Yeterlilik Kodu

TR0030219065

Yeterlilik Adı
Rekreasyon Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuş Alparslan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.alparslan.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Spor
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Rekreasyon alanındaki bilgi ve becerilerini boş zaman endüstrisi ile ilgili örgütlerin, kurumların/kuruluşların ve etkinliklerin yönetimini ilgilendiren konularda uygular.
  • İnsan organizmasının yapısı, işlevi, görevleri ve yaşam boyu gelişimi ile ilgili konularda, alanında faydalanabileceği düzeyde detaylı bilgi sahibidir.
  • Boş zaman ve rekreasyon ile ilgili yasal mevzuatları, ulusal ya da uluslararası rekreasyon politikalarını analiz/sentez eder.
  • En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Seviyesinde; farklı uluslardan meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
  • Rekreasyon alanında ulusal ve uluslararası gelişmeleri mesleki yabancı dil bilgisini kullanarak çok yönlü değerlendirir.
  • Çeşitli spor branşlarına yönelik temel bilgi ve becerileri kurallarına uygun olarak teknik ve taktik, spor dalına özgü antrenman plan ve programlarını uygulatır.
  • Boş zaman ve rekreasyon hizmetleri sunan kurum, kuruluş ve organizasyonlarda ekip ve proje üyesi şeklinde sorumluluk üstlenerek rehberlik yapar.
  • Boş zaman ve rekreasyon alanı ile ilgili uygulamalarda sağlık, güvenlik ve risk unsurlarını belirleyerek tedbir ve önlemler geliştirir.
  • Alan etkinliklerinde meydana gelebilecek kazalarda; afet ya da olağan üstü hallede ilk yardım ve arama-kurtarma çalışmalarını yürütür.
  • Rekreasyon alanında bir arada çalıştığı insanların yönetici olarak mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini geliştirerek performanslarını değerlendirir.
  • Alanıyla ilgili konularda uygun araştırma yöntemlerini kullanarak proje ve araştırmalar planlar, gerçekleştirir, sonuçları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.
  • Boş zaman ve rekreasyon organizasyon, kurum ve kuruluşlarını pazarlama, sosyal medya, sponsorluk vb. uygulamalarla geliştirerek daha verimli hale getirecek çalışmalar gerçekleştirir.
  • Rekreasyonun terapatik ilke ve işlevlerini engelliler ve diğer dezavantajlı bireyler/gruplar ile ilgili örgütlerin, organizasyonların, kurum ve kuruluşların programlarına, etkinliklerine ve uygulamalarına yansıtır.
  • Görev aldığı birimlerde öncü olma bilinci ile liderlik becerilerini çalıştırarak iş görenleri kişilik, kültür ve davranışsal nitelikleri doğrultusunda hedefe yönlendirir.
  • Boş zaman ve rekreasyon alanının diğer disiplinlerle (sosyal bilimler, yönetim bilimi, çevre bilimleri vb.) ilişkisini hakkında sahip olduğu bilgileri uygulamalarına yansıtır.
  • Mesleki bilgi ve becerileri sürekli olarak geliştiren kendi kendine öğrenme, değişim, yenilik ve girişimciliğe önem verir.
  • Boş zaman ve rekreasyon alanında olgu, olay ve sorunlarla ilgili farklı ve çeşitli bilgi kaynaklarına (kişi, kitap, kütüphane, raporlar vs.) ulaşma da teknik imkanları (bilgisayar, internet, veri tabanları vs.) kullanma becerisine sahiptir.
  • Alanı ve mesleği ile ilgili gerekli her türlü mekanik/elektronik araç-gereç kullanma yeterliliğine erişerek çalışmalarını bağımsız yürütebilir.
  • Rekreasyon uygulamalarında toplumsal konularına karşı duyarlılık geliştirerek çok çeşitli gönüllülük ve hizmet organizasyonlarında çalışır.
  • Alan etkinliklerini ve mesleki çalışmalarını çevreyi, doğayı ve doğal kaynakları koruma bilinci ile sürdürülebilirlik ilkesine uygun olarak yürütür.
  • Alan araştırmalarında ve mesleki çalışmalarında bireylerarası iletişim becerilerini çalıştırarak diğerleri ile iş birliği yapar.
  • Mesleki ve özel yaşamında olumlu ve destekleyici bir tutumla çok çeşitli görüş ve düşüncelere karşı saygı; farklılıklara çok kültürlülük hassasiyeti gösterir.
  • Sağlıklı yaşam ve yaşam boyu spor anlayışını benimseyerek alan çalışmalarına yansıtır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm derslerde vize ve final şeklinde iki yazılı sınav yapılmaktadır. Bunlara ek olarak dersin niteliğine göre değerlendirme ölçütü olacak şekilde öğrencilere uygulama, proje, ödev, araştırma vb. görevler verilebilir. Lisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin eğitim-öğretim programında planlanan tüm zorunlu ve seçmeli dersleri müfredata uygun olarak başarı ile tamamlamış ve buna göre en az 240 (AKTS) kredi almış olması gerekir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için üniversite genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıLisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin eğitim-öğretim programında planlanan tüm zorunlu ve seçmeli dersleri müfredata uygun olarak başarı ile tamamlamış ve buna göre en az 240 (AKTS) kredi almış olması gerekir. Öğrencinin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilmesi için Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer alan koşulları sağlaması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Rekreasyon Bölümü mezunları devlete ve özel sektöre bağlı eğitim kurumları, sanayi kuruluşları, yerel yönetimler, özel gereksinimli bireylerin eğitimini sağlayan kurumlar, turizm, gençlik merkezleri, üniversiteler gibi kurumların yanı sıra ait açık ve kapalı rekreasyon alanlarında, özel spor kulüpleri ve spor merkezlerinde fiziksel aktivite uzmanı ve rekreasyon lideri olarak çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219065


Yeterlilik Adı
Rekreasyon Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muş Alparslan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Rekreasyon alanındaki bilgi ve becerilerini boş zaman endüstrisi ile ilgili örgütlerin, kurumların/kuruluşların ve etkinliklerin yönetimini ilgilendiren konularda uygular.
  • İnsan organizmasının yapısı, işlevi, görevleri ve yaşam boyu gelişimi ile ilgili konularda, alanında faydalanabileceği düzeyde detaylı bilgi sahibidir.
  • Boş zaman ve rekreasyon ile ilgili yasal mevzuatları, ulusal ya da uluslararası rekreasyon politikalarını analiz/sentez eder.
  • En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Seviyesinde; farklı uluslardan meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
  • Rekreasyon alanında ulusal ve uluslararası gelişmeleri mesleki yabancı dil bilgisini kullanarak çok yönlü değerlendirir.
  • Çeşitli spor branşlarına yönelik temel bilgi ve becerileri kurallarına uygun olarak teknik ve taktik, spor dalına özgü antrenman plan ve programlarını uygulatır.
  • Boş zaman ve rekreasyon hizmetleri sunan kurum, kuruluş ve organizasyonlarda ekip ve proje üyesi şeklinde sorumluluk üstlenerek rehberlik yapar.
  • Boş zaman ve rekreasyon alanı ile ilgili uygulamalarda sağlık, güvenlik ve risk unsurlarını belirleyerek tedbir ve önlemler geliştirir.
  • Alan etkinliklerinde meydana gelebilecek kazalarda; afet ya da olağan üstü hallede ilk yardım ve arama-kurtarma çalışmalarını yürütür.
  • Rekreasyon alanında bir arada çalıştığı insanların yönetici olarak mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini geliştirerek performanslarını değerlendirir.
  • Alanıyla ilgili konularda uygun araştırma yöntemlerini kullanarak proje ve araştırmalar planlar, gerçekleştirir, sonuçları açık ve anlaşılır bir şekilde sunar.
  • Boş zaman ve rekreasyon organizasyon, kurum ve kuruluşlarını pazarlama, sosyal medya, sponsorluk vb. uygulamalarla geliştirerek daha verimli hale getirecek çalışmalar gerçekleştirir.
  • Rekreasyonun terapatik ilke ve işlevlerini engelliler ve diğer dezavantajlı bireyler/gruplar ile ilgili örgütlerin, organizasyonların, kurum ve kuruluşların programlarına, etkinliklerine ve uygulamalarına yansıtır.
  • Görev aldığı birimlerde öncü olma bilinci ile liderlik becerilerini çalıştırarak iş görenleri kişilik, kültür ve davranışsal nitelikleri doğrultusunda hedefe yönlendirir.
  • Boş zaman ve rekreasyon alanının diğer disiplinlerle (sosyal bilimler, yönetim bilimi, çevre bilimleri vb.) ilişkisini hakkında sahip olduğu bilgileri uygulamalarına yansıtır.
  • Mesleki bilgi ve becerileri sürekli olarak geliştiren kendi kendine öğrenme, değişim, yenilik ve girişimciliğe önem verir.
  • Boş zaman ve rekreasyon alanında olgu, olay ve sorunlarla ilgili farklı ve çeşitli bilgi kaynaklarına (kişi, kitap, kütüphane, raporlar vs.) ulaşma da teknik imkanları (bilgisayar, internet, veri tabanları vs.) kullanma becerisine sahiptir.
  • Alanı ve mesleği ile ilgili gerekli her türlü mekanik/elektronik araç-gereç kullanma yeterliliğine erişerek çalışmalarını bağımsız yürütebilir.
  • Rekreasyon uygulamalarında toplumsal konularına karşı duyarlılık geliştirerek çok çeşitli gönüllülük ve hizmet organizasyonlarında çalışır.
  • Alan etkinliklerini ve mesleki çalışmalarını çevreyi, doğayı ve doğal kaynakları koruma bilinci ile sürdürülebilirlik ilkesine uygun olarak yürütür.
  • Alan araştırmalarında ve mesleki çalışmalarında bireylerarası iletişim becerilerini çalıştırarak diğerleri ile iş birliği yapar.
  • Mesleki ve özel yaşamında olumlu ve destekleyici bir tutumla çok çeşitli görüş ve düşüncelere karşı saygı; farklılıklara çok kültürlülük hassasiyeti gösterir.
  • Sağlıklı yaşam ve yaşam boyu spor anlayışını benimseyerek alan çalışmalarına yansıtır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm derslerde vize ve final şeklinde iki yazılı sınav yapılmaktadır. Bunlara ek olarak dersin niteliğine göre değerlendirme ölçütü olacak şekilde öğrencilere uygulama, proje, ödev, araştırma vb. görevler verilebilir. Lisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin eğitim-öğretim programında planlanan tüm zorunlu ve seçmeli dersleri müfredata uygun olarak başarı ile tamamlamış ve buna göre en az 240 (AKTS) kredi almış olması gerekir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için üniversite genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Lisans diploması verilebilmesi için, öğrencinin eğitim-öğretim programında planlanan tüm zorunlu ve seçmeli dersleri müfredata uygun olarak başarı ile tamamlamış ve buna göre en az 240 (AKTS) kredi almış olması gerekir. Öğrencinin öğrenimini tamamlamış ve mezun durumda kabul edilmesi için Muş Alparslan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde yer alan koşulları sağlaması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Rekreasyon Bölümü mezunları devlete ve özel sektöre bağlı eğitim kurumları, sanayi kuruluşları, yerel yönetimler, özel gereksinimli bireylerin eğitimini sağlayan kurumlar, turizm, gençlik merkezleri, üniversiteler gibi kurumların yanı sıra ait açık ve kapalı rekreasyon alanlarında, özel spor kulüpleri ve spor merkezlerinde fiziksel aktivite uzmanı ve rekreasyon lideri olarak çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219065

Qualification Title
Rekreasyon 2022 Bachelor
Awarding BodyMUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.alparslan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasSports
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Applies their knowledge and skills in the field of recreation on issues related to the management of organizations, institutions/organizations and activities related to the leisure industry. They have detailed knowledge about the structure, function, functions and life-long development of the human organism. Analyzes/synthesizes legal regulations, national or international recreation policies related to leisure and recreation. At least one foreign language at the B1 General Level of the European Language Portfolio; knows at a level to communicate with colleagues from different nations. Evaluates national and international developments in the field of recreation in a versatile way by using professional foreign language knowledge. Implements technical and tactical training plans and programs specific to sports branches in accordance with the rules of basic knowledge and skills for various sports branches. It provides guidance as a team and project member in institutions, organizations and organizations that provide leisure and recreation services. Develops measures and precautions by determining health, safety and risk factors in applications related to leisure and recreation areas. In accidents that may occur in field activities; carries out first aid and search and rescue activities in case of disaster or emergency. They evaluate the performance of the people they work with in the field of recreation by improving their professional qualifications, knowledge and skills as managers. They plan and carry out projects and researches using appropriate research methods on subjects related to their field, and present the results in a clear and understandable way. Leisure and recreation organizations, marketing, social media, sponsorship, etc. It carries out studies that will make it more efficient by developing applications. It reflects the therapeutic principles and functions of recreation to the programs, activities and practices of organizations, organizations, institutions and organizations related to the disabled and other disadvantaged individuals/groups. With the awareness of being a pioneer in the units they work, they train their leadership skills and direct the employees to the target in line with their personality, culture and behavioral qualities. It reflects the information about the relationship between the relationship between the other disciplines (social sciences, management science, environmental sciences, etc.) of the spare time and recreation field. It gives importance to self-learning, change, innovation and entrepreneurship, which continuously improves professional knowledge and skills. In the field of leisure and recreation, it has the ability to use technical facilities (computer, internet, databases, etc.) to reach different and various sources of information (people, books, libraries, reports, etc.) related to cases, events and problems. They can carry out their work independently by reaching the competence of using all kinds of mechanical/electronic tools and equipment required for their field and profession. They work in a wide variety of volunteering and service organizations by developing sensitivity towards social issues in recreation practices. It carries out its field activities and professional works in accordance with the principle of sustainability with the awareness of protecting the environment, nature and natural resources. Collaborates with others by practicing interpersonal communication skills in field research and professional work. Respect for a wide variety of views and opinions, with a positive and supportive attitude in their professional and private life; shows multicultural sensitivity to differences. It adopts the understanding of healthy life and lifelong sports and reflects it on field s

Key Competencies-
Further Info

In all courses, there are two written exams in the form of a midterm and a final exam. In addition to these, students should be given applications, projects, assignments, research, etc., as an evaluation criterion according to the nature of the course. assignments can be given. In order to be awarded a bachelors degree, the student must have successfully completed all the compulsory and elective courses planned in the education program in accordance with the curriculum and must have received at least 240 (ECTS) credits accordingly.

Quality Assurance-
Access Requirements

University general admission requirements for Turkish and foreign students are valid to start the program.

Conditions for SuccessIn order to be awarded a bachelors degree, the student must have successfully completed all the compulsory and elective courses planned in the education program in accordance with the curriculum and must have received at least 240 (ECTS) credits accordingly. The student who has completed his education and is accepted as a graduate must meet the conditions in Muş Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulation.
Progression Paths (Relationship Type)

Recreation Department graduates are physical activity specialists in public and private sector educational institutions, industrial establishments, local governments, institutions providing education for individuals with special needs, tourism, youth centers, universities, as well as indoor and outdoor recreation areas, private sports clubs and sports centers. and they can work as recreation leaders.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219065


Qualification Title
Rekreasyon 2022 Bachelor

Awarding Body
MUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Applies their knowledge and skills in the field of recreation on issues related to the management of organizations, institutions/organizations and activities related to the leisure industry. They have detailed knowledge about the structure, function, functions and life-long development of the human organism. Analyzes/synthesizes legal regulations, national or international recreation policies related to leisure and recreation. At least one foreign language at the B1 General Level of the European Language Portfolio; knows at a level to communicate with colleagues from different nations. Evaluates national and international developments in the field of recreation in a versatile way by using professional foreign language knowledge. Implements technical and tactical training plans and programs specific to sports branches in accordance with the rules of basic knowledge and skills for various sports branches. It provides guidance as a team and project member in institutions, organizations and organizations that provide leisure and recreation services. Develops measures and precautions by determining health, safety and risk factors in applications related to leisure and recreation areas. In accidents that may occur in field activities; carries out first aid and search and rescue activities in case of disaster or emergency. They evaluate the performance of the people they work with in the field of recreation by improving their professional qualifications, knowledge and skills as managers. They plan and carry out projects and researches using appropriate research methods on subjects related to their field, and present the results in a clear and understandable way. Leisure and recreation organizations, marketing, social media, sponsorship, etc. It carries out studies that will make it more efficient by developing applications. It reflects the therapeutic principles and functions of recreation to the programs, activities and practices of organizations, organizations, institutions and organizations related to the disabled and other disadvantaged individuals/groups. With the awareness of being a pioneer in the units they work, they train their leadership skills and direct the employees to the target in line with their personality, culture and behavioral qualities. It reflects the information about the relationship between the relationship between the other disciplines (social sciences, management science, environmental sciences, etc.) of the spare time and recreation field. It gives importance to self-learning, change, innovation and entrepreneurship, which continuously improves professional knowledge and skills. In the field of leisure and recreation, it has the ability to use technical facilities (computer, internet, databases, etc.) to reach different and various sources of information (people, books, libraries, reports, etc.) related to cases, events and problems. They can carry out their work independently by reaching the competence of using all kinds of mechanical/electronic tools and equipment required for their field and profession. They work in a wide variety of volunteering and service organizations by developing sensitivity towards social issues in recreation practices. It carries out its field activities and professional works in accordance with the principle of sustainability with the awareness of protecting the environment, nature and natural resources. Collaborates with others by practicing interpersonal communication skills in field research and professional work. Respect for a wide variety of views and opinions, with a positive and supportive attitude in their professional and private life; shows multicultural sensitivity to differences. It adopts the understanding of healthy life and lifelong sports and reflects it on field s


Key Competencies
-

Further Info

In all courses, there are two written exams in the form of a midterm and a final exam. In addition to these, students should be given applications, projects, assignments, research, etc., as an evaluation criterion according to the nature of the course. assignments can be given. In order to be awarded a bachelors degree, the student must have successfully completed all the compulsory and elective courses planned in the education program in accordance with the curriculum and must have received at least 240 (ECTS) credits accordingly.


Quality Assurance
-

Access Requirements

University general admission requirements for Turkish and foreign students are valid to start the program.


Conditions for Success
In order to be awarded a bachelors degree, the student must have successfully completed all the compulsory and elective courses planned in the education program in accordance with the curriculum and must have received at least 240 (ECTS) credits accordingly. The student who has completed his education and is accepted as a graduate must meet the conditions in Muş Alparslan University Undergraduate Education and Examination Regulation.

Progression Paths (Relationship Type)

Recreation Department graduates are physical activity specialists in public and private sector educational institutions, industrial establishments, local governments, institutions providing education for individuals with special needs, tourism, youth centers, universities, as well as indoor and outdoor recreation areas, private sports clubs and sports centers. and they can work as recreation leaders.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address