Yeterlilik Kodu

TR0030028608

Yeterlilik Adı
Psikoloji (%30 İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumDokuz Eylül Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAlsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Sorumlu Kurum URLhttps://www.deu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Psikoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08-2634

ISCED (2013) - 0313

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nün amacı, temel psikoloji bilgisi ve bilimsel düşünme becerisi ile donanmış, edindiği birikimi yaygınlaştırma, sorgulama ve üretme becerilerine sahip bireyler yetiştirmektir. Psikoloji biliminin bütün alt alanlarında, çağdaş psikoloji bilgisini etik değerler çerçevesinde yetkinlikle uygulayabilen, kazandıkları becerileri hizmete dönüştürebilen, toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilincine sahip mezunlar vermek hedeflenmektedir.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün eğitim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler fakülte bünyesindeki dersliklerde, bireyle psikolojik danışma odalarında veya alanda staj eğitimi şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Psikolojinin ve psikolojiyle ortak çalışmaları olan diğer disiplinlerin temel kavram, terim ve varsayımlar tanımlayabilmeli; bu disiplinlerin psikoloji ile benzerliklerini ve farklılıklarını karşılaştırabilmelidir.
  • Psikoloji tarihini bilmeli, psikolojinin kullandığı yöntemlerin gelişimini bilmeli, psikoloji disiplinin kendi içindeki kuramsal çelişkilerini tartışabilmelidir.
  • Temel kuramsal yaklaşım ve bakış açılarının sayıltılarını bilmeli, bu kuramları karşılaştırabilmeli, benzerlik ve farklılıklarını, katkı ve sınırlılıklarını ifade edebilmelidir.
  • Psikolojinin uygulama alanlarına yönelik bilgi sahibi olmalıdır. Psikolojik değerlendirmenin temel ilkelerini bilmeli; değerlendirme sürecinin katkı ve sınırlılıkları farkında olmalıdır.
  • Gereken temel düzey gözlem, görüşme, psikolojik değerlendirme ve raporlaştırma becerilerine sahip olmalıdır.
  • Dünyada ve Türkiye'de psikoloji alanındaki gelişmeleri takip etmeli, literatürdeki araştırmalar ile ilgili bilgi birikimine sahip olabilmeli, psikoloji bilgilerini etkin bir anlatım ve dil becerileriyle ifade edebilmeli; çeşitli kaynaklara ve veri tabanlarına ulaşabilme becerisine sahip olmalıdır.
  • Niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve psikoloji araştırmaların araştırma desenini oluşturma, analiz yöntemi seçme, veri toplama, yorumlama, rapora dönüştürme, tartışma beceri ve deneyimini kazanmalıdır.
  • Bilimsel düşünce anlayışına, öğrenme, eleştirel düşünme ve muhakeme becerilerine sahip olmalıdır; insan davranışı, zihin ve deneyimleri konusunda ilgi ve merakını geliştirebilmelidir.
  • Yaş, cinsiyet, ırk, etnik grup, ulusal kimlik, dil, din, cinsel yönelim, engellilik ve sosyoekonomik statü temelinde kendisinden farklı olanların, kendisi ile benzer ve farklı yönlerini fark edebilmeli, kendi görüşlerine de eleştirel yaklaşabilmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır.
  • Kişilerarası ilişkilerde ve toplumsal olay ve sorunlarda farkındalık ve duyarlılığa sahip olmalı ve psikoloji bilgisine dayanarak çözüm önerileri sunabilmelidir.
  • Psikolojinin etik ilke ve değerlerini bilmeli ve bu ilkeler doğrultusunda çalışmalıdır. Yürüttüğü tüm faaliyetlerde etik ilke, kural ve değerlerine uygun hareket etmelidir. Alandaki etik ikilemleri fark edebilmeli ve tüm kararlarını ilgili etik ilkeler temelinde alabilmelidir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere mezunlar ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Bilim ve teknolojide yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. . Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Puan

Yarıyıl Ders Notu

Katsayı

90-100

AA

4.00

85-89

BA

3.50

80-84

BB

3.00

75-79

CB

2.50

70-74

CC

2.00

65-69

DC

1.50

60-64

DD

1.00

50-59

FD

0.50

49 ve aşağısı

FF

0.00

(Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır.

 Ayrıca; Y (Yetersiz), B (Başarılı), M (Muaf) notları ortalamaya katılmayan notlar ve D (Devamsız), E (Eksik) notları geçici notlar olup, bunlardan;

a) D notu, derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için, sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir ve not ortalaması hesabında FF notu işlemi görür.

b) B notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

c) Y notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

 1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Türk Psikologlar Derneği 26.03.2024-26.03.2029

Giriş Şartı

Lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme.

Başarma ŞartlarıEğitim programındaki tüm dersleri ve 240 AKTS kredisini başarıyla tamamlayan, kümülatif not ortalaması en az 2.00/4.00 olan öğrenciler Lisans derecesi almaya hak kazanır. Mezuniyet koşulları, Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ilgili yönetmelikler doğrultusunda belirlenen koşulları sağladıklarında (örn., merkezi ALES sınavından geçerli not almaları, yabancı dil bilgisi, mülakat vb), başta üniversitemiz ve diğer üniversitelerin Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan Psikoloji Anabilim Dalı lisansüstü programlar olmak üzere, öngörülen diğer olası koşulları sağladıklarında da ilgili diğer alanlarında lisansüstü eğitim programlarına başvurabilir, öğrenim görebilirler.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030028608


Yeterlilik Adı
Psikoloji (%30 İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Dokuz Eylül Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08-2634

ISCED (2013) - 0313


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08-2634

ISCED (2013) - 0313


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nün amacı, temel psikoloji bilgisi ve bilimsel düşünme becerisi ile donanmış, edindiği birikimi yaygınlaştırma, sorgulama ve üretme becerilerine sahip bireyler yetiştirmektir. Psikoloji biliminin bütün alt alanlarında, çağdaş psikoloji bilgisini etik değerler çerçevesinde yetkinlikle uygulayabilen, kazandıkları becerileri hizmete dönüştürebilen, toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilincine sahip mezunlar vermek hedeflenmektedir.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün eğitim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler fakülte bünyesindeki dersliklerde, bireyle psikolojik danışma odalarında veya alanda staj eğitimi şeklinde gerçekleştirilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Psikolojinin ve psikolojiyle ortak çalışmaları olan diğer disiplinlerin temel kavram, terim ve varsayımlar tanımlayabilmeli; bu disiplinlerin psikoloji ile benzerliklerini ve farklılıklarını karşılaştırabilmelidir.
  • Psikoloji tarihini bilmeli, psikolojinin kullandığı yöntemlerin gelişimini bilmeli, psikoloji disiplinin kendi içindeki kuramsal çelişkilerini tartışabilmelidir.
  • Temel kuramsal yaklaşım ve bakış açılarının sayıltılarını bilmeli, bu kuramları karşılaştırabilmeli, benzerlik ve farklılıklarını, katkı ve sınırlılıklarını ifade edebilmelidir.
  • Psikolojinin uygulama alanlarına yönelik bilgi sahibi olmalıdır. Psikolojik değerlendirmenin temel ilkelerini bilmeli; değerlendirme sürecinin katkı ve sınırlılıkları farkında olmalıdır.
  • Gereken temel düzey gözlem, görüşme, psikolojik değerlendirme ve raporlaştırma becerilerine sahip olmalıdır.
  • Dünyada ve Türkiye'de psikoloji alanındaki gelişmeleri takip etmeli, literatürdeki araştırmalar ile ilgili bilgi birikimine sahip olabilmeli, psikoloji bilgilerini etkin bir anlatım ve dil becerileriyle ifade edebilmeli; çeşitli kaynaklara ve veri tabanlarına ulaşabilme becerisine sahip olmalıdır.
  • Niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve psikoloji araştırmaların araştırma desenini oluşturma, analiz yöntemi seçme, veri toplama, yorumlama, rapora dönüştürme, tartışma beceri ve deneyimini kazanmalıdır.
  • Bilimsel düşünce anlayışına, öğrenme, eleştirel düşünme ve muhakeme becerilerine sahip olmalıdır; insan davranışı, zihin ve deneyimleri konusunda ilgi ve merakını geliştirebilmelidir.
  • Yaş, cinsiyet, ırk, etnik grup, ulusal kimlik, dil, din, cinsel yönelim, engellilik ve sosyoekonomik statü temelinde kendisinden farklı olanların, kendisi ile benzer ve farklı yönlerini fark edebilmeli, kendi görüşlerine de eleştirel yaklaşabilmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır.
  • Kişilerarası ilişkilerde ve toplumsal olay ve sorunlarda farkındalık ve duyarlılığa sahip olmalı ve psikoloji bilgisine dayanarak çözüm önerileri sunabilmelidir.
  • Psikolojinin etik ilke ve değerlerini bilmeli ve bu ilkeler doğrultusunda çalışmalıdır. Yürüttüğü tüm faaliyetlerde etik ilke, kural ve değerlerine uygun hareket etmelidir. Alandaki etik ikilemleri fark edebilmeli ve tüm kararlarını ilgili etik ilkeler temelinde alabilmelidir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere mezunlar ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Bilim ve teknolojide yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. . Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Başarı notlarının ifade ettikleri başarı dereceleri ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Puan

Yarıyıl Ders Notu

Katsayı

90-100

AA

4.00

85-89

BA

3.50

80-84

BB

3.00

75-79

CB

2.50

70-74

CC

2.00

65-69

DC

1.50

60-64

DD

1.00

50-59

FD

0.50

49 ve aşağısı

FF

0.00

(Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notlarından birisini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır.

 Ayrıca; Y (Yetersiz), B (Başarılı), M (Muaf) notları ortalamaya katılmayan notlar ve D (Devamsız), E (Eksik) notları geçici notlar olup, bunlardan;

a) D notu, derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için, sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere verilir ve not ortalaması hesabında FF notu işlemi görür.

b) B notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

c) Y notu, not ortalamalarına katılmayan derslerden başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

 1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Türk Psikologlar Derneği 26.03.2024-26.03.2029


Giriş Şartı

Lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme.


Başarma Şartları
Eğitim programındaki tüm dersleri ve 240 AKTS kredisini başarıyla tamamlayan, kümülatif not ortalaması en az 2.00/4.00 olan öğrenciler Lisans derecesi almaya hak kazanır. Mezuniyet koşulları, Yeterlilik Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ilgili yönetmelikler doğrultusunda belirlenen koşulları sağladıklarında (örn., merkezi ALES sınavından geçerli not almaları, yabancı dil bilgisi, mülakat vb), başta üniversitemiz ve diğer üniversitelerin Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan Psikoloji Anabilim Dalı lisansüstü programlar olmak üzere, öngörülen diğer olası koşulları sağladıklarında da ilgili diğer alanlarında lisansüstü eğitim programlarına başvurabilir, öğrenim görebilirler.


Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030028608

Qualification Title
Psychology, Bachelor's Degree (B.A.) (30% English)
Awarding BodyDokuz Eylül University
Awarding Body Contact Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak
Awarding Body Urlhttps://www.deu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasPsychology
National Occupation Classification

ISCO 08-2634

ISCED (2013) - 0313

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The objective of Undergraduate Program in Psychology is to present students basic psychology knowledge and skills of scientific thinking, to provide them notion of transferrinhose information and skills to relevant people and organizations and to acquire them questioning and producing knowledge on graduation. It is aimed to have graduates who are able to reach and comprehend current and contemporary theoretical information and applications in psychology, to administer them in line with ethical principles, to transfer them in service and in doing so to have personal and social awareness and professional resposibility.

Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal education. In addition, practical training is provided in laboratories within the university.

Description
  • Define the basic concepts, terms and assumptions of psychology and other disciplines that have common studies with psychology; compare the similarities and differences of these disciplines with psychology.
  • Know the history of psychology, know the development of the methods used in psychology, discuss the theoretical contradictions within the discipline of psychology.
  • Know the basic theoretical approaches and perspectives, to be able to compare these theories, to be able to express their similarities and differences, contributions and limitations.
  • Have knowledge about the application areas of psychology. Should know the basic principles of psychological assessment; should be aware of the contributions and limitations of the assessment process.
  • Should have the necessary basic observation, interview, psychological assessment and reporting skills.
  • Be able to follow the developments in the field of psychology in the world and in Turkey, to have knowledge about the researches in the literature, to be able to express psychological knowledge with effective expression and language skills; to have the ability to access various resources and databases.
  • Should have knowledge about quantitative and qualitative research methods and gain the skills and experience of creating a research design of psychological research, selecting a method of analysis, collecting data, interpreting, discussing and reporting.
  • Have an understanding of scientific thinking, learning, critical thinking and reasoning skills; be able to develop interest and curiosity about human behaviour, mind and experiences.
  • Students should be able to recognise the similarities and differences between themselves and others who are different from them on the basis of age, gender, race, ethnic group, national identity, language, religion, sexual orientation, disability and socio-economic status, be able to critically approach their own views and be open to new ideas.
  • Have awareness and sensitivity in interpersonal relationships and social events and problems and to be able to offer solutions based on psychological knowledge.
  • Know the ethical principles and values of psychology and work in accordance with these principles. Act in accordance with ethical principles, rules and values in all activities. Recognise ethical dilemmas in the field and make all decisions on the basis of relevant ethical principles.
Key Competencies

Graduates possess the key competencies listed below at an advanced level:

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Competence in science and technology
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

1. Assessment and evaluation methods; exam types and their contribution to lecture's final grade, are determined by senates of higher education institutions in line with fundamental principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Assignments, projects, application, midterms and final exams are used for assessment and evaluation.

3. Letter grade and score-based systems are applied while evaluating student's achievement.

The degrees of success and coefficients expressed by the success grades are shown in the table below:

Score

Letter grade

Coefficient

90-100

AA

4.00

85-89

BA

3.50

80-84

BB

3.00

75-79

CB

2.50

70-74

CC

2.00

65-69

DC

1.50

60-64

DD

1.00

50-59

FD

0.50

49 and lower

FF

0.00

 

A student who receives one of the AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD grades from a course is deemed to have succeeded that course.

Moreover; Y (Unsatisfactory), B (Pass), M (Exempt) grades are grades that are not included in the average, and D (Absentee), E (Incomplete) grades are temporary grades;

a) D grade is given to students who do not have the right to take the exam because they do not fulfill their attendance obligations or conditions regarding course practices, and is treated as (FF) grade in the grade point average calculation.

b) Grade B is given to students who are successful in courses that are not included in their grade point average.

c) Y grade is given to students who fail to succeed in courses that are not included in their grade point average.

Quality Assurance

In order to supervise the quality of higher education programmes;

  • YÖK is responsible of planning, organizing, managing and supervising higher education institution's educational and other activities. YÖK prepares "University Monitoring and Evaluation Reports" within its own criteria and publishes these reports annually. YÖK prepares reports that include qualitative and quantitative evaluations of higher education institutions in accordance with these annual reports and shares them with general public.
  • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published by YÖK annually. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to "Procedures and Principles for Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

  1. Establishment and Approval of Curricula

YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate programmes in higher education institutions.

1.1. In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programmes and the learning outcomes each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. After the curriculum of National Core Education Programmes is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate programme will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions. In addition, the accreditation decisions made by the accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality of programmes' qualifications is assured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Turkish Psychologists Association 26.03.2024-26.03.2029

Access Requirements

High school diploma, placement through a nation-wide Student Selection Examination.

Conditions for SuccessStudents who successfully complete all the courses and 240 ECTS credits in the education programme and have a cumulative grade point average of at least 2.00/4.00 are eligible to receive a Bachelor's degree. Graduation requirements are as described in the Qualification Requirements and Rules section.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who have successfully completed their undergraduate education can apply to graduate education programmes in other related fields when they meet the conditions determined in accordance with the relevant regulations (e.g., getting a valid grade from the central ALES exam, foreign language knowledge, interview, etc.), especially in the graduate programmes of the Department of Psychology within the Institute of Social Sciences of our university and other universities, and in other related fields when they meet other possible conditions.

Legal Basis
  1. Law no. 2547 on Higher Education
    1. Regulation on the Principles of Transition between Associate and Undergraduate Degree Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programme Graduates to Undergraduate Education
  2. Law no. 2547 on Higher Education (bylaw-35) 2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive
    1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive
Validity Period (If Any)

The qualification is permanently valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030028608


Qualification Title
Psychology, Bachelor's Degree (B.A.) (30% English)

Awarding Body
Dokuz Eylül University

Awarding Body Contact
Alsancak, No: 144 35210, Cumhuriyet Blv, 35220 Konak

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08-2634

ISCED (2013) - 0313


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08-2634

ISCED (2013) - 0313


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The objective of Undergraduate Program in Psychology is to present students basic psychology knowledge and skills of scientific thinking, to provide them notion of transferrinhose information and skills to relevant people and organizations and to acquire them questioning and producing knowledge on graduation. It is aimed to have graduates who are able to reach and comprehend current and contemporary theoretical information and applications in psychology, to administer them in line with ethical principles, to transfer them in service and in doing so to have personal and social awareness and professional resposibility.


Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal education. In addition, practical training is provided in laboratories within the university.


Description
  • Define the basic concepts, terms and assumptions of psychology and other disciplines that have common studies with psychology; compare the similarities and differences of these disciplines with psychology.
  • Know the history of psychology, know the development of the methods used in psychology, discuss the theoretical contradictions within the discipline of psychology.
  • Know the basic theoretical approaches and perspectives, to be able to compare these theories, to be able to express their similarities and differences, contributions and limitations.
  • Have knowledge about the application areas of psychology. Should know the basic principles of psychological assessment; should be aware of the contributions and limitations of the assessment process.
  • Should have the necessary basic observation, interview, psychological assessment and reporting skills.
  • Be able to follow the developments in the field of psychology in the world and in Turkey, to have knowledge about the researches in the literature, to be able to express psychological knowledge with effective expression and language skills; to have the ability to access various resources and databases.
  • Should have knowledge about quantitative and qualitative research methods and gain the skills and experience of creating a research design of psychological research, selecting a method of analysis, collecting data, interpreting, discussing and reporting.
  • Have an understanding of scientific thinking, learning, critical thinking and reasoning skills; be able to develop interest and curiosity about human behaviour, mind and experiences.
  • Students should be able to recognise the similarities and differences between themselves and others who are different from them on the basis of age, gender, race, ethnic group, national identity, language, religion, sexual orientation, disability and socio-economic status, be able to critically approach their own views and be open to new ideas.
  • Have awareness and sensitivity in interpersonal relationships and social events and problems and to be able to offer solutions based on psychological knowledge.
  • Know the ethical principles and values of psychology and work in accordance with these principles. Act in accordance with ethical principles, rules and values in all activities. Recognise ethical dilemmas in the field and make all decisions on the basis of relevant ethical principles.

Key Competencies

Graduates possess the key competencies listed below at an advanced level:

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Competence in science and technology
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

1. Assessment and evaluation methods; exam types and their contribution to lecture's final grade, are determined by senates of higher education institutions in line with fundamental principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Assignments, projects, application, midterms and final exams are used for assessment and evaluation.

3. Letter grade and score-based systems are applied while evaluating student's achievement.

The degrees of success and coefficients expressed by the success grades are shown in the table below:

Score

Letter grade

Coefficient

90-100

AA

4.00

85-89

BA

3.50

80-84

BB

3.00

75-79

CB

2.50

70-74

CC

2.00

65-69

DC

1.50

60-64

DD

1.00

50-59

FD

0.50

49 and lower

FF

0.00

 

A student who receives one of the AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD grades from a course is deemed to have succeeded that course.

Moreover; Y (Unsatisfactory), B (Pass), M (Exempt) grades are grades that are not included in the average, and D (Absentee), E (Incomplete) grades are temporary grades;

a) D grade is given to students who do not have the right to take the exam because they do not fulfill their attendance obligations or conditions regarding course practices, and is treated as (FF) grade in the grade point average calculation.

b) Grade B is given to students who are successful in courses that are not included in their grade point average.

c) Y grade is given to students who fail to succeed in courses that are not included in their grade point average.


Quality Assurance

In order to supervise the quality of higher education programmes;

  • YÖK is responsible of planning, organizing, managing and supervising higher education institution's educational and other activities. YÖK prepares "University Monitoring and Evaluation Reports" within its own criteria and publishes these reports annually. YÖK prepares reports that include qualitative and quantitative evaluations of higher education institutions in accordance with these annual reports and shares them with general public.
  • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published by YÖK annually. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to "Procedures and Principles for Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

  1. Establishment and Approval of Curricula

YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate programmes in higher education institutions.

1.1. In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programmes and the learning outcomes each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. After the curriculum of National Core Education Programmes is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate programme will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions. In addition, the accreditation decisions made by the accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality of programmes' qualifications is assured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Turkish Psychologists Association 26.03.2024-26.03.2029


Access Requirements

High school diploma, placement through a nation-wide Student Selection Examination.


Conditions for Success
Students who successfully complete all the courses and 240 ECTS credits in the education programme and have a cumulative grade point average of at least 2.00/4.00 are eligible to receive a Bachelor's degree. Graduation requirements are as described in the Qualification Requirements and Rules section.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who have successfully completed their undergraduate education can apply to graduate education programmes in other related fields when they meet the conditions determined in accordance with the relevant regulations (e.g., getting a valid grade from the central ALES exam, foreign language knowledge, interview, etc.), especially in the graduate programmes of the Department of Psychology within the Institute of Social Sciences of our university and other universities, and in other related fields when they meet other possible conditions.


Legal Basis
  1. Law no. 2547 on Higher Education
    1. Regulation on the Principles of Transition between Associate and Undergraduate Degree Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programme Graduates to Undergraduate Education
  2. Law no. 2547 on Higher Education (bylaw-35) 2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive
    1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive

Validity Period (If Any)

The qualification is permanently valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode