Yeterlilik Kodu

TR0030044987

Yeterlilik Adı
Radyo, Televizyon ve Sinema Lisans Diploması
Sorumlu KurumKastamonu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKastamonu Üniversitesi Kuzeykent Mahallesi Orgeneral Atilla Ateş Paşa Caddesi No:19 Posta Kodu: 37150 Merkez/Kastamonu
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Görsel-işitsel teknikler ve medya üretimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Radyo Televizyon ve Sinema programında verilen eğitim ile öğrencilerin; kuramsal ve pratik bilgiyi bir arada kullanan, alanın siyasal, sosyolojik, ekonomik yapısını ve işleyişini bilen, küresel çapta radyo, televizyon, sinema endüstrilerinde meydana gelen içeriksel ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyen, ekip çalışmalarına uyum sağlayabilen, üretken, yenilikçi, yaratıcı iletişim profesyonelleri olmaları amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Görüntünün algılanma süreçleri, kompozisyonun temel ilkeleri, renk, ışık ve ses bilgisi, hareketli görüntülerde kullanılan çekim ölçekleri, görüntünün kaydı ve işlenmesini bilir.
  • Radyo, televizyon ve sinemada yapım ve yönetim süreçleri hakkında kazanılan teorik bilgiyi pratiğe aktarır.
  • Rejili ve üç kameralı yayın yapma süreçlerini öğrenir.
  • Radyo ve televizyon sektöründe program hazırlama konusunda beceri kazanır ve farklı yayın akışı stratejileri arasında karşılaştırma yapabilir.
  • İnternet yayıncılığının temel unsurlarını ve kavramlarını bilir, haber içeriklerini internet yayıncılığına uygun şekilde hazırlar.
  • Sinemasal görüntünün elde edilişi sırasındaki teknik süreçleri bilir., Sinema türleri ve akımları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Senaryo yazmayı ve çekim senaryosu hazırlamayı bilir.
  • Radyo, televizyon ve sinemanın Türkiye’deki ve dünyadaki tarihsel gelişim sürecini bilir.
  • Görüntü estetiği, aydınlatma ve kompozisyonun temel ilkelerini bilir.
  • Dijital platformlarda yaratıcı fikir ve uygulamalar ortaya koyar.
  • Tasarımlarını metin, görsel ve işitsel teknik anlatım elemanlarını kullanarak uygulayabilecektir.
  • Radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki üretim sürecinde uyumlu ve verimli bir ekip çalışmasının gerektirdiği sorumluluk alma, etkin katılım, koordinasyon ve planlama becerisi kazanır.
  • Yerel ve küresel düzeydeki yeni teknolojileri, gelişmeleri ve fikirleri takip ederek radyo, televizyon ve sinemada özgün projeler tasarımlar ve üretir.
  • Proje üretim sorumlulukları alarak ve çalışmaları yürüterek, yapım öncesi ve sonrası için gerekli hazırlıkları yapma becerisi kazanır.
  • Ses ve görüntü kurgusu yapar; grafik öğelerini alana özgü içerik üretiminde kullanma becerisine sahiptir.
  • Görsel-işitsel üretim sürecinde kendisinin ve diğerlerinin gerçekleştirdiği işlere ilişkin değerlendirme yaparak, kendi gelişimine yönelik sağlam tercihlerde bulunma becerisi kazanır.
  • Rejili ve üç kameralı bir televizyon stüdyosunda gerekli görevleri icra etme (resim seçici, kameraman, sesçi vb.) yetisi kazanır.
  • Radyo, televizyon ve sinema alanında kolektif çalışmalar gerçekleştirerek yenilikçi projeler ortaya koyar.
  • Toplumsal durumlarla radyo, televizyon ve sinemanın ilişki ve etkileşimini kavramsallaştırma ve analiz etme becerisine sahip olur.
  • Bir anlatı türü olarak senaryoyu tanımlar, karakterleri ruh yapısı ve fiziksel özelliklerine göre çözümler,
  • Kamera açıları, çekim ölçekleri, görüntüsel geçişleri ve kamera hareketlerini sıralar, olay örgüsü oluşturma şablonlarını tanır.
  • Film veya haber kurgularken görsel ve İşitsel, bir dilin nasıl oluşturacağını öğrenir.
  • Görsel ve işitsel programlara içerik üretir ve bu içerikleri güncel dijital programlarda yayınlanma yetkinliği kazanır.
  • Medya içeriklerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz eder.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

Okuma yazma yetkinliği
Çoklu dil yetkinliği
Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
Dijital yetkinlik
Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
Vatandaşlık yetkinliği
Girişimcilik yetkinliği
Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Genellikle ölçme ve değerlendirme her ders için 1 ara sınav ve 1 dönem sonu sınavı şeklinde yapılmaktadır. Ara sınav ağırlığı %40, dönem sonu sınavı ağırlığı %60 olarak belirlenmiştir.

BAŞARI NOTU KATSAYI

  • AA 4,0
  • BA 3,5
  • BB 3,0
  • CB 2,5
  • CC 2,0
  • DC 1,5
  • DD 1,0
  • FF 0,0
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma Şartları Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Radyo TV ve Sinema Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilmektedir. İsteyen mezunlarımız yüksek lisans programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030044987


Yeterlilik Adı
Radyo, Televizyon ve Sinema Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kastamonu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Mahallesi Orgeneral Atilla Ateş Paşa Caddesi No:19 Posta Kodu: 37150 Merkez/Kastamonu


Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 18/07/2023 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Radyo Televizyon ve Sinema programında verilen eğitim ile öğrencilerin; kuramsal ve pratik bilgiyi bir arada kullanan, alanın siyasal, sosyolojik, ekonomik yapısını ve işleyişini bilen, küresel çapta radyo, televizyon, sinema endüstrilerinde meydana gelen içeriksel ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyen, ekip çalışmalarına uyum sağlayabilen, üretken, yenilikçi, yaratıcı iletişim profesyonelleri olmaları amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Görüntünün algılanma süreçleri, kompozisyonun temel ilkeleri, renk, ışık ve ses bilgisi, hareketli görüntülerde kullanılan çekim ölçekleri, görüntünün kaydı ve işlenmesini bilir.
  • Radyo, televizyon ve sinemada yapım ve yönetim süreçleri hakkında kazanılan teorik bilgiyi pratiğe aktarır.
  • Rejili ve üç kameralı yayın yapma süreçlerini öğrenir.
  • Radyo ve televizyon sektöründe program hazırlama konusunda beceri kazanır ve farklı yayın akışı stratejileri arasında karşılaştırma yapabilir.
  • İnternet yayıncılığının temel unsurlarını ve kavramlarını bilir, haber içeriklerini internet yayıncılığına uygun şekilde hazırlar.
  • Sinemasal görüntünün elde edilişi sırasındaki teknik süreçleri bilir., Sinema türleri ve akımları hakkında bilgi sahibi olur.
  • Senaryo yazmayı ve çekim senaryosu hazırlamayı bilir.
  • Radyo, televizyon ve sinemanın Türkiye’deki ve dünyadaki tarihsel gelişim sürecini bilir.
  • Görüntü estetiği, aydınlatma ve kompozisyonun temel ilkelerini bilir.
  • Dijital platformlarda yaratıcı fikir ve uygulamalar ortaya koyar.
  • Tasarımlarını metin, görsel ve işitsel teknik anlatım elemanlarını kullanarak uygulayabilecektir.
  • Radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki üretim sürecinde uyumlu ve verimli bir ekip çalışmasının gerektirdiği sorumluluk alma, etkin katılım, koordinasyon ve planlama becerisi kazanır.
  • Yerel ve küresel düzeydeki yeni teknolojileri, gelişmeleri ve fikirleri takip ederek radyo, televizyon ve sinemada özgün projeler tasarımlar ve üretir.
  • Proje üretim sorumlulukları alarak ve çalışmaları yürüterek, yapım öncesi ve sonrası için gerekli hazırlıkları yapma becerisi kazanır.
  • Ses ve görüntü kurgusu yapar; grafik öğelerini alana özgü içerik üretiminde kullanma becerisine sahiptir.
  • Görsel-işitsel üretim sürecinde kendisinin ve diğerlerinin gerçekleştirdiği işlere ilişkin değerlendirme yaparak, kendi gelişimine yönelik sağlam tercihlerde bulunma becerisi kazanır.
  • Rejili ve üç kameralı bir televizyon stüdyosunda gerekli görevleri icra etme (resim seçici, kameraman, sesçi vb.) yetisi kazanır.
  • Radyo, televizyon ve sinema alanında kolektif çalışmalar gerçekleştirerek yenilikçi projeler ortaya koyar.
  • Toplumsal durumlarla radyo, televizyon ve sinemanın ilişki ve etkileşimini kavramsallaştırma ve analiz etme becerisine sahip olur.
  • Bir anlatı türü olarak senaryoyu tanımlar, karakterleri ruh yapısı ve fiziksel özelliklerine göre çözümler,
  • Kamera açıları, çekim ölçekleri, görüntüsel geçişleri ve kamera hareketlerini sıralar, olay örgüsü oluşturma şablonlarını tanır.
  • Film veya haber kurgularken görsel ve İşitsel, bir dilin nasıl oluşturacağını öğrenir.
  • Görsel ve işitsel programlara içerik üretir ve bu içerikleri güncel dijital programlarda yayınlanma yetkinliği kazanır.
  • Medya içeriklerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz eder.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

Okuma yazma yetkinliği
Çoklu dil yetkinliği
Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
Dijital yetkinlik
Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
Vatandaşlık yetkinliği
Girişimcilik yetkinliği
Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Genellikle ölçme ve değerlendirme her ders için 1 ara sınav ve 1 dönem sonu sınavı şeklinde yapılmaktadır. Ara sınav ağırlığı %40, dönem sonu sınavı ağırlığı %60 olarak belirlenmiştir.

BAŞARI NOTU KATSAYI

  • AA 4,0
  • BA 3,5
  • BB 3,0
  • CB 2,5
  • CC 2,0
  • DC 1,5
  • DD 1,0
  • FF 0,0

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD)


Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Radyo TV ve Sinema Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilmektedir. İsteyen mezunlarımız yüksek lisans programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044987

Qualification Title
Radyo, Televizyon ve Sinema Lisans Diploması
Awarding BodyKastamonu University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023
TQF Level 6
Thematic AreasAudio-visual techniques and media production
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Görüntünün algılanma süreçleri, kompozisyonun temel ilkeleri, renk, ışık ve ses bilgisi, hareketli görüntülerde kullanılan çekim ölçekleri, görüntünün kaydı ve işlenmesini bilir., Radyo, televizyon ve sinemada yapım ve yönetim süreçleri hakkında kazanılan teorik bilgiyi pratiğe aktarır., Rejili ve üç kameralı yayın yapma süreçlerini öğrenir., Radyo ve televizyon sektöründe program hazırlama konusunda beceri kazanır ve farklı yayın akışı stratejileri arasında karşılaştırma yapabilir., İnternet yayıncılığının temel unsurlarını ve kavramlarını bilir, haber içeriklerini internet yayıncılığına uygun şekilde hazırlar., Sinemasal görüntünün elde edilişi sırasındaki teknik süreçleri bilir., Sinema türleri ve akımları hakkında bilgi sahibi olur., Senaryo yazmayı ve çekim senaryosu hazırlamayı bilir., Radyo, televizyon ve sinemanın Türkiye’deki ve dünyadaki tarihsel gelişim sürecini bilir., Görüntü estetiği, aydınlatma ve kompozisyonun temel ilkelerini bilir., Dijital platformlarda yaratıcı fikir ve uygulamalar ortaya koyar., Tasarımlarını metin, görsel ve işitsel teknik anlatım elemanlarını kullanarak uygulayabilecektir., Radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki üretim sürecinde uyumlu ve verimli bir ekip çalışmasının gerektirdiği sorumluluk alma, etkin katılım, koordinasyon ve planlama becerisi kazanır., Yerel ve küresel düzeydeki yeni teknolojileri, gelişmeleri ve fikirleri takip ederek radyo, televizyon ve sinemada özgün projeler tasarımlar ve üretir., Proje üretim sorumlulukları alarak ve çalışmaları yürüterek, yapım öncesi ve sonrası için gerekli hazırlıkları yapma becerisi kazanır., Ses ve görüntü kurgusu yapar; grafik öğelerini alana özgü içerik üretiminde kullanma becerisine sahiptir., Görsel-işitsel üretim sürecinde kendisinin ve diğerlerinin gerçekleştirdiği işlere ilişkin değerlendirme yaparak, kendi gelişimine yönelik sağlam tercihlerde bulunma becerisi kazanır., Rejili ve üç kameralı bir televizyon stüdyosunda gerekli görevleri icra etme (resim seçici, kameraman, sesçi vb.) yetisi kazanır., Radyo, televizyon ve sinema alanında kolektif çalışmalar gerçekleştirerek yenilikçi projeler ortaya koyar., Toplumsal durumlarla radyo, televizyon ve sinemanın ilişki ve etkileşimini kavramsallaştırma ve analiz etme becerisine sahip olur., Bir anlatı türü olarak senaryoyu tanımlar, karakterleri ruh yapısı ve fiziksel özelliklerine göre çözümler, Kamera açıları, çekim ölçekleri, görüntüsel geçişleri ve kamera hareketlerini sıralar, olay örgüsü oluşturma şablonlarını tanır., Film veya haber kurgularken görsel ve İşitsel, bir dilin nasıl oluşturacağını öğrenir., Görsel ve işitsel programlara içerik üretir ve bu içerikleri güncel dijital programlarda yayınlanma yetkinliği kazanır., Medya içeriklerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz eder.

Key Competencies-
Further Info

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Genellikle ölçme ve değerlendirme her ders için 1 ara sınav ve 1 dönem sonu sınavı şeklinde yapılmaktadır. Ara sınav ağırlığı %40, dönem sonu sınavı ağırlığı %60 olarak belirlenmiştir. BAŞARI NOTU KATSAYI AA 4,0 BA 3,5 BB 3,0 CB 2,5 CC 2,0 DC 1,5 DD 1,0 FF 0,0

Quality Assurance-
Access Requirements

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Conditions for SuccessÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Progression Paths (Relationship Type)

Radyo TV ve Sinema Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilmektedir. İsteyen mezunlarımız yüksek lisans programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

-

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030044987


Qualification Title
Radyo, Televizyon ve Sinema Lisans Diploması

Awarding Body
Kastamonu University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 18/07/2023

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Görüntünün algılanma süreçleri, kompozisyonun temel ilkeleri, renk, ışık ve ses bilgisi, hareketli görüntülerde kullanılan çekim ölçekleri, görüntünün kaydı ve işlenmesini bilir., Radyo, televizyon ve sinemada yapım ve yönetim süreçleri hakkında kazanılan teorik bilgiyi pratiğe aktarır., Rejili ve üç kameralı yayın yapma süreçlerini öğrenir., Radyo ve televizyon sektöründe program hazırlama konusunda beceri kazanır ve farklı yayın akışı stratejileri arasında karşılaştırma yapabilir., İnternet yayıncılığının temel unsurlarını ve kavramlarını bilir, haber içeriklerini internet yayıncılığına uygun şekilde hazırlar., Sinemasal görüntünün elde edilişi sırasındaki teknik süreçleri bilir., Sinema türleri ve akımları hakkında bilgi sahibi olur., Senaryo yazmayı ve çekim senaryosu hazırlamayı bilir., Radyo, televizyon ve sinemanın Türkiye’deki ve dünyadaki tarihsel gelişim sürecini bilir., Görüntü estetiği, aydınlatma ve kompozisyonun temel ilkelerini bilir., Dijital platformlarda yaratıcı fikir ve uygulamalar ortaya koyar., Tasarımlarını metin, görsel ve işitsel teknik anlatım elemanlarını kullanarak uygulayabilecektir., Radyo, televizyon ve sinema alanlarındaki üretim sürecinde uyumlu ve verimli bir ekip çalışmasının gerektirdiği sorumluluk alma, etkin katılım, koordinasyon ve planlama becerisi kazanır., Yerel ve küresel düzeydeki yeni teknolojileri, gelişmeleri ve fikirleri takip ederek radyo, televizyon ve sinemada özgün projeler tasarımlar ve üretir., Proje üretim sorumlulukları alarak ve çalışmaları yürüterek, yapım öncesi ve sonrası için gerekli hazırlıkları yapma becerisi kazanır., Ses ve görüntü kurgusu yapar; grafik öğelerini alana özgü içerik üretiminde kullanma becerisine sahiptir., Görsel-işitsel üretim sürecinde kendisinin ve diğerlerinin gerçekleştirdiği işlere ilişkin değerlendirme yaparak, kendi gelişimine yönelik sağlam tercihlerde bulunma becerisi kazanır., Rejili ve üç kameralı bir televizyon stüdyosunda gerekli görevleri icra etme (resim seçici, kameraman, sesçi vb.) yetisi kazanır., Radyo, televizyon ve sinema alanında kolektif çalışmalar gerçekleştirerek yenilikçi projeler ortaya koyar., Toplumsal durumlarla radyo, televizyon ve sinemanın ilişki ve etkileşimini kavramsallaştırma ve analiz etme becerisine sahip olur., Bir anlatı türü olarak senaryoyu tanımlar, karakterleri ruh yapısı ve fiziksel özelliklerine göre çözümler, Kamera açıları, çekim ölçekleri, görüntüsel geçişleri ve kamera hareketlerini sıralar, olay örgüsü oluşturma şablonlarını tanır., Film veya haber kurgularken görsel ve İşitsel, bir dilin nasıl oluşturacağını öğrenir., Görsel ve işitsel programlara içerik üretir ve bu içerikleri güncel dijital programlarda yayınlanma yetkinliği kazanır., Medya içeriklerini eleştirel bir bakış açısıyla analiz eder.


Key Competencies
-

Further Info

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Genellikle ölçme ve değerlendirme her ders için 1 ara sınav ve 1 dönem sonu sınavı şeklinde yapılmaktadır. Ara sınav ağırlığı %40, dönem sonu sınavı ağırlığı %60 olarak belirlenmiştir. BAŞARI NOTU KATSAYI AA 4,0 BA 3,5 BB 3,0 CB 2,5 CC 2,0 DC 1,5 DD 1,0 FF 0,0


Quality Assurance
-

Access Requirements

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Conditions for Success
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Progression Paths (Relationship Type)

Radyo TV ve Sinema Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, başta radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları olmak üzere, prodüksiyon şirketleri, reklam ajansları gibi kitle iletişim sektöründe bulunan pek çok kurum ve şirkette metin yazarı, senaryo yazarı, yapımcı, yönetmen, sunucu ya da teknik eleman (kameraman, resim seçici, kurgu operatörü vb.) olarak çalışabilmektedir. İsteyen mezunlarımız yüksek lisans programlarına devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

-


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode