Yeterlilik Kodu

TR0030011953

Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir
Sorumlu Kurum URLhttps://nevsehir.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ve Atatürk İlke ve İnkılâpları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Türkçenin yapısal özelliklerini kavrar.
  • Türkçeyi kullanarak etkili iletişim kurar ve araştırma, okuma ve bilgilenme yeteneklerini geliştirir.
  • Bir yabancı dil kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder ve hem yurt içinde hem de yurt dışında meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Bir işletim sistemi ve bilgisayar donanımı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Temel ofis yazılımları ve interneti kullanır.
  • Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri tanır.
  • Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
  • Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip etmek ve pratiğe aktarır.
  • Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahip olur.
  • Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
  • Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözer.
  • Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir.
  • Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir.
  • Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
  • Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
  • Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
  • Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
  • Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
  • Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
  • Alanında verileri toplar ve sonuçlarının uygulamaya aktarır.
  • Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
  • Öğrencilerin estetik duygularının, İlgi duydukları tekniklerde bilgi ve becerilerinin arttırılması.
  • Sanatı kişisel yaşamlarına destek olarak algılayabilmelerini sağlamak.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini kavrar ve küresel kümülatif kurulu güç kapasitesi açısından analizini yapar.
  • Alanı ile ilgili çalışmalarda öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirler ve çözüm arama yeteneğini kazandığını gösterir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Organik Tarım programı; ülkemiz ve dünyada hızla gelişmekte olan organik tarım sektörünün teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bu alanda mevcut bilgi birikimi, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Meslek liselerinin; Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi, Ziraat bölümlerinden mezun olanlar “Organik Tarım” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istediklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Giriş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-1” puanı almaları gerekir.

Başarma ŞartlarıOrganik Tarım alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, organik tarım işletmelerinde tekniker olarak, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında tekniker olarak, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayiler ve KOBİ'lerde istihdam edilebilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Tam Zamanlı

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011953


Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ve Atatürk İlke ve İnkılâpları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Türkçenin yapısal özelliklerini kavrar.
  • Türkçeyi kullanarak etkili iletişim kurar ve araştırma, okuma ve bilgilenme yeteneklerini geliştirir.
  • Bir yabancı dil kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder ve hem yurt içinde hem de yurt dışında meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Bir işletim sistemi ve bilgisayar donanımı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Temel ofis yazılımları ve interneti kullanır.
  • Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri tanır.
  • Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
  • Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip etmek ve pratiğe aktarır.
  • Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahip olur.
  • Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
  • Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözer.
  • Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemlerine karar verir.
  • Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ve çözüm önerileri hakkında karar verir.
  • Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili temel bilgilere sahiptir.
  • Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini kavrar ve değerlendirir.
  • Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
  • Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
  • Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
  • Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
  • Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
  • Alanında verileri toplar ve sonuçlarının uygulamaya aktarır.
  • Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
  • Öğrencilerin estetik duygularının, İlgi duydukları tekniklerde bilgi ve becerilerinin arttırılması.
  • Sanatı kişisel yaşamlarına destek olarak algılayabilmelerini sağlamak.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini kavrar ve küresel kümülatif kurulu güç kapasitesi açısından analizini yapar.
  • Alanı ile ilgili çalışmalarda öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirler ve çözüm arama yeteneğini kazandığını gösterir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Organik Tarım programı; ülkemiz ve dünyada hızla gelişmekte olan organik tarım sektörünün teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bu alanda mevcut bilgi birikimi, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Meslek liselerinin; Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi, Ziraat bölümlerinden mezun olanlar “Organik Tarım” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda açık kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istediklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Giriş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-1” puanı almaları gerekir.


