Yeterlilik Kodu

TR0030014548

Yeterlilik Adı
Seracılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumOndokuzMayıs Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKörfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun
Sorumlu Kurum URLhttps://www.omu.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Serada üretim teknikleri ve yetiştiricilikle ilgili bilgileri kavrayabilme ve bu bilgileri serada uygulayabilme becerisine sahip olmak.
  • Serada kullanılan bitki tohumlarını, gübreleri, ilaçları, üretim ortamlarını, alet ve ekipmanları tanıyabilmek.
  • Sera bitkileriyle ilgili temel bilgilere (ekolojisi, fizyolojisi, botanik özellikleri) sahip olmak.
  • Sera bitkilerinde verimliliği etkileyen faktörleri açıklayabilmek.
  • Serada üretim ve yetiştiricilik için gerekli olan alet ve ekipmanları kullanabilme becerisine sahip olmak.
  • Sera toprağı ve üretim ortamlarının özelliklerini açıklayabilmek.
  • Sera bitkilerinin pazarlanması ve ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Seracılıkla ilgili son gelişmeleri açıklayabilmeli ve takip edebilmek. 
  • Sera bitkilerinde görülen hastalık ve zararlılar ile beslenme bozukluklarını tanıyabilmek.
  • Seraların sınıflandırılması ve kurulması, planlanması ve projelenmesi, ısıtılması ve soğutulması, sulama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalı, sera yapım malzemelerini tanıyabilmek.
  • Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilmek.
  • Grup halinde çalışabilmeli ve grup halinde çalışmanın önemini kavrayabilmek.
  • Bireysel iş imkanları ve istihdam alanları oluşturma becerisine sahip olmak.
  • Seracılıkla ilgili çalışmalarda, öngörülmeyen durumlarda ortaya çıkan sorunları belirlemeli ve çözüm bulabilmek.
  • Her türlü tabiat koşullarında çalışabilme ve uyum sağlama yeteneğine sahip olmak.
  • Serada üretimi yapılan bitki türlerinin yetiştiriciliğini yapabilmek.
  • Seralarda organik üretiminin önemini kavrayabilmeli ve organik üretim yapabilmek.
  • Seralarda toprağı kullanmadan da farklı üretim teknikleri uygulayabilmek.
  • Kendini ifade edebilecek ve aynı zamanda temel ve mesleki gereksinimlerini karşılayacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarını bilip özümsemeli ve hayatın her aşamasında ana dilini etkin kullanabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim-Öğretim sınav yönetmeliğinde belirtildiği gibi"Dersin değerlendirmesi, dersin özelliğine göre sorumlu öğretim elemanının belirleyeceği en az biri sınav olmak üzere, uygulama, laboratuar, proje, ödev, arazi çalışması, öğrenci ürün dosyası (portfolyo) gibi yöntemlerden biri/birkaçı kullanılarak yapılabilir. Sınavlar o yarıyılın ilk ve son üç haftası dışında kalan süre içinde tamamlanır.Bir dersin yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına girebilmek için; zamanında ders kaydının yapılmış ve devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması şartları aranır. Üniversitede ders geçme sisteminin uygulandığı birimlerde, bir dersin başarı puanı dönem içi değerlendirme puanının % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından alınan puanın % 60’ının, Hesaplama sonucu çıkan buçuklu sayı, tam sayıya yükseltilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için; yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav puanının en az 50, başarı puanının en az 60 olması zorunludur.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

Başarma ŞartlarıEn az 120 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamak, genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmak, 30 işgünü staj yapmak ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmek.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sanayileşme sürecinin hız kazandığı ülkemizde, kalkınma planları hazırlanırken tarım–sanayi işbirliği ile tarım sektöründe verimliliği artırmak amaçlanmaktadır. Sanayileşme sürecinde tarımın en önemli kollarından birini de hiç şüphesiz seracılık oluşturmaktadır. Programın amacı, ülkemizde önemli bir yeri olan seracılık konusunda bölgenin olanaklarını da kullanarak özel bilgi ve beceriye sahip nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Mezunlarımız, Sera kurma imkanları varsa kendi işletmelerinde, Özel kişi ve firmaların sebze ve saksılı süs bitkileri veya kesme çiçek seralarında, Fide firmalarında, Fidan ve dış mekan süs bitkileri üreten işletmelerde, Tohum firmalarında, ilaç firmalarında ve ilaç bayilerinde, Gübre firmaları ve bayilerinde, Sulama ekipmanı imal eden firma veya projelendirip kuran firmalarda, Peyzaj işletmelerinde, Tarım İl Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri gibi kamuya ait kurumlarda çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030014548


Yeterlilik Adı
Seracılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
OndokuzMayıs Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Körfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Serada üretim teknikleri ve yetiştiricilikle ilgili bilgileri kavrayabilme ve bu bilgileri serada uygulayabilme becerisine sahip olmak.
  • Serada kullanılan bitki tohumlarını, gübreleri, ilaçları, üretim ortamlarını, alet ve ekipmanları tanıyabilmek.
  • Sera bitkileriyle ilgili temel bilgilere (ekolojisi, fizyolojisi, botanik özellikleri) sahip olmak.
  • Sera bitkilerinde verimliliği etkileyen faktörleri açıklayabilmek.
  • Serada üretim ve yetiştiricilik için gerekli olan alet ve ekipmanları kullanabilme becerisine sahip olmak.
  • Sera toprağı ve üretim ortamlarının özelliklerini açıklayabilmek.
  • Sera bitkilerinin pazarlanması ve ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Seracılıkla ilgili son gelişmeleri açıklayabilmeli ve takip edebilmek. 
  • Sera bitkilerinde görülen hastalık ve zararlılar ile beslenme bozukluklarını tanıyabilmek.
  • Seraların sınıflandırılması ve kurulması, planlanması ve projelenmesi, ısıtılması ve soğutulması, sulama yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmalı, sera yapım malzemelerini tanıyabilmek.
  • Temel bilgisayar kullanım bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımı kullanabilmek.
  • Grup halinde çalışabilmeli ve grup halinde çalışmanın önemini kavrayabilmek.
  • Bireysel iş imkanları ve istihdam alanları oluşturma becerisine sahip olmak.
  • Seracılıkla ilgili çalışmalarda, öngörülmeyen durumlarda ortaya çıkan sorunları belirlemeli ve çözüm bulabilmek.
  • Her türlü tabiat koşullarında çalışabilme ve uyum sağlama yeteneğine sahip olmak.
  • Serada üretimi yapılan bitki türlerinin yetiştiriciliğini yapabilmek.
  • Seralarda organik üretiminin önemini kavrayabilmeli ve organik üretim yapabilmek.
  • Seralarda toprağı kullanmadan da farklı üretim teknikleri uygulayabilmek.
  • Kendini ifade edebilecek ve aynı zamanda temel ve mesleki gereksinimlerini karşılayacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak.
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarını bilip özümsemeli ve hayatın her aşamasında ana dilini etkin kullanabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim-Öğretim sınav yönetmeliğinde belirtildiği gibi"Dersin değerlendirmesi, dersin özelliğine göre sorumlu öğretim elemanının belirleyeceği en az biri sınav olmak üzere, uygulama, laboratuar, proje, ödev, arazi çalışması, öğrenci ürün dosyası (portfolyo) gibi yöntemlerden biri/birkaçı kullanılarak yapılabilir. Sınavlar o yarıyılın ilk ve son üç haftası dışında kalan süre içinde tamamlanır.Bir dersin yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına girebilmek için; zamanında ders kaydının yapılmış ve devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması şartları aranır. Üniversitede ders geçme sisteminin uygulandığı birimlerde, bir dersin başarı puanı dönem içi değerlendirme puanının % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından alınan puanın % 60’ının, Hesaplama sonucu çıkan buçuklu sayı, tam sayıya yükseltilir. Bir dersten başarılı sayılabilmek için; yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav puanının en az 50, başarı puanının en az 60 olması zorunludur.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.


Başarma Şartları
En az 120 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamak, genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmak, 30 işgünü staj yapmak ve diğer yükümlülüklerini yerine getirmek.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sanayileşme sürecinin hız kazandığı ülkemizde, kalkınma planları hazırlanırken tarım–sanayi işbirliği ile tarım sektöründe verimliliği artırmak amaçlanmaktadır. Sanayileşme sürecinde tarımın en önemli kollarından birini de hiç şüphesiz seracılık oluşturmaktadır. Programın amacı, ülkemizde önemli bir yeri olan seracılık konusunda bölgenin olanaklarını da kullanarak özel bilgi ve beceriye sahip nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Mezunlarımız, Sera kurma imkanları varsa kendi işletmelerinde, Özel kişi ve firmaların sebze ve saksılı süs bitkileri veya kesme çiçek seralarında, Fide firmalarında, Fidan ve dış mekan süs bitkileri üreten işletmelerde, Tohum firmalarında, ilaç firmalarında ve ilaç bayilerinde, Gübre firmaları ve bayilerinde, Sulama ekipmanı imal eden firma veya projelendirip kuran firmalarda, Peyzaj işletmelerinde, Tarım İl Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri gibi kamuya ait kurumlarda çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030014548

Qualification Title
Seracılık Ön Lisans Diploması
Awarding BodyOndokuz Mayıs University
Awarding Body ContactOndokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun
Awarding Body Urlhttps://www.omu.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • The students can able to comprehended the knowledge related with production techniques and cultivation in greenhouse and must have abilities these knowledge to applying at greenhouse.
  • The students must able to be identified plant seeds, fertilizer, pesticides, production media, tools and equipment at greenhouses.
  • The students must have the essential knowledge for greenhouse plants.
  • The students can explain the factors of productivity on greenhouse plants.
  • The students must able to have the utilizing ability of tools and equipment that necessary for production and cultivation at greenhouse.
  • The students can explain the features of greenhouse soils and media.
  • The students must have information about the marketing and economy of greenhouse plants.
  • The students must able to get information for news on greenhouse and follow them.
  • The students must able to identify the pests, diseases and malnutrition of greenhouse plants.
  • The students must able to have knowledge on planning, converting project, establishment, climatization and irrigation of greenhouses and identify construction materials.
  • The students must able to utilize to basic computer system, software and hardware for necessary profession.
  • The students must able to be making the group and recognize group works.
  • The students must able to have making ability of individual employment and finding facilities.
  • The students must able to identify the problems regard with greenhousing on unforeseen conditions and solve these problems.
  • The students must able to work with unfavorable nature conditions and have ability of adapting to nature.
  • The students must able to make cultivate the plant species at greenhouse.
  • The students must able to make cultivate organic plant production and recognize the importance of this production system in greenhouse.
  • The students must able to apply to the technics of soilless farming in greenhouse.
  • The students must able to use the their mother language in each steps of the life, know and assimilate Atatürk’s principals and revolutions and finally have and know a foreign language for professional life.
Key Competencies-
Further Info

OMU Education examination regulations are specified.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students are admitted to the program both open admission and examination of University selection.

Conditions for SuccessAlmost completely at least 120 ECTS credits course successfully and fulfill other obligations.
Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates work, In their own greenhouses, In private and company greenhouses, In seedling companies, In seed companies, pharmaceutical companies and pharmaceutical dealers, In companies that produce irrigation equipment or companies that design and install projects, In landscaping enterprises, In public institutions.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030014548


Qualification Title
Seracılık Ön Lisans Diploması

Awarding Body
Ondokuz Mayıs University

Awarding Body Contact
Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • The students can able to comprehended the knowledge related with production techniques and cultivation in greenhouse and must have abilities these knowledge to applying at greenhouse.
  • The students must able to be identified plant seeds, fertilizer, pesticides, production media, tools and equipment at greenhouses.
  • The students must have the essential knowledge for greenhouse plants.
  • The students can explain the factors of productivity on greenhouse plants.
  • The students must able to have the utilizing ability of tools and equipment that necessary for production and cultivation at greenhouse.
  • The students can explain the features of greenhouse soils and media.
  • The students must have information about the marketing and economy of greenhouse plants.
  • The students must able to get information for news on greenhouse and follow them.
  • The students must able to identify the pests, diseases and malnutrition of greenhouse plants.
  • The students must able to have knowledge on planning, converting project, establishment, climatization and irrigation of greenhouses and identify construction materials.
  • The students must able to utilize to basic computer system, software and hardware for necessary profession.
  • The students must able to be making the group and recognize group works.
  • The students must able to have making ability of individual employment and finding facilities.
  • The students must able to identify the problems regard with greenhousing on unforeseen conditions and solve these problems.
  • The students must able to work with unfavorable nature conditions and have ability of adapting to nature.
  • The students must able to make cultivate the plant species at greenhouse.
  • The students must able to make cultivate organic plant production and recognize the importance of this production system in greenhouse.
  • The students must able to apply to the technics of soilless farming in greenhouse.
  • The students must able to use the their mother language in each steps of the life, know and assimilate Atatürk’s principals and revolutions and finally have and know a foreign language for professional life.

Key Competencies
-

Further Info

OMU Education examination regulations are specified.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students are admitted to the program both open admission and examination of University selection.


Conditions for Success
Almost completely at least 120 ECTS credits course successfully and fulfill other obligations.

Progression Paths (Relationship Type)

Our graduates work, In their own greenhouses, In private and company greenhouses, In seedling companies, In seed companies, pharmaceutical companies and pharmaceutical dealers, In companies that produce irrigation equipment or companies that design and install projects, In landscaping enterprises, In public institutions.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address