Yeterlilik Kodu

TR0030219255

Yeterlilik Adı
Orman Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumKarabük Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKarabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karabuk.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Ormancılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel matematik, fen, mühendislik, bilgisayar ve bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibidir, bu bilgileri ormancılık uygulamaları veya mühendislik uygulamalarında gerekli olan modern teknik ve araçların geliştirilmesi, bunların seçimi ve kullanımı için kullanabilmektedir.
  • Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme için gerekli bilgi birikimine sahip olmanın yanında uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Karmaşık orman ekosistemini ve süreçlerini gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde katılımcı yaklaşımla tasarlama, uygulama ve denetimini gerçekleştirerek; modern tasarım yöntemlerini uygulama yeteneğindedir. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler).
  • Doğa bilimleri ve mühendislik bilgilerine ve bu bilgileri orman mühendisliği alanında uygulama becerisine sahiptir.
  • Bu kapsamda orman ve ilişkili diğer ekosistemlerin elemanlarını tanır, aralarındaki ilişkileri analiz eder ve her türlü orman kaynağı ile onunla ilişkili doğal kaynaklara toplum refahı doğrultusunda bilinçli müdahale edebilir.
  • Bu nedenle; Orman mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir.
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi kazanmanın yanı sıra; bireysel çalışma becerisi ve inisiyatif kullanma, analitik düşünme ve etkin iletişim becerisine sahip olarak Ulusal ve uluslararası alanda, çevre ve ormancılık konularında rekabet gücüne sahiptir.
  • Ormancılığın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, sosyo-politik yapısını ortaya koyabilecek, farkındalık oluşturabilecek ve katılımcı yaklaşımla planlama, uygulama ve denetimini gerçekleştirebilecek, orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için gerekli bilgiye sahiptir.
  • Yeni orman tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine ve mevcut ormanların bakımı ve gençleştirilmesine yönelik müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisi ile orman ekosisteminin biyotik ve abiyotik tehditlere karşı varlığını ve niteliğini koruma amaçlı müdahaleler yapabilme bilgi ve becerisine sahiptir.
  • Ulusal ve uluslararası ormancılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrayabilme, Ulusal ve Uluslararası ölçekte ormancılığın sektörel yapılanmasını algılayabilme ve bu yapıyı analiz edip değerlendirebilme yeteneğine sahiptir.
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci ile orman mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgiye sahip olmaya ek olarak, iş sağlığı-güvenliği ve iş barışı konularında bilgi ve duyarlılığa sahiptir.
  • Orman ekosistemlerinin geleceğini tahmin etme, çok boyutlu düşünebilme, alternatif geliştirebilme ve aralarından çok ölçütlü seçim yapabilme ve yorumlayabilme yeteneği ile Ulusal ve Uluslararası alanda orman ve çevre sorunlarını tanımlama, çözüm üretebilme, toplumla iletişim kurabilme ve toplumsal bilinç oluşturma yetisine sahiptir.
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesi ışığında, ormancılıkla ilgili ekolojik, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip etme ve bu bilgileri bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek ulusal ormancılığın faydası için kullanma yeteneğindedir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her yarı yılda her ders için bir ara sınav yapılır. Ara sınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri fakülte ve bölüm web sayfasında ve Öğrenci Bilgi Sisteminde (OBS) ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde fakülte yönetim kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır. Derse ve uygulamalara devam zorunludur. Teorik derslerin %30’undan, uygulamalı derslerin %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin sınavlarına giremez.

Sınavlar:

MADDE 24 –

  1. Sınavlar; ara sınav, genel sınav, mazeret sınavı, tek ders sınavı, seviye tespit sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınavlar yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü, ödev veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav programı bölümlerin önerisi üzerine dekanlık veya yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüklerince uygun görülen tarihlerde ve sınavlardan en az iki hafta önce ilgili birim web sayfalarında ve panolarında ilan edilmek suretiyle uygulanır.
  2. Bütünleme sınavı yapılmasına, yaz okulu açılmasına Senato tarafından karar verilir. Senato tarafından bütünleme sınavı yapılmasına ilişkin karar alınmadığı takdirde ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle genel sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır. Bütünleme sınavı yapılmasına karar verildiği takdirde genel sınav ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.
  3. Zorunlu hallerde cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.
  4. Öğrenciler sınava, ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimlik kartı veya kimliği teşhise yarayacak kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.
  5. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. 29 uncu maddeye göre ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle ara sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır.
  6. Bir dersin genel sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Devam koşulunu yerine getiren öğrenciler genel sınava girebilir. Bir dersten genel sınava girme hakkı olduğu halde girmeyen veya girip de başarılı olamayan öğrenciler yapılmasına karar verilmesi durumunda bütünleme sınavına girebilir.
  7. Tek ders sınavıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümler uygulanır:
  1. Eğitim-öğretim programındaki tüm dersleri alıp da devam koşulunu sağlayan, ancak mezuniyetleri için başarısız tek dersi kalan öğrenciler ilgili yarıyılda dersin açılıp açılmadığına bakılmaksızın akademik takvimde belirtilen sürelerde ilgili bölüm başkanlığına başvurularını yaparak, akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girebilirler.
  2. Mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek geçer not aldığı halde mezun olmak için gereken 2,00 GANO’sunu sağlayamayan öğrencilere seçecekleri bir dersten, öğrenimi süresince bir kez olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınav hakkı verilir.
  3. Tek ders sınav sonucunda en yüksek notu (AA) alması halinde dahi genel not ortalamasını 2,00’ye yükseltemeyecek öğrenciye tek ders sınav hakkı tanınmaz.

  8. Sınavların düzeni, ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetimince sağlanır.

  9. Sınavlarda, kopya çekme girişiminde bulunan, kopya çeken, kopya çekenlere yardım eden, kendi yerine başkasını sınava sokan, başkasının yerine sınava giren veya sınav sırasında genel düzeni bozan, sınav salonunda iletişim araçları bulunduran öğrenciler hakkında tutanak tutulur ve bu öğrencilere, o sınavdan 0 (sıfır) notu verilir. Ayrıca, bu durumdaki öğrenciler hakkında, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 Başarı notu: MADDE 25

(1) Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki aktivitelerinin ve sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yıl içindeki çalışmalarından ara sınav dışında kalan ödev, proje gibi tüm aktiviteler Diğerleri olarak adlandırılır ve değerlendirme sonucu otomasyon sisteminde ayrı bir not olarak girilir. Bu aktivitelerin başarı notuna katkı oranı ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Eğer bir derste herhangi bir aktivite yapılmamışsa bu durumda ara sınav notunun başarı notuna katkı oranı % 40 olarak hesaplanır. Genel sınav ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun katkı oranı % 60 olarak hesaplanır.

(2) Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun, tam notun % 50’sinden, ders başarı notunun da tam notun % 50’sinden az olmaması gerekir.

NOT ARALIĞI HARF NOTU KATSAYI DERECELER:

90-100 AA 4,00 GEÇER

86-89 AB 3,75 GEÇER

 81-85 BA 3,33 GEÇER

76-80 BB 3,00 GEÇER

70-75 BC 2,75 GEÇER

65-69 CB 2,33 GEÇER

 60-64 CC 2,00 GEÇER

57-59 CD 1,75 GEÇER

54-56 DC 1,33 GEÇER

50-53 DD 1,00 GEÇER

 0-49 FF 0,00 GEÇMEZ

F1 GEÇMEZ DEVAMSIZ

F2 GEÇMEZ,

SINAVA GİRMEDİ G

 K GEÇER (Kredisiz Dersler)  GEÇMEZ (Kredisiz Dersler)

      • F1 notu: Devamsız, genel ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavlarına girme hakkı olmayan öğrencilere verilir. Tek başına başarı notu olmamasına rağmen devamsız olan öğrencilere de ara sınav notu olarak F1 notu verilir.
      • F2 notu: Devam eden, ancak genel veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere verilir. Tek başına başarı notu olmamasına rağmen ara sınava girmeyen öğrencilere de ara sınav notu olarak F2 notu verilir.
      • G notu: Kredisiz derslerden başarılı olan öğrenciler için verilir.
      • K notu: Kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciler için verilir.

(2) Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir.

http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/egitim_ogretim_sinav.pdf Orman Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için Karabük Üniversitesi önlisans, lisans eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğindeki esas ve hükümlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca stajlar Karabük Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesine uygun sürelerde ve zamanlarda başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
  • Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
  • Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
  • Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.
Başarma ŞartlarıOrman Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için Karabük Üniversitesi önlisans, lisans eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğindeki esas ve hükümlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca stajlar Karabük Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesine uygun sürelerde ve zamanlarda başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır. Bu lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin;  Minimum 240 ECTS alarak programın müfredatında belirtilen derslerin tümünü başarılı olması,  4.00 üzerinden 2.0 Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması,  Bir bitirme projesi hazırlaması ve başarılı bir şekilde savunması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları alan kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığının, Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra birimlerinde çalışırlar.
  • Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi işlerinde ve belediyelerde park ve bahçeler müdürlüğünde görev alabilirler.
  • Ayrıca Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Orman Mühendisleri Odasına (TMMOB OMO ) başvuruda bulunarak ilgili staj, sınav ve öğrenimlerini tamamladıklarında SMM belgesi alabilirler, kendi bürolarını açarak kamu ve özel ihalelere katılabilirler ve kendi namlarına iş alabilirler,
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219255


Yeterlilik Adı
Orman Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karabük Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Temel matematik, fen, mühendislik, bilgisayar ve bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibidir, bu bilgileri ormancılık uygulamaları veya mühendislik uygulamalarında gerekli olan modern teknik ve araçların geliştirilmesi, bunların seçimi ve kullanımı için kullanabilmektedir.
  • Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme için gerekli bilgi birikimine sahip olmanın yanında uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Karmaşık orman ekosistemini ve süreçlerini gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde katılımcı yaklaşımla tasarlama, uygulama ve denetimini gerçekleştirerek; modern tasarım yöntemlerini uygulama yeteneğindedir. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler).
  • Doğa bilimleri ve mühendislik bilgilerine ve bu bilgileri orman mühendisliği alanında uygulama becerisine sahiptir.
  • Bu kapsamda orman ve ilişkili diğer ekosistemlerin elemanlarını tanır, aralarındaki ilişkileri analiz eder ve her türlü orman kaynağı ile onunla ilişkili doğal kaynaklara toplum refahı doğrultusunda bilinçli müdahale edebilir.
  • Bu nedenle; Orman mühendisliği problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir.
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi kazanmanın yanı sıra; bireysel çalışma becerisi ve inisiyatif kullanma, analitik düşünme ve etkin iletişim becerisine sahip olarak Ulusal ve uluslararası alanda, çevre ve ormancılık konularında rekabet gücüne sahiptir.
  • Ormancılığın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik, sosyo-politik yapısını ortaya koyabilecek, farkındalık oluşturabilecek ve katılımcı yaklaşımla planlama, uygulama ve denetimini gerçekleştirebilecek, orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için gerekli bilgiye sahiptir.
  • Yeni orman tesis edilmesine, bozuk ormanların iyileştirilmesine ve mevcut ormanların bakımı ve gençleştirilmesine yönelik müdahalelerde bulunabilme bilgi ve becerisi ile orman ekosisteminin biyotik ve abiyotik tehditlere karşı varlığını ve niteliğini koruma amaçlı müdahaleler yapabilme bilgi ve becerisine sahiptir.
  • Ulusal ve uluslararası ormancılık politikalarını, yasaları ve yükümlülükleri kavrayabilme, Ulusal ve Uluslararası ölçekte ormancılığın sektörel yapılanmasını algılayabilme ve bu yapıyı analiz edip değerlendirebilme yeteneğine sahiptir.
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci ile orman mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgiye sahip olmaya ek olarak, iş sağlığı-güvenliği ve iş barışı konularında bilgi ve duyarlılığa sahiptir.
  • Orman ekosistemlerinin geleceğini tahmin etme, çok boyutlu düşünebilme, alternatif geliştirebilme ve aralarından çok ölçütlü seçim yapabilme ve yorumlayabilme yeteneği ile Ulusal ve Uluslararası alanda orman ve çevre sorunlarını tanımlama, çözüm üretebilme, toplumla iletişim kurabilme ve toplumsal bilinç oluşturma yetisine sahiptir.
  • Yaşam boyu öğrenme ilkesi ışığında, ormancılıkla ilgili ekolojik, politik, ekonomik ve sosyal boyuttaki güncel gelişmeleri takip etme ve bu bilgileri bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek ulusal ormancılığın faydası için kullanma yeteneğindedir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her yarı yılda her ders için bir ara sınav yapılır. Ara sınava ilaveten her dersten bir final sınavı yapılır. Final sınavlarının tarihi ve yeri fakülte ve bölüm web sayfasında ve Öğrenci Bilgi Sisteminde (OBS) ilan edilir. Mazereti nedeniyle sınava giremeyen öğrencilere geçerli bir mazereti olması halinde fakülte yönetim kurulu kararıyla mazeret sınav hakkı verilebilir. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır. Derse ve uygulamalara devam zorunludur. Teorik derslerin %30’undan, uygulamalı derslerin %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin sınavlarına giremez.

Sınavlar:

MADDE 24 –

  1. Sınavlar; ara sınav, genel sınav, mazeret sınavı, tek ders sınavı, seviye tespit sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınavlar yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü, ödev veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav programı bölümlerin önerisi üzerine dekanlık veya yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüklerince uygun görülen tarihlerde ve sınavlardan en az iki hafta önce ilgili birim web sayfalarında ve panolarında ilan edilmek suretiyle uygulanır.
  2. Bütünleme sınavı yapılmasına, yaz okulu açılmasına Senato tarafından karar verilir. Senato tarafından bütünleme sınavı yapılmasına ilişkin karar alınmadığı takdirde ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle genel sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır. Bütünleme sınavı yapılmasına karar verildiği takdirde genel sınav ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı açılmaz.
  3. Zorunlu hallerde cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.
  4. Öğrenciler sınava, ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimlik kartı veya kimliği teşhise yarayacak kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.
  5. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. 29 uncu maddeye göre ilgili yönetim kurulu kararı ile kabul edilen mazereti nedeniyle ara sınava giremeyen öğrenciler için, dekanlık/müdürlükçe belirlenen ve ilan edilen günde mazeret sınavı yapılır.
  6. Bir dersin genel sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Devam koşulunu yerine getiren öğrenciler genel sınava girebilir. Bir dersten genel sınava girme hakkı olduğu halde girmeyen veya girip de başarılı olamayan öğrenciler yapılmasına karar verilmesi durumunda bütünleme sınavına girebilir.
  7. Tek ders sınavıyla ilgili olarak aşağıdaki hükümler uygulanır:
  1. Eğitim-öğretim programındaki tüm dersleri alıp da devam koşulunu sağlayan, ancak mezuniyetleri için başarısız tek dersi kalan öğrenciler ilgili yarıyılda dersin açılıp açılmadığına bakılmaksızın akademik takvimde belirtilen sürelerde ilgili bölüm başkanlığına başvurularını yaparak, akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girebilirler.
  2. Mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek geçer not aldığı halde mezun olmak için gereken 2,00 GANO’sunu sağlayamayan öğrencilere seçecekleri bir dersten, öğrenimi süresince bir kez olmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınav hakkı verilir.
  3. Tek ders sınav sonucunda en yüksek notu (AA) alması halinde dahi genel not ortalamasını 2,00’ye yükseltemeyecek öğrenciye tek ders sınav hakkı tanınmaz.

  8. Sınavların düzeni, ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetimince sağlanır.

  9. Sınavlarda, kopya çekme girişiminde bulunan, kopya çeken, kopya çekenlere yardım eden, kendi yerine başkasını sınava sokan, başkasının yerine sınava giren veya sınav sırasında genel düzeni bozan, sınav salonunda iletişim araçları bulunduran öğrenciler hakkında tutanak tutulur ve bu öğrencilere, o sınavdan 0 (sıfır) notu verilir. Ayrıca, bu durumdaki öğrenciler hakkında, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 Başarı notu: MADDE 25

(1) Bir dersteki başarı notu, öğrencinin yıl içerisindeki aktivitelerinin ve sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir. Yıl içindeki çalışmalarından ara sınav dışında kalan ödev, proje gibi tüm aktiviteler Diğerleri olarak adlandırılır ve değerlendirme sonucu otomasyon sisteminde ayrı bir not olarak girilir. Bu aktivitelerin başarı notuna katkı oranı ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Eğer bir derste herhangi bir aktivite yapılmamışsa bu durumda ara sınav notunun başarı notuna katkı oranı % 40 olarak hesaplanır. Genel sınav ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun katkı oranı % 60 olarak hesaplanır.

(2) Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavı notunun, tam notun % 50’sinden, ders başarı notunun da tam notun % 50’sinden az olmaması gerekir.

NOT ARALIĞI HARF NOTU KATSAYI DERECELER:

90-100 AA 4,00 GEÇER

86-89 AB 3,75 GEÇER

 81-85 BA 3,33 GEÇER

76-80 BB 3,00 GEÇER

70-75 BC 2,75 GEÇER

65-69 CB 2,33 GEÇER

 60-64 CC 2,00 GEÇER

57-59 CD 1,75 GEÇER

54-56 DC 1,33 GEÇER

50-53 DD 1,00 GEÇER

 0-49 FF 0,00 GEÇMEZ

F1 GEÇMEZ DEVAMSIZ

F2 GEÇMEZ,

SINAVA GİRMEDİ G

 K GEÇER (Kredisiz Dersler)  GEÇMEZ (Kredisiz Dersler)

      • F1 notu: Devamsız, genel ve yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavlarına girme hakkı olmayan öğrencilere verilir. Tek başına başarı notu olmamasına rağmen devamsız olan öğrencilere de ara sınav notu olarak F1 notu verilir.
      • F2 notu: Devam eden, ancak genel veya yapılmasına karar verildiği takdirde bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere verilir. Tek başına başarı notu olmamasına rağmen ara sınava girmeyen öğrencilere de ara sınav notu olarak F2 notu verilir.
      • G notu: Kredisiz derslerden başarılı olan öğrenciler için verilir.
      • K notu: Kredisiz derslerden başarısız olan öğrenciler için verilir.

(2) Öğrencinin bir programdan mezun olabilmesi için alması gereken tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Ortalaması 2,00’nin altında kalan öğrencilerin ortalamalarını 2,00’ye yükseltebilmek için notu CD ve altı olan derslerden tekrar ders almaları gerekmektedir.

http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/egitim_ogretim_sinav.pdf Orman Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için Karabük Üniversitesi önlisans, lisans eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğindeki esas ve hükümlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca stajlar Karabük Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesine uygun sürelerde ve zamanlarda başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
  • Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
  • Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
  • Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.

Başarma Şartları
Orman Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için Karabük Üniversitesi önlisans, lisans eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğindeki esas ve hükümlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca stajlar Karabük Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesine uygun sürelerde ve zamanlarda başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır. Bu lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin;  Minimum 240 ECTS alarak programın müfredatında belirtilen derslerin tümünü başarılı olması,  4.00 üzerinden 2.0 Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması,  Bir bitirme projesi hazırlaması ve başarılı bir şekilde savunması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Orman mühendislerinin yoğun olarak görev aldıkları alan kamu sektörü olup, çoğunlukla Orman Bakanlığının, Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra birimlerinde çalışırlar.
  • Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde çevre düzenleme, baraj havzalarının düzenlenmesi işlerinde ve belediyelerde park ve bahçeler müdürlüğünde görev alabilirler.
  • Ayrıca Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Orman Mühendisleri Odasına (TMMOB OMO ) başvuruda bulunarak ilgili staj, sınav ve öğrenimlerini tamamladıklarında SMM belgesi alabilirler, kendi bürolarını açarak kamu ve özel ihalelere katılabilirler ve kendi namlarına iş alabilirler,

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219255

Qualification Title
Orman Mühendisliği Undergraduate
Awarding BodyKarabük University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karabuk.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasForestry
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Has basic knowledge of mathematics, science, engineering, information technology and can use them to develop new techniques in forestry and engineering applications. Has the necessary knowledge to identify, define, formulate and solve complex engineering problems and has the ability to select and apply appropriate analysis and modeling methods. Ability to work effectively in multi-disciplinary teams; To have the ability to use individual work and initiative, analytical thinking and effective communication skills and competitive power in the field of national and international forestry. Has the necessary social, cultural, economic and political knowledge for sustainable management of forest resources and can carry out planning, implementation and control with a participatory approach. It has the knowledge and skills to establish new forests, rehabilitate degraded forests, maintain and regeneration existing forests, make interventions to protect the existence of forest ecosystem against biotic and abiotic threats. Has the ability to comprehend national and international forestry policies, laws and obligations, to perceive the sectoral structuring of forestry at national and international scale, and to analyze and evaluate this structure. In addition to having knowledge about ethical principles, awareness of professional and ethical responsibility and standards used in forest engineering applications, it has knowledge and sensitivity in the fields of occupational health and safety and business peace. With the ability to predict the future of forest ecosystems, think multi-dimensionally, develop alternatives and make multi-criteria selection and interpretation among them, it has the ability to define forest and environmental problems in national and international areas, to produce solutions, to communicate with the society and to create social awareness. In the light of the lifelong learning principle, has the ability to follow the current developments in ecological, political, economic and social dimensions related to forestry and to use this information for the benefit of national forestry by following the developments in science and technology. Having the ability to apply modern design methods to the the complex forest ecosystem and its processes under realistic constraints and conditions by designing, implementing and controlling them with a participatory approach to meet certain requirements (Realistic constraints and conditions include elements such as economy, environmental issues, sustainability, manufacturability, ethics, health, safety, social and political issues, depending on the nature of the design) Has the knowledge of natural sciences and engineering and the ability to apply this knowledge in forest engineering. In this context, recognize the elements of forests and other related ecosystems, analyze the relationships between them, and can consciously intervene in any kind of forest resources and related natural resources in line with public welfare. Therefore; has the ability to design and conduct experiments, collect data, analyze and interpret results for examining forest engineering problems.

Key Competencies-
Further Info

Each course has a written mid-term exam. The program of the exams is announced in the first month of a term. A final exam is held in the end of the term for each course. Provided that a valid excuse is declared (for example, health problems), a student can take an excuse examination. The score of a course is calculated with the 40% contribution of the mid-term exam and 60% contribution of the final exam. Students have to attend the classes and exams. The attendance of the students is followed by the lecturer. http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/egitim_ogretim_sinav.pdf In order to obtain a bachelors degree in Forestry Engineering, the principles and provisions of the Karabuk University associate degree, undergraduate education and examination regulations must be fulfilled. In addition, internships must be successfully completed in accordance with the Internship Directive of Karabuk University Forest Engineering Department.

Quality Assurance-
Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.

Conditions for SuccessIn order to obtain a bachelors degree in Forestry Engineering, the principles and provisions of the Karabuk University associate degree, undergraduate education and examination regulations must be fulfilled. In addition, internships must be successfully completed in accordance with the Internship Directive of Karabuk University Forest Engineering Department. In order for students to be entitled to receive a diploma upon graduation; • A minimum of 240 ECTS is required to be successful in all courses specified in the curriculum of the program. • Must have a GPA of 2.0 out of 4.00. • Must successfully complete their 1st and 2nd internships. • A dissertation must be prepared and successfully defended.
Progression Paths (Relationship Type)

The field where forestry engineers work intensively is the public sector, and they mostly work in the central and provincial units of the Ministry of Forestry, General Directorate of National Parks and Hunting-Wildlife, General Directorate of Afforestation and Erosion Control and General Directorate of Forestry. In addition, they can take part in landscaping and arrangement of dam basins in the General Directorate of Highways, the Ministry of Environment and the General Directorate of State Hydraulic Works, and in the parks and gardens directorate in municipalities. In addition, they can apply to the Union of Chambers of Turkish Engineers and Architects, Chamber of Forest Engineers (TMMOB OMO) and receive SMM certificate when they complete their internship, examination and education, open their own offices, participate in public and private tenders, and get a job on their own behalf,

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219255


Qualification Title
Orman Mühendisliği Undergraduate

Awarding Body
Karabük University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Has basic knowledge of mathematics, science, engineering, information technology and can use them to develop new techniques in forestry and engineering applications. Has the necessary knowledge to identify, define, formulate and solve complex engineering problems and has the ability to select and apply appropriate analysis and modeling methods. Ability to work effectively in multi-disciplinary teams; To have the ability to use individual work and initiative, analytical thinking and effective communication skills and competitive power in the field of national and international forestry. Has the necessary social, cultural, economic and political knowledge for sustainable management of forest resources and can carry out planning, implementation and control with a participatory approach. It has the knowledge and skills to establish new forests, rehabilitate degraded forests, maintain and regeneration existing forests, make interventions to protect the existence of forest ecosystem against biotic and abiotic threats. Has the ability to comprehend national and international forestry policies, laws and obligations, to perceive the sectoral structuring of forestry at national and international scale, and to analyze and evaluate this structure. In addition to having knowledge about ethical principles, awareness of professional and ethical responsibility and standards used in forest engineering applications, it has knowledge and sensitivity in the fields of occupational health and safety and business peace. With the ability to predict the future of forest ecosystems, think multi-dimensionally, develop alternatives and make multi-criteria selection and interpretation among them, it has the ability to define forest and environmental problems in national and international areas, to produce solutions, to communicate with the society and to create social awareness. In the light of the lifelong learning principle, has the ability to follow the current developments in ecological, political, economic and social dimensions related to forestry and to use this information for the benefit of national forestry by following the developments in science and technology. Having the ability to apply modern design methods to the the complex forest ecosystem and its processes under realistic constraints and conditions by designing, implementing and controlling them with a participatory approach to meet certain requirements (Realistic constraints and conditions include elements such as economy, environmental issues, sustainability, manufacturability, ethics, health, safety, social and political issues, depending on the nature of the design) Has the knowledge of natural sciences and engineering and the ability to apply this knowledge in forest engineering. In this context, recognize the elements of forests and other related ecosystems, analyze the relationships between them, and can consciously intervene in any kind of forest resources and related natural resources in line with public welfare. Therefore; has the ability to design and conduct experiments, collect data, analyze and interpret results for examining forest engineering problems.


Key Competencies
-

Further Info

Each course has a written mid-term exam. The program of the exams is announced in the first month of a term. A final exam is held in the end of the term for each course. Provided that a valid excuse is declared (for example, health problems), a student can take an excuse examination. The score of a course is calculated with the 40% contribution of the mid-term exam and 60% contribution of the final exam. Students have to attend the classes and exams. The attendance of the students is followed by the lecturer. http://oidb.karabuk.edu.tr/yonetmenlik/egitim_ogretim_sinav.pdf In order to obtain a bachelors degree in Forestry Engineering, the principles and provisions of the Karabuk University associate degree, undergraduate education and examination regulations must be fulfilled. In addition, internships must be successfully completed in accordance with the Internship Directive of Karabuk University Forest Engineering Department.


Quality Assurance
-

Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.


Conditions for Success
In order to obtain a bachelors degree in Forestry Engineering, the principles and provisions of the Karabuk University associate degree, undergraduate education and examination regulations must be fulfilled. In addition, internships must be successfully completed in accordance with the Internship Directive of Karabuk University Forest Engineering Department. In order for students to be entitled to receive a diploma upon graduation; • A minimum of 240 ECTS is required to be successful in all courses specified in the curriculum of the program. • Must have a GPA of 2.0 out of 4.00. • Must successfully complete their 1st and 2nd internships. • A dissertation must be prepared and successfully defended.

Progression Paths (Relationship Type)

The field where forestry engineers work intensively is the public sector, and they mostly work in the central and provincial units of the Ministry of Forestry, General Directorate of National Parks and Hunting-Wildlife, General Directorate of Afforestation and Erosion Control and General Directorate of Forestry. In addition, they can take part in landscaping and arrangement of dam basins in the General Directorate of Highways, the Ministry of Environment and the General Directorate of State Hydraulic Works, and in the parks and gardens directorate in municipalities. In addition, they can apply to the Union of Chambers of Turkish Engineers and Architects, Chamber of Forest Engineers (TMMOB OMO) and receive SMM certificate when they complete their internship, examination and education, open their own offices, participate in public and private tenders, and get a job on their own behalf,


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address