Yeterlilik Kodu

TR0030044732

Yeterlilik Adı
Özel Güvenlik ve Koruma Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumGümüşhane Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gumushane.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Askeri ve savunma
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirmek.
  • Özel Güvenlik ve Koruma programı; analitik zekaya sahip, girişimci, çok yönlü düşünebilen, sorumluluk alabilen, alanıyla ilgili kamu ve özel sektördeki büyük ve küçük işletmelerin güvenlik açısından eleman ihtiyacını karşılayabilen, teorik, pratik, bilgi ve beceriye sahip olmak.
  • Bireysel ve grup olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenine sahip olma ve bilgiye erişebilme, bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahip olmak.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanmak.
  • Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olmak ve Güvenlik ve koruma hizmetlerinin sunumu sürecinde hasıl olan yazılı ve sözlü iletişimleri hem kendi dilinde hem de İngilizce dilinde iletişim teknolojilerinden de yararlanarak gerçekleştirir.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olmak.
  • Yakın savunma Teknikleri ile saldırgan dahil kimseye zarar vermeden etkisiz hale getirebilme becerisi kazanma.
  • İkna ve konuşma yeteneği geliştirme ve kazanma.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mezuniyet sınavı, mazeret sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınav notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınav Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın harf notuna katkısı % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl içi çalışmalar ve takvimi, yarıyıl başında bölüm başkanlığınca ilgili kurula sunulur ve öğrenciye duyurulur. Bir sınıfın dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde program hazırlanır.
  • Ara sınavlar sekizinci haftada yapılır, bu hafta ders yapılmaz. Notlar sınavların bitiş tarihinden itibaren en geç on beş gün içerisinde ilan edilir. Yarıyıl sonu sınavları, ilgili bölüm başkanlığı veya yüksekokul müdürlüğünce ilan edilen yer, tarih ve saatlerde iki haftaya yayılarak yapılır ve bu konuda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına da bilgi verilir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir.
  • Bütünleme sınavı Öğrenciler her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eğitim-öğretim yılında ilgili derslere kayıt yaptırmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Öğrenciler, bütünleme sınavına girmek istedikleri dersleri, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde, interaktif olarak kaydetmek zorundadır. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez. Bütünleme sınavına yalnızca CC notunun altında harf notu bulunan derslerden girilebilir. Not yükseltmek amacıyla CC ve üstünde harf notu bulunan dersler seçilemez. Bütünleme sınavında başarılı olmak için 100 üzerinden en az 45 puan almak zorunludur. Bütünleme sınavından alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınavı yerine geçer. Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaların ağırlıkları dikkate alınarak harfli not verilir. Bir dersin bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere girmedi (GR) notu verilir ve bu dersin harf notu, yarıyıl sonu harf notu olarak kalır. Bütünleme harf notları yarıyıl not ortalamasına katılır.
  • Mezuniyet sınavı Mezuniyetlerine en çok iki dersi kalan öğrencilere; yarıyıl sonu sınavından sonra ve akademik takvimde belirtilen zamanda yapılmak üzere, başarısız dersleri için mezuniyet sınavı yapılır. Genel not ortalamaları 2.00 olmadığı için mezun olamayan öğrenciler, seçecekleri DC harf notlu en çok iki dersten mezuniyet sınavına girebilir. Öğrencilerin mezuniyet sınavına girebilmeleri için; ilgili derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmaları gerekir. Mezuniyet sınavı, bütünleme sınavından sonra yapılır. Mezuniyet sınavından başarılı olunması için en az CC harf notunun alınması gerekir. Başarı notunun hesaplanmasında ara sınav notu dikkate alınmaz. Mazeret sınavı Mazeret sınavı yalnızca birinci ara sınav için kullandırılır. Ara sınav için mazeret sınavı, yarıyılın son haftasında yapılır. Sağlıkla ilgili mazeretleri nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir. Mazeret belgelerinin düzenlendikleri tarihi izleyen bir hafta içerisinde bölüm başkanlığı/fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğü/meslek yüksekokulu müdürlüğüne verilmesi zorunludur. Bu sürenin dışında yapılan başvurular işleme konulmaz. Mazeret sınavına girmeyen öğrenciler için yeni bir mazeret sınavı yapılmaz. ÖSYM tarafından yapılan ek yerleştirme sonucu yerleştirilen öğrencilerin yazılı müracaatı halinde mazeret sınavlarıyla birlikte ara sınav hakkı kullandırılır. Muafiyet sınavı Her yıl eğitim-öğretim yılı başında, akademik takvimde belirlenen tarihte Üniversite Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından yabancı dil muafiyet sınavı yapılır.
  • Bu sınavda başarılı olanlar, kayıtlı oldukları programlarda 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinin tamamından muaf olur ve bu Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre harfli notu verilerek ilgili yarıyıllarda ayrı ayrı ders başarı notu olarak işlenir ve yarıyıl akademik not ortalaması ile ağırlıklı genel not ortalamasına katılır. Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda seviye tespit sınavı; Yabancı Diller Bölüm Başkanlığınca, 29/7/2010 tarihli ve 27656 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümüşhane Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
  • Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229-7.htm
  • Özel Güvenlik Programı Ön lisans derecesi elde edebilmek için bu program öğrencileri alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmekte olup 30 zorunlu iş günü stajlarını tamamlamaları gerekmektedir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Genel liselerden mezun olanlar/olacakların ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Giriş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “TYT” puanı almaları gerekir.
  • Bu programa ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilen öğrencilerden kayıt esnasında “ Tam teşekküllü bir hastaneden Özel Güvenlik Görevlisi olur .` ibareli sağlık raporu ile adli makamlardan alınacak adli sicil kaydı belgesi istenir.”
Başarma Şartları Özel Güvenlik Programı Ön lisans derecesi elde edebilmek için bu program öğrencileri alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmekte olup 30 zorunlu iş günü stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin mezun edilebilmesi, önlisans diploması verilebilmesi için gerekli olan toplam 120 AKTS (ECTS)’lik dersleri başarmış olmalı ve 30 zorunlu iş günü zorunlu stajlarını tamamlamalıdırlar.  Bunun yanı sıra genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51-4.00 arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi listesine geçerek mezun olur ve durumları diplomalarında belirtilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Özel Güvenlik ve Koruma programı mezunlarının çalışma alanı çok geniştir.
  • Bu program mezunları Türkiye’nin her yerinde bulunan iş merkezleri, AVMler, konaklama yerleri, sağlık kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, öğrenci yurtları, müzeler, tören yerleri, toplu konut alanları, hava meydan ve limanları ile deniz limanları, metrolar, otogar ve tren garları, metrolar, sanayi ve ticari işletmeler, baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, radyolink istasyonları, görüntü ve ses verici istasyonları, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri, nehir, göl ve deniz kıyıları, orman alanları, her türlü spor müsabakaları, sahne gösterileri ve toplantıların yapıldığı açık ve kapalı mekânlarda olmak üzere kısacası; tüm özel sektör ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilebilmektedirler.
  • Aynı zamanda KPSS-B puanı ile yapılan memur alımlarında, “güvenlik memuru kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu şartı aranmaktadır.
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030044732


Yeterlilik Adı
Özel Güvenlik ve Koruma Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Gümüşhane Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Özel güvenlik alanındaki teorik bilgileri çalışma hayatında kullanabilme becerisini geliştirmek.
  • Özel Güvenlik ve Koruma programı; analitik zekaya sahip, girişimci, çok yönlü düşünebilen, sorumluluk alabilen, alanıyla ilgili kamu ve özel sektördeki büyük ve küçük işletmelerin güvenlik açısından eleman ihtiyacını karşılayabilen, teorik, pratik, bilgi ve beceriye sahip olmak.
  • Bireysel ve grup olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüvenine sahip olma ve bilgiye erişebilme, bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahip olmak.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanmak.
  • Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve teknikleri kullanabilme becerisine sahip olmak ve Güvenlik ve koruma hizmetlerinin sunumu sürecinde hasıl olan yazılı ve sözlü iletişimleri hem kendi dilinde hem de İngilizce dilinde iletişim teknolojilerinden de yararlanarak gerçekleştirir.
  • Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olmak.
  • Yakın savunma Teknikleri ile saldırgan dahil kimseye zarar vermeden etkisiz hale getirebilme becerisi kazanma.
  • İkna ve konuşma yeteneği geliştirme ve kazanma.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, mezuniyet sınavı, mazeret sınavı ve muafiyet sınavı olmak üzere altı çeşittir. Sınav notları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Ara sınav Her ders için her yarıyılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavın harf notuna katkısı % 40’tır. Bir ara sınav yapılması halinde % 40’ı, birden fazla ara sınav ve yarıyıl çalışması yapılması halinde, bu sınavların veya yarıyıl içi çalışmalarının yüzdelik oranlarının toplamının harf notuna katkısı % 40’ı geçmeyecek şekilde dersin öğretim üyesi tarafından belirlenir. Yarıyıl içi çalışmalar ve takvimi, yarıyıl başında bölüm başkanlığınca ilgili kurula sunulur ve öğrenciye duyurulur. Bir sınıfın dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde program hazırlanır.
  • Ara sınavlar sekizinci haftada yapılır, bu hafta ders yapılmaz. Notlar sınavların bitiş tarihinden itibaren en geç on beş gün içerisinde ilan edilir. Yarıyıl sonu sınavları, ilgili bölüm başkanlığı veya yüksekokul müdürlüğünce ilan edilen yer, tarih ve saatlerde iki haftaya yayılarak yapılır ve bu konuda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına da bilgi verilir. Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı %60’tır. Yarıyıl sonu sınavında 100 üzerinden en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler FF harf notu ile değerlendirilir.
  • Bütünleme sınavı Öğrenciler her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eğitim-öğretim yılında ilgili derslere kayıt yaptırmak ve bu derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmak zorunludur. Öğrenciler, bütünleme sınavına girmek istedikleri dersleri, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde, interaktif olarak kaydetmek zorundadır. Bütünleme sınavlarına giremeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez. Bütünleme sınavına yalnızca CC notunun altında harf notu bulunan derslerden girilebilir. Not yükseltmek amacıyla CC ve üstünde harf notu bulunan dersler seçilemez. Bütünleme sınavında başarılı olmak için 100 üzerinden en az 45 puan almak zorunludur. Bütünleme sınavından alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınavı yerine geçer. Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaların ağırlıkları dikkate alınarak harfli not verilir. Bir dersin bütünleme sınavına girmeyen öğrencilere girmedi (GR) notu verilir ve bu dersin harf notu, yarıyıl sonu harf notu olarak kalır. Bütünleme harf notları yarıyıl not ortalamasına katılır.
  • Mezuniyet sınavı Mezuniyetlerine en çok iki dersi kalan öğrencilere; yarıyıl sonu sınavından sonra ve akademik takvimde belirtilen zamanda yapılmak üzere, başarısız dersleri için mezuniyet sınavı yapılır. Genel not ortalamaları 2.00 olmadığı için mezun olamayan öğrenciler, seçecekleri DC harf notlu en çok iki dersten mezuniyet sınavına girebilir. Öğrencilerin mezuniyet sınavına girebilmeleri için; ilgili derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmaları gerekir. Mezuniyet sınavı, bütünleme sınavından sonra yapılır. Mezuniyet sınavından başarılı olunması için en az CC harf notunun alınması gerekir. Başarı notunun hesaplanmasında ara sınav notu dikkate alınmaz. Mazeret sınavı Mazeret sınavı yalnızca birinci ara sınav için kullandırılır. Ara sınav için mazeret sınavı, yarıyılın son haftasında yapılır. Sağlıkla ilgili mazeretleri nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir. Mazeret belgelerinin düzenlendikleri tarihi izleyen bir hafta içerisinde bölüm başkanlığı/fakülte dekanlığı/yüksekokul müdürlüğü/meslek yüksekokulu müdürlüğüne verilmesi zorunludur. Bu sürenin dışında yapılan başvurular işleme konulmaz. Mazeret sınavına girmeyen öğrenciler için yeni bir mazeret sınavı yapılmaz. ÖSYM tarafından yapılan ek yerleştirme sonucu yerleştirilen öğrencilerin yazılı müracaatı halinde mazeret sınavlarıyla birlikte ara sınav hakkı kullandırılır. Muafiyet sınavı Her yıl eğitim-öğretim yılı başında, akademik takvimde belirlenen tarihte Üniversite Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından yabancı dil muafiyet sınavı yapılır.
  • Bu sınavda başarılı olanlar, kayıtlı oldukları programlarda 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendine göre verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerinin tamamından muaf olur ve bu Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre harfli notu verilerek ilgili yarıyıllarda ayrı ayrı ders başarı notu olarak işlenir ve yarıyıl akademik not ortalaması ile ağırlıklı genel not ortalamasına katılır. Yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda seviye tespit sınavı; Yabancı Diller Bölüm Başkanlığınca, 29/7/2010 tarihli ve 27656 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümüşhane Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
  • Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229-7.htm
  • Özel Güvenlik Programı Ön lisans derecesi elde edebilmek için bu program öğrencileri alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmekte olup 30 zorunlu iş günü stajlarını tamamlamaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • Genel liselerden mezun olanlar/olacakların ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Giriş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “TYT” puanı almaları gerekir.
  • Bu programa ÖSYM Başkanlığınca yerleştirilen öğrencilerden kayıt esnasında “ Tam teşekküllü bir hastaneden Özel Güvenlik Görevlisi olur .` ibareli sağlık raporu ile adli makamlardan alınacak adli sicil kaydı belgesi istenir.”

Başarma Şartları
Özel Güvenlik Programı Ön lisans derecesi elde edebilmek için bu program öğrencileri alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmekte olup 30 zorunlu iş günü stajlarını tamamlamaları gerekmektedir. Öğrencilerin mezun edilebilmesi, önlisans diploması verilebilmesi için gerekli olan toplam 120 AKTS (ECTS)’lik dersleri başarmış olmalı ve 30 zorunlu iş günü zorunlu stajlarını tamamlamalıdırlar.  Bunun yanı sıra genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51-4.00 arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi listesine geçerek mezun olur ve durumları diplomalarında belirtilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Özel Güvenlik ve Koruma programı mezunlarının çalışma alanı çok geniştir.
  • Bu program mezunları Türkiye’nin her yerinde bulunan iş merkezleri, AVMler, konaklama yerleri, sağlık kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, öğrenci yurtları, müzeler, tören yerleri, toplu konut alanları, hava meydan ve limanları ile deniz limanları, metrolar, otogar ve tren garları, metrolar, sanayi ve ticari işletmeler, baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, radyolink istasyonları, görüntü ve ses verici istasyonları, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri, nehir, göl ve deniz kıyıları, orman alanları, her türlü spor müsabakaları, sahne gösterileri ve toplantıların yapıldığı açık ve kapalı mekânlarda olmak üzere kısacası; tüm özel sektör ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilebilmektedirler.
  • Aynı zamanda KPSS-B puanı ile yapılan memur alımlarında, “güvenlik memuru kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu şartı aranmaktadır.

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030044732

Qualification Title
Özel Güvenlik ve Koruma Ön Lisans Diploması
Awarding BodyGümüşhane University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.gumushane.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasMilitary and defence
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

1 To develop the ability to use the theoretical knowledge in the field of private security in working life. 2 Private Security and Protection programs; To have the theoretical, practical, knowledge and skills that have analytical intelligence, entrepreneurial, versatile thinking, take responsibility, meet the security needs of large and small enterprises in the public and private sector related to their field. 3 To have the ability to work effectively individually and as a group and in multi-disciplinary teams, to have the self-confidence to take responsibility and to access information, to conduct resource research for this purpose, to use databases and other information resources. 4 To gain the ability to interpret and evaluate data, to define and analyze problems, and to develop evidence-based solution proposals by using the basic knowledge and skills acquired in the field. 5 To have the ability to use information and communication technology tools and other professional tools and techniques, and to perform written and oral communications that occur during the delivery of security and protection services, both in their own language and in English, by using communication technologies. 6 To have a sense of professional and ethical responsibility. 7 Gaining the ability to neutralize anyone, including the attacker, with close defense techniques. 8 Developing and gaining persuasion and speaking ability.

Key Competencies-
Further Info

Exams; There are six types as midterm, final exam, make-up exam, graduation exam, make-up exam and exemption exam. Exam grades are evaluated out of 100 points. Midterm For each course, at least one midterm exam is given each semester. The contribution of the midterm exam to the letter grade is 40%. 40% in case of a midterm exam, and in case of more than one midterm exam and semester studies, the contribution of the total percentage of these exams or semester studies to the letter grade is determined by the lecturer of the course, so that it does not exceed 40%. Mid-term studies and their calendar are presented to the relevant board by the department chair at the beginning of the semester and announced to the student. For the lessons of a class, a program is prepared in such a way that no more than two exams are held in one day. Midterm exams are held in the eighth week, there are no classes this week. Grades are announced within fifteen days at the latest from the end of the exams. Final exams are held over two weeks at the place, date and time announced by the relevant department chair or the school directorate, and the Registrars Office is also informed about this. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. It is obligatory to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Midterm and mid-term studies of students who do not take the final exam or can not get at least 45 points from this exam are not included in the evaluation and these students are evaluated with FF letter grade. make-up exam At the end of each semester, students can take a make-up exam from at most two courses of that semester. In order to take the make-up exam; It is obligatory to register for the relevant courses in the academic year in which the exams will be held and to meet the requirements for these courses to take the final exam. Students must interactively register the courses they want to take the make-up exam within the period specified in the academic calendar. Students who cannot take make-up exams are not given the right to make-up exams. The make-up exam can only be taken from the courses with a letter grade below the CC grade. Courses with letter grades of CC or higher cannot be selected in order to increase grades. It is obligatory to get at least 45 points out of 100 to be successful in the make-up exam. The grade taken from the make-up exam replaces the final exam for that course. A letter grade is given, taking into account the weights of midterm and semester studies. Students who do not take the make-up exam for a course are given a grade of not entered (GR) and the letter grade of this course remains as the end of the semester. Make-up letter grades are included in the semester grade point average. graduation exam For students who have at most two courses left for their graduation; After the final exam and at the time specified in the academic calendar, a graduation exam is held for unsuccessful courses. Students who cannot graduate because their GPA is not 2.00 can take the graduation exam in a maximum of two courses with a DC letter grade. In order for students to take the graduation exam; The relevant courses must have fulfilled the requirements to be able to take the final exam. The graduation exam is held after the make-up exam. In order to be successful in the graduation exam, at least a letter grade of CC must be obtained. The midterm exam grade is not taken into account in the calculation of the success grade. make-up exam The make-up exam is used only for the first midterm exam. The make-up exam for the midterm exam is held in the last week of the semester. Students who cannot take the exams due to health-related excuses should document their situation with a health report from health institutions. It is obligatory to submit the excuse documents to the department chair/dean of the faculty/school directorate/vocational school directorate within one week following the issuance date. Applications made outside of this period will not be processed. A new make-up exam is not held for students who do not take the make-up exam. In case of written application of the students placed as a result of the additional placement made by OSYM, the right of midterm exam is used together with the make-up exams. exemption exam Every year, at the beginning of the academic year, a foreign language exemption exam is held by the University Foreign Languages ??Department on the date determined in the academic calendar. Those who are successful in this exam will be exempted from all foreign language courses that are required to be given in accordance with the subparagraph (i) of the first paragraph of Article 5 of the Law No. participates in the semesters academic grade point average and the weighted grade point average. Placement test in programs with foreign language preparatory class; It is done by the Department of Foreign Languages ??in accordance with the provisions of the Gumushane University Foreign Language Preparatory Class Regulation published in the Official Gazette dated 29/7/2010 and numbered 27656. Source : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229-7.htm In order to obtain an Associate Degree in Private Security Program, students of this program must successfully complete all of the compulsory and elective courses (a total of 120 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and they must complete a 30-day internship.

Quality Assurance-
Access Requirements

Those who have/will graduate from general high schools must take the Higher Education Entrance Examination (YGS) held by the OSYM Presidency and get adequate TYT scores. This program is to be registered by the OSYM Presidency from the official, “Forensic registration authority to be obtained from the judicial authorities with a health report with the phrase Becomes a Private Security Officer from a full-fledged department.”

Conditions for SuccessIn order to obtain an Associate Degree in Private Security Program, students of this program must successfully complete all of the compulsory and elective courses (a total of 120 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and they must complete a 30-day internship. Students must have completed a total of 120 ECTS (ECTS) courses required for graduation and an associate degree diploma and must complete their 30 compulsory working days compulsory internship. In addition, the GPA must be at least 2.00. Students with a minimum normal course load and a grade point average of 3.00-3.50 at the end of a semester graduate from the list of honor students, students between 3.51-4.00 are placed on the list of high honor students, and their status is indicated in their diplomas, provided that they have not received any disciplinary punishments other than warnings during their university education.
Progression Paths (Relationship Type)

The working area of ??the graduates of the Private Security and Protection program is very wide. Graduates of this program are located all over Turkey in business centers, shopping malls, accommodation, health institutions, education and training institutions, student dormitories, museums, ceremonial places, mass housing areas, airports and ports, sea ports, subways, bus stations. and train stations, subways, industrial and commercial enterprises, dams, power plants, refineries, energy transmission lines, radio link stations, image and sound transmitter stations, fuel oil transfer, storage, loading facilities, river, lake and sea shores, forest areas, every In short, in indoor and outdoor venues where various sports competitions, stage shows and meetings are held; they can be employed in all private sector and public institutions and organizations. At the same time, in the recruitment of civil servants with KPSS-B score, an associate degree graduate is required for the security officer staff preferences.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030044732


Qualification Title
Özel Güvenlik ve Koruma Ön Lisans Diploması

Awarding Body
Gümüşhane University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

1 To develop the ability to use the theoretical knowledge in the field of private security in working life. 2 Private Security and Protection programs; To have the theoretical, practical, knowledge and skills that have analytical intelligence, entrepreneurial, versatile thinking, take responsibility, meet the security needs of large and small enterprises in the public and private sector related to their field. 3 To have the ability to work effectively individually and as a group and in multi-disciplinary teams, to have the self-confidence to take responsibility and to access information, to conduct resource research for this purpose, to use databases and other information resources. 4 To gain the ability to interpret and evaluate data, to define and analyze problems, and to develop evidence-based solution proposals by using the basic knowledge and skills acquired in the field. 5 To have the ability to use information and communication technology tools and other professional tools and techniques, and to perform written and oral communications that occur during the delivery of security and protection services, both in their own language and in English, by using communication technologies. 6 To have a sense of professional and ethical responsibility. 7 Gaining the ability to neutralize anyone, including the attacker, with close defense techniques. 8 Developing and gaining persuasion and speaking ability.


Key Competencies
-

Further Info

Exams; There are six types as midterm, final exam, make-up exam, graduation exam, make-up exam and exemption exam. Exam grades are evaluated out of 100 points. Midterm For each course, at least one midterm exam is given each semester. The contribution of the midterm exam to the letter grade is 40%. 40% in case of a midterm exam, and in case of more than one midterm exam and semester studies, the contribution of the total percentage of these exams or semester studies to the letter grade is determined by the lecturer of the course, so that it does not exceed 40%. Mid-term studies and their calendar are presented to the relevant board by the department chair at the beginning of the semester and announced to the student. For the lessons of a class, a program is prepared in such a way that no more than two exams are held in one day. Midterm exams are held in the eighth week, there are no classes this week. Grades are announced within fifteen days at the latest from the end of the exams. Final exams are held over two weeks at the place, date and time announced by the relevant department chair or the school directorate, and the Registrars Office is also informed about this. The contribution of the final exam to the letter grade is 60%. It is obligatory to get at least 45 points out of 100 in the final exam. Midterm and mid-term studies of students who do not take the final exam or can not get at least 45 points from this exam are not included in the evaluation and these students are evaluated with FF letter grade. make-up exam At the end of each semester, students can take a make-up exam from at most two courses of that semester. In order to take the make-up exam; It is obligatory to register for the relevant courses in the academic year in which the exams will be held and to meet the requirements for these courses to take the final exam. Students must interactively register the courses they want to take the make-up exam within the period specified in the academic calendar. Students who cannot take make-up exams are not given the right to make-up exams. The make-up exam can only be taken from the courses with a letter grade below the CC grade. Courses with letter grades of CC or higher cannot be selected in order to increase grades. It is obligatory to get at least 45 points out of 100 to be successful in the make-up exam. The grade taken from the make-up exam replaces the final exam for that course. A letter grade is given, taking into account the weights of midterm and semester studies. Students who do not take the make-up exam for a course are given a grade of not entered (GR) and the letter grade of this course remains as the end of the semester. Make-up letter grades are included in the semester grade point average. graduation exam For students who have at most two courses left for their graduation; After the final exam and at the time specified in the academic calendar, a graduation exam is held for unsuccessful courses. Students who cannot graduate because their GPA is not 2.00 can take the graduation exam in a maximum of two courses with a DC letter grade. In order for students to take the graduation exam; The relevant courses must have fulfilled the requirements to be able to take the final exam. The graduation exam is held after the make-up exam. In order to be successful in the graduation exam, at least a letter grade of CC must be obtained. The midterm exam grade is not taken into account in the calculation of the success grade. make-up exam The make-up exam is used only for the first midterm exam. The make-up exam for the midterm exam is held in the last week of the semester. Students who cannot take the exams due to health-related excuses should document their situation with a health report from health institutions. It is obligatory to submit the excuse documents to the department chair/dean of the faculty/school directorate/vocational school directorate within one week following the issuance date. Applications made outside of this period will not be processed. A new make-up exam is not held for students who do not take the make-up exam. In case of written application of the students placed as a result of the additional placement made by OSYM, the right of midterm exam is used together with the make-up exams. exemption exam Every year, at the beginning of the academic year, a foreign language exemption exam is held by the University Foreign Languages ??Department on the date determined in the academic calendar. Those who are successful in this exam will be exempted from all foreign language courses that are required to be given in accordance with the subparagraph (i) of the first paragraph of Article 5 of the Law No. participates in the semesters academic grade point average and the weighted grade point average. Placement test in programs with foreign language preparatory class; It is done by the Department of Foreign Languages ??in accordance with the provisions of the Gumushane University Foreign Language Preparatory Class Regulation published in the Official Gazette dated 29/7/2010 and numbered 27656. Source : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229-7.htm In order to obtain an Associate Degree in Private Security Program, students of this program must successfully complete all of the compulsory and elective courses (a total of 120 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and they must complete a 30-day internship.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Those who have/will graduate from general high schools must take the Higher Education Entrance Examination (YGS) held by the OSYM Presidency and get adequate TYT scores. This program is to be registered by the OSYM Presidency from the official, “Forensic registration authority to be obtained from the judicial authorities with a health report with the phrase Becomes a Private Security Officer from a full-fledged department.”


Conditions for Success
In order to obtain an Associate Degree in Private Security Program, students of this program must successfully complete all of the compulsory and elective courses (a total of 120 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00, and they must complete a 30-day internship. Students must have completed a total of 120 ECTS (ECTS) courses required for graduation and an associate degree diploma and must complete their 30 compulsory working days compulsory internship. In addition, the GPA must be at least 2.00. Students with a minimum normal course load and a grade point average of 3.00-3.50 at the end of a semester graduate from the list of honor students, students between 3.51-4.00 are placed on the list of high honor students, and their status is indicated in their diplomas, provided that they have not received any disciplinary punishments other than warnings during their university education.

Progression Paths (Relationship Type)

The working area of ??the graduates of the Private Security and Protection program is very wide. Graduates of this program are located all over Turkey in business centers, shopping malls, accommodation, health institutions, education and training institutions, student dormitories, museums, ceremonial places, mass housing areas, airports and ports, sea ports, subways, bus stations. and train stations, subways, industrial and commercial enterprises, dams, power plants, refineries, energy transmission lines, radio link stations, image and sound transmitter stations, fuel oil transfer, storage, loading facilities, river, lake and sea shores, forest areas, every In short, in indoor and outdoor venues where various sports competitions, stage shows and meetings are held; they can be employed in all private sector and public institutions and organizations. At the same time, in the recruitment of civil servants with KPSS-B score, an associate degree graduate is required for the security officer staff preferences.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address