Başarma Şartları
Organik Tarım alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, organik tarım işletmelerinde tekniker olarak, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında tekniker olarak, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayiler ve KOBİ'lerde istihdam edilebilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Tam Zamanlı


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011953

Qualification Title
Organic Farming Associate Degree Diploma
Awarding BodyNevşehir Hacı Bektaş Veli University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://nevsehir.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO: 08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • At the end of the programme the students: have knowledge about establishment of the Republic of Turkey and Principles and Reforms of Ataturk.
  • Comprehend structural properties of Turkish.
  • The students communicate effectively using Turkish and improve the skills of researching, reading and getting informed.
  • Track the improvements in the field of electronic communications technology using a foreign language and communicate with colleagues both domestically and abroad.
  • Have knowledge about a operating system and computer hardware.
  • The students use basic office software and internet.
  • Recognize organic agricultural plants.
  • Consider ecological conditions of each region and implement appropriate production techniques in organic farming.
  • Follow modern agricultural techniques and apply them to the work.
  • Comprehend issues related to environment and biological diversity.
  • Practical applications related to organic agriculture program ability to use the necessary equipment.
  • Concerning on organic farming program issues, social responsibility, ethical values and legal basis to have information.
  • Solve problems related to sustainable agriculture and to manage sustainable agricultural policies.
  • Decide on alternative cropping systems suitable for different regions in plant production system.
  • Decide and solve problems related to agricultural production and marketing.
  • Understand and evaluate the safety,accuracy and currency of acquired information.
  • Identify problems in overall scale, analyze and develop solutions, identify incidents and concepts by using their acquired information.
  • Take responsibility to solve unforeseen problems as a team member while performing a work related to the field.
  • Manage the ones who are lower than them in position.
  • Develop a positive attitude towards Knowledge and skills gained in the field and lifelong learning process.
  • Know ways to reach and use information effectively.
  • Inform the relevant people and institutions on issues related to the field; transfer and share ideas and suggestions for solutions to problems to relevant people.
  • Use of information and communication technologies required by the level of work areas.
  • Sensitive to current events and developments and monitor these developments.
  • Collect data in the field and transmits the resuls into application.
  • Develop a positive attitude towards lifelong learning thanks to the knowledge and skills gained in the field.
  • Pay attention to scientific, cultural and ethical values.
  • Have enough consciousness about the universality of social rights, social justice, quality culture, the protection of cultural values environmental protection, occupational health and safety issues.
  • To increase students’ knowledge and skills about the techniques that they are interested in.
  • To make them comprehend the art as a support for their life.
  • Comprehend the importance of renewable energy sources, analyze them in terms of global cumulative installed power capacity.
  • Determine issues relevant unforeseen situations related to studies in the field electronic communications and show gained the ability to search a solution.
Key Competencies-
Further Info

The organic agriculture program aims to educate staff members who are able to meet the needs of the organic agriculture sector developing rapidly in our country and world; have technical knowledge about using new Technologies and have knowledge about this field.

Quality Assurance-
Access Requirements

The students graduating from the branches of the vocational high schools which are gardening, tea technology, general agriculture, machine (agriculture vocational high school), machine- agriculture technology, landscaping, ornamental plants, agriculture, agriculture technology, olive technology are able to apply for open admission to “organic agriculture programme” of associate degree. The students graduating from the branches except the mentioned fields or high schools can be placed at the programmes they want according to the OSS grades with the additional placement if there is vacancy. For this, the students must take the exam which is the higher education entrance exam (YGS) and held by OSYM and they must take adequate grade from YGS -1.

Conditions for SuccessTo have a two- year degree in the field of organic agriculture, the students must pass all the the compulsory and elective subjects (equivalent to 120 AKTS in total) which are neccesssary to be taken and have at least 2. 0 grade point avarage from 4.0.
Progression Paths (Relationship Type)

The employment fields of the graduate from this programme is wide. The graduate from this programme can work in district and provincial directorate of agriculture under the ministry of agriculture and rural affairs, organic agriculture business, private sector institutions which provide inputs( seed, organic fertilizer, organic pest control) to agriculture as a technician , institutions giving organic crop certificate, small and medium sized industries tied to agriculture and SME.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Full-Time

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011953


Qualification Title
Organic Farming Associate Degree Diploma

Awarding Body
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO: 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO: 08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • At the end of the programme the students: have knowledge about establishment of the Republic of Turkey and Principles and Reforms of Ataturk.
  • Comprehend structural properties of Turkish.
  • The students communicate effectively using Turkish and improve the skills of researching, reading and getting informed.
  • Track the improvements in the field of electronic communications technology using a foreign language and communicate with colleagues both domestically and abroad.
  • Have knowledge about a operating system and computer hardware.
  • The students use basic office software and internet.
  • Recognize organic agricultural plants.
  • Consider ecological conditions of each region and implement appropriate production techniques in organic farming.
  • Follow modern agricultural techniques and apply them to the work.
  • Comprehend issues related to environment and biological diversity.
  • Practical applications related to organic agriculture program ability to use the necessary equipment.
  • Concerning on organic farming program issues, social responsibility, ethical values and legal basis to have information.
  • Solve problems related to sustainable agriculture and to manage sustainable agricultural policies.
  • Decide on alternative cropping systems suitable for different regions in plant production system.
  • Decide and solve problems related to agricultural production and marketing.
  • Understand and evaluate the safety,accuracy and currency of acquired information.
  • Identify problems in overall scale, analyze and develop solutions, identify incidents and concepts by using their acquired information.
  • Take responsibility to solve unforeseen problems as a team member while performing a work related to the field.
  • Manage the ones who are lower than them in position.
  • Develop a positive attitude towards Knowledge and skills gained in the field and lifelong learning process.
  • Know ways to reach and use information effectively.
  • Inform the relevant people and institutions on issues related to the field; transfer and share ideas and suggestions for solutions to problems to relevant people.
  • Use of information and communication technologies required by the level of work areas.
  • Sensitive to current events and developments and monitor these developments.
  • Collect data in the field and transmits the resuls into application.
  • Develop a positive attitude towards lifelong learning thanks to the knowledge and skills gained in the field.
  • Pay attention to scientific, cultural and ethical values.
  • Have enough consciousness about the universality of social rights, social justice, quality culture, the protection of cultural values environmental protection, occupational health and safety issues.
  • To increase students’ knowledge and skills about the techniques that they are interested in.
  • To make them comprehend the art as a support for their life.
  • Comprehend the importance of renewable energy sources, analyze them in terms of global cumulative installed power capacity.
  • Determine issues relevant unforeseen situations related to studies in the field electronic communications and show gained the ability to search a solution.

Key Competencies
-

Further Info

The organic agriculture program aims to educate staff members who are able to meet the needs of the organic agriculture sector developing rapidly in our country and world; have technical knowledge about using new Technologies and have knowledge about this field.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The students graduating from the branches of the vocational high schools which are gardening, tea technology, general agriculture, machine (agriculture vocational high school), machine- agriculture technology, landscaping, ornamental plants, agriculture, agriculture technology, olive technology are able to apply for open admission to “organic agriculture programme” of associate degree. The students graduating from the branches except the mentioned fields or high schools can be placed at the programmes they want according to the OSS grades with the additional placement if there is vacancy. For this, the students must take the exam which is the higher education entrance exam (YGS) and held by OSYM and they must take adequate grade from YGS -1.


Conditions for Success
To have a two- year degree in the field of organic agriculture, the students must pass all the the compulsory and elective subjects (equivalent to 120 AKTS in total) which are neccesssary to be taken and have at least 2. 0 grade point avarage from 4.0.

Progression Paths (Relationship Type)

The employment fields of the graduate from this programme is wide. The graduate from this programme can work in district and provincial directorate of agriculture under the ministry of agriculture and rural affairs, organic agriculture business, private sector institutions which provide inputs( seed, organic fertilizer, organic pest control) to agriculture as a technician , institutions giving organic crop certificate, small and medium sized industries tied to agriculture and SME.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Full-Time


Url
Open Address