succesful in the the elective and compulsory courses defined in the curriculum which is 240 ECTS. 2. To graduate from the program, GPA must be at least 2.00 (CC).
Progression Paths (Relationship Type)

Students that graduate from this department work in kindergardens of primary schools, practice kindergartens bound to high school of girl’s occupation, special and official day-care centers, kindergartens and various social assistance institutes.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation Regarding the Principles of Transition Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Distance Education Associate Degree Program Graduates to Bachelor's Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030006544


Qualification Title
Bachelor’s Diploma in Preschool Education

Awarding Body
Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Awarding Body Contact
Antalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • Early childhood education program started to provide education, with its 206 students, within the body of Süleyman Demirel University, Education Faculty in 1997 to educate qualified early childhood education teachers. The program,  once providing education under the name of early chilhood education teaching program, then continued to provide education as early childhood education program in Primary Education Department within the context of reconstruction of Education Faculty. It continued to provide education as Early Childhood Education in the department of Primary Education with the foundation of Mehmet Akif Ersoy University in 2006. There one professor, one associate professors, four asisstant professor, one instructor and one research assistant in our program. There are totally eleven classess, namely eight daily education and three evening education classes, in our department.  
  • Early Childhood Education Program is a four year program following the national curriculum which was established according to Turkish Council of Higher Education's Turkish Higher Education Competencies Framework. In addition to the core courses on child development care and education, the program also offers professional (teacher education) and general education courses. Moreover, based on their academic and professional interests, students can choose between numerous electives from both the Elementary Education Department and other departments within the university.

Learning Environments
  • Students enrolled in the Early Childhood Education Program receive theoretical and applied education in classrooms specially designed for specific courses (such as Early Childhood Drama, Early Childhood Play, Early Childhood Rhythm and Orff, Early Childhood Creativity, etc.). Additionally, as part of the undergraduate curriculum, students gain practical experience in official preschool education institutions affiliated with the Ministry of National Education through School Observation and Teaching Practice courses.

Description
  • Acquire necessary content knowledge of development of ealy childhood.
  • Use variety of teaching methods and techniques regarding learning and teaching process wledge of assessment and evaluation in education.
  • Plan vocational projects and activities for children and families from social surroundings with the awareness of social responsibility and carry them out.cteristics and achievements, individual differences and features of the subject area.
  • Acquire the skills to monitor childrens learning, and evaluate and record childrens development and learning in educational settings.
  • Prepare materials and other academic resources.
  • Prepare necessary registration, documents and reports in preschool education process.
  • Recognize the preschool institutions and their properties, have the appropriate properties of preschool teachers regarding Atatürk’s principles and revolutions.
  • Have cultural education compatible with social environment and education level.
  • Carry out activities for the participation of the family to provide school-family-child interaction.
  • Have sufficient level of general culture in order to promote childrens development; have adequate level of research knowledge and foreign language in order to follow the developments in his/her field.

Key Competencies

Advanced proficiency is demonstrated in the following key competencies:

  •  
  • Proficiency in using the Turkish language correctly
  • Digital literacy
  • Ability to keep up with current literature in the field
  • Personal, social, and learning-to-learn competencies
  • Multilingual proficiency
  • Ability to integrate technology into classroom learning and child assessment areas
  • Global citizenship competency
  • Entrepreneurial competency
  • Cultural awareness and expression competency

Further Info

All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 30 out of 100 is graded as FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “Mehmet Akif Ersoy University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:The requirements for getting First Cycle Degree are to complete (240) ECTS credit hours as diveded below and to fulfill all other requirements.a.(232) Credit hours covering (63) compulsory courses as detailed in the curriculum. b.(8) Credit hours covering (2) optional courses as detailed in the curriculum. c.Maximum study period to receive Second Cycle Degree is 7 years.


Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:

•The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities at higher education institutions.

•"University Monitoring and Evaluation Reports" prepared in accordance with criteria determined by YÖK for higher education institutions are published annually. These reports, containing quantitative and qualitative evaluations directed towards higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

•The "Foundation Higher Education Institutions Report," containing academic, administrative, and financial data for foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations directed towards foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

•Quality assurance for undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Principles and Procedures for Ensuring the Quality of Higher Education Diploma Programs" as follows:

Development and Approval of Educational Programs: YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs at higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the fundamental principles determined by YÖK in these matters.

1.2. After the approval of the National Core Education Programs by the relevant Council of Deans, they are implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students are conducted in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions based on the fundamental principles determined by YÖK in these matters.

Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successful completion of the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

Self-Assessment - External Evaluation: Higher education institutions enter the "Institutional Self-Assessment Reports" for the previous year prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) into the Information System at the beginning of each year within the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also demonstrate the quality assurance of the programs. YÖKAK conducts regular review activities regarding the established qualifications as required by legislation.

Name of Accreditation Body: EPDAD Teacher Education Program Evaluation and Accreditation Manual

Our Early Childhood Education Bachelor's Program has been accredited by EPDAD - Association for Evaluation and Accreditation of Teacher Education Programs for a period of three years until April 6, 2025.


Access Requirements
  • Students admission to higher education is based on a nation-wide Student Selection Examination (ÖSS). The examination is held once in a year and is administered by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Candidates gain access to institutions of higher education based on their composite scores consisting of the scores on the selection examination and their high school grade point averages.

Conditions for Success
The requirements for getting First Cycle Degree are to complete (240) ECTS credit hours as diveded below and to fulfill all other requirements.a.(232) Credit hours covering (63) compulsory courses as detailed in the curriculum. b.(8) Credit hours covering (2) optional courses as detailed in the curriculum. c.Maximum study period to receive Second Cycle Degree is 7 years.Early Childhood Teacher Education major is subject to the following graduation requirements: 1. To be succesful in the the elective and compulsory courses defined in the curriculum which is 240 ECTS. 2. To graduate from the program, GPA must be at least 2.00 (CC).

Progression Paths (Relationship Type)

Students that graduate from this department work in kindergardens of primary schools, practice kindergartens bound to high school of girl’s occupation, special and official day-care centers, kindergartens and various social assistance institutes.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation Regarding the Principles of Transition Between Associate and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Vocational School and Distance Education Associate Degree Program Graduates to Bachelor's Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode