Yeterlilik Kodu | TR0030220798 | |
Yeterlilik Adı | Organik Tarım Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Kırıkkale Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.kku.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO:08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Günümüzde, özellikle gıda güvenliği alanındaki bilincin artması ile sürekli büyüyen bir sektör olan tarım sektöründe organik ya da sağlıklı olarak adlandırılan gıdalar her geçen gün yaygınlaşmakta ve toplumların bilgi düzeyindeki artışa paralel olarak artan talep ile farklı beklentilere cevap verebilecek uzun vadeli sürdürülebilir yaklaşımların öne çıktığı bir sektör haline gelmektedir. Bu kapsamda organik tarım konusunda eğitim almış nitelikli elemanlara duyulan talep her geçen gün artmaktadır. Programımızda ekolojik bakış açısıyla çevre koruma bilincine sahip, kimyasal madde kullanmadan, en uygun bitkiye, üretim tekniğine ve ekim nöbetine karar verebilecek, üretimden tüketime kadar kontrollü ve sertifikalı organik tarım üretimi yapabilecek elemanlar yetiştirmek hedeflenmektedir. | |
Öğrenme Ortamları | Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Bölümümüzde her ders için biri ara sınav diğeri final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Ara sınavın toplam nota katkısı %40 finalinki ise %60 olarak alınmaktadır. Ders geçmede çan eğrisi sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca, başarısız olan öğrencilere başarısız oldukları derslerden bütünleme hakkı verilmektedir. Mesleki bilgi ve beceri bakımından yetkinliğe ve özgüvene, bağımsız olarak ve ekip içerisinde çalışabilecek kişisel becerilere sahiptir | |
Kalite Güvencesi | Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler. 1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür. 3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır. 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar. | |
Giriş Şartı | Organik Tarım Programına giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (YGS-6) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak veya sınavsız geçiş başvurusu yapmış olmak gerekmektedir. | |
Başarma Şartları | Mesleki bilgi ve beceri bakımından yetkinliğe ve özgüvene, bağımsız olarak ve ekip içerisinde çalışabilecek kişisel becerilere sahiptir Organik Tarım Programından önlisans derecesi almak için 120 AKTSyi başarılı ile tamamlamış olmak. Mezuniyet işlemleri, Kırıkkale Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programdan mezun olan öğrenciler, organik tarım ürünleri yetiştirebileceği ve yetiştiricilik yapan özel ve devlet kurumlarında tekniker olarak çalışabilecekleri gibi, DGS ile Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Tarla Bitkileri, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030220798
ISCO:08
ISCO:08
Günümüzde, özellikle gıda güvenliği alanındaki bilincin artması ile sürekli büyüyen bir sektör olan tarım sektöründe organik ya da sağlıklı olarak adlandırılan gıdalar her geçen gün yaygınlaşmakta ve toplumların bilgi düzeyindeki artışa paralel olarak artan talep ile farklı beklentilere cevap verebilecek uzun vadeli sürdürülebilir yaklaşımların öne çıktığı bir sektör haline gelmektedir. Bu kapsamda organik tarım konusunda eğitim almış nitelikli elemanlara duyulan talep her geçen gün artmaktadır. Programımızda ekolojik bakış açısıyla çevre koruma bilincine sahip, kimyasal madde kullanmadan, en uygun bitkiye, üretim tekniğine ve ekim nöbetine karar verebilecek, üretimden tüketime kadar kontrollü ve sertifikalı organik tarım üretimi yapabilecek elemanlar yetiştirmek hedeflenmektedir.
Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
- Alanı ile ilgili ileri düzeyde bilgiye sahip olur ve bunu gerçek öğretim ortamlarında kullanır
- Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır, bu bilgileri aktif öğrenme süreçleri kapsamında geliştirir ve derinleştirir
- Bilimsel ve analitik düşünme becerilerine sahip olur
- Çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli bilince sahiptir
- Branşı ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder, öğrenir ve kullanır
- Alanıyla ilgili bilgilere eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşır
- Bireysel ve grup içerisinde çalışma ve araştırma yeteneğine sahiptir
- Sosyal, bilimsel, mesleki ve etik sorumluluklarının bilincindedir
- Alanında karşılaştığı bir problemi tanımlar, araştırmayı planlar ve yürütür
- Bilişim teknolojileri, matematik, fen bilimleri ve kendi alanında yeterli alt yapıya sahiptir
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Çoklu dil yetkinliği
- Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Girişimcilik yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade
Bölümümüzde her ders için biri ara sınav diğeri final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılmaktadır. Ara sınavın toplam nota katkısı %40 finalinki ise %60 olarak alınmaktadır. Ders geçmede çan eğrisi sistemi kullanılmaktadır. Ayrıca, başarısız olan öğrencilere başarısız oldukları derslerden bütünleme hakkı verilmektedir. Mesleki bilgi ve beceri bakımından yetkinliğe ve özgüvene, bağımsız olarak ve ekip içerisinde çalışabilecek kişisel becerilere sahiptir
Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
- YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
- YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
- YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.
1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Organik Tarım Programına giriş için Türk ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite sınavında (YGS-6) sayısal alanda yeterli puanı almış olmak veya sınavsız geçiş başvurusu yapmış olmak gerekmektedir.
Programdan mezun olan öğrenciler, organik tarım ürünleri yetiştirebileceği ve yetiştiricilik yapan özel ve devlet kurumlarında tekniker olarak çalışabilecekleri gibi, DGS ile Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Tarla Bitkileri, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030220798 | |
Qualification Title | Organik Tarım Associate | |
Awarding Body | Kirikkale University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.kku.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Has advanced knowledge about the field and use it in its real teaching environment. Use theoretical and practical knowledge gained in the field, improve and deepen this knowledge in the scope of active learning processes. Has scientific and analytical thinking skills. Has necessary skills about environmental protection, occupational health and safety issues. Follow, train and use the national and international developments in the field. Has critical point of view for the informations related to field. Has ability to work and search individually and in the group. Aware of social, scientific, professional and ethical responsibilities. Has ability to define a problem faced in the field, plan and carry out research. Has sufficient background about information technologies, mathematics, science and the field. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Students are subject to a mid-term exam and a final exam in each semester for a course. The criteria (mid-term, final exam) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. This ratio is 40% for mid-term exam, 60% for final exam. Students also have an option of make-up exam after the final exam for their unsuccessful courses. Have profeciency and self confidence about professional knowledge and skills, have personal ability on independently and in a team | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | For Acceptance to Organic Agriculture Programme, the candidate must be complete the Turkish Secondary Education System or equivalent degree from abroad and must be take an enough score from national university examination (YGS-6) or apply for open admission | |
Conditions for Success | Have profeciency and self confidence about professional knowledge and skills, have personal ability on independently and in a team At least 120 ECTS must be completed successfully in order to graduate Organic Agriculture Program associates degree. The graduation requirements are determined in Kırıkkale University Students Regulations. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students graduating from the program can grow organic agricultural products and work as technicians in private and government institutions, as well as switch to Horticulture, Plant Protection, Crop Production and Marketing, Field Crops, Nutrition and Dietetics, Food Engineering undergraduate programs with DGS. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030220798
Has advanced knowledge about the field and use it in its real teaching environment. Use theoretical and practical knowledge gained in the field, improve and deepen this knowledge in the scope of active learning processes. Has scientific and analytical thinking skills. Has necessary skills about environmental protection, occupational health and safety issues. Follow, train and use the national and international developments in the field. Has critical point of view for the informations related to field. Has ability to work and search individually and in the group. Aware of social, scientific, professional and ethical responsibilities. Has ability to define a problem faced in the field, plan and carry out research. Has sufficient background about information technologies, mathematics, science and the field.
Students are subject to a mid-term exam and a final exam in each semester for a course. The criteria (mid-term, final exam) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. This ratio is 40% for mid-term exam, 60% for final exam. Students also have an option of make-up exam after the final exam for their unsuccessful courses. Have profeciency and self confidence about professional knowledge and skills, have personal ability on independently and in a team
For Acceptance to Organic Agriculture Programme, the candidate must be complete the Turkish Secondary Education System or equivalent degree from abroad and must be take an enough score from national university examination (YGS-6) or apply for open admission
Students graduating from the program can grow organic agricultural products and work as technicians in private and government institutions, as well as switch to Horticulture, Plant Protection, Crop Production and Marketing, Field Crops, Nutrition and Dietetics, Food Engineering undergraduate programs with DGS.
Qualification is continuous