Yeterlilik Kodu

TR0030004476

Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.agri.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Bitkisel ve Hayvansal üretim bölümünün misyonu, mezunlarına bitkisel ve hayvansal üretim alanında iyi bir alt yapı sağlamak ve organik tarım alanında yeterli bilgi birikimi ve tecrübe kazandırmaktır. Ayrıca organik tarım alanında karşılabilecekleri sorunlara çözüm önerileri getirmektir. İnsanların eko-sistemde hatalı uygulamaları sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, üretimde sadece miktar artışı değil aynı zamanda ürün kalitesini de yükseltmek, organik tarım kapsamında bilimsel yöntemlerle çalışacak, topluma sağlıklı gıdalar temin etme ve tüketme imkânı sağlayacak, biyogüvenliğin ve biyoçeşitliliğin önemini kavramış, pazarlama, üretim ve işleme konularında bilgiye sahip, pazarın genişleme eğilimlerini takip edebilecek ve yönlendirebilecek, dünyada organik tarım konusundaki yeni yaklaşımlara uyum sağlayabilecek öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Doğada ve tarımsal üretimde ekonomik değeri olan bitkilerin tanınması, kültürel işlemleri, hasat ve harman konularında bilgi donanımına sahip olmaktır.
  • Ziraat, mikrobiyoloji, gıda,ve kimya dallarında temel bilgileri kavrama becerisine sahiptir.
  • Tarımı yapılan ve yapılmayan bitkilerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması ve bozulmadan saklanması hakkında bilgi sahibidir.
  • Organik hayvansal ürünlerin yetiştirilmesini sağlayacak organik yemlerin üretilmesi, çayır mera alanlarının tesisi ve korunması.
  • Tarımsal üretimi artırabilecek çevreye zarar vermeyen bitki besin maddeleri ve bunları içeren gübrelerin kullanımını sağlama becerisine sahiptir.
  • Organik bitkisel ürünleri (tarla bitkileri, meyvecilik, sebzecilik ve bağcılık) tanımak, yetiştirmek, depolamak, sertifikalandırmak ve pazarlama becerisine sahiptir.
  • Hayvancılık biliminin temel kavramlarını anlama becerisini kazanmak ve organik hayvansal ürünler üretebilme becerisine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve DeğerlendirmeHer ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. 

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan TYT sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir. Programa ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan toplam 120 AKTS değerindeki derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler, 40 iş günü değerindeki stajını da tamamlayıp mezun olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölüm mezunları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı başta olmak üzere, peyzaj, çiçekçilik, organik kozmetik, seracılık, organik et ve süt sığırcılığı, tavukçuluk, arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği sektörlerinde iş bulabilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030004476


Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Bitkisel ve Hayvansal üretim bölümünün misyonu, mezunlarına bitkisel ve hayvansal üretim alanında iyi bir alt yapı sağlamak ve organik tarım alanında yeterli bilgi birikimi ve tecrübe kazandırmaktır. Ayrıca organik tarım alanında karşılabilecekleri sorunlara çözüm önerileri getirmektir. İnsanların eko-sistemde hatalı uygulamaları sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, üretimde sadece miktar artışı değil aynı zamanda ürün kalitesini de yükseltmek, organik tarım kapsamında bilimsel yöntemlerle çalışacak, topluma sağlıklı gıdalar temin etme ve tüketme imkânı sağlayacak, biyogüvenliğin ve biyoçeşitliliğin önemini kavramış, pazarlama, üretim ve işleme konularında bilgiye sahip, pazarın genişleme eğilimlerini takip edebilecek ve yönlendirebilecek, dünyada organik tarım konusundaki yeni yaklaşımlara uyum sağlayabilecek öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Doğada ve tarımsal üretimde ekonomik değeri olan bitkilerin tanınması, kültürel işlemleri, hasat ve harman konularında bilgi donanımına sahip olmaktır.
  • Ziraat, mikrobiyoloji, gıda,ve kimya dallarında temel bilgileri kavrama becerisine sahiptir.
  • Tarımı yapılan ve yapılmayan bitkilerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması ve bozulmadan saklanması hakkında bilgi sahibidir.
  • Organik hayvansal ürünlerin yetiştirilmesini sağlayacak organik yemlerin üretilmesi, çayır mera alanlarının tesisi ve korunması.
  • Tarımsal üretimi artırabilecek çevreye zarar vermeyen bitki besin maddeleri ve bunları içeren gübrelerin kullanımını sağlama becerisine sahiptir.
  • Organik bitkisel ürünleri (tarla bitkileri, meyvecilik, sebzecilik ve bağcılık) tanımak, yetiştirmek, depolamak, sertifikalandırmak ve pazarlama becerisine sahiptir.
  • Hayvancılık biliminin temel kavramlarını anlama becerisini kazanmak ve organik hayvansal ürünler üretebilme becerisine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve DeğerlendirmeHer ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. 


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan TYT sınavından başarılı olmak. Yabancı uyruklu öğrencilerin kabul koşulları her akademik yılın başlangıcında üniversitenin web sayfasında ilan edilmektedir. Programa ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS değerindeki derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler, 40 iş günü değerindeki stajını da tamamlayıp mezun olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bölüm mezunları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı başta olmak üzere, peyzaj, çiçekçilik, organik kozmetik, seracılık, organik et ve süt sığırcılığı, tavukçuluk, arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği sektörlerinde iş bulabilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030004476

Qualification Title
Associate Diploma in Organic Agriculture
Awarding BodyAgri Ibrahim Cecen University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.agri.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments

The student who had a cumulative gross point average of at least 2.0 out of 4.00, and completed totally 120 ECTS credits and the internship is qualified for Associate Degree.

Description

Has knowledge about the recognition of plants with economic value in nature and agricultural production, cultural operations, harvesting and threshing. Comprehends the basics of agriculture, microbiology, food and chemistry. Has knowledge about the collection of cultivated and non-cultivated plants and their drying and preservation without deterioration. Produces organic feeds which enables the cultivation of organic animal products, establishes and protects meadow pasture areas. Ensures the use of plant nutrients and fertilizers harmless to the environment that can increase agricultural production. Recognizes, grows, stores, certifies and markets organic herbal products (field crops, fruit growing, vegetable growing and viticulture). Gains the ability to understand the basic concepts of animal husbandry science and produces organic animal products.

Key Competencies-
Further Info

Each course is assessed via a midterm exam and an end-of-term exam, with the contributions of 40%, and 60% respectively. The marking is evaluated out of 100 points. All students have to get 45 points in the end-of-term exam. Grades of AA, BA, BB, CB, and CC are pass. And also, DC is conditional pass and requires a CGPA of at least 2.0 for that term. 

Quality Assurance-
Access Requirements

To obtain the required grade from the Student Selection and Placement Examination held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Admission requirements for foreign students are announced on the university website at the beginning of each academic year. Students are also accepted to the programme through undergraduate transfer. These transfers are regulated by a directive and students can only transfer between the diploma programs of different higher education institutions or the diploma programs within the same higher education institution within the framework of the previously announced number and transition conditions.

Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the department can find jobs in landscaping, floristry, organic cosmetics, greenhouse cultivation, organic meat and dairy cattle breeding, poultry, beekeeping, and aquaculture sectors, especially in the Ministry of Agriculture and Rural Affairs.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030004476


Qualification Title
Associate Diploma in Organic Agriculture

Awarding Body
Agri Ibrahim Cecen University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments

The student who had a cumulative gross point average of at least 2.0 out of 4.00, and completed totally 120 ECTS credits and the internship is qualified for Associate Degree.


Description

Has knowledge about the recognition of plants with economic value in nature and agricultural production, cultural operations, harvesting and threshing. Comprehends the basics of agriculture, microbiology, food and chemistry. Has knowledge about the collection of cultivated and non-cultivated plants and their drying and preservation without deterioration. Produces organic feeds which enables the cultivation of organic animal products, establishes and protects meadow pasture areas. Ensures the use of plant nutrients and fertilizers harmless to the environment that can increase agricultural production. Recognizes, grows, stores, certifies and markets organic herbal products (field crops, fruit growing, vegetable growing and viticulture). Gains the ability to understand the basic concepts of animal husbandry science and produces organic animal products.


Key Competencies
-

Further Info

Each course is assessed via a midterm exam and an end-of-term exam, with the contributions of 40%, and 60% respectively. The marking is evaluated out of 100 points. All students have to get 45 points in the end-of-term exam. Grades of AA, BA, BB, CB, and CC are pass. And also, DC is conditional pass and requires a CGPA of at least 2.0 for that term. 


Quality Assurance
-

Access Requirements

To obtain the required grade from the Student Selection and Placement Examination held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Admission requirements for foreign students are announced on the university website at the beginning of each academic year. Students are also accepted to the programme through undergraduate transfer. These transfers are regulated by a directive and students can only transfer between the diploma programs of different higher education institutions or the diploma programs within the same higher education institution within the framework of the previously announced number and transition conditions.


Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the department can find jobs in landscaping, floristry, organic cosmetics, greenhouse cultivation, organic meat and dairy cattle breeding, poultry, beekeeping, and aquaculture sectors, especially in the Ministry of Agriculture and Rural Affairs.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address