Yeterlilik Kodu

TR0030015052

Yeterlilik Adı
Sanat Tarihi Lisans Diploması
Sorumlu KurumEge Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEge Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR
Sorumlu Kurum URLhttp://ege.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Güzel sanatlar
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Sanat Tarihi Bölümü, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin on üç bölümünden biridir. Bölüm bünyesinde üç anabilim dalı bulunmaktadır: Türk-İslam Sanatı Anabilim Dalı, Bizans Sanatı Anabilim Dalı ve Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı. Okutulan derslerde, Anadolu'nun maddi kültürünü oluşturan dini ve sosyal işlevli yapıların mimari özellikleri, süslemeleri ve el sanatları incelenmektedir. Ayrıca, İslam Sanatı, İslamiyet Öncesi Türk Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat gibi başlıklar altında, Anadolu ve Anadolu dışındaki çeşitli kültürlerin sanatları da öğretilmektedir. Bölümde öğrenim süresi 4 yıldır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türk İslam Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Türk Sanatı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Sanat Tarihi ile ilgili maddi kültür varlıkları hakkında bilim dalına özgü yöntemler ile değerlendirme yapabilme ve bir eseri öz niteliklerinden yola çıkarak tanımlar.
  • Tarihsel bir dönemin sanatsal faaliyetleri, yaşam ve düşünce biçimleri, coğrafya, sosyo-kültürel vb. koşullar arasında ilişkiler kurarak ileri seviyede analiz yapar.
  • Kazı yöntemleri, restorasyon, fotoğraf çekimi, eser belgeleme, kitabe okuma, teknik resim yapabilme, bilgisayar kullanımı ile ilgili teknik becerilere sahip olur.
  • Kültür varlıklarının koruma ve onarımı ile ilgili edindiği bilimsel yaklaşımı çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, müze gibi ortamlarda sergilenmesine yönelik çağdaş yöntemleri uygular.
  • Sanat tarihi ile ilgili konularda varolan bilimsel varsayımları eleştirel olarak ele alır.
  • Sanat Tarihi ile ilgili olabilecek yardımcı bilim dalları ve disiplinler (mimarlık, arkeoloji, tarih, nümizmatik, sosyoloji, antropoloji, felsefe vb.) hakkında bilgi sahibi olma ve yaralanabilme becerisi kazanır.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenileme becerisi kazanır.
  • Sanat Tarihi ile ilgili kültürel ve bilimsel etkinlikleri (sergi, bienal, kongre, konferans vb) takip eder.
  • Sanat Tarihi ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve hukuksal süreçler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Görüşlerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme, kendi görüşlerini eleştirel olarak değerlendirir.
  • Bağımsız olarak veya grup içerisinde bir çalışma yürütebilme, zamanı doğru kullanabilme becerisi kazanır.
  • Mesleki etik, sorumluluk ve estetik duyarlılıklar edinir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar, Ege Üniversitesi`nde yürürlükte olan sisteme göre 100 üzerinden harf ve sayısal olarak değerlendirilmektedir. Yıl içi sınavları ortalamasının ağırlıklı ortalamaya etkisi %40; yıl sonu sınavının ise %60 olarak hesaplanmaktadır. Her hangi bir dersten başarılı olabilmek için %60 ağırlıklı ortalamayı tutturmak gerekmektedir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 28.08.2023/30.09.2025

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim.
Başarma Şartları Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.

 

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030015052


Yeterlilik Adı
Sanat Tarihi Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ege Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Sanat Tarihi Bölümü, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin on üç bölümünden biridir. Bölüm bünyesinde üç anabilim dalı bulunmaktadır: Türk-İslam Sanatı Anabilim Dalı, Bizans Sanatı Anabilim Dalı ve Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı. Okutulan derslerde, Anadolu'nun maddi kültürünü oluşturan dini ve sosyal işlevli yapıların mimari özellikleri, süslemeleri ve el sanatları incelenmektedir. Ayrıca, İslam Sanatı, İslamiyet Öncesi Türk Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat gibi başlıklar altında, Anadolu ve Anadolu dışındaki çeşitli kültürlerin sanatları da öğretilmektedir. Bölümde öğrenim süresi 4 yıldır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Türk İslam Sanatı, Bizans Sanatı, Batı Sanatı ve Çağdaş Türk Sanatı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Sanat Tarihi ile ilgili maddi kültür varlıkları hakkında bilim dalına özgü yöntemler ile değerlendirme yapabilme ve bir eseri öz niteliklerinden yola çıkarak tanımlar.
  • Tarihsel bir dönemin sanatsal faaliyetleri, yaşam ve düşünce biçimleri, coğrafya, sosyo-kültürel vb. koşullar arasında ilişkiler kurarak ileri seviyede analiz yapar.
  • Kazı yöntemleri, restorasyon, fotoğraf çekimi, eser belgeleme, kitabe okuma, teknik resim yapabilme, bilgisayar kullanımı ile ilgili teknik becerilere sahip olur.
  • Kültür varlıklarının koruma ve onarımı ile ilgili edindiği bilimsel yaklaşımı çağdaş gereksinimler doğrultusunda uygulayabilme, müze gibi ortamlarda sergilenmesine yönelik çağdaş yöntemleri uygular.
  • Sanat tarihi ile ilgili konularda varolan bilimsel varsayımları eleştirel olarak ele alır.
  • Sanat Tarihi ile ilgili olabilecek yardımcı bilim dalları ve disiplinler (mimarlık, arkeoloji, tarih, nümizmatik, sosyoloji, antropoloji, felsefe vb.) hakkında bilgi sahibi olma ve yaralanabilme becerisi kazanır.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinci, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek kendini sürekli yenileme becerisi kazanır.
  • Sanat Tarihi ile ilgili kültürel ve bilimsel etkinlikleri (sergi, bienal, kongre, konferans vb) takip eder.
  • Sanat Tarihi ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve hukuksal süreçler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Görüşlerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilme, kendi görüşlerini eleştirel olarak değerlendirir.
  • Bağımsız olarak veya grup içerisinde bir çalışma yürütebilme, zamanı doğru kullanabilme becerisi kazanır.
  • Mesleki etik, sorumluluk ve estetik duyarlılıklar edinir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Sınavlar, Ege Üniversitesi`nde yürürlükte olan sisteme göre 100 üzerinden harf ve sayısal olarak değerlendirilmektedir. Yıl içi sınavları ortalamasının ağırlıklı ortalamaya etkisi %40; yıl sonu sınavının ise %60 olarak hesaplanmaktadır. Her hangi bir dersten başarılı olabilmek için %60 ağırlıklı ortalamayı tutturmak gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 28.08.2023/30.09.2025


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik Sürekli Geçerlidir.

 


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015052

Qualification Title
Bachelor's Degree in Art History
Awarding BodyEGE UNIVERSITY
Awarding Body ContactEge University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr
Awarding Body Urlhttp://ege.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasFine arts
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The Department of History of Art is one of the thirteen departments of Ege University Faculty of Letters. There are three departments within the department: Turkish-Islamic Art, Byzantine Art and Western Art and Contemporary Art. In the courses taught, the architectural features, decorations and handicrafts of religious and social buildings that constitute the material culture of Anatolia are analyzed. In addition, Islamic Art, Pre-Islamic Turkish Art, Byzantine Art, Western Art and Contemporary Art, the arts of various cultures in Anatolia and outside Anatolia are also taught. The education period in the department is 4 years.
Learning Environments
  • Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.
Description
  • Gains knowledge about Turkish Islamic Art, Byzantine Art, Western Art and Contemporary Turkish Art.
  • Ability to evaluate material cultural assets related to Art History with methods specific to the discipline and define a work based on its essential qualities.
  • Makes advanced analysis by establishing relationships between artistic activities of a historical period, lifestyles and ways of thinking, geography, socio-cultural etc. conditions.
  • Gains technical skills related to excavation methods, restoration, photography, documentation of works, reading inscriptions, technical drawing, and computer usage.
  • Ability to apply the scientific approach acquired regarding the protection and repair of cultural assets in line with contemporary needs and contemporary methods for their exhibition in environments such as museums.
  • Critically evaluates existing scientific assumptions on issues related to art history.
  • Gains knowledge and the ability to benefit from auxiliary branches of science and disciplines (architecture, archaeology, history, numismatics, sociology, anthropology, philosophy etc.) that may be related to Art History.
  • Gains awareness of lifelong learning and the ability to constantly renew oneself by following scientific and technological developments.
  • Follows cultural and scientific events related to Art History (exhibitions, biennials, congresses, conferences, etc.).
  • Has knowledge of national and international legislation and legal processes related to Art History.
  • Being able to express his/her opinions in written and oral form, critically evaluates his/her own opinions.
  • Ability to conduct a study independently or in a group, ability to use time correctly.
  • Acquires professional ethics, responsibility and aesthetic sensitivities.
Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • Exams are evaluated as letter and numerical out of 100 according to the system in force at Ege University. The effect of the average of the midyear exams on the weighted average is calculated as 40%; the end-of-year exam is calculated as 60%. In order to be successful in any course, it is necessary to achieve a 60% weighted average.
Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.
  • As a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.
Conditions for Success Successful completion of all the courses available in the program (equivalent to 240 ECTS in total) and having a GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030015052


Qualification Title
Bachelor's Degree in Art History

Awarding Body
EGE UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Ege University Rectorate Gençlik Caddesi 35040 Bornova – Izmir Telephone: (0-232) 311 10 10 Email: webadmin@ege.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The Department of History of Art is one of the thirteen departments of Ege University Faculty of Letters. There are three departments within the department: Turkish-Islamic Art, Byzantine Art and Western Art and Contemporary Art. In the courses taught, the architectural features, decorations and handicrafts of religious and social buildings that constitute the material culture of Anatolia are analyzed. In addition, Islamic Art, Pre-Islamic Turkish Art, Byzantine Art, Western Art and Contemporary Art, the arts of various cultures in Anatolia and outside Anatolia are also taught. The education period in the department is 4 years.

Learning Environments
  • Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

Description
  • Gains knowledge about Turkish Islamic Art, Byzantine Art, Western Art and Contemporary Turkish Art.
  • Ability to evaluate material cultural assets related to Art History with methods specific to the discipline and define a work based on its essential qualities.
  • Makes advanced analysis by establishing relationships between artistic activities of a historical period, lifestyles and ways of thinking, geography, socio-cultural etc. conditions.
  • Gains technical skills related to excavation methods, restoration, photography, documentation of works, reading inscriptions, technical drawing, and computer usage.
  • Ability to apply the scientific approach acquired regarding the protection and repair of cultural assets in line with contemporary needs and contemporary methods for their exhibition in environments such as museums.
  • Critically evaluates existing scientific assumptions on issues related to art history.
  • Gains knowledge and the ability to benefit from auxiliary branches of science and disciplines (architecture, archaeology, history, numismatics, sociology, anthropology, philosophy etc.) that may be related to Art History.
  • Gains awareness of lifelong learning and the ability to constantly renew oneself by following scientific and technological developments.
  • Follows cultural and scientific events related to Art History (exhibitions, biennials, congresses, conferences, etc.).
  • Has knowledge of national and international legislation and legal processes related to Art History.
  • Being able to express his/her opinions in written and oral form, critically evaluates his/her own opinions.
  • Ability to conduct a study independently or in a group, ability to use time correctly.
  • Acquires professional ethics, responsibility and aesthetic sensitivities.

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Exams are evaluated as letter and numerical out of 100 according to the system in force at Ege University. The effect of the average of the midyear exams on the weighted average is calculated as 40%; the end-of-year exam is calculated as 60%. In order to be successful in any course, it is necessary to achieve a 60% weighted average.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.
  • As a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

Conditions for Success
Successful completion of all the courses available in the program (equivalent to 240 ECTS in total) and having a GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode