Yeterlilik Kodu

TR0030015041

Yeterlilik Adı
Peyzaj Mimarlığı Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Mimarlık ve şehir planlama
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08: 2162 - Peyzaj Mimarları

ISCED-F: 006.0731.001 – Peyzaj Mimarlığı

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Programın amacı, mezunlarımızın:

  • Peyzajın planlanması, tasarlanması, korunması ve yönetimi çalışmalarını ulusal ve uluslararası ölçekte yürüten kamu ya da özel işletmelerde işletme sahibi / yönetici pozisyonunda görev almaları veya peyzaj mimarı olarak çalışmaları,
  • Bitkisel ve / veya yapısal malzeme üreten ya da temin eden firmalarda işveren / yönetici veya çalışan pozisyonunda görev almaları,
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseyen kendini sürekli geliştiren peyzaj mimarı olarak lisansüstü eğitimlerine devam etmeleri ayrıca üniversitelerde öğretim üyesi/elemanı olarak görev almalarıdır.
Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve stüdyolarda ya da iş yerlerinde staj eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ekolojik yaklaşımı temel alan teorik bilgileri kullanarak doğal ve kültürel peyzajların planlanması, tasarlanması, korunması ve yönetimi için plan / proje üretme ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Peyzajı, onarım ve mühendislik alanlarındaki teorik bilgilerini kullanarak ekolojik yaklaşımla analiz eder; bu alanlarda öneriler üretir ve uygular.
  • Çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri ve standartları çerçevesinde çevre sorunları ile doğal afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Peyzajın planlanması, tasarımı, korunması ve yönetimi çalışmalarının gerektirdiği yapısal ve bitkisel materyalleri tanır ve kullanır.
  • Peyzajın planlanması, tasarımı, korunması ve yönetimi çalışmalarının gerektirdiği çağdaş araç, teknik ve teknolojileri kullanır.
  • Alanıyla ilgili mevzuata hâkim olur ve çalışmalarında etik ilkeler ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
  • Bilgiye ulaşma ve problem çözümünde analitik ve diyalektik düşünür, düşüncelerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
  • Çalışmalarında bağımsız davranabilir ve inisiyatif kullanabilir; disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmalarına yatkın olur.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje üretir, uygular ve toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunur.
  • Yaşam boyu öğrenmenin ve kendini geliştirmenin önemini benimseyerek, alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek ve iletişim kurmak için, en az bir yabancı dilden yararlanır ve bilgi-iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Peyzajın çok katmanlı yapısı bağlamında meslek alanının coğrafi, tarihsel, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine ilişkin bilgiye sahiptir.
  • Sosyal ve kültürel haklara saygı duyarak doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı gösterir ve bu bilinçle hareket eder.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

             a) Ham başarı puanlarının harfli not ve dörtlü not karşılıkları (Tablo-1)

 

Ham Başarı Puanı HBP

Harf Notu

4’lü Not

Açıklama

88 - 100

AA

4,00

Başarılı

81 - 87

BA

3,50

74 - 80

BB

3,00

67 - 73

CB

2,50

60 - 66

CC

2,00

53 - 59

DC

1,50

Başarısız

46 - 52

DD

1,00

0 –  45

FD

0,50

Devamsız

FF

0,00

Özel   Durumlar

 

60 - 100

G

-----

Başarılı

0 - 59

Z

-----

Başarısız

-----

S

-----

Başarılı

-----

K

-----

Koşullu Başarılı

 

         

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1.Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşu (PEMDER) tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER)

Başlangıç: 12.02.2022 / Bitiş: 12.02.2027

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları“Ege Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” Lisans mezuniyet şartlarını sağlamak. Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015041


Yeterlilik Adı
Peyzaj Mimarlığı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08: 2162 - Peyzaj Mimarları

ISCED-F: 006.0731.001 – Peyzaj Mimarlığı


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08: 2162 - Peyzaj Mimarları

ISCED-F: 006.0731.001 – Peyzaj Mimarlığı


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Programın amacı, mezunlarımızın:

  • Peyzajın planlanması, tasarlanması, korunması ve yönetimi çalışmalarını ulusal ve uluslararası ölçekte yürüten kamu ya da özel işletmelerde işletme sahibi / yönetici pozisyonunda görev almaları veya peyzaj mimarı olarak çalışmaları,
  • Bitkisel ve / veya yapısal malzeme üreten ya da temin eden firmalarda işveren / yönetici veya çalışan pozisyonunda görev almaları,
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseyen kendini sürekli geliştiren peyzaj mimarı olarak lisansüstü eğitimlerine devam etmeleri ayrıca üniversitelerde öğretim üyesi/elemanı olarak görev almalarıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve stüdyolarda ya da iş yerlerinde staj eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ekolojik yaklaşımı temel alan teorik bilgileri kullanarak doğal ve kültürel peyzajların planlanması, tasarlanması, korunması ve yönetimi için plan / proje üretme ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Peyzajı, onarım ve mühendislik alanlarındaki teorik bilgilerini kullanarak ekolojik yaklaşımla analiz eder; bu alanlarda öneriler üretir ve uygular.
  • Çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri ve standartları çerçevesinde çevre sorunları ile doğal afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
  • Peyzajın planlanması, tasarımı, korunması ve yönetimi çalışmalarının gerektirdiği yapısal ve bitkisel materyalleri tanır ve kullanır.
  • Peyzajın planlanması, tasarımı, korunması ve yönetimi çalışmalarının gerektirdiği çağdaş araç, teknik ve teknolojileri kullanır.
  • Alanıyla ilgili mevzuata hâkim olur ve çalışmalarında etik ilkeler ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
  • Bilgiye ulaşma ve problem çözümünde analitik ve diyalektik düşünür, düşüncelerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır; bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
  • Çalışmalarında bağımsız davranabilir ve inisiyatif kullanabilir; disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmalarına yatkın olur.
  • Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje üretir, uygular ve toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunur.
  • Yaşam boyu öğrenmenin ve kendini geliştirmenin önemini benimseyerek, alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip etmek ve iletişim kurmak için, en az bir yabancı dilden yararlanır ve bilgi-iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Peyzajın çok katmanlı yapısı bağlamında meslek alanının coğrafi, tarihsel, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine ilişkin bilgiye sahiptir.
  • Sosyal ve kültürel haklara saygı duyarak doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı gösterir ve bu bilinçle hareket eder.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

             a) Ham başarı puanlarının harfli not ve dörtlü not karşılıkları (Tablo-1)

 

Ham Başarı Puanı HBP

Harf Notu

4’lü Not

Açıklama

88 - 100

AA

4,00

Başarılı

81 - 87

BA

3,50

74 - 80

BB

3,00

67 - 73

CB

2,50

60 - 66

CC

2,00

53 - 59

DC

1,50

Başarısız

46 - 52

DD

1,00

0 –  45

FD

0,50

Devamsız

FF

0,00

Özel   Durumlar

 

60 - 100

G

-----

Başarılı

0 - 59

Z

-----

Başarısız

-----

S

-----

Başarılı

-----

K

-----

Koşullu Başarılı

 

         


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1.Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşu (PEMDER) tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER)

Başlangıç: 12.02.2022 / Bitiş: 12.02.2027


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
“Ege Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” Lisans mezuniyet şartlarını sağlamak. Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015041

Qualification Title
Landscape Architecture License
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasArchitecture and town planning
National Occupation Classification

ISCO-08: 2162 – Landscape Architects

ISCED-F: 006.0731.001 – Landscape Architecture

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession.

  • Program Teaching Purposes 1; to be a business owner/manager or to work as a landscape architect in public or private enterprises that work on a national and international scale with regard to the planning, design, protection, and management of the landscape.
  • Program Teaching Purposes 2; to be an employer/manager or to work as an employee in companies that produce or supply plant material and/or structural materials.
  • Program Teaching Purposes 3; to continue their graduate education as a landscape architect adopting the necessity of lifelong learning and constantly improving themselves as well as working as a lecturer/teaching staff in universities.
Learning Environments

Learning takes place in the form of formal or distance education. Moreover; practical training is provided as internship training in laboratories and studios within higher education institutions or in workplaces.

Description
  • Has the ability to produce and implement plans / projects for the planning, design, conservation and management of natural and cultural landscapes using theoretical knowledge based on an ecological approach.
  • Analyzes the landscape with an ecological approach, using theoretical knowledge in the fields of reclamation-restoration and engineering; produces and implements solutions in these areas.
  • Has multidimensional knowledge and understanding of environmental problems and natural disasters within environmental and social sustainability principles and standards.
  • Recognizes and uses the construction and plant materials required for the planning, design, conservation and management of the landscape.
  • Uses modern tools, techniques and technologies required for the planning, design, conservation and management of the landscape.
  • Has knowledge of the legislation related to the field and acts with ethical principles and social responsibility required for the work.
  • Thinks analytically and dialectically in accessing information and solvıng problems, conveys her/his thoughts textually, verbally and visually; shares the information with experts and non-experts by supporting them with quantitative and qualitative data.
  • Acts independently and takes initiative in her/his work; Amenable to interdisciplinary and interdisciplinary teamwork.
  • With the awareness of social responsibility, produces and implements projects for the social environment in which she/he lives and contributes to the awareness of the society.
  • Understands the importance of lifelong learning and self-development, uses at least one foreign language, and uses information and communication technologies to follow and communicate domestic and international developments in the field.
  • In the context of the multi-layered structure of the landscape has knowledge about the place of the profession in the geographical, historical, social and cultural context.
  • Respects social and cultural rights, shows the necessary sensitivity in the protection of the natural environment and cultural heritage, and acts accordingly
Key Competencies

Students possess the key competencies listed below at an advanced level.

1. Reading and writing competence

2. Multilingual competence

3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

4. Digital competence

5. Personal, social and learning to learn competence

6. Civic competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression competence

Further Info

1. Measurement and evaluation methods; Exam types and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues.

2. Different methods such as homework, project, practice, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or number-based grading systems are used to evaluate student success.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public.

In addition, accreditation decisions made by the accreditation body (PEMDER) authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Access Requirements

1. To have graduated from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to have met the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.

2. Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

3. As a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by YÖK, associate degree graduates are placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions.

Conditions for SuccessConditions for Success are to meet the undergraduate graduation requirements of “Ege University Education and Training Regulation”. Successfully completing all courses available in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 are the qualification requirements for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Those who have a bachelor's degree can continue to master's programs and, if they meet the relevant conditions, to doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015041


Qualification Title
Landscape Architecture License

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO-08: 2162 – Landscape Architects

ISCED-F: 006.0731.001 – Landscape Architecture


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO-08: 2162 – Landscape Architects

ISCED-F: 006.0731.001 – Landscape Architecture


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession.

  • Program Teaching Purposes 1; to be a business owner/manager or to work as a landscape architect in public or private enterprises that work on a national and international scale with regard to the planning, design, protection, and management of the landscape.
  • Program Teaching Purposes 2; to be an employer/manager or to work as an employee in companies that produce or supply plant material and/or structural materials.
  • Program Teaching Purposes 3; to continue their graduate education as a landscape architect adopting the necessity of lifelong learning and constantly improving themselves as well as working as a lecturer/teaching staff in universities.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal or distance education. Moreover; practical training is provided as internship training in laboratories and studios within higher education institutions or in workplaces.


Description
  • Has the ability to produce and implement plans / projects for the planning, design, conservation and management of natural and cultural landscapes using theoretical knowledge based on an ecological approach.
  • Analyzes the landscape with an ecological approach, using theoretical knowledge in the fields of reclamation-restoration and engineering; produces and implements solutions in these areas.
  • Has multidimensional knowledge and understanding of environmental problems and natural disasters within environmental and social sustainability principles and standards.
  • Recognizes and uses the construction and plant materials required for the planning, design, conservation and management of the landscape.
  • Uses modern tools, techniques and technologies required for the planning, design, conservation and management of the landscape.
  • Has knowledge of the legislation related to the field and acts with ethical principles and social responsibility required for the work.
  • Thinks analytically and dialectically in accessing information and solvıng problems, conveys her/his thoughts textually, verbally and visually; shares the information with experts and non-experts by supporting them with quantitative and qualitative data.
  • Acts independently and takes initiative in her/his work; Amenable to interdisciplinary and interdisciplinary teamwork.
  • With the awareness of social responsibility, produces and implements projects for the social environment in which she/he lives and contributes to the awareness of the society.
  • Understands the importance of lifelong learning and self-development, uses at least one foreign language, and uses information and communication technologies to follow and communicate domestic and international developments in the field.
  • In the context of the multi-layered structure of the landscape has knowledge about the place of the profession in the geographical, historical, social and cultural context.
  • Respects social and cultural rights, shows the necessary sensitivity in the protection of the natural environment and cultural heritage, and acts accordingly

Key Competencies

Students possess the key competencies listed below at an advanced level.

1. Reading and writing competence

2. Multilingual competence

3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

4. Digital competence

5. Personal, social and learning to learn competence

6. Civic competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression competence


Further Info

1. Measurement and evaluation methods; Exam types and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues.

2. Different methods such as homework, project, practice, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or number-based grading systems are used to evaluate student success.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public.

In addition, accreditation decisions made by the accreditation body (PEMDER) authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.


Access Requirements

1. To have graduated from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to have met the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.

2. Being placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

3. As a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by YÖK, associate degree graduates are placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions.


Conditions for Success
Conditions for Success are to meet the undergraduate graduation requirements of “Ege University Education and Training Regulation”. Successfully completing all courses available in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 are the qualification requirements for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Those who have a bachelor's degree can continue to master's programs and, if they meet the relevant conditions, to doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode