Yeterlilik Kodu

TR0030007845

Yeterlilik Adı
Radyo, Televizyon ve Sinema (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumYaşar Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYaşar Üniversitesi, Üniversite Caddesi No:37-39 Bornova, İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.yasar.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Görsel-işitsel teknikler ve medya üretimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, öğrencilerine meslek hayatlarında gereksinim duyacakları bütün kuramsal ve uygulamalı bilgileri içeren bütünlüklü bir eğitim programı sunmaktadır. Bölüm, bilgi ve becerileri gelişmiş, yaratıcı sinema ve televizyon profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamıştır. Öğrenciler uygulamalı derslerde ve projelerde becerilerini geliştirirken kuramsal derslerde de sinema, medya ve iletişim alanlarının temel kuramsal bilgilerini edinmektedirler.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ,stüdyolarda ve içeriğin gerektirdiği tüm dış paydaşlarda teorik eğitimi tamamlayıcı uygulamalı eğitimler yapılır. Bu program İngilizce olarak verilmektedir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İletişim alanının tarihsel gelişimini, temel kavram, kuram ve araştırma yöntemlerini bilir.
  • Radyo, televizyon ve sinema yapımlarının “yapım öncesi”, “yapım” ve “yapım sonrası” aşamalarını bilir, uygulama becerisi ve yetkinliğine sahiptir.
  • Görsel ve işitsel teknik donanımı içerik üretiminde etkin olarak kullanma becerisine sahiptir.
  • Radyo, televizyon ve sinema alanındaki kuramlar hakkında bilgi sahibidir.
  • Radyo, televizyon ve sinemanın dünyadaki ve Türkiye’deki tarihsel gelişim sürecini bilir.
  • Radyo televizyon ve sinema alanındaki çalışma koşullarını düzenleyen yasal belgeleri, ulusal ve uluslararası meslek örgütlerini ve etik ilkeleri bilir.
  • Radyo, televizyon yayıncılığındaki program türlerini bilir.
  • Sinema türlerini ve akımlarını bilir.
  • Görsel ve işitsel ortamlardaki iletileri çözümleme ve değerlendirme yöntem bilgisine sahiptir.
  • Radyo, televizyon ve sinema içeriklerini farklı yayın ortamları bağlamında üretmek üzere proje önerisi hazırlar, tasarlar ve uygular.
  • Senaryo yazma ve çekim senaryosu hazırlama becerisine sahiptir.
  • Ses ve görüntü kurgusu yapma, dijital ses tasarımı, görüntü tasarımı, görsel efekt kullanımı alanlarında uygulama becerisine sahiptir.
  • Medya içeriklerinin toplumsal, ekonomik, politik, kültürel vb. etkilerini eleştirel bakış açısıyla ele alma ve çözümleme yeteneğine sahiptir.
  • Radyo, televizyon, sinema alanında program üretme ve/veya film yapma yetkinliğine sahiptir.
  • Görüntü estetiği, sinematografik anlatım ve kompozisyonun temel ilkeleri konusunda yetkindir.
  • Yerel, ulusal ve küresel düzeyde, tarihsel olanın bilgisiyle güncel gündemi analiz ederek, bu konuda farklı ortamlar için haber içeriği üretebilir..
  • Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar ve bu programda kazanılan öğrenme yeterliliklerini kullanabilir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  • Etik bilince sahip olma yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yaşar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi maddelerine göre sınav ve değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır. Kümülatif lisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve isteğe bağlı stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler Lisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

 

Sınav ve Değerlendirme ölçütlerine göre; Öğrencilerin derslerdeki başarı durumları, ders izlencesinde açıkça belirtilen dönem boyunca tamamladıkları sınav, ödev ve diğer çalışmalarının sonuçlarına göre her dersin öğretim elemanı (öğretim üyesi/öğretim görevlisi) tarafından bir harf notu ile belirlenir. Harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılması amacıyla 0,00 ile 4,00 arasında sayısal katsayı karşılıkları vardır.

Harf notları ve katsayıları aşağıda belirtilmiştir.

 

Harf Notu      Katsayısı

 

A                      4,00

A-                     3,70

B+                    3,30

B                      3,00

B-                     2,70

C+                    2,30

C                      2,00

C-                     1,70

D+                    1,30

D                      1,00

F                       0,00

 

Diğer harfler ve anlamları aşağıdaki gibidir. 

 

Harf Notu          Anlamı

 

S                        Yeterli

U                        Yetersiz

I                          Eksik

NA                      Devamsız

W                        Çekilme

T                         Transfer

P                         Devam

Not ortalamasına dâhil edilen derslerde en az D, dâhil edilmeyen derslerde ise S notu geçer nottur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İletişim Araştırmaları Derneği (İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu) (İLAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 8.04.2024/8.04.2029

Giriş Şartı

TC Uyruklu Öğrenciler (Önlisans - Lisans Programları)
• Lise Diploması
• Lise ve dengi okul mezunları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve iki yıllık önlisans mezunları için de yine aynı kurum tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda alınan puana göre yapılan üniversite tercihleri sonrasında yerleşme. Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da üniversite tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırımış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır.

Uluslararası Öğrenciler için (Önlisans - Lisans Programları)
• Başvuru formu (Yaşar Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru Platformu http://apply.yasar.edu.tr )
• Lise Diploması,
• Lise Not Dökümü
• Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da ÖSYM tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırımış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır. Anadili İngilizce olan öğrenciler için gerekmemektedir.)
• Referans Mektubu
• Niyet Mektubu
• Pasaport Fotokopisi

Başarma Şartları Yaşar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi maddelerine göre sınav ve değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır. Kümülatif lisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve isteğe bağlı stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler Lisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yaşar Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunları film sektöründe, TRT'nin haber ve program birimlerinde, özel radyo ve televizyon kanallarında, film, dizi, program ve reklam yapım şirketlerinde, web yayıncılığı içerik üretiminde, medya araştırma şirketlerinde çalışabilmektedirler. İlgi alanlarına ve becerilerine bağlı olarak yönetmen, görüntü yönetmeni, kamera operatörü, kurgucu, senaryo yazarı, yapımcı ve araştırmacı olabilecekleri bir mesleki yol seçebilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030007845


Yeterlilik Adı
Radyo, Televizyon ve Sinema (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yaşar Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yaşar Üniversitesi, Üniversite Caddesi No:37-39 Bornova, İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, öğrencilerine meslek hayatlarında gereksinim duyacakları bütün kuramsal ve uygulamalı bilgileri içeren bütünlüklü bir eğitim programı sunmaktadır. Bölüm, bilgi ve becerileri gelişmiş, yaratıcı sinema ve televizyon profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamıştır. Öğrenciler uygulamalı derslerde ve projelerde becerilerini geliştirirken kuramsal derslerde de sinema, medya ve iletişim alanlarının temel kuramsal bilgilerini edinmektedirler.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ,stüdyolarda ve içeriğin gerektirdiği tüm dış paydaşlarda teorik eğitimi tamamlayıcı uygulamalı eğitimler yapılır. Bu program İngilizce olarak verilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İletişim alanının tarihsel gelişimini, temel kavram, kuram ve araştırma yöntemlerini bilir.
  • Radyo, televizyon ve sinema yapımlarının “yapım öncesi”, “yapım” ve “yapım sonrası” aşamalarını bilir, uygulama becerisi ve yetkinliğine sahiptir.
  • Görsel ve işitsel teknik donanımı içerik üretiminde etkin olarak kullanma becerisine sahiptir.
  • Radyo, televizyon ve sinema alanındaki kuramlar hakkında bilgi sahibidir.
  • Radyo, televizyon ve sinemanın dünyadaki ve Türkiye’deki tarihsel gelişim sürecini bilir.
  • Radyo televizyon ve sinema alanındaki çalışma koşullarını düzenleyen yasal belgeleri, ulusal ve uluslararası meslek örgütlerini ve etik ilkeleri bilir.
  • Radyo, televizyon yayıncılığındaki program türlerini bilir.
  • Sinema türlerini ve akımlarını bilir.
  • Görsel ve işitsel ortamlardaki iletileri çözümleme ve değerlendirme yöntem bilgisine sahiptir.
  • Radyo, televizyon ve sinema içeriklerini farklı yayın ortamları bağlamında üretmek üzere proje önerisi hazırlar, tasarlar ve uygular.
  • Senaryo yazma ve çekim senaryosu hazırlama becerisine sahiptir.
  • Ses ve görüntü kurgusu yapma, dijital ses tasarımı, görüntü tasarımı, görsel efekt kullanımı alanlarında uygulama becerisine sahiptir.
  • Medya içeriklerinin toplumsal, ekonomik, politik, kültürel vb. etkilerini eleştirel bakış açısıyla ele alma ve çözümleme yeteneğine sahiptir.
  • Radyo, televizyon, sinema alanında program üretme ve/veya film yapma yetkinliğine sahiptir.
  • Görüntü estetiği, sinematografik anlatım ve kompozisyonun temel ilkeleri konusunda yetkindir.
  • Yerel, ulusal ve küresel düzeyde, tarihsel olanın bilgisiyle güncel gündemi analiz ederek, bu konuda farklı ortamlar için haber içeriği üretebilir..
  • Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar ve bu programda kazanılan öğrenme yeterliliklerini kullanabilir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
  • Etik bilince sahip olma yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yaşar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi maddelerine göre sınav ve değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır. Kümülatif lisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve isteğe bağlı stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler Lisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

 

Sınav ve Değerlendirme ölçütlerine göre; Öğrencilerin derslerdeki başarı durumları, ders izlencesinde açıkça belirtilen dönem boyunca tamamladıkları sınav, ödev ve diğer çalışmalarının sonuçlarına göre her dersin öğretim elemanı (öğretim üyesi/öğretim görevlisi) tarafından bir harf notu ile belirlenir. Harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılması amacıyla 0,00 ile 4,00 arasında sayısal katsayı karşılıkları vardır.

Harf notları ve katsayıları aşağıda belirtilmiştir.

 

Harf Notu      Katsayısı

 

A                      4,00

A-                     3,70

B+                    3,30

B                      3,00

B-                     2,70

C+                    2,30

C                      2,00

C-                     1,70

D+                    1,30

D                      1,00

F                       0,00

 

Diğer harfler ve anlamları aşağıdaki gibidir. 

 

Harf Notu          Anlamı

 

S                        Yeterli

U                        Yetersiz

I                          Eksik

NA                      Devamsız

W                        Çekilme

T                         Transfer

P                         Devam

Not ortalamasına dâhil edilen derslerde en az D, dâhil edilmeyen derslerde ise S notu geçer nottur.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İletişim Araştırmaları Derneği (İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu) (İLAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 8.04.2024/8.04.2029


Giriş Şartı

TC Uyruklu Öğrenciler (Önlisans - Lisans Programları)
• Lise Diploması
• Lise ve dengi okul mezunları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve iki yıllık önlisans mezunları için de yine aynı kurum tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda alınan puana göre yapılan üniversite tercihleri sonrasında yerleşme. Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da üniversite tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırımış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır.

Uluslararası Öğrenciler için (Önlisans - Lisans Programları)
• Başvuru formu (Yaşar Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Başvuru Platformu http://apply.yasar.edu.tr )
• Lise Diploması,
• Lise Not Dökümü
• Yaşar Üniversitesi Yabancı Dil Muafiyet Sınavı (FLAT) ya da ÖSYM tarafından bu sınava eşdeğer kabul edilen bir yabancı dil sınavından minimum yeterli notun alınması (Bu sınavlardan, gerekli minimum geçme notunu elde edemeyen adaylar, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu - Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen, bir yıllık Yoğunlaştırımış İngilizce Programı’na kayıt yaptırmak zorundadır. Anadili İngilizce olan öğrenciler için gerekmemektedir.)
• Referans Mektubu
• Niyet Mektubu
• Pasaport Fotokopisi


Başarma Şartları
Yaşar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönergesi maddelerine göre sınav ve değerlendirme ölçütleri esas alınmaktadır. Kümülatif lisans ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 den daha az olmayan ve programındaki tüm dersleri (240 AKTS) başarmış ve isteğe bağlı stajını da gerçekleştirmiş olan öğrenciler Lisans eğitimini tamamlar ve mezuniyet için gerekli koşulları sağlamış olur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yaşar Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunları film sektöründe, TRT'nin haber ve program birimlerinde, özel radyo ve televizyon kanallarında, film, dizi, program ve reklam yapım şirketlerinde, web yayıncılığı içerik üretiminde, medya araştırma şirketlerinde çalışabilmektedirler. İlgi alanlarına ve becerilerine bağlı olarak yönetmen, görüntü yönetmeni, kamera operatörü, kurgucu, senaryo yazarı, yapımcı ve araştırmacı olabilecekleri bir mesleki yol seçebilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030007845

Qualification Title
Radio, Television and Cinema License
Awarding BodyYaşar University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.yasar.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasAudio-visual techniques and media production
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • Radio, Television and Cinema Department offers its students a holistic education program that incorporates all the theoretical and practical knowledge they will need throughout their professional career. The department aims at training talented, creative cinema and television professionals of the future. The students on the one hand acquire practical experience by means of various applied courses and projects while gaining theoretical knowledge regarding the fields of cinema, media and communications on the other hand.
Learning Environments
  • Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training takes place in laboratories,studios or any place required for content productıon .
Description
  • They know the historical development of the communication and its basic concepts, theories and research methods.
  • They know about the "pre-production", "production" and "post-production" stages of radio, television and cinema productions, and has the skills and competence to apply them.
  • They have the ability to effectively use audiovisual equipment in content production.
  • They have knowledge about the theories in the radio, television and cinema fields.
  • They know the historical development process of radio, television and cinema in Turkey and around the World.
  • They are aware of the legal documents, national and international professional organizations, and ethical principles that regulate the working conditions in radio, television, and cinema industries.
  • They know the genres and formats of radio and television broadcasting.
  • They are informed about the genres and movements in cinema.
  • They have methodological knowledge to analyze and evaluate messages in audiovisual environments.
  • They prepare, design, and implement project proposals to produce radio, television, and cinema content in different broadcasting contexts.
  • They prepare, design, and implement project proposals to produce radio, television, and cinema content in different broadcasting contexts.
  • They have practical skills in sound and image editing, and the ability to use digital sound design, visual design, and visual effects software..
  • They have the ability to critically analyze and evaluate the social, economic, political, cultural, and other impacts of media content.
  • They have the competence to produce radio, television, and cinema programs and/or films..
  • They have the competence to produce radio, television, and cinema programs and/or films..
  • They can produce news content for different media by analyzing the current agenda at local, national and global level with the knowledge of the history..
  • They understand the importance of lifelong learning and can apply the learning competencies acquired in this program.

 

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
  • Ethıcal competence
Further Info

Examination and Assessment criteria of Yaşar University Associate and Undergraduate Education and Examination Directive is considered as a base. First Cycle, Bachelor’s Degree (BA) in Interior Architecture and Environmental Design is awarded to students, who have achieved all courses in their program (240 ECTS) in addition to compulsory internship (if exists) with a CGPA of 2.00 over 4.00.

 

According to the Examination and Assessment Criteria; Success status of the students for each course are determined by a letter grade by the instructor of the course (İnstructor/lecturer) based on the results of exams, homework and other works they have completed during the semester, which is clearly stated in the course syllabus. Letter grades have numerical coefficients between 0.00 and 4.00 for grade point average calculations.

 

Letter grades and coefficients are listed below.

 

Letter Grade      Coefficient

A                           4,00

A-                          3,70

B+                         3,30

B                           3,00

B-                          2,70

C+                         2,30

C                           2,00

C-                          1,70

D+                         1,30

D                           1,00

F                            0,00

 

Other letters and related meanings are as below.

 

Letter Grade      Meaning

 

S                          Satisfactory

U                          Unsatisfactory

I                            Incomplete

NA                        Repeating, can not take the final exam due to absences

W                         Withdrawal

T                           Transfer

P                           Progress

 

“D” grade is a minimum passing grade for the courses that is included within Grade Point Average and “S” grade is a minimum passing grade for the courses that is not included within Grade Point Average

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The department has been awarded 5-YEAR ACCREDITATION (08.04.2024 – 08.04.2029) as a result of the evaluation made within the scope of ILEDAK ‘s (Communication, Education ,Evaluation and  Accreditation Council) conditions and Accreditation Criteria

Access Requirements

Turkish Students (Associate - Undergraduate Programs)

•High School Diploma

•Placement upon the result of Higher Education Institutes Examination (YKS) for high school or equivalency degree holder candidates or External Transfer Examination (DGS) for associate degree holder candidates by Assessment, Selection and Placement Center (OSYM).

 •Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class)

 

International Students (Associate - Undergraduate Programs)

•Application Form (Yaşar University International Students Application Platform http://apply.yasar.edu.tr )

•High School Diploma

•Transcript

•Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class) (Not Necessary for the students whose mother tongue is English)

•Reference Letter

•Motivational Letter

•Passport Copy

Conditions for Success Examination and Assessment criteria of Yaşar University Associate and Undergraduate Education and Examination Directive is considered as a base. First Cycle, Bachelor’s Degree (BA) in Interior Architecture and Environmental Design is awarded to students, who have achieved all courses in their program (240 ECTS) in addition to compulsory internship (if exists) with a CGPA of 2.00 over 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of Yaşar University Faculty of Communication, Department of Radio, Television and Cinema can work in film industry, news and program units of TRT (Turkish Radio and Television Corporation) and private radio and television channels, film and program production companies, content producing for web broadcast, advertising agencies and media research companies. Depending on their interests and skills, the graduates will be able to build a career as directors, cinematographers, editors, scriptwriters, producers and media researchers.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030007845


Qualification Title
Radio, Television and Cinema License

Awarding Body
Yaşar University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • Radio, Television and Cinema Department offers its students a holistic education program that incorporates all the theoretical and practical knowledge they will need throughout their professional career. The department aims at training talented, creative cinema and television professionals of the future. The students on the one hand acquire practical experience by means of various applied courses and projects while gaining theoretical knowledge regarding the fields of cinema, media and communications on the other hand.

Learning Environments
  • Learning takes place in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training takes place in laboratories,studios or any place required for content productıon .

Description
  • They know the historical development of the communication and its basic concepts, theories and research methods.
  • They know about the "pre-production", "production" and "post-production" stages of radio, television and cinema productions, and has the skills and competence to apply them.
  • They have the ability to effectively use audiovisual equipment in content production.
  • They have knowledge about the theories in the radio, television and cinema fields.
  • They know the historical development process of radio, television and cinema in Turkey and around the World.
  • They are aware of the legal documents, national and international professional organizations, and ethical principles that regulate the working conditions in radio, television, and cinema industries.
  • They know the genres and formats of radio and television broadcasting.
  • They are informed about the genres and movements in cinema.
  • They have methodological knowledge to analyze and evaluate messages in audiovisual environments.
  • They prepare, design, and implement project proposals to produce radio, television, and cinema content in different broadcasting contexts.
  • They prepare, design, and implement project proposals to produce radio, television, and cinema content in different broadcasting contexts.
  • They have practical skills in sound and image editing, and the ability to use digital sound design, visual design, and visual effects software..
  • They have the ability to critically analyze and evaluate the social, economic, political, cultural, and other impacts of media content.
  • They have the competence to produce radio, television, and cinema programs and/or films..
  • They have the competence to produce radio, television, and cinema programs and/or films..
  • They can produce news content for different media by analyzing the current agenda at local, national and global level with the knowledge of the history..
  • They understand the importance of lifelong learning and can apply the learning competencies acquired in this program.

 


Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
  • Ethıcal competence

Further Info

Examination and Assessment criteria of Yaşar University Associate and Undergraduate Education and Examination Directive is considered as a base. First Cycle, Bachelor’s Degree (BA) in Interior Architecture and Environmental Design is awarded to students, who have achieved all courses in their program (240 ECTS) in addition to compulsory internship (if exists) with a CGPA of 2.00 over 4.00.

 

According to the Examination and Assessment Criteria; Success status of the students for each course are determined by a letter grade by the instructor of the course (İnstructor/lecturer) based on the results of exams, homework and other works they have completed during the semester, which is clearly stated in the course syllabus. Letter grades have numerical coefficients between 0.00 and 4.00 for grade point average calculations.

 

Letter grades and coefficients are listed below.

 

Letter Grade      Coefficient

A                           4,00

A-                          3,70

B+                         3,30

B                           3,00

B-                          2,70

C+                         2,30

C                           2,00

C-                          1,70

D+                         1,30

D                           1,00

F                            0,00

 

Other letters and related meanings are as below.

 

Letter Grade      Meaning

 

S                          Satisfactory

U                          Unsatisfactory

I                            Incomplete

NA                        Repeating, can not take the final exam due to absences

W                         Withdrawal

T                           Transfer

P                           Progress

 

“D” grade is a minimum passing grade for the courses that is included within Grade Point Average and “S” grade is a minimum passing grade for the courses that is not included within Grade Point Average


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The department has been awarded 5-YEAR ACCREDITATION (08.04.2024 – 08.04.2029) as a result of the evaluation made within the scope of ILEDAK ‘s (Communication, Education ,Evaluation and  Accreditation Council) conditions and Accreditation Criteria


Access Requirements

Turkish Students (Associate - Undergraduate Programs)

•High School Diploma

•Placement upon the result of Higher Education Institutes Examination (YKS) for high school or equivalency degree holder candidates or External Transfer Examination (DGS) for associate degree holder candidates by Assessment, Selection and Placement Center (OSYM).

 •Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class)

 

International Students (Associate - Undergraduate Programs)

•Application Form (Yaşar University International Students Application Platform http://apply.yasar.edu.tr )

•High School Diploma

•Transcript

•Obtaining minimum required result from Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University. (Candidates not obtaining minimum result Yasar University English Language Proficiency Test (FLAT) or the equivalent international examinations accepted by the University should register to one year intensive English program by Yasar University School of Foreign Languages as a preparatory class) (Not Necessary for the students whose mother tongue is English)

•Reference Letter

•Motivational Letter

•Passport Copy


Conditions for Success
Examination and Assessment criteria of Yaşar University Associate and Undergraduate Education and Examination Directive is considered as a base. First Cycle, Bachelor’s Degree (BA) in Interior Architecture and Environmental Design is awarded to students, who have achieved all courses in their program (240 ECTS) in addition to compulsory internship (if exists) with a CGPA of 2.00 over 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates of Yaşar University Faculty of Communication, Department of Radio, Television and Cinema can work in film industry, news and program units of TRT (Turkish Radio and Television Corporation) and private radio and television channels, film and program production companies, content producing for web broadcast, advertising agencies and media research companies. Depending on their interests and skills, the graduates will be able to build a career as directors, cinematographers, editors, scriptwriters, producers and media researchers.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode