Yeterlilik Kodu

TR0030019775

Yeterlilik Adı
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYücetepe Mahallesi 85.Cadde No:8 06570 Çankaya/ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hacibayram.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
  • Bir yabancı dilde (İngilizce, Almanca veya Fransızca) en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • İşletme, iktisat ve sosyal psikoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
  • Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
  • Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
  • Dünya ve Türkiye coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
  • Bir turu planlar, uygular ve denetler.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
  • Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
  • Seyahat işletmelerinde gerçekleşen organizasyonları kurabilecek ve yönetecek yeterliliklere sahip olur.
  • Genel işletmecilik bilgisine sahip olur.
  • Seyahat işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
  • Turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur.
  • Turizm ve çevre ilişkisini anlar, daha yaşanabilir bir çevre için gerekli uygulamalardan haberdar olur ve gerektiğinde uygular.
  • Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahip olur.
  • Ülkemiz ve dünya mutfakları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
  • Seyahat işletmelerindeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir: Notlar Katsayılar AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FD 0.50 FF 0.00 B: Kredisiz dersler için başarılı, K: Kredisiz dersler için kalır, D: Devamsız, G: Girmedi, M: Muaf , S: Süren çalışma, E: Eksik (takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) notu (FF)’ye dönüştürülür). Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıLisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 60 iş gününden oluşan stajı tamamlamış olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunların Çalışma Alanları: 1. Bağımsız turist rehberi 2.Seyahat acentesine bağlı turist rehberi 3. Seyahat acentesi yöneticisi 4. Seyahat acentesi enformasyon memuru 5. Turizm işletmelerinde orta ve üst düzey yönetici 6. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkanı. 7. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için orta öğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030019775


Yeterlilik Adı
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yücetepe Mahallesi 85.Cadde No:8 06570 Çankaya/ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm sektörünün yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.
  • Bir yabancı dilde (İngilizce, Almanca veya Fransızca) en az Avrupa Dil Portföyü B2 genel düzeyinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir.
  • İşletme, iktisat ve sosyal psikoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibi olur.
  • Hem temel hem de alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını ileri düzeyde kullanır.
  • Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur, analiz eder ve yorumlar.
  • Dünya ve Türkiye coğrafyası hakkında detaylı bilgiye sahip olur.
  • Bir turu planlar, uygular ve denetler.
  • Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir.
  • Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar.
  • Turizm alanı ve turist rehberliği ile ilgili hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
  • Bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
  • Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
  • Seyahat işletmelerinde gerçekleşen organizasyonları kurabilecek ve yönetecek yeterliliklere sahip olur.
  • Genel işletmecilik bilgisine sahip olur.
  • Seyahat işletmeciliği alanında yönetim ve pazarlamaya yönelik stratejileri kavrar.
  • Turizm işletmeleriyle ilgili temel hukuk bilgisine sahip olur.
  • Turizm ve çevre ilişkisini anlar, daha yaşanabilir bir çevre için gerekli uygulamalardan haberdar olur ve gerektiğinde uygular.
  • Turizm alanında analitik düşünme yeteneğine sahip olur.
  • Ülkemiz ve dünya mutfakları hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
  • Seyahat işletmelerindeki belge düzeni ve muhasebe sistemi ile ilgili temel bilgilere sahip olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Notlar ve katsayılar aşağıda belirtildiği şekilde değerlendirilir: Notlar Katsayılar AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FD 0.50 FF 0.00 B: Kredisiz dersler için başarılı, K: Kredisiz dersler için kalır, D: Devamsız, G: Girmedi, M: Muaf , S: Süren çalışma, E: Eksik (takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen (E) notu (FF)’ye dönüştürülür). Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla/yıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler o yarıyıl/yıl (DC) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar. Bu sonuç, (DC+) olarak ifade edilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 60 iş gününden oluşan stajı tamamlamış olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunların Çalışma Alanları: 1. Bağımsız turist rehberi 2.Seyahat acentesine bağlı turist rehberi 3. Seyahat acentesi yöneticisi 4. Seyahat acentesi enformasyon memuru 5. Turizm işletmelerinde orta ve üst düzey yönetici 6. Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkanı. 7. Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için orta öğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030019775

Qualification Title
Travel Management and Tourism Guidance Undergraduate Degree Diploma
Awarding BodyAnkara Haci Bayram Veli University
Awarding Body ContactYücetepe Neighborhood 85th Street No:8 06570 Çankaya/ANKARA
Awarding Body Urlhttps://hacibayram.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Have an understanding of the structure of the tourism industry, how it functions, and its significance for the development of the country.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in one foreign language (English, German or French) at least at the level of B2 of European Language Portfolio.
  • Have an understanding of the basic concepts, theories, principles and facts within the context of management, economics, and social psychology.
  • Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software.
  • Understand, analyze and interpret the cultures, history, religions, and the art of the civilisations that have lived in Turkey.
  • Have detailed knowledge of the geography of both the World and the Turkey.
  • Plan, implement and control a tour.
  • Communicate verbally, non-verbally and in writing effectively and demonstrate effective presentation skills.
  • Recognize, understand, and communicate with different cultures.
  • Understand and apply national and international law, regulations and professional standards related to tourist guiding.
  • Describe, synthesize, analyze, interpret and evaluate data and information professionally.
  • Work effectively both independently and with others.
  • Have the qualifications to manage and organize the organizations in the travel businesses.
  • Have general business knowledge.
  • Understands strategies for management and marketing in the field of travel management.
  • Have knowledge of basic law related to tourism businesses.
  • Understands the relationship between tourism and environment, is aware of the necessary practices for a more livable environment and applies them when necessary.
  • Have the ability to think analytically in the field of tourism.
  • Have basic knowledge about home country cuisine and world cuisines.
  • Have a basic knowledge of the document and the accounting system in the travel agencies.
Key Competencies-
Further Info

The evaluation is implemented based on the principles set forth in Article 30 of Gazi University Statute of Instruction and Examination. Grading principles for courses with special evaluation are announced by faculty member(s) to the students and the department in the beginning of the semester. Article 30. 100 is the full point in the assessment of exams. The relative weights of midterm examinations and final examination are submitted to the Registrars Office. Based on grades and associated weights, final points are determined by the course instructor. As featured in the table below, considering the average and statistical distribution of the final points and general class performance, final grades are given. A grade of (E) is given to a student who provides supporting evidence through genuine and valid documentation of illness or other reason which has prevented her/him from completing the necessary course work. E grades are finalized as FF, unless revised until the beginning of the following semester. A student who holds either of the grades (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) is considered successful in that course. Furthermore, a student with a Grade Point Average (GPA) of 2.00 or higher for a semester is also considered successful in a course with a DC grade in that semester. This result is shown as DC+. Grades below DC (i.e. DD, FD and FF) are considered to be unsuccessful. The grades of B, K, and M are not included in the calculation of GPA. Final exam attendance is mandatory for successful completion of a course. The grade M is granted for courses that a transfer student has taken earlier and the courses equivalency with the programme is approved by the Faculty Executive Board upon the request of the department. Grade Point Averages: The students standing is calculated in the form of a GPA and CGPA (Cumulative Grade Point Average), and announced at the end of each semester by the Registrars Office. The total credit points for a course are obtained by multiplying the grade point of the final grade by the credit hours. In order to obtain the GPA for any given semester, the total credit points earned in that semester are divided by the total credit hours. The CGPA is calculated by taking into account all the courses taken by a student from the first semester to the last semester and the courses recognized as valid by the department in which she/he is registered. The criteria for degree classification are: - Başarılı (Satisfactory) 2.00 - 2.99 - Onur Derecesi (Honours Degree) 3.00 - 3.50 - Yüksek Onur Derecesi (High Honours Degree) 3.51 - 4.00 Upon successful completion of undergraduate degree, candidates may study graduate programs on condition that they get a sufficient grade in ALES (Examination for Postgraduate Study and Academic Staff) test and have sufficient level of English language skills.

Quality Assurance-
Access Requirements

General admission requirements stated under Info on the Institution on this website are being applied to start this programme.

Conditions for SuccessUpon successful completion of undergraduate degree, candidates may study graduate programs on condition that they get a sufficient grade in ALES (Examination for Postgraduate Study and Academic Staff) test and have sufficient level of English language skills. For graduation, it is required to pass all courses in the program, have a GPA of at least 2.00 and complete 60 work-days of internship in tourism enterprises.
Progression Paths (Relationship Type)

Career opportunities of the graduates: 1. Independent tourist guides 2. Tourist guides working with travel agencies 3. Travel agency manager 4. Information officer in travel agencies 5. Middle or upper level managerial positions in various tourism establishments 6. Academic career opportunity for successful students 7. An opportunity of working as a vocational teacher at tourism related secondary schools who have a Masters degree in Educational Sciences.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030019775


Qualification Title
Travel Management and Tourism Guidance Undergraduate Degree Diploma

Awarding Body
Ankara Haci Bayram Veli University

Awarding Body Contact
Yücetepe Neighborhood 85th Street No:8 06570 Çankaya/ANKARA

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Have an understanding of the structure of the tourism industry, how it functions, and its significance for the development of the country.
  • Demonstrate reading, listening, speaking and writing skills in one foreign language (English, German or French) at least at the level of B2 of European Language Portfolio.
  • Have an understanding of the basic concepts, theories, principles and facts within the context of management, economics, and social psychology.
  • Demonstrate effective use of both basic and professional information and communication technologies and software.
  • Understand, analyze and interpret the cultures, history, religions, and the art of the civilisations that have lived in Turkey.
  • Have detailed knowledge of the geography of both the World and the Turkey.
  • Plan, implement and control a tour.
  • Communicate verbally, non-verbally and in writing effectively and demonstrate effective presentation skills.
  • Recognize, understand, and communicate with different cultures.
  • Understand and apply national and international law, regulations and professional standards related to tourist guiding.
  • Describe, synthesize, analyze, interpret and evaluate data and information professionally.
  • Work effectively both independently and with others.
  • Have the qualifications to manage and organize the organizations in the travel businesses.
  • Have general business knowledge.
  • Understands strategies for management and marketing in the field of travel management.
  • Have knowledge of basic law related to tourism businesses.
  • Understands the relationship between tourism and environment, is aware of the necessary practices for a more livable environment and applies them when necessary.
  • Have the ability to think analytically in the field of tourism.
  • Have basic knowledge about home country cuisine and world cuisines.
  • Have a basic knowledge of the document and the accounting system in the travel agencies.

Key Competencies
-

Further Info

The evaluation is implemented based on the principles set forth in Article 30 of Gazi University Statute of Instruction and Examination. Grading principles for courses with special evaluation are announced by faculty member(s) to the students and the department in the beginning of the semester. Article 30. 100 is the full point in the assessment of exams. The relative weights of midterm examinations and final examination are submitted to the Registrars Office. Based on grades and associated weights, final points are determined by the course instructor. As featured in the table below, considering the average and statistical distribution of the final points and general class performance, final grades are given. A grade of (E) is given to a student who provides supporting evidence through genuine and valid documentation of illness or other reason which has prevented her/him from completing the necessary course work. E grades are finalized as FF, unless revised until the beginning of the following semester. A student who holds either of the grades (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) is considered successful in that course. Furthermore, a student with a Grade Point Average (GPA) of 2.00 or higher for a semester is also considered successful in a course with a DC grade in that semester. This result is shown as DC+. Grades below DC (i.e. DD, FD and FF) are considered to be unsuccessful. The grades of B, K, and M are not included in the calculation of GPA. Final exam attendance is mandatory for successful completion of a course. The grade M is granted for courses that a transfer student has taken earlier and the courses equivalency with the programme is approved by the Faculty Executive Board upon the request of the department. Grade Point Averages: The students standing is calculated in the form of a GPA and CGPA (Cumulative Grade Point Average), and announced at the end of each semester by the Registrars Office. The total credit points for a course are obtained by multiplying the grade point of the final grade by the credit hours. In order to obtain the GPA for any given semester, the total credit points earned in that semester are divided by the total credit hours. The CGPA is calculated by taking into account all the courses taken by a student from the first semester to the last semester and the courses recognized as valid by the department in which she/he is registered. The criteria for degree classification are: - Başarılı (Satisfactory) 2.00 - 2.99 - Onur Derecesi (Honours Degree) 3.00 - 3.50 - Yüksek Onur Derecesi (High Honours Degree) 3.51 - 4.00 Upon successful completion of undergraduate degree, candidates may study graduate programs on condition that they get a sufficient grade in ALES (Examination for Postgraduate Study and Academic Staff) test and have sufficient level of English language skills.


Quality Assurance
-

Access Requirements

General admission requirements stated under Info on the Institution on this website are being applied to start this programme.


Conditions for Success
Upon successful completion of undergraduate degree, candidates may study graduate programs on condition that they get a sufficient grade in ALES (Examination for Postgraduate Study and Academic Staff) test and have sufficient level of English language skills. For graduation, it is required to pass all courses in the program, have a GPA of at least 2.00 and complete 60 work-days of internship in tourism enterprises.

Progression Paths (Relationship Type)

Career opportunities of the graduates: 1. Independent tourist guides 2. Tourist guides working with travel agencies 3. Travel agency manager 4. Information officer in travel agencies 5. Middle or upper level managerial positions in various tourism establishments 6. Academic career opportunity for successful students 7. An opportunity of working as a vocational teacher at tourism related secondary schools who have a Masters degree in Educational Sciences.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